Over een maand is het zo ver; de Kinderboekenweek staat weer voor de deur. Voor de kinderen van basisschoolleeftijd is hier veel voor te vinden, op school maar ook thuis. Ook voor jongere kinderen zijn er boeken die aansluiten bij het thema en laten zien dat griezelen niet altijd eng is, maar ook heel leuk kan zijn. De komende weken zal ik daarom een aantal titels aan bod laten komen. Voor kinderen van verschillende leeftijden. We beginnen met de boeken van Uitgeverij Unieboek die erg leuk zijn voor peuters en kleuters!

Lees ook: Thema kinderboekenweek 2019; Reis Mee & lied, wanneer, tips en activiteiten, kerntitels, kinderboekenweekgeschenk

Lekker nooit niet bang – Vivan den Hollander & Dagmar Stam

Vivian den Hollander is een zeer bekende kinderboekenschrijver. Sinds ze professioneel is gaan schrijven publiceert ze ieder jaar een flink aantal boeken. Een aantal van deze boeken zijn korte zelfleesboeken, gericht op jonge kinderen uit de onderbouw van de basisschool. Van deze boekjes verschijnen regelmatig omnibussen, die meerdere delen van één serie bevatten. Den Hollander werkt tegelijkertijd aan verschillende series met terugkerende verhaalopbouw of personages. Ze wordt vaak genomineerd door de Kinderjury.

Speciaal voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar heeft Vivian den Hollander in het kader van de kinderboekenweek Gruwelijk Eng het boek Lekker nooit niet bang geschreven in de serie over Lisa en Jimmy.

Lekker nooit niet bang gaat over Lisa en Jimmy die nooit niet bang zijn. Lisa en Jimmy zijn niet bang voor zwemmen in het diepe, niet voor de wolf van Roodkapje en niet om Zoef de hamster vast te houden. Maar dan, als ze ’s avonds in bed ligt hoort ze opeens de monsters onder haar bed…

Lekker nooit niet bang koop je hier voor een speciale prijs van 5 euro.

De Griezeltjes – Marianne Busser & Ron Schröder

De griezeltjes is een boek dat is geschreven door het bekende kinderboekenschrijversduo Marianne Busser & Ron Schröder. In iedere peuter- of kleuterkamer vind je wel één van hun vele boeken. Zo hebben ze heel fijne voorleesverhalen maar ook meer themaboeken. In totaal hebben ze meer dan 400 boeken en duizend liedjes geschreven.

De Griezeltjes is een voorleesboek dat bestaat uit tien hoofdstukken. Het leukste is natuurlijk om het verhaal in de juiste volgorde te lezen, maar ook de afzonderlijke hoofdstukken zijn prima te doen als verhaaltjes. De hoofdstukken zijn prima voor te lezen voor het slapen gaan. Het boek gaat over Mees en Moontje die tijdelijk bij hun tante inwonen omdat hun ouders een jaar in het buitenland zijn. Dan staat er een juffrouw voor de deur om de kinderen op te halen voor het kindertehuis. Dat willen ze natuurlijk niet. Dus bedenken ze een plannetje, want volgens de regeltjes mogen ze niet gaan als ze ziek zijn. Daarom neemt juffrouw Pin plaats in de logeerkamer. Waarvan de kinderen waarschuwen dat hij betoverd is. Heel erg lief is ze niet, en ze heeft overal commentaar op. Daarom laat ze een inspecteur komen… Als dat maar goed afloopt.

Natuurlijk willen kinderen ook graag plaatjes kijken. Ieder hoofdstuk is voorzien van meerdere tekeningen die goed passen bij de tekst. De tekeningen in dit boek zijn gemaakt door Dagmar Stam; ook een zeer bekende naam in de kinderboekenwereld! Fijne kleurrijke tekeningen met oog voor detail, maar zonder dat het te druk wordt. De kinderen vinden dit in ieder geval een geweldig boek. Ze vinden Juffrouw Pin maar niets en genieten van de streken van Mees en Moontje. Dat spreekt ze wel aan; twee van die ondeugende kinderen ;-)

De griezeltjes koop je hier.

 

Opa’s griezelige gasten – Vivian den Hollander

Het boek van Opa’s Griezelige Gasten is ook geschreven door Vivian den Hollander. Dit is een boek dat niet alleen leuk is om voor te lezen maar ook zeer geschikt is voor kinderen die al zelf kunnen lezen op avi niveau 4. Het is dus geen erg dik boek, wat grotere letters, korte zinnen en niet te veel moeilijke woorden.

Het boek gaat over Tom en Mila die na school vaak bij opa Bak spelen. Tot mama een weekje vrij is en er geen oppas nodig is. Als ze toch op bezoek willen gaan bij opa mogen ze niet naar binnen en doet opa heel geheimzinnig. Als ze in de schuur gaan kijken zien ze ook nog iets heel griezeligs…

Het verhaal is herkenbaar voor kinderen uit de onderbouw, en uitnodigend voor kinderen die leren lezen. Aan de ene kant is het spannend, maar aan de andere kant zit er ook de nodige humor in. De illustraties in dit boek zijn gemaakt door Saskia Halfmouw.

Opa’s griezelige gasten koop je hier.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.