Als blogger vind ik het natuurlijk ook erg leuk om af en toe te schrijven over het bloggen zelf. Misschien alleen voor de bloggende doelgroep interessant maar desalniettemin erg leuk om te schrijven. Eerder heb ik al geprobeerd duidelijk te maken dat bloggen meer is dan alleen maar stukjes schrijven. Als niet-blogger lijkt het dan een erg makkelijke methode om geld te verdienen. Regelmatig zijn er ook bloggers die erachter komen dat er meer voor nodig is en tussentijds afhaken. Ik geloof dat ook als je pas begint met bloggen je succesvol kunt worden, ook al zijn er heel veel bloggers. Bloggen is echter wel iets van de lange adem, over het algemeen heb je toch wel twee jaar nodig voor je je draai hebt gevonden. Laat je daar echter niet door weerhouden. Nu was ik hier van plan om een tweetal blogs over te schrijven, ik heb echter een behoorlijke (veel meer dan verwacht) input gekregen van collega bloggers dat ik er een korte serie van heb gemaakt waar je zelf je voordeel mee kan doen.

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen
Lees ook: Review: Shoot! Fotograferen met je hart

Omdat er bij bloggen veel meer komt kijken dan alleen maar het schrijven van nieuwe content heb ik een aantal andere (semi)professionele bloggers om tips gevraagd. Iedereen heeft tenslotte andere aandachtspunten bij het bloggen, het gaat erom dat je je eigen weg vindt. De één is makkelijker met SEO en de ander beter met Facebook, de één legt makkelijk contact met bedrijven en heeft in de eerste week al betaalde opdrachten, de ander maakt geweldige foto’s die verkocht kunnen worden. Doe dus vooral je voordeel met deze ervaringen en tips. We beginnen deze week met de basis van het bloggen. Namelijk de content; en dan de combinatie van schrijven en fotografie. En indirect ook wel het vloggen wat steeds meer aan populariteit toeneemt.

Content schrijven en fotograferen

De basis van het bloggen is natuurlijk de content. Het schrijven van teksten, zeker als je inspiratie hebt en in een flow zit, is dit niet het moeilijkste. Mocht je echter een blogdip hebben, is dit een stuk ingewikkelder. Afhankelijk van het onderwerp en de research die je moet doen kun je in een kwartier tot een uur een blog schrijven. Voor sommige onderwerpen of lijstjes waar je meer research voor doet ben je langer bezig. Altijd handig om als je een lijstje wilt maken een notitie bij te houden waaraan je regelmatig bullets toevoegt zodat je dit in één keer kunt uitwerken. In je editorial calender kun je ook alvast titels vermelden, zodat je als je in een flow zit het één na het ander kan uitwerken. Het werkt trouwens heel erg fijn als je content voor minimaal een viertal dagen vooruit hebt geschreven, als er dan iets gebeurt hoef je je geen zorgen te maken. Tot slot heb je nog het optimaliseren van blogs, zodat het bijvoorbeeld SEO-vriendelijk wordt en de taalfouten eruit te halen.

Bij recepten, diy’s, kledingoutfits en reviews spreekt het voor zich dat het eerst tijd kost om datgene te maken / koken / combinaties te maken, moeten er foto’s gemaakt worden en uiteindelijk ook nog bewerkt. Van veel bloggers hoor ik dat hier dan ook de meeste tijd in gaat zitten. Als alternatief op de geschreven content kun je natuurlijk ook vlogs en youtubefilmpjes maken, hiervoor moet je ook tijd rekenen met het editen.

Originaliteit

Judith: wees origineel! Probeer zo min mogelijk content of onderwerpen te kopiëren van andere bloggers. Wat betreft fotografie geldt uiteraard hetzelfde, en bewerk je foto’s met Afterlight, zodat ze mooi licht worden.

Inspiratie

Claudia: Mijn content is voor mij het belangrijkste, want dat maakt mij uniek en zorgt ervoor dat mijn volgers hun interesse behouden. Inspiratie is voor mij dan ook het belangrijkste; die vind ik bijvoorbeeld via social media, beurzen en bijblijven in de branche. Vervolgens het contact leggen met bedrijven voor een leuke samenwerking of actie. Dit volgt automatisch tijdens het maken van de content of bij het analyseren van de resultaten van de blogs waarbij ik kijk naar welke soorten blogs doen het goed, welke minder en hoe kun je hierop inspelen. Tot slot zijn er onderwerpen die je tegenkomt maar waarvan je nog niet zeker weet of je er iets mee gaat of wilt doen die je moet opslaan.

Plannen & Overzicht

Bianca: In een apart notitieboekje houd ik mijn ideeën bij zodat ik zeker weet dat ik niks vergeet. Qua fotografie probeer ik 2 keer per week alles op de foto te zetten, maar soms komt er iets binnen wat ik meteen wil fotograferen. Ik probeer alle foto’s voor 1 week te editen, dan staan die vast klaar als ik klaar ben met testen en een artikel wil schrijven.

Opbouw

Andrea: Lees over, duidelijk schrijven, en weet wat je je lezer mee wilt geven. Zorg bijvoorbeeld dat je verhaal een begin, midden en einde heeft, wat niet alléén prettig lezen is, maar ook beter bijblijft. Let op grammatica, spelling, zinsopbouw en woordgebruik, dit is bij bezoekers een grote irritatiepunt en de nummer één reden om een blog die meer te bezoeken. Wissel tekst en foto’s regelmatig af, dat leest een stuk makkelijker.

Ken de lay-out van je blog, en zorg dat je foto’s daaraan bijdragen. Je hebt geen dure camera nodig om geweldige foto’s op je blog te zetten. Mobiele telefoons zijn meer dan genoeg, maar let wel op belichting, achtergrond en eventueel kleuren. Zorg dat het bij je site, tekst en gevoel dat je mee wilt geven past. Bekijk tutorials, hacks, tips en tricks, om voor goede kwaliteit foto’s te zorgen.

Planning & Fotografie

Yvonne: Zodra ik de jongens naar school gebracht heb ga ik bloggen/schrijven. Soms schrijf ik 1 artikel. Omdat er dan nog van alles tussendoor komt. Social media, of telefoon. Maar meestal schrijf ik twee of meer artikelen. Ik leg graag een voorraadje aan. Superhandig als je een dag niet kunt bloggen, omdat je gezellig opstap wilt met een vriendin, of omdat je naar een persevent gaat of… Dan heb je wel een artikel die online kan.

Bij mijn meeste artikelen plaats ik zelf foto’s. Meestal maak ik de foto’s met de kinderen in het weekend of op woensdagmiddag. Van producten maak ik tussen door. Foto’s bepalen veel van de sfeer van je blog en daardoor dus ook van je artikel. Gelukkig vinden mijn kinderen het meestal erg leuk om op de foto te gaan. Mijn twee oudsten maken de meeste foto’s waar ik opsta. Ze weten precies wat ik graag wil en wat ik leuk vind. Liever 10 te veel dan 1 te weinig, ik heb graag keus. Zeker als we ergens zijn.

Taalfouten

Esmée: Ik vind het van belang dat de content zoveel mogelijk foutloos moet zijn. Een artikel leest lekker weg als je het iemand “hoort zeggen”, maar dat betekent niet dat je spreektaal moet gebruiken. Alleszins niet juist! Me, jou/jouw door elkaar gooien, d’s en t’s… ik ben er nogal kritisch op. Ben je niet gerust op je taalgebruik en taalfouten, laat het dan door iemand nakijken. Zorg ervoor dat de content van jezelf is. Altijd. Kopiëren van een ander of letterlijk vertalen is not done. Pas op met het gebruik van afbeeldingen die je online vindt. Eigen foto’s zijn altijd het beste, maar kijk anders voor gratis rechtenvrije beelden op pixabay.com.

Bezoek vooral ook de volgende blogs die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van dit artikel. Dit zijn allemaal serieuze bloggers die weten waar ze het over hebben en een goed voorbeeld zijn als je graag meer wilt bereiken met je blog.

Website 4 Mama / Pink-It / TrendyMommy / KidZblogger / Hip en Hot / Oh Yeah Baby

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'