Het is jullie vast niet ontgaan dat het deze week kinderboekenweek is. Misschien heb je het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar al gekocht? Het leek mij leuk om eens een overzicht te maken met interessante boeken per leeftijdsgroep. Natuurlijk allemaal binnen het thema van dit jaar; Raar-Maar-Waar. Tot slot sluit ik af met een leuke winactie.

275abbe3-bf08-45b7-8e5d-5a49e579dc34_814fe8c5-9ace-4cc4-9506-a745bc342e5a_Kinderboekenweek_530x357_530x357

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk van 2015 is geschreven door Simon van der Geest. Je ontvangt het Kinderboekenweekgeschenk automatisch bij besteding van minimaal 10,- aan kinderboeken. Voor de jonge kinderen is er ook een speciaal Prentenboek van de Kinderboekenweek verkrijgbaar.

Kinderboekenweekgeschenk – Per Ongelukt

Het geschenk is geschreven door Gouden Griffel winnaar Simon van der Geest. Op zondag 18 oktober geeft het geschenk bovendien gratis toegang tot een wetenschapsmuseum. Stel, je moeder zit in de gevangenis, maar ze is onschuldig. En die gevangenis staat op een streng bewaakt eilandje in de Waddenzee. En je vader, daar heb je ook niets aan, want die zit de hele dag te gamen. Wat doe je dan? Dan bedenk je een onwaarschijnlijk bevrijdingsplan. Tenminste, dat doet Ro. Samen met zijn vrienden Archie en Lela begint hij in een afgelegen schuur aan een fantastische uitvinding te werken. Want soms moet je iets doen wat niemand ooit gedurfd heeft, hoe gevaarlijk en onmogelijk het ook is…

Prentenboek – Speeltuin

Mies van Hout neemt je mee op een tocht door de wonderlijkste werelden. Klauter op je vingertoppen mee door de bomen, zoek je weg over de krokodillenrivier en dwaal rustig door de bramentuin. Kijk uit voor de afgrond! Geen nood, we springen gewoon van wolk naar wolk en roetsjen daarna van de berg. Durf jij vervolgens door de grot en dan héél stilletjes langs het monster? Dan zijn we er bijna…. Al zoekend, dwalend en puzzelend doet Mies van Hout je in dit Prentenboek van de Kinderboekenweek vergeten waar je ook al weer naartoe op weg was, zoveel is er te zien en beleven. En op iedere pagina sluit een nieuw vrolijk dier zich aan bij de stoet. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is er een om opnieuw en opnieuw doorheen te springen en klauteren.

He Slimmerik

Wanneer je één van de Kinderboekenweek-titels van Gottmer in de boekhandel koopt ontvang je het actieboekje He slimmerik! GRATIS (zo lang de voorraad strekt). Dit doeboekje staat vol weetjes, spelletjes en quizjes die je een hoop leren over natuur, wetenschap en techniek: van de oerknal en de slimste machines, tot de grootste dieren op aarde en de watergeschiedenis van Nederland. Het boekje bevat bovendien heel veel kortingsbonnen, dus vraag ernaar vóór je afrekent!

Op zondag 11 oktober organiseren wij in samenwerking met het Teylers Museum in Haarlem de Hé slimmerik-dag. Op diverse plekken in het museum worden lezingen en workshops gegeven, en verschillende doe-activiteiten georganiseerd. Met medewerking van o.a. Jan Paul Schutten, Floor Rieder, Bas van Lier en Anne Pek. Kijk hier voor meer informatie.

Dreumesen

Peuters

Hoe groot is een olifant?

Dit prentenboek is leuk om samen met je peuter te lezen. Hierin komen thema’s zoals vergelijken van grootte, cijfers en dieren aan bod. Wist je dat er in een olifant zeven ijsberen passen? Dat een ijsbeer net zo groot is als vier leeuwen? En dat een leeuw kan worden opgevuld met drie krokodillen? Maar… hoeveel dieren passen er dan in een walvis?

Het boek zonder tekeningen

Het eerste prentenboek zonder prenten is uniek, eigenzinnig en hilarisch.
Als je dacht dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan, dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Maar pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als BLORK of BLURF. Zelfs als er staat: ‘Ik ben een aap.’ En dat vinden vooral kinderen maar al te leuk. Wie dit boek voorleest, wordt op slag een komiek. Je publiek komt niet meer bij van het lachen. Wees dus gewaarschuwd!

Rupsje Nooitgenoeg Voelboek

De wereld van Eric Carle met al zijn kleuren en vormen spreekt ook tot de verbeelding van heel jonge kinderen. Met dit prachtige voelboek kunnen peutertjes vanaf 18 maanden al kennis maken met deze kleurrijke wereld. Voel de glimmende appel van Rupsje Nooitgenoeg, aai de zachte manen van een leeuw en volg met je vingers de lijnen van de cijfers 1 tot en met 5. In dit prachtige voelboek worden thema’s als dieren, woorden, cijfers, vormen en kleuren geïntroduceerd op zo’n manier dat ze deze jonge doelgroep aanspreken.

Kleuters

Kobe maakt een Museum

Dit is echt een geweldig boek, niet alleen om te lezen maar ook om samen met de kinderen aan de slag te gaan. Vind jouw peuter het ook zo leuk om dingen te verzamelen tijdens een wandeling? Die van mij in ieder geval wel. Daar doe ik nooit zo moeilijk over, zolang ze het buiten de deur neerlegt. Zeker nu de herfst is begonnen komt ze veel tegen. Ze heeft dus al een kleine verzameling liggen. Als je het goed droogt kan je het ook naar binnen halen en gebruiken voor een tentoonstelling. Van je eigen museum! Een uitgebreide review van dit boek de afgelopen zomer door Marijke vind je trouwens hier.

Stijn uitvinder

Stijn heeft een grote ontdekking gedaan: hij is uitvinder! Voortaan lost hij elk probleem op met een geweldige uitvinding! Moet hij de hond uitlaten terwijl het regent? Niks aan de hand! Daar vindt Stijn iets heel handigs voor uit. Dictee? Daar gaat hij een tien voor halen zonder ook maar één woordje te leren. En vervelende klusjes knapt hij op zonder er zelf echt iets voor te doen.

Het waanzinnige boek over het menselijk lichaam

Een nieuw waanzinnig en onzinnig boek van de auteurs van ‘De waanzinnige boomhut’. Hallo! Lees het meest ontverantwoorde boek over het menselijk lichaam ooit! Deze geïllustreerde waanzinnige gids leert je alles over: – de gekste – de harigste – de stoerste – de meest explosieve & – de smerigste onderdelen van je lichaam!

Onderbouw

Luister naar de zee

De golven ruisen, meeuwen vliegen krijsend door de lucht en onder water zingen walvissen en dolfijnen. Door Luister naar de zee! hoef je eigenlijk bijna niet meer naar zee om het leven daar te leren kennen, want in dit informatieve boek zitten zeven echte geluiden. Met een druk op de knop weet je hoe het geblaf van een zeehond of het gezang van een orka klinkt. Daarnaast staan er allemaal wetenswaardigen in zoals welke dieren er voorkomen in de verschillende wateren op aarde, zoals in de Noordzee en rond het koraalrif.

Het raadsel van alles wat leeft

Met dit prachtige boek levert succesauteur Jan Paul Schutten zijn magnum opus af. Of in ieder geval zijn voorlopige magnum opus, want gelukkig denkt hij nog niet aan ophouden. Hij deelt hierin met ons zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie. Het raadsel van alles wat leeft wordt voorgelezen door Jan Paul Schutten en Isolde Hallensleben. Schutten is een succesvol kinderboekenauteur, bekend van onder meer Kinderen van Amsterdam (bekroond met een Gouden Griffel), Kinderen van Nederland en Jij bent je brein (samen met Dick Swaab).

Ongeloofelijk raar / waar

Wist je dat er elke dag honderd ton ruimtestof op de aarde neerdwarrelt? Dat een autorit naar de dichtstbijzijnde ster veertig miljoen jaar duurt? En dat je je eigen sterrenbeeld juist níét op je verjaardag kunt zien? In dit boek lees je van alles over het heelal en val je van de ene verbazing in de andere. Want in het heelal is alles anders dan hier op aarde. Na het lezen van dit boek weet je dat er meer sterren dan zandkorrels zijn, dat zwarte gaten toch zichtbaar zijn en dat er geen geluid is op de maan.

Bovenbouw

Het Heelal

Als je in een wolkeloze nacht naar de hemel kijkt, is daar veel te zien. De maan bijvoorbeeld, die in de loop van de maand van vorm verandert. De sterren, die ten opzichte van elkaar altijd op dezelfde plaats staan. En de planeten die om de sterren heen draaien. Het heelal is een non-fictieprentenboek. Het vertelt alles over sterren, planeten en sterrenbeelden. Met de 3D-illustratie op het omslag hoeft het niet eens nacht te zijn om de planeten te zien! 3D-illustratie op het omslag, inclusief glow-in-the-dark sterrenkaart.

Proefjesboek

Met het Proefjesboek maken kinderen vanaf 8 jaar kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie. Kinderen worden vanzelf onderzoekers – zonder gevaar voor eigen leven! Je kunt alle 65 proefjes uit dit boek doen met heel gewone huis-tuin-en-keukenspullen. Bij ieder proefje staan vragen die je eerst laten nadenken: Wat denk je dat er zal gebeuren? En waarom? Daarna volgt de uitleg. Eerst eenvoudig en beknopt voor 8-12 jaar en dan uitgebreider voor 12 jaar en ouder.

Wille Wete – Grote Uitvindingen

Wil je alles weten over uitvindingen? In dit boek lees je wat een uitvinding eigenlijk is en waarom dingen uitgevonden moesten worden. Als je bijna niets hebt, is het leven moeilijk. Stel je voor dat je geen huis en geen kleren hebt. Dan moet je altijd in je blootje buiten spelen. Als je geen bed hebt, moet je op de grond slapen. En wat moet je zonder wc? De belangrijkste en leukste uitvindingen worden op een heel duidelijke manier in beeld gebracht. Je vindt in dit Willewete boek ook leuke opdrachten, een liedje, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Winactie Raket Wedstrijd

De-raketwedstrijd

De ruimte spreekt natuurlijk veel kinderen tot de verbeelding. Dit geweldige boek de Raket Wedstrijd is heerlijk voor kinderen van 10+ om te lezen. Het verhaal gaat over  de twaalfjarige Sterre droomt ervan om, net als haar held professor Pikulet, astronaut te worden. Als ze hoort dat de professor een speciale Technologie en Wetenschap Talentschool heeft opgericht, is ze vastbesloten: daar wil ze heen! Het enige wat ze ervoor moet doen, is de waterraketwedstrijd winnen die de school als toelatingstest heeft uitgeschreven. Helaas is niet iedereen blij met haar deelname. Sterre wordt tegengewerkt en zelfs gesaboteerd, maar door wie? Door Floris, de grootste pestkop van de klas, die er werkelijk alles aan doet om te winnen? Of door haar norse buurman, die overdag rust wil omdat hij nachtwaker is in de frisdrankfabriek van de vader van Floris? De kinderen leren er ook nog eens heel veel van.

Meedoen kan door onder dit bericht een reactie achter te laten met geldig e-mailadres of facebookpagina. Voor een extra winkans mag je de Facebookpagina van Mamaliefde liken. De winnaar ontvangt aan het einde van de week een mailtje.