Ik zal maar direct eerlijk zijn, de laatste keer dat ik echt aan de strijk ben geweest is vier jaar geleden. De week voor de bevalling van onze dochter. Hoogzwanger als ik was zat ik op een barkruk achter de strijkplank alles te strijken. Van babykleertjes, tot en met bedtextiel en zelfs hydrofiele doeken waarvan juist wordt geadviseerd dat niet te doen. Alles zou netjes in de kast liggen. Nesteldrang ten top! Al vond ik het eigenlijk helemaal niet erg, was een vrij rustgevend klusje. Bij de tweede zwangerschap was dat al een stuk minder en sindsdien kom ik er eigenlijk nauwelijks meer aan toe.

Lees ook: Beste strijkvrije en kreukvrije overhemden om nooit meer te hoeven strijken

Brabantia strijkplank - Mamaliefde.nl

Stop ze in de wasmachine

Als je het hebt over de was ben ik geen held, ik verzamel alles op zolder waar ik het één keer per week sorteer om vervolgens een dag lang met enige regelmaat de wasmachine weer aan het werk te zetten. Dit doe ik aan de ene kant omdat het een vrij efficiënte methode is die tijd oplevert, aan de andere kant is het ook beter voor het milieu en de portemonnee. Je draait op die manier geen halve wasjes en aangezien we een dubbeltarief hebben scheelt het in de energierekening. Van ’s avonds wassen worden de buren ook niet zo vrolijk dus dit werkt prima voor ons.

Aangezien we alleen een wasmachine hebben en geen droogtrommel, hang ik alles op. Ook dit is een bewuste keuze, op zolder hebben we veel ruimte en er hingen al een aantal waslijnen toen we het huis kochten. Omdat het voor de meeste babykleding beter is om niet in de droogtrommel te gaan, heb ik mezelf aangewend om alles uit te hangen. Niet alleen van de kinderen, maar ook van onszelf. En dat doe ik nu nog steeds. Toen de droogtrommel ging haperen hebben we hem ook weg gedaan en niet vervangen. Het duurt soms wat langer voordat het droog is en soms grijp je dus mis omdat iets nog niet droog is. Toch scheelt het weer in het energieverbruik en is dus beter voor het milieu. Plus nog een bijkomend voordeel; doordat je alles uithangt hoef je het ook eigenlijk niet te strijken. De overhemden van manlief hang ik meteen aan een hanger zodat het ook meteen in de juiste vorm zit.

Brabantia strijkplank - Mamaliefde.nl

Drogen

Zodra de was droog is verplaats ik alles naar onze slaapkamer om daar te gaan vouwen. Bij voorkeur als de kinderen op de peuterspeelzaal zijn zodat ik rustig, terwijl op de achtergrond Netflix aanstaat, kan gaan sorteren. Eerst stapeltjes wat in welke kast moet en vervolgens verplaats ik de stapels naar de betreffende kamers om te vouwen en in de kast op te bergen. Aangezien de kinderen groeien als kool kan ik zo ook de te korte kleding ertussenuit vissen.

Strijken zie je niet voorbijkomen in dit rijtje. Toch wordt met enige regelmaat de strijkplank gebruikt hier in huis. 1. Als iets nog niet helemaal droog is werkt het prima om het even warm te strijken. 2. Een aantal overhemden van manlief moeten toch gestreken worden zodat er echt geen vouwen in zitten voor speciale aangelegenheden. Vorige week bijvoorbeeld nog voor een sollicitatie. 3. Ook zelf gebruik ik nog wel met enige regelmaat het strijkijzer en strijkplank. Bijvoorbeeld als ik weer een projectje heb om met flockfolie kleding te upgraden of dochterlief met strijkkralen aan de slag is geweest.

Brabantia strijkplank - Mamaliefde.nl

#Loveironing

Brabantia heeft onlangs een nieuwe strijkplank in drie uitvoeringen; Raspberry, Barley en Botanical met kleurrijke bloemen en libelles op de markt gebracht. Zoals je kan zien aan de namen zijn deze geïnspireerd op de natuur. Dat maakt het cirkeltje natuurlijk helemaal rond. Sjors Eerens, category manager Laundry caring zegt hierover: “Uit onderzoek blijkt namelijk dat uit contact met de natuur, zelfs met natuurprints, stress vermindert en maakt dat je je geestelijk en lichamelijk beter voelt.”  De toplaag is gemaakt van 100% katoen, een natuurlijk product, wat ervoor zorgt dat je makkelijk met het strijkijzer over de plank glijdt. Daaronder zitten een aantal schuimlagen zodat je genoeg druk op het ijzer kan zetten om de kreukels er ook echt uit te halen. Brabantia is een merk dat al vele jaren meegaat en dat ook nog vele jaren van plan is. Daarom zit er maar liefst 10 jaar garantie op de strijkplank. Een duurzame aankoop dus.

Toen ik van Brabantia een strijkplank mocht uitkiezen ging ik voor de Barley, aangezien deze in mijn ogen het meest neutraal is en ook manlief niet achter een bloemig strijkplank hoeft te staan. Het onderstel is metalic grey en dus ook lekker neutraal. De strijkplank kan je gebruiken vanaf een hoogte van 62 cm en dus prima vanuit een zittende positie zonder dat je een barkruk nodig hebt. Tot een hoogte van 102 cm voor als je staand strijkt en wat langer bent.

Manlief is vooral heel erg blij met het grote werkblad, dit noemt hij zelfs een paar keer. Deze is 135 bij 45 cm en loopt zoals je gewend bent taps toe. Het voordeel hiervan is dat je sneller klaar bent met strijken omdat je een groter oppervlakte in één keer kan bestrijken. Wat ik extra fijn vind is de kindvriendelijke beveiliging op de strijkplank die voorkomt dat hij zomaar in elkaar klapt. Daarnaast zitten er antislip voetjes onderop zodat hij niet zomaar wegglijdt. Ideaal dus als je een kunstwerkje van je kind moet strijken en zij nog in de buurt zijn.

De strijkplank wordt trouwens geleverd samen met een los siliconen strijkmatje zodat je je strijkijzer overal op de plank kan laten rusten. Zelfs met een heet stomend strijkijzer is dat geen probleem.

Strijken jullie graag?

stories

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.