Borstvoeding; de tweede van de 7B’s van Natuurlijk Ouderschap volgens Sears. Bij voorkeur zo lang mogelijk rond de twee jaar, langer dus dan de vaak aangehouden zes maanden. Borstvoeding is meer dan alleen voeding. Het is een ideaal troostmiddel en kan op verzoek van het kind gegeven worden. Als je geen borstvoeding geeft, omdat dit niet mogelijk is om wat voor reden dan ook wordt er geadviseerd om flesvoeding op verzoek te geven en dit als ouders zoveel mogelijk zelf te doen. De borstvoeding is bij beide kinderen anders gelopen. Ze hebben beiden hun eigen verhaal. Ik wou hier al een tijdje iets over schrijven, maar kon de woorden niet vinden. Vandaag is dat anders.

Lees ook: Borstvoeding; moedermelk geven aan je baby. Alles van de eerste colostrum, tot aan aanmaak, problemen en lactatiekundige.
Lees ook: Colostrum; eerste baby melk na zwangerschap. Van wat is het tot werking, en ervaringen.
Lees ook: Lang borstvoeding geven; voordelen, nadelen en ervaringen
Lees ook: Attachment parenting; natuurlijk ouderschap

Het gaat niet vanzelf

Gelijk na de geboorte zijn beide kinderen aangelegd. Het was flink oefenen, vooral bij de eerste. De eerste nacht bracht ik door in het ziekenhuis. Met als gevolg, voor mijn gevoel, ieder uur een andere verpleegkundige die mij op een andere manier liet aanleggen. En de andere methode, van de vorige verpleegkundige, afkeurde. Lekker is dat. Gelukkig kon ik de volgende ochtend naar huis en had ik een kei van een kraamverzorgster die mij hielp, ook met het doorzetten toen ik het zelf al een beetje begon op te geven. Onze dochter ging namelijk richting de 10% gewichtsverlies. Met als gevolg dat er gekolfd moest worden, met lepeltjes ging het er toch in en kwam de borstvoeding nog binnen de kraamweek goed op gang. Wat was ik trots op mijn lekkende tepels ;-)

Lees ook: Kraamzorg; alles wat je moet weten, taken kraamverzorgster & hoe kies je een kraambureau

Onze zoon is ook gelijk na de bevalling aangelegd. Dit ging echter iets minder vanzelf. Aangezien de kraamverzorgster van onze dochter alleen bij de bevalling kon assisteren, werd ik overgedragen aan een collega van haar. Ook bij zzp-kraamzorg kan dat gebeuren. Volgens haar ging alles goed, dus rommelden we twee dagen aan. Twee dagen waarin hij alleen maar bleef afvallen, en werd hij niet iedere dag gewogen. Volgens de verloskundige moest er snel verandering in komen en anders gestart met bijvoeding geven. De kolf die ik bij onze dochter in huis had gehaald deed het niet meer, ook niet, precies dezelfde, kolf die ik van mijn zusje mocht lenen. Gelukkig kreeg ik na die twee dagen, weer, een andere kraamverzorgster. Eentje die ook lactatiekundige is. Nadat baby boy weer gewogen was reed manlief gelijk naar haar huis om een degelijk kolfapparaat te halen en zo de borstvoeding goed op gang te brengen. Hierna ging het al snel beter, en een week later was hij weer op geboortegewicht.

Lees ook: Kolven op het werk; van tips en praktijkverhalen tot kolfrecht wetgeving overheid

Keerpunt

Attachment parrenting: borstvoeding- mamaliefde

Drie / vier maanden was er niets aan de hand, de borstvoeding bleef goed gaan. Ik legde een voorraadje gekolfde melk aan. Niet aan het handje. Daarna kwam er echter een keerpunt in de borstvoeding. Pas achteraf hoorde ik dat dit ‘normaal’ is bij vier maanden en het dan zaak is om te blijven doorzetten.

Bij onze dochter ging dat helaas niet zo vanzelfsprekend. Rond die tijd was de zwangerschapsverlof afgelopen en moest ik weer aan het werk. Dat betekend dus dat er gekolfd moet worden. Erg fijn als je werkgever dan niet over een afgezonderde ruimte beschikt en je dus veroordeeld bent tot het toilet. Ook waren niet alle collega’s even te spreken over de borstvoeding, je kon toch ook flesvoeding geven. En dat binnen een kinderdagverblijf? Hierdoor voelde ik me ook al snel bezwaard tot het afzonderen en bleef dit beperkt tot een, hooguit twee keer op een dag. Laat staan de 20% van de tijd waar je volgens de wetgeving recht op hebt. Al snel liep de borstvoeding dus terug en nadat ze was afgevallen, en na een tweede meetmoment twee weken later nog meer was afgevallen moest hier verandering in komen. Gezondheid gaat voor mij boven alles. Nadat het restant voorraad opgemaakt was schakelde we over op flesvoeding, in het begin nog met af en toe een borst. Maar dit werd al snel geweigerd.

Bij onze zoon werkte ik gelukkig thuis, dus kon ik hem borstvoeding geven, waar en wanneer ik maar wou. Vers uit de borst. Ook hij viel af rond de vier maanden. Ook hier weer een extra meetmoment na twee weken. Hij had vlak daarvoor, voor mijn gevoel, ook een groeispurtje gehad. Die twee weken heb ik alles op alles gezet, en hem maar zo vaak mogelijk aangelegd. Met resultaat. Het was niet veel verschil, maar voldoende om hiermee verder te gaan. Wel ben ik hierdoor eerder begonnen met het geven van vaste voeding. Zodat hij wel de nodige voedingsstoffen binnen krijgt. Aangezien mijn eigen kolfapparaat nauwelijks werkt, hebben we er voor gekozen om flesvoeding te geven als dat nodig is als ik er even niet ben.  Maar alleen als uiterste, bij voorkeur vooraf lekker uitgebreid drinken. Totdat ik halverwege vorige maand een weekend weg ging, voor het eerst langer dan een uurtje boodschappen doen zonder onze zoon… Daar had ik het best lastig mee.

Lees ook: Voedingshoudingen baby; flesvoeding en borstvoeding en liggend voeden
Lees ook: Borst- of flesvoeding; wat heb je nodig en moet je in huis hebben?

Zes maanden borstvoeding

Attachment parrenting: borstvoeding - mamaliefde

Mijn streven was om in eerste instantie vier maanden borstvoeding te geven, en daarna toch de zes maanden vol te maken. Borstvoeding is echter nog steeds de basis voor meneer. Ik merk echter dat hij nu minder vaak aan de borst komt, eigenlijk alleen als we met zijn tweetjes zijn. Hij is te snel afgeleid en wil het liefste rondom kijken. Ik hoop heel erg dat dit onderdeel van het sprongetje is dat hij aan het maken is en we verder kunnen gaan met de borstvoeding. Aan de andere kant hoor ik van andere, flesvoedende moeders, dat hun kinderen drie flesjes op een dag krijgen. Daar komt hij toch echt wel ruimschoots overheen. En sinds de bijvoeding wordt zijn gezicht ook steeds meer mollige baby achtig. Als ik buitenshuis ben kies ik er echter regelmatig voor om een flesje te geven. Als hij aan het einde van een dagje efteling, drie flesjes op heeft en nog dorst heeft is de borst echter altijd mogelijk.

De zes maanden, mijn streefperiode, hebben we  in ieder geval gehaald. Dat neemt niemand mij meer af. Ook heb ik er geen spijt van hoe het bij onze dochter is gelopen. Het is goed zo.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'