Er zijn verschillende contentmanagementsystemen (cms) waar je gebruik van kan maken om een blog te beginnen. Een cms is een systeem dat gebruiksvriendelijk is, ook als je niet zo thuis bent online. Je hebt gewoon een editor voor je waarin je dingen kan aanpassen en hoeft je niet druk te maken over codes en dergelijke. Het voordeel is ook dat je hier vaak met meerdere personen in kan werken of vanaf verschillende locaties. Je bent niet gebonden aan één computer. Net zoals heel veel andere bloggers draait deze blog op WordPress. Het is misschien niet zoals Blogspot het eenvoudigste systeem, maar je kan er (in mijn ogen) wel het meeste mee. Andere cms zijn bijvoorbeeld Joomla en Adobe Dreamweaver.

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen

wordpress-deel-3

Waarom WordPress? De voordelen.

Waarom ik voor WordPress heb gekozen? Zoals ik in de inleiding schreef omdat ik daar het meeste mee kan. Het is misschien iets ingewikkelder omdat je zelf een thema moet installeren en met plugins gaat werken. Maar vervolgens kan je er wel het meeste mee, je kan het helemaal eigen maken. En je blog de features geven die jij graag wilt. Daardoor kan je je blog ook een stuk beter inzetten op technisch gebied; of je het nu wilt laten sneeuwen op je blog, wat jaren geleden de trend was, of toch liever een snellere site hebt die foto’s laat cachen.

wordpress-deel-1

In de infographic hierboven vind je ook nog andere voordelen. Zo is de grote community echt wel ideaal. Juist omdat er zoveel mensen mee werken, wordt er ook meer voor ontwikkeld en is het makkelijk om hulp te vragen. Bijvoorbeeld in de Facebook groep Durftevragen over WordPress. Er zijn altijd wel mensen die zich in het werken met WordPress hebben gespecialiseerd en precies weten waar ze mee bezig zijn. Natuurlijk kan je het zelf doen, maar naarmate je blog groeit, komt er steeds meer bij kijken en dan is het fijn om bijvoorbeeld het beheer en de technische kant uit te besteden.

Twijfel je?

wordpress-deel-4

Er zijn verschillende pakketten mogelijk binnen WordPress. Zelf ben ik begonnen met een gratis site via wordpress.com; eerst maar eens kijken hoe lang deze nieuwe hobby zou blijven hangen. Na drie maanden dagelijks bloggen maakte ik de overstap. Je hebt dan twee keuzes; via wordpress.org of zelf een site hosten. Mijn advies is altijd te gaan voor zelf een site te hosten. Via wordpress.org heb je te maken met een Amerikaanse server en ben je veel meer kwijt terwijl je bij een Nederlandse host vaak sneller contact hebt.

Meer informatie vind je in dit handige WordPress-overzicht.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.