Omdat er bij bloggen veel meer komt kijken dan alleen maar het schrijven van nieuwe content heb ik een aantal andere (semi) professionele bloggers om tips gevraagd. Iedereen heeft tenslotte andere aandachtspunten bij het bloggen, het gaat erom dat je je eigen weg vindt. De één is makkelijker met SEO en de ander beter met Facebook, de één legt makkelijk contact met bedrijven en heeft in de eerste week al betaalde opdrachten, de ander maakt geweldige foto’s die verkocht kunnen worden. Doe dus vooral je voordeel met deze ervaringen en tips. Dat vandaag gaat over het geld verdienen met je blog. Hier wordt nog wel eens heel geheimzinnig over gedaan, of dan krijg je te horen dat bloggen een hobby moet zijn. Nergens voor nodig.

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen

Professionele uitstraling

Als je met het bloggen meer wilt bereiken dan alleen maar het delen van je verhalen maar er ook zakelijk iets mee wilt bereiken zijn er ook andere activiteiten die hierbij komen te kijken. Denk aan het opstellen van een mediakit, het onderhouden van contacten en werven van opdrachten, het laten goedkeuren van drafts, het opstellen van facturen en het nazien op de betaling. Het is ook netjes om als een bedrijf je opdrachten verstrekt op te komen dagen bij events. Natuurlijk kan het voorkomen dat je niet kunt, maar probeer er een volgende keer wel te zijn, ook als er niet direct iets te halen valt of voor de goodiebag. Op die manier blijf je in de picture en steek je al snel op boven het maaiveld. Op de lange termijn levert het je dan ook meer op.

Plan & Doelstellingen

Esmée; Doe je het bloggen voor je hobby, leuk voor erbij? Nou, niks mis mee. Lekker blijven doen. Is het bloggen je passie en wil je er je werk van maken? Dan zul je, net als bij elke onderneming, een plan moeten maken en doelstellingen formuleren. Hoe ga je marketing inzetten om die doelstellingen te bereiken? Hoeveel budget heb je hiervoor nodig? Wie heb je nodig om jou te helpen je doelen te bereiken? Dat allemaal zet je op papier.

Flexibiliteit

Bianca: Voor Pinkit.nl ben ik van 9-17 uur bereikbaar per mail en telefoon dat zijn dan ook mijn vaste werktijden. Die tijd benut ik dus met mailtjes beantwoorden, artikelen schrijven, afspraken. Maar het komt ook regelmatig voor dat ik later in de avond nog aan het schrijven ben, of nog aan een advertorial werk om die zo goed mogelijk af te krijgen. Wat bij zakelijk bloggen ook komt kijken zijn de facturen maken, erachter aan gaan als de betaling te laat binnen is (en soms zelfs een incassobureau inschakelen) en alles netjes bijhouden voor de Belastingdienst is ook een must.

Lees ook: GDPR proof Nederland & Checklist AVG als blogger / publisher

Stem je inhoud af

Andrea: Ben je een moeder die over het algemeen over haar kind, leven, en dagelijkse dingen blogt? Verwacht hier geen grote, full time-blogger mee te worden. Het is leuk om af en toe het leven van iemand anders te volgen, maar elke dag voegt geen waarde toe wanneer je een commercieel blogger wilt worden. Naast slecht geschreven blogs is dit de tweede grote reden waarom lezers afhaken. Niemand wil elke dag teksten met …”-naam van kind… heeft vandaag dit en dat gezegd, gedaan, gedragen…” tenzij je een stylist bent, dan willen we vaak wel weten wat je kind heeft gedragen en waar je het vandaan hebt. Dit is dan ook weer een opening voor zakelijke overeenkomsten met merken en webshops.

Maar, weet wat voor blogger je wilt zijn, wat je wilt bereiken, werk hier hard aan en blijf doorzetten tot het je lukt en je nieuwe doelen kunt stellen. Wees origineel, nuttig en vermakelijk, zorg dat je een site creëert waar anderen mee samen willen werken, dus zullen PR-bureau’s en merken zelf contact met jou opnemen, zonder dat jij achter ze aan moet. Heb je wel al bezoekers, een leuke site, bied je iets wat anderen niet doen ook als je weinig bezoekers hebt? Neem dit mee in je pitch voor samenwerkingen, schaam je niet voor wat je al hebt bereikt.

Ook belangrijk – laat iemand anders eens naar je blog kijken, vraag om feedback, erken kritiek en blijf hard werken. Ook al heb je het idee dat het niks wordt, maar wil je het wel heel graag? Blijf doorzetten!

Geniet

Yvonne: Dit vind ik echt een moeilijk onderdeel. Maar vanaf dag 1 ben ik zakelijk begonnen met mijn blog(s). Ik vind het dan ook flauwekul dat je als hobbyblogger moet beginnen. Als je een baan zoekt, zoek je toch ook iets wat je LEUK vindt en daar krijg je toch ook voor betaald. Zo zie ik dat met bloggen ook. Dit is de leukste baan, en ik beleef er veel plezier aan en het heeft veel leuke voordelen.

Ik merk dat ik de laatste tijd veel commerciëler aan het worden ben. Ik review niet zomaar alles meer. Dagelijks krijg ik meerdere aanvragen, het moet bij mij en mijn blog(s) passen. Wees ook eerlijk naar jezelf, want er gaat behoorlijk wat tijd inzitten. Je moet foto’s maken, en ze dan nog op de juiste manier uitsnijden. Het serieus testen, meestal meerdere keren. Want persoonlijk vind ik één keer testen niet voldoende. Door iets een paar keer te proberen weet je echt wat je ervan vind. Is het echt zo leuk of was het gewoon de eerste keer en zet het echt zo handig in elkaar of.. Een crème test ik altijd minimaal een maand, want dan pas weet ik wat het met mijn huid doet. Na 27 dagen heb je celvernieuwing.

Reclame maken kost nu eenmaal geld, ik verkoop de laatste tijd ook veel meer advertorials. Wil je op mijn blog(s) prima, maar daar vraag ik wel een vergoeding voor. Natuurlijk doe ik ook wel “gratis” dingen. Maar dat wil ik dan zelf. Ik kies daar zelf voor.

Investeer & Durf je te onderscheiden

Judith: Schrijf je in bij de KVK, laat een logo ontwerpen door een grafisch ontwerper en laat je website bouwen. Zijn investeringen, maar die verdien je terug doordat je professioneel overkomt. Er zijn tegenwoordig zoveel bloggers, dat het belangrijk is je te onderscheiden van de massa.

Geloofwaardigheid

Claudia: Als ik uit mezelf over een onderwerp of product blog, dan geloof ik en investeer ik hierin. Ik zal nooit uit mezelf een bedrijf benaderen met mijn mediakit. Als ik een blog heb geschreven en die is succesvol, dan neem ik wel contact op met het bedrijf om het succes te delen en te kijken of er mogelijkheden zijn voor een samenwerking. Als ik benaderd wordt door een merk, dan ga ik als volgt te werk:

1. Past het binnen mijn identiteit > ja > media kit
2. Past het niet 100% binnen mijn identiteit, maar kan ik er wat leuks van maken > ja > media kit
3. Past het niet binnen mijn identiteit en kan ik er ook niets leuks van maken > geen mogelijkheid voor samenwerking

Als ik niet bij mezelf blijf, dan merken mijn volgers dat en mijn geloofwaardigheid is mij meer waard.

Bezoek vooral ook de volgende blogs die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van dit artikel. Dit zijn allemaal serieuze bloggers die weten waar ze het over hebben en een goed voorbeeld zijn als je graag meer wilt bereiken met je blog.

Website 4 Mama / Pink-It / TrendyMommy / KidZblogger / Hip en Hot / Oh Yeah Baby