De onafhankelijke stadstaat Bremen heeft als Hanzestad sinds 1358 voorspoedige tijden meegemaakt. Van groot economisch belang waren vooral katoen, wijn, tabak en koffie. In de drukke haven vinden tegenwoordig vele auto’s hun weg naar afzetgebieden.

De goede tijden van toen zijn af te zien aan het fraaie, gerestaureerde oude stadshart. Pronkstukken zijn de kathedraal en het stadhuis. Aan de financiële middelen en het hobbyisme van koffiehandelaar Roselius heeft Bremen een bijzondere cultuurschat te danken: schitterende expressionistische panden en een bijzondere schilderijencollectie van Modersohn-Becker en haar tijdgenoten. Overigens was Roselius ook de ontwikkelaar van de cafeïnevrije koffie HAG.

Bremen is het eindpunt van de Sprookjesroute, die van Hanau noordwaarts kronkelt langs hoofdrolspelers en decors uit de verhalen van de gebroeders Grimm. De Bremer Stadsmuzikanten zijn, met de veel oudere Bremer Roland, een niet te missen symbool van de stad. Maar er is uiteraard meer te zien en te beleven. Ik was hier in juni 2018 een week en geef hierbij mijn tips voor de stad Bremen en de omgeving.

Unser Lieben Frauen Kirche

De bouw van deze kerk begon in 1229. Het interieur is uitermate sober, op de preekstoel uit 1709 na. Kenmerkend is het gewelf met de oorspronkelijke ronde bogen. De vier belangrijkste glas-in-loodramen uit de 20ste eeuw tonen Bijbelse taferelen. Vooral die bij het koor over Pinksteren is mooi. De sobere crypte onder de kerk is nog van de kerk die voor de huidige kerk op deze plaats stond en is daarmee het oudste gebouw in Bremen dat nog behouden is gebleven. Het dateert uit 1020. De kerk is, anders dan de Dom, een rustplek midden in stad.

Bremer Stadsmuzikanten

Deze moderne bronzen beeldengroep vind je tussen de Unser Lieben Frauen Kirche en het stadhuis. Een piramide wordt gevormd door een ezel, een hond, een kat en een haan uit het sprookje van de Gebroeders Grimm. Werkelijk iedereen wil hiermee op de foto, dus het kan even duren voor je jouw eigen foto/selfie kunt maken..

Rathaus

Alle straten van de Altstadt voeren naar het marktplein, het niet te missen hoofddoel van een bezoek aan Bremen. De gevel van het Rathaus, opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst, is een mooi voorbeeld van laatgotische baksteengotiek. Neem even de tijd, op een wat rustiger plekje op dit drukke plein, om dit prachtige gebouw te bekijken. Er zijn zeer uiteenlopende figuren te herkennen: Karel de Grote met de zeven keurvorsten sieren de friezen aan de marktkant, de acht beelden zijn profeten uit het oude testament. Aan de oostkant is de beschermheilige Petrus met Mozes en Salomon uitgebeeld. Lüder von Bentheim zorgde voor de weserrenaissance-ombouw die van 1595 tot 1618 werd opgericht.

Behalve de uitbundige versieringen werden elf arcaden aan het toen al 200 jaar oude pand toegevoegd; de fraai uitspringende middengevel heeft een Vlaams karakter. Ook het interieur is erg mooi. De Untere Rathaushalle is nog in vrij oorspronkelijke gotische staat en fungeert als expositieruimte. De Obere Rathaushalle is een lichte, zeer ruime ceremoniële hal. Messing kroonluchters en modelzeilschepen hangen aan het houten plafond en op een van de wandschilderingen staat het Salomonsoordeel, om eraan te herinneren dat niet alleen de raadsleden beslisten, maar ook het Oppergerecht. Er is een mooie wenteltrap te zien van bewerkt hout uit 1620. Zich beraden deed de raad in de Güldenkammer. Het is weelderig bekleed met goudleer en er is een deurklink in de vorm van een reiger.

De eigenaresse van mijn appartement vertelde me dat je rondleidingen kunt volgen in het rathaus. Voor mij kwam die tip helaas te laat, maar doe er je voordeel mee.

Tegenover het stadhuis is de Schütting, het gildehuis, met daarnaast het Kontorhaus, nu een winkelcentrum.

Bremer Roland

De ingang is aan de westkant van het Rathaus. Wie hier de trappen afdaalt wacht eveneens een rijke traditie. Sinds 1405 wordt hier wijn geschonken, tegenwoordig maar liefst 675 soorten, uitsluitend Duitse wijnen. Op het marktplein vind je ook Bremer Roland s een ridderfiguur met zwaard op het marktplein van de Duitse Hanzestad Bremen. Het beeld uit 1404 symboliseert de stedelijke vrijheid.

St. Petri-Dom en Dommuseum

De basis van de kathedraal van Bremen, gewijd aan de apostel Petrus, is 11de-eeuws, maar werkzaamheden tussen de 16de en 19de eeuw hebben het uiterlijk ingrijpend veranderd. Binnen sieren beelden de balustrade van het orgelkoor, met in het midden Karel de Grote en Willehad, de eerste bisschop van Bremen. Hieronder bevindt zich de westelijke crypte uit de 11de eeuw met romaanse kapitelen en een schitterende bronzen doopvont van rond 1220, gedragen door vier mannen, zittend op een leeuw. De zuilen van de oostelijke crypte, uit het begin van de Frankische tijd, worden gekroond door vier kapitelen met ornamenten. Let ook op de eikenhouten koorstoelen.

In het leuke (gratis!) museum liggen voorwerpen uit de graven die onder het schip zijn ontdekt en mooie beelden en schilderijen. Ook bijzondere, zeer oude priestergewaden zijn hier te bekijken.

De toren is (tegen betaling) te beklimmen voor een mooi uitzicht over Bremen en omgeving.

Bleikeller

De binnenplaats leidt naar de loodkelder, met acht glazen doodskisten met gemummificeerde lichamen. Dit zou gebeurt zijn door de extreme droge lucht in de kelder.

Böttcherstrasse/ Museum im Roselius-Haus

Dit smalle, drukke middeleeuwse straatje verbindt de Marktplatz met de Weser. De rijke koffiehandelaar Roselius liet het begin 20ste eeuw grondig aanpassen. Er zijn kenmerken van expressionisme, art deco en jugendstil te vinden. Er zijn hier veel kunstgaleries, winkels en musea te vinden. Tussen twee gevels is een porseleinen klokkenspel te vinden die in de zomer elk uur tussen 12 en 18 uur klinkt.

Er zijn hier twee musea:

  1. Paula-Modersohn-Becker; een kunstenares uit eind 19de eeuw die schilderijen, schetsen en gravures maakte.
  2. Het Roselius-Haus is een oud koopmanshuis uit de 16de eeuw en hier zijn kostbare meubelen, schilderijen en kunstvoorwerpen te zien uit de 12de-19de eeuw. (er is een combikaartje voor de twee musea).

Weser

De St. Martini is een hallenkerk uit 13de-14de eeuw. Het behoort tot de oudste kerken van stad. Het laatgotische kerkgebouw leed in 1944 zware schade en werd na de Tweede Wereldoorlog weer herbouwd.

Als je om deze kerk heen loopt, kom je bij de Schlachte uit, ook wel de Weserpromenade genoemd. Hier kun je heerlijk flaneren langs de Weser, de rivier. Je ziet hier ook het “Pannekoekschip”. Waar ze trouwens veel meer dan alleen pannenkoeken serveren. Meer info vind je hier.

Ook kun je vanaf hier een rondvaart beginnen door Bremen en omgeving, naar het havengebied etc. Maar ook zijn dagtochten naar Oldenburg en Bremerhaven. Meer informatie vind je hier.

Visserswijk/Schnoorviertel

Dit is de oude visserswijk, het best bewaarde gedeelte van de Altstadt. Het is een klein gebied, bestaande uit de smalle, kronkelende Schnoor zelf en een paar dwarsstraten en binnenplaatsjes. Het is een heel andere wijk dan de rest van de Altstadt. Het is er heel druk, maar gezellig. Met allerlei terrasjes, cafés en restaurantjes, maar ook verschillende soorten winkeltjes met handgemaakte producten, zoals bijvoorbeeld sieraden en houtsnijwerk. Erg leuk om gewoon een beetje doorheen te dwalen, wat winkeltjes te bekijken of neer te ploffen op zo’n terrasje en lekker mensen te kijken.

Bremer Geschichtenhaus

Midden in de wijk vind je het Bremer Geschichtenhaus. Hier worden gebeurtenissen uit de geschiedenis van Bremen nagespeeld en verteld. Acteurs verkleden zich als personen uit die tijd en beelden het verhaal uit. Je moet wel goed Duits verstaan, want andere talen doen ze alleen voor groepen en op afspraak.

Propsteikirche St. Johann

Dit is een mooie, modern aandoende Rooms-katholieke kerk uit de 14de eeuw. Het is een kerk van de Franciscaner orde. Het is de enige Rooms-katholieke kerk in het centrum van Bremen. De meeste andere kerken in deze stad en omgeving zijn van de Evangelische gemeente.

Antikenmuseum Schnoor

Dit is een privémuseum met antieke opgravingen. Helaas alleen op afspraak te bezoeken. Dat was mij niet helemaal duidelijk geworden via de website, maar bij aankomst, stond het op de deur. Hier vind je de website waar ook hun telefoonnummer staat.

Muhle Am Wall/ Wallanlagen

Als je van het centraal station naar het stadscentrum wandelt, is het eerste wat je tegenkomt de windmolen Mühle am Wall in Wallanlagen Park. Dit is een geweldige plek voor een wandeling, of gewoon om tot rust te komen en te ontspannen. De windmolen is open voor het publiek en herbergt ook een restaurant.

Kunsthalle Bremen

Tussen Wallanlagen en Schnoor vind je de Kunsthalle Bremen. Dit in 2011 gerenoveerde museum bezit een belangrijke collectie van de Duitse en Franse scholen uit de 19de en 20ste eeuw: werken van Courbet, Renoir, Van Gogh, Menzel, Beckmann en Modersohn-Becker. Verder zijn werken te zien van 15de-eeuwse meester als Rubens, Rembrandt, Tiepolo en Picasso. Ook is er een collectie kopergravures uit de tijd van Dürer tot nu. Op zaterdag en zondag kun je gratis naar binnen (wijzigingen voorbehouden; juni 2018)

Iets verderop is ook het Gerhard-Marcks-Haus: een museum voor moderne en hedendaagse beeldhouwkunst.

Bürgerpark

Groot park ten noorden van het station. Je kunt hier wandelen, maar er is ook een soort dierentuintje met o.a. wat herten, schapen, geiten en varkentjes. Je kunt roeiboten huren, minigolf doen, er zijn speelplaatsen (met activiteiten in de zomermaanden) en een natuurervaringspad. Meer informatie vind je hier.

Botanika/Rododendronpark

Botanika is een verrassend en interactief ontdekkingscentrum dat uitnodigt tot een tuinenreis rond de wereld. Ingedeeld op landen zie je wat daar leeft. Aangekleed met bijvoorbeeld een Boeddhabeeld of Nepalese gebedslinten en een hoekje om thee te drinken in het Japans-Chinese deel. Er is een tentoonstellingsruimte waar je vissen en reptielen van heel dichtbij kunt zien en je van alles kunt leren over planten en kruiden. Je kunt van alles ruiken en horen en uitproberen. Ik vond dit ook erg leuk voor kinderen. Alles is in het Duits en Engels aangegeven. Het Botanika is niet goedkoop, maar als je op maandag gaat, krijg je een paar euro korting. Op maandagen zijn musea gesloten, dus kan dit een mooie vervanger zijn. Botanika ligt midden in een mooi park met onder andere een Japanse tuin, een rozentuin, een botanische tuin en een rododendronpark. Toen ik er was, was dat helaas allemaal al uitgebloeid vanwege de zeer warme meimaand. Normaal kun je ze bewonderen tussen april en juni. De rozen bloeien juist weer wat later, meer in de zomermaanden. In het park zijn ook een aantal leuke speeltuinen te vinden voor de kinderen.

Historisch Museum Bremen; Focke Museum

Niet heel ver van Botanika vandaan vind je ook nog het Focke Museum, het historisch museum van Bremen. Er is een modern hoofdgebouw en een aantal bijgebouwen uit de 16de tot 19de eeuw. In het hoofdgebouw zie je 1200 jaar oude geschiedenis van de stad langskomen. Vanaf het ontstaan (met een mooie maquette), langs de middeleeuwen, de reformatie, de bloeitijd, de Franse tijd, de oorlogen, de haven, de industrie (zoals auto’s) enz. Voor ieder wat wils. Ook is er een zee-reddingsboot te bekijken. In Huis Riensberg vind je een speelgoedmuseum en een tentoonstelling over glaskunst. In de Eichenhof vind je de prehistorie met vondsten uit Steen-, Brons- en IJzertijd.

Übersee-museum

Vlakbij het station vind je één van de best bezochte musea van Duitsland: het Übersee-Museum. Hier vind je een tentoonstelling over natuur, cultuur en handel en presenteert aspecten van overzeese habitats met permanente tentoonstellingen over Azië, Zuid-Pacific / Oceanië, Amerika, Afrika en globaliseringkwesties. Het is een interactief museum, maar wel vooral teksten in het Duits. Meer info vind je hier.

Bremerhaven

Zo’n 58 km ten noorden van Bremen ligt Bremerhaven aan de monding van de Weser. Hier ligt de helft van de Duitse vissersvloot en het is een grote containerhaven. Je kunt met de trein vanaf het hoofdstation van Bremen in ongeveer een half uur naar Bremerhaven. (12,50 enkele reis, juni 2018)

Alter Hafen

De oude haven van Bremen/Bremerhaven is in de 18de eeuw door Nederlanders aangelegd.

Klimahaus Bremerhaven

Een wetenschappelijk tentoonstellingscentrum in Bremerhaven biedt haar bezoekers de mogelijkheid van een virtuele reis rond de wereld langs de verschillende klimaten in de wereld. Het is gelegen aan de oude haven en maakt deel uit van de Havenwelten. De vorm lijkt op een boot. In de 18,800 m² grote wereld van kennis en ervaring gaat het vooral over klimaat en klimaatverandering.

Deutsches Schiffahrtsmuseum

De vaste tentoonstelling geeft een beeld van de technische ontwikkelingen van de middeleeuwen tot nu. Het buitenmuseum toont een unieke verzameling schepen uit de geschiedenis van de Duitse scheepvaart. Van april tot en met oktober kun je de Wilhelm Bauer bezoeken, een duikboot uit de Tweede Wereldoorlog.

Deutsches Auswandererhaus

Dit is een bijzonder museum over de emigratie van miljoenen mensen vanuit Bremerhaven naar Amerika. Door middel van interactieve installaties, documenten en reconstructies schetst het museum een beeld van hun uittocht.

Oldenburg

Zo’n 40km ten westen van Bremen, 30 minuten met de trein, ligt Oldenburg, een vroegere Deense enclave. (8,85 enkele reis, juni 2018) Het is een niet al te grote, gezellige stad. Vanaf het station loop je er in een kwartiertje naar toe. Je komt langs een haventje met sluis en daarna zie je al snel het gele gebouw van het kasteel.

Huis Degode: Dit is een middeleeuws vakwerkhuis op Markt 24, dat bewaard is gebleven na de brand. Vlakbij staat ook het mooie Rathaus van Oldenburg. Op dit marktplein wordt regelmatig markt gehouden en in de decembermaand is er een kerstmarkt. Rond het markplein zijn allemaal winkelstraatjes.

Daarnaast vind je hier de Pulverturm (poedertoren): eerst de Kruittoren (voor buskruit) en later ijskelder voor het kasteel.

Oldenburg Schloss en Garten

Dit prachtige gele kasteel is van de groothertogen van Oldenburg. Tot in de 18de eeuw was dit de residentie van de gouverneur van Denemarken. Naast de vertrekken, kun je het Landesmuseum für Kunst und Kultuurgeschichte bezoeken. Met hetzelfde kaartje kun je ook naar de twee andere gebouwen aan de andere kant van de boulevard: het Augusteum (schilderijen uit de 15de-18de eeuw) en het Prinzenpalais (schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw). Meer info vind je hier op deze Nederlandstalige pagina.

Horst-Janssen-Museum

Het Horst-Janssen-Museum, dat in 2000 werd geopend, is gewijd aan het omvangrijke oeuvre van de kunstenaar, illustrator en schrijver Horst Janssen, die zich bezighield met technieken als tekenen, etsen, lithografie en houtsnedes. De basis van de vaste collectie van het museum werd na de dood van Janssen in 1995 gelegd met de aankoop van 1800 werken uit de Janssen-verzameling van Carin en Carl Vogel. Dit echtpaar was met de kunstenaar bevriend geraakt, toen deze aan de kunstacademie in Hamburg studeerde, waarvan Carl Vogel directeur was.

Naast de vaste collectie zijn er wisselexposities waarbij speciale facetten van Janssens kunstenaarschap worden belicht en werken van overeenkomstige kunstenaars wordt getoond. Het museum heeft ook een bibliotheek met ongeveer 25.000 kunstboeken. Onderdeel hiervan is een specialistische boekenverzameling over het werk van Janssen.

Bremen musicians stock photo from Shutterstock / Joacquin

Astrid

Hoi, ik ben Astrid, bouwjaar 1983. Ik heb de lerarenopleiding geschiedenis en Mens & Maatschappij gedaan en lesgegeven op middelbare scholen in de vakken geschiedenis en aardrijkskunde. Mijn hobbies zijn lezen, reizen en alles wat met kunst en geschiedenis te maken heeft. Verder volg ik graag sport, zoals tennis, turnen en voetbal.
Ik schrijf voor Mamaliefde een wekelijkse reisblog over reizen en uitstapjes die ik zelf gemaakt heb, met de speciale nadruk op kunst en geschiedenis. Ook verzorg ik de taal van alle blogs die gepubliceerd worden.
Astrid
Summary
Review Date
Reviewed Item
Bremen; Wat te doen, top tips bezienswaardigheden, activiteiten en uitjes stedentrip ook met kinderen
Author Rating
51star1star1star1star1star