Het ene kind kan niet wachten om grote broer of zus te worden en vind alles wat met baby’s te maken heeft geweldig. Het andere kind moet daar misschien niet zoveel van hebben, zal zelfs een beetje jaloers zijn. Dat een ander kind alle aandacht van mama en papa gaat krijgen. Grotere broer of zus worden is stiekem ook best wel ingrijpend. Na negen maanden zwangerschap is het zo ver. Niet alleen voor papa en mama veranderd er weer het een en ander. Zelfs al heb je oudere kinderen, misschien moet er doorgeschoven worden qua kamers of is er nu toch echt een grotere auto nodig. Ook voor kinderen is dat het geval. Gelukkig zijn er een aantal boeken die je kind kunnen helpen om te wennen aan deze veranderende situatie. Ongeacht de leeftijd, van prentenboekjes voor dreumesen, peuters en kleuters tot en met boekjes voor wat oudere kinderen. Als je ze na de bevalling ook bij de baby betrekt en een flesje laat geven of luiers laat aangeven vinden zij het vast ook al snel helemaal fantastisch!

Lees ook: Zussendag; de leukste activiteiten & uitjes om te doen met je zus
Lees ook: Babyboekjes; Met geluiden, knisperboekje, zwart/wit, plastic of voelboekjes

Ik wordt grote broer / zus

Kleine pluis – Dick Bruna

In dit deel in de bekende Nijntje-serie krijgt Nijntje een broertje of zusje. Het vierkante prentenboekje bevat twaalf dubbele pagina’s met op de rechterhelft een prent in de typische Bruna-stijl (zeer gestileerde, eenvoudige, zwartomlijnde tekeningen met een vlakvulling in primaire heldere kleuren zonder achtergrond) en links in steeds vier regels het verhaal. Dit is geschreven in eenvoudige, korte zinnen met woordgebruik op peuterniveau. Er is gebruik gemaakt van eindrijm: abcd. Net als de prenten is ook de drukwijze kenmerkend: groot lettertype, strak op witte pagina’s met een ruime marge eromheen. Het boekje heeft geen kartonnen bladzijden, maar is wel gedrukt op steviger papier zodat het risico van scheuren en kreuken door de doelgroep iets, maar zeker niet volledig verkleind wordt.

Vanaf ca. 1 jaar.

Dit boek koop je hier.

Kaatje en mama’s buik – Liesbet Slegers

Kaatje, bekend van vele peuterboeken*, is blij omdat ze thuis een baby krijgen. Ze weet dat de baby in mama’s buik groeit en dat ze lang moeten wachten. Mama kan haar op een gegeven moment niet meer tillen en papa speelt met haar. Op een dag pakt hij haar koffer en brengt haar naar oma. Later mag Kaatje terug naar mama, die inmiddels een kind heeft gekregen: haar broertje Bas. Bijna vierkant prentenboek met twee afgeronde hoeken en stevige bladen. Op elke rechterpagina staat een eenvoudige tekening in felle kleuren in relatief grote vlakken. Op de tegenoverliggende pagina is de tekst gedrukt in een schreefloos schrijflettertype in een effengekleurd kader, dat net zo groot is als het kader rond de tekening ernaast. Alleen Kaatje, haar moeder en Bas zijn in hun geheel afgebeeld, van vader en oma zijn slechts de armen en/of benen getekend. Kaatjes gezicht is expressief, maar niet altijd realistisch met een vreemde V-neus tussen de ogen en een mond die vaak op de plaats van haar wang zit. De rode schutbladen zijn gevuld met blauwe klokken met gele wijzers.

Heel bruikbaar voor kinderen vanaf ca. 2 jaar die een broertje of zusje verwachten.

Dit boek koop je hier.

Bobbi wordt grote broer – Ingeborg Bijlsma

Nieuw deeltje in de uitgebreide serie over Bobbi, een jong beertje; in dit deel wordt hij voorbereid op de komst van een nieuw broertje/zusje. Tekst en prenten zijn gelijkwaardig. Op elke pagina een vierregelige tekst op rijm: eenvoudige korte woorden en zinnen, geen gekunsteld taalgebruik om te kunnen rijmen. Onder de tekst een kleine tekening, daarnaast een paginagrote in een blauw kader. De prenten zijn in inkt getekend en ingekleurd in aquarel; ze zijn nogal gedetailleerd uitgewerkt, waardoor alleen al de prentjes veel gesp