Omdat er bij bloggen veel meer komt kijken dan alleen maar het schrijven van nieuwe content heb ik een aantal andere (semi)professionele bloggers om tips gevraagd. Iedereen heeft tenslotte andere aandachtspunten bij het bloggen, het gaat erom dat je je eigen weg vindt. De één is makkelijker met SEO en de ander beter met Facebook, de één legt makkelijk contact met bedrijven en heeft in de eerste week al betaalde opdrachten, de ander maakt geweldige foto’s die verkocht kunnen worden. Doe dus vooral je voordeel met deze ervaringen en tips. We beginnen deze week met de basis van het bloggen. Namelijk de content; en dan de combinatie van schrijven en fotografie. En indirect ook wel het vloggen wat steeds meer aan populariteit toeneemt.

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen

Als je een blog hebt geschreven wil je natuurlijk ook graag dat het gelezen wordt. Door aanwezig te zijn op social media kun je eenvoudig een vaste volgersgroep opbouwen en zullen je bezoekersaantallen gestaag stijgen. Naast het promoten van je eigen blogs is het fijn om een goede band op te bouwen met je lezers. Dit betekent dat je wat meer moet delen dan alleen je eigen materiaal. Dit kan het delen zijn van de blogs van het andere, of persoonlijke stukjes. Het bereik hiervan is misschien niet altijd even hoog, het geeft je wel een gezicht en zorgt ervoor dat mensen sneller terugkomen. Meer bruikbare tips hierover vind je hier en hier. Als iemand de moeite heeft gedaan om een reactie achter te laten op de blog (vaak andere bloggers) of social media is het ook fijn als daar een reactie op volgt. Dat hoeft natuurlijk niet op iedere reactie zeker niet als het niet meer inhoudt dan ‘leuk geschreven’ maar probeer wel vragen te beantwoorden. Ook als die via de mail binnenkomen is het goed daar even tijd voor te maken.

Interactie social media

Bianca: Interactie zoals op social media dat doe ik eigenlijk ook zeven dagen per week. Even een foto op Instagram, een Facebookpost of een korte video voor Snapchat. Stiekem gaat er best veel tijd in social media zitten. Daar naast lees ik ook elke dag de comments op Youtube en mijn blog.

Ga het gesprek aan

Claudia: De content moet om te starten goed zijn op social media, maar de manier waarop je met de volgers communiceert kan zeker meer interactie uitlokken. Deel je een item en zeg je: Kijk wat leuk! of zeg je: Welk item is jouw favoriet? Stel ze vragen en net zo belangrijk, reageer erop en laat ze zien dat je alles leest. Ze weten op deze manier dat ze echt in gesprek met je komen, dus dat ze niet voor niets de moeite doen om een reactie achter te laten.

Lees ook: Grappige en praktische gespreksonderwerpen en gespreksstarters voor diverse onderwerpen 

Tastbaarheid

Esmée; Social media is buiten onze grote vriend Google onze beste vriendin. Hier kun je meer van jezelf laten zien. Belangrijkste regel is “WEES SOCIAAL”. Niemand zit te wachten op een zender. Iemand die alleen maar haar boodschap wil verkondigen. Stel vragen, ga de interactie aan met je volgers. Deel niet alleen je blogs, maar ook leuke quotes, filmpjes en blogs van anderen om je volgers te entertainen. Heeft je kind zojuist iets grappigs gezegd? Deel het. Dat soort statusberichten doen het verrassend goed. Het zorgt voor een gezicht, een mens achter de pagina en volgers houden ervan om een mens te volgen i.p.v. een “Team” of “Wij”.

Interactie met andere bloggers

Yvonne: Via facebook heb ik veel contact met mijn lezers. Ze reageren op mijn berichten en ik reageer snel terug. Ook reageer ik regelmatig in bloggersgroepen op vragen, opmerkingen etc. Ik merk dat dit weer een soort sympathie wekt en weer nieuwe volgers, reacties. Wees zelf dus ook actief en oprecht.

Staar niet dood op reacties

Andrea: Er zijn bloggers die reacties belangrijk vinden, anderen helemaal niet. Een groot aantal bloggers denkt dat het gebrek aan reacties ook gebrek aan interactie betekent. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, met name wanneer je een ander soort publiek hebt. Zelf merk ik dat interactie vaak op persoonlijke stukken komt, bijvoorbeeld wanneer je als moeder even met een vraag zit. Vaak krijgen lange artikels, met toegevoegde waarde, bijvoorbeeld hoe je iets moet maken veel meer bezoekers, maar minder reacties. Dit zijn blogjes die het in Google goed blijven doen, en op lange termijn ook verkeer blijven genereren. Hecht niet teveel waarde aan reacties en trek het je niet aan wanneer deze uitblijven. Ben je iemand die wel reacties wil hebben? Publiceer je stukken ook op social media en stel vragen. Het is veel makkelijker om op reeds ingelogde accounts te reageren, dan ook op een site een naam, e-mail adres, etc in te vullen. Over het algemeen zijn het andere bloggers die reacties onder blogs achterlaten.

Maak ‘gebruik’ van feedback

Judith: Stel vragen aan je lezers, lees goed op social media en zoek uit wat jouw lezers interessant vinden of wat ze bezig houdt. Stem je content daar op af.

Bezoek vooral ook de volgende blogs die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van dit artikel. Dit zijn allemaal serieuze bloggers die weten waar ze het over hebben en een goed voorbeeld zijn als je graag meer wilt bereiken met je blog.

Website 4 Mama / Pink-It / TrendyMommy / KidZblogger / Hip en Hot / Oh Yeah Baby

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'