Hoe kan je van bloggen je werk maken?

Er zijn aardig wat bloggers die er van dromen; om van bloggen je werk te maken. Er zijn een aantal voorbeelden van mensen die dat zijn gelukt en dat willen zij graag ook. Ze zijn bijvoorbeeld als hobby begonnen met bloggen of ook met die insteek begonnen om er werk van te maken. En ik snap het wel, ik vind het zelf ideaal. Ja, het kost veel tijd. Maar ik ben wel flexibel en naast een inkomen levert dat vaak ook heel unieke ervaringen op. Ik krijg daar regelmatig vragen over, of ik tips heb hoe ze dat kunnen bereiken. Of ik zie vragen op Facebook voorbij komen van bloggers die daar ook naar streven. Laat ik voorop stellen dat het zeker mogelijk is om van bloggen je werk te maken, maar dat je dan, net als bij iedere andere onderneming, heel veel tijd in moet investeren en de verhouding van wat het financieel oplevert en wat je er insteekt niet altijd interessant is. Mocht het je dus echt puur om het geld gaan, zijn er andere manieren om sneller aan meer geld te komen.

Lees ook: 5 blogtips voordat je begint met bloggen

Waarom bloggen?

Regelmatig zie ik de tip voorbij komen dat als bloggen niet je passie is je niet ver komt. Daar zit wel wat in. Om met bloggen echt iets te kunnen bereiken zul je, net als andere ondernemingen, heel veel moeten investeren voor je kan oogsten. Je zult dus over een lange adem en doorzettingsvermogen moeten beschikken. Veel houden er om die reden ook na een paar maanden weer mee op. Als bloggen je hobby en passie is, is dat minder een probleem. Hobby’s kosten nu eenmaal tijd en dan is dat makkelijker vol te houden. Daarnaast merk je als lezer ook het verschil tussen iemand die van zijn passie werk heeft gemaakt of het puur commercieel is ingestoken. Aan de advertenties, oproepjes voor nieuwsbrieven, inhoud van de artikelen en vooral ook de schrijfstijl. Iemand die schrijft als passie is vaak prettiger te lezen.

Lees ook: Bloggen is toch alleen maar stukjes schrijven?

Niet liegen

Helaas zie ik regelmatig ook dat er bloggers zijn die de werkelijkheid mooier maken dan het is. Het meest extreme geval is wel een blogger die consequent blijft volhouden dat ze 100.000 bezoekers had. En dat al vanaf het moment dat de blog pas een paar maanden in de lucht is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die meteen een goedlopende blog kunnen neerzetten, maar dan moet de interactie op Facebook ook wel daar naar zijn. Want bezoekers via Google krijg je pas op de lange termijn.

Datzelfde geldt voor volgers kopen. Het valt op als je opeens 1000 volgers meer hebt in een week, zeker als je in die week geen winactie hebt of wat dan ook. Via Facebook kun je de pagina’s van een ander volgen. En zien hoeveel iemand groeit en hoeveel interactie die blogposts opleveren (handige tip dus om kunstjes van een ander af te kijken) en ja dan valt het op als dat niet anders is dan anders maar je wel opeens zoveel meer volgers hebt. Het is ook niet te adviseren om volgers te kopen, dit zijn vaak buitenlandse accounts of accounts die je vervolgens niet volgen en je dus interactie kosten en alleen maar averechts werken. Ja, het lijkt leuk meer volgers en dat je dan sneller interessant kan zijn voor betalende partijen maar steeds vaker wordt er ook gekeken naar interactie. Via deze link kan je bijvoorbeeld een waarde hangen aan interactie op Instagram. Een IPM boven de 20 is ‘normaal’.

Lees ook: Hoe kom ik aan samenwerkingen?

Authenticiteit loont

Als je graag in aanmerking wilt komen voor samenwerkingen is het goed dat je je eigen blog hebt opgezet. Niet alleen eigen in dat de site, teksten en foto’s van jou zijn maar ook dat je je eigen uitstraling hebt. Probeer jezelf onderscheidend te maken van andere blogs. Bijvoorbeeld door een gelikte lay-out, bepaalde focus als het gaat om onderwerpen, bepaalde schrijfstijl, schitterende foto’s, hoge bezoekersaantallen etc. Bedrijven zoeken niet een kopie van een andere blog, maar juist iemand die zijn / haar eigen ding doet en daardoor ook een eigen doelgroep heeft gevonden. Dit kan best wel tijd kosten om je eigen voice te vinden. Je kan daarbij naar andere bloggers kijken en je daardoor laten inspireren, maar zorg er voor dat je vervolgens wel je eigen mix gaat maken.

Als je dan vervolgens benaderd wordt voor samenwerkingen is het goed om te bewaken dat je niet te commercieel wordt en teveel samenwerkingen hebt. Dat kan voor volgers een reden zijn om af te haken. Zelf stel ik bij iedere samenwerking vier vragen in willekeurige volgorde, waarbij minimaal 1 met ja beantwoord moet worden.

 1. Levert het een passende financiële beloning op? Passend in verhouding tussen wat er wordt gevraagd en wat er voor wordt geboden.
 2. Levert het meerwaarde op voor de blog & lezers? Is het een interessant nieuwtje wat lezers oplevert, of toegevoegde waarde heeft voor de blog. Informatie die ik wil delen, ook als het niet veel lezers oplevert.
 3. Heb ik er zelf iets aan? Als het gaat om een barter deal bijvoorbeeld, is het een interessante deal dat ik ook echt nodig heb en ga gebruiken of wordt het toch eerder een sta-in-de-weg en is de waarde van het product of dienst in evenwicht met wat ik er voor moet leveren. Want dan koop ik het liever zelf.
 4. Is de gunfactor aanwezig? Bijvoorbeeld bij startende ondernemingen, goede doelen etc. Word je met respect benaderd, krijg je niet het gevoel om gebruikt te worden en gun je het de ander en krijg je dan ook de vrijheid om er zelf je eigen invulling aan te geven.

Zorg dat je vindbaar wordt

Als je van bloggen je werk wilt maken is het natuurlijk nodig om gevonden te worden. Zowel door je bezoekers als door potentiële opdrachtgevers. Een hoge score in Google is daarbij erg handig, zeker bedrijven die net beginnen gaan eerst googelen. En als je makkelijk te vinden bent zal je snel benaderd worden, daar zullen ook veel potentiële barter deals tussen zitten, maar je weet maar nooit.

Zorg dat je niet alleen vindbaar bent op Google, maar ook op social media. Met name Facebook, Instagram en soms nog Twitter worden daarvoor gebruikt. Bij Instagram gaat het om een mooie feed die je interessant maakt voor samenwerkingen, Facebook gaat het om vele volgers en Twitter in het algemeen. Zorg dus ook dat duidelijk in je profiel staat aangegeven dat je een blogger bent.

Lees ook: Meer bezoekers krijgen op je blog

Je netwerk uitbreiden

Naast te werken aan je vindbaarheid, is het ook goed om je eigen netwerk op te bouwen. Dat doe je bijvoorbeeld door je aan te melden bij pr-bureaus. Bij sommige bureaus kan het zijn dat er minimumeisen worden gesteld aan het aantal volgers. Vaak organiseren ze twee keer per jaar een pr-dag waarbij je kan kennis maken met de merken die ze vertegenwoordigen en de nieuwe collecties. Het is altijd goed om op die manier wat zichtbaarder te worden en niet alleen iemand via de mail maar ook face to face te spreken.

Naast bedrijven is het ook goed om een netwerk van bloggers op te bouwen. Ook al is bloggen een individuele activiteit, om succesvol te zijn heb je toch echt andere bloggers nodig. Die je om hulp kan vragen, ook om elf uur ’s avonds, samen mee naar events kan gaan, of eventueel kunnen invallen als jij niet kan, je kunnen helpen om tags te laten slagen etc. De populairste methode hiervoor is Facebook; daar zijn diverse Facebookgroepen die je kunnen helpen. Niet alleen om je blog te spammen, of om de interactie op je blog te bevorderen maar ook waar je terecht kan met vragen of advies.

Lees ook: Je netwerk uitbreiden & pr-tips

Welke financiële investeringen moet je doen?

Als je begint met bloggen heb je niet veel nodig; een laptop om stukjes op te typen, je telefoon om foto’s mee te maken en klaar ben je. Naar mate je langer blogt en je wilt professionaliseren zijn er een aantal investeringen die je kan doen. Om daar vervolgens (meer) geld mee te verdienen.

 • Een goede internetverbinding die je kan vertrouwen en er niet om de haverklap uitligt en bij voorkeur ook nog eens snel is zodat je niet uren hoeft te wachten voor iets geüpload is. Bijvoorbeeld glasvezel internet is ideaal.
 • Een goede laptop; onder bloggers is de MacBook erg populair, maar ook een betaalbare laptop die lekker snel is werkt prima. Als je niet vlogt heb je ook geen heel zware programma’s nodig.
 • Een witte tafel of ondergrond; handig om snel foto’s te maken. Maak je veel flatlay’s, dan is het ook handig om diverse ondergronden te hebben. Bijvoorbeeld papier, karton, behang, placemats etc. Net als accessoires om te gebruiken.
 • Een mobiele telefoon met goede internetverbinding zodat je altijd en overal mail kan lezen of social media updaten en goede camera.
 • Een goede camera; denk bijvoorbeeld aan een handzame vlog-camera als je wilt vloggen, een spiegelreflex om thuis mooie foto’s te maken en/ of een systeemcamera om op locatie foto’s te maken (en naar je telefoon te sturen).
 • Een goede website; goed wil zeggen dat hij snel is en niet te zwaar, origineel, aantrekkelijk en overzichtelijk is en helemaal past bij jouw eigen stijl. Die kan je heel goed zelf maken, met bijvoorbeeld een gratis, of betaald thema. Of je kan een webbouwer vragen om er één voor jou te ontwerpen. En eventueel vervolgens ook te laten onderhouden. Ja, dat kost jou geld, maar het scheelt je wel weer tijd. Zelfs als je het leuk vindt om het technische gedeelte zelf te doen. Tijd die je weer kan steken in andere zaken die ook tijd kosten.
 • En tot slot heel veel brandstof; om naar events te gaan en pr-dagen bijvoorbeeld. Niet altijd omdat je er voor betaald krijgt, of omdat het de moeite waard is. Maar ook om te investeren in je netwerk, zodat je in de toekomst wel on top of mind ligt. Beetje goodwill kweken, al komt dat van twee kanten.

Lees ook: Blogtips; bevorderen engagement& interactie social media 

Geld verdienen met bloggen

Er zijn een aantal manieren waarom je interessant kan zijn als blogger voor een betaalde samenwerking. Ook als je nog een kleine blog hebt;

 • Je aansluiten bij een aantal bloggersnetwerken (deze willen nog wel eens per jaar verschillen) is ook aan te raden. Zelfs als je nog niet veel bezoekers hebt, maar wel een hoge mozrank kan je daar opdrachten uit halen als het gaat om linkbuilding. Je hoeft dus niet persé tienduizenden bezoekers te hebben om een inkomen er uit te halen. Het gaat dan echter wel om lagere bedragen (denk aan een paar tientjes), maar het is toch mooi om de investering er uit te halen. Dit zijn echter wel vaak de opdrachten waarbij je niet mag vermelden dat het om een samenwerking gaat of er om een follow link gevraagd wordt. Aan jezelf om te bepalen of je wel of niet het risico wil lopen op een google penalty (follow link) of op de vingers getikt te worden door de Reclame Code Commissie (niet vermelding).
 • Voor advertorials kijken partijen juist heel erg naar bezoekersaantallen, dan gaat het echt om het stukje branding en het bereik en interactie van je blog. Vanaf 50.000 bezoekers per maand heb je al een goedlopende blog, zeker als ze ook regelmatig terugkomen. Maar ook vanaf 20.000 bezoekers kan je al aantrekkelijk zijn. Zorg dan dat je pageviews ook op orde zijn, zodat bezoekers niet alleen voor post x komen maar je ook echt gaan volgen. Met hogere bezoekersaantallen kun je voor dit soort opdrachten ook meer geld vragen, voor de eerste categorie doet dat er niet toe en is er vaak een vooraf vastgesteld budget waarvoor ze zoveel mogelijk linkjes willen kopen.
 • Bij veel pageviews (boven de 100.000) kan het ook interessant zijn om banners op je blog te laten weergeven. Er zijn diverse partijen die daar een code voor aanleveren waar je een redelijk stabiel basisinkomen uit kan halen. Zelfs in de zomer als er minder betaalde opdrachten zijn heb je toch een begin. Als je hiervoor gaat is het wel goed om even rond te shoppen en te zien wat de vergoedingen zijn, formaat van de banners (take-overs leveren hogere bedragen maar kan je ook bezoekers en advertorials kosten omdat bedrijven niet op een commercieel ogende site willen), ervaringen van andere bloggers en voor welke opdrachtgevers zij werken. Bij minder bezoekers is Google Adsense een fijn programma om te beginnen.
 • Er zijn diverse affiliate programma’s die al snel geld kunnen opleveren. Oké, het gaat hier niet om grote aantallen, maar alle beetjes helpen toch? Er zijn diverse programma’s waar je je afzonderlijk voor kan aanmelden, of een overkoepelend programma zoals linkpizza waardoor je in een keer overal aangemeld wordt en je geen aparte affiliate linkjes hoeft aan te maken. Zij houden echter wel een deel van je commissie in. Als reisblogger is het dan voordeliger om direct via tradetracker samenwerken of als je veel schrijft over producten direct via bol.com. En dan in de uitzonderingsgevallen daarvan gebruik te maken. Uitzonderingen daargelaten krijg je betaald op basis van commissie, je ontvangt dan een percentage van het aankoopbedrag of een vast bedrag per lead afhankelijk van het bedrag.
 • Een goedlopend Youtubekanaal kan ook een mooie bron van inkomsten zijn. Je kan net zoals bij een blog betaald worden om een bepaald merk of product terug te laten komen. Maar je krijgt ook betaald als je advertenties laat weergeven in je vlog of filmpje. Bij hoge views kan dat lekker oplopen.

Naast het bloggen zelf kun je natuurlijk ook een aantal nevenactiviteiten ontplooien waarbij je blog je visitekaartje is. Denk bijvoorbeeld aan coaching van ondernemers en bloggers op het gebied van bloggen of social marketing, het beheren van Facebookpagina’s, laten inhuren als spreker of het geven van workshops, schrijven van teksten, fotografie, een webshop opzetten etc.

Lees ook: Geld verdienen met bloggen, tips van succesvolle bloggers

Wanneer inschrijven bij Kamer van Koophandel?

Op een gegeven moment komt de overweging om je in te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Er kunnen diverse redenen zijn om dat te doen. De ervaringen bij de Kamer van Koophandel kunnen ook nog wel eens uit elkaar lopen, van niet serieus genomen worden tot geen probleem. Op het moment dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel ben je officieel een bedrijf en moet je dus aangiftes gaan doen en btw afstaan (tenzij je onder de kleine ondernemersregeling valt). Wanneer je je kan inschrijven?

 • Omdat je een bepaald inkomen genereert; denk aan 500 euro per maand. Dan wordt het wel heel erg veel om in te geven als inkomsten uit overige werkzaamheden en wordt het tijd om je in te schrijven.
 • Als je opdrachten misloopt omdat ze alleen willen betalen als je een btw-nummer hebt. Natuurlijk kun je dat aanvragen, zonder inschrijving.
 • Of vanwege de mindset. Dat je je als ondernemer zakelijker voelt en wordt in de contacten met bedrijven. Je hoopt daardoor serieuzer genomen te worden.

Lees ook: Inschrijven als blogger bij de Kamer van Koophandel

Volgende
Vorige

Comments ( 9 )

 • Interessant artikel, heb er veel antwoorden op mijn vragen in gevonden 😊

 • Wauw wat een informatief artikel. Ik ben gelukkig op de goede weg al groeit mijn blog nog niet zo hard als dat ik graag zou willen. Helaas ben ik nog te klein voor bepaalde persbureaus dus daar zal ik nog even mee moeten wachten. Maar goed dat komt allemaal vanzelf wel. Voor nu focus ik me lekker op mijn blog en om lekker mijm ei kwijt te kunnen!

 • Wat een handige en fijne tips!
  Bedankt!!

 • Mijm blog groeit de laatste maanden best goed en krijg sinds januari regelmatig verzoeken tot betaalde artikelen. Daarom ben ik nu toch aan het overwegen om in te schrijven bij de kvk. Ik heb al wel een btw nummer, maar met een kvk nummer kom je toch net even wat serieuzer over vind ik persoonlijk.

  Best wel gek om dit zo uit te spreken voor mezelf, ik blog omdat het mijn hobby is en ik mijn ei erin kwijt kan. En dat dat zo uitgroeit is eigenlijk heel speciaal!

 • Wauw, wat een aantallen… daar kan ik inderdaad alleen nog maar van dromen. Ik merk dat ik de laatste tijd best veel naar cijfers heb gekeken, alleen als soort bevestiging dat mensen het leuk vinden wat ik doe. Maar van dat gestaar word ik ook niet gelukkig. Dus lekker door blijven gaan en als er mooie dingen uitkomen zoals in je artikel beschreven knijp ik in mijn handen!

 • Bam… daar is een pak informatie zeg…
  Bedankt.
  Ik weet niet zo goed of ik er wel een job van wil maken.
  De laatste tijd krijg ik wel wat meer aanvragen voor samenwerkingen. En mijn moz ranking is ook goed gestegen.
  Maar als het job is geworden gaat het volgens mij als een verplichting voelen en daar ben ik (nog) niet aan toe.

 • Wat een helderdere en fijne informatie. Ik vroeg me inderdaad af wanner je je bij de kamer van koophandel in kon schrijven. Niet dat dit al mogelijk is met mijn blog.

 • Wauw. Wat een hoop informatie. Super . Ik sla het op. Het lijkt me fantastisch als ik er ooit mijn geld mee kan verdienen. Mijn blog moet een onderdeel worden van . Maar tot mijn dochter naar school gaat vind ik het zoals het nu gaat prima. Ik groei elke maand met een paar honderd. En zolang ik dat doe ben ik al blij.

 • Verhelderend! Zat nog met een paar vragen en die zijn nu beantwoord. Ik ga er eens goed over nadenken, ben nog niet helemaal uit de wanneer als het gaat om mijn kvk. Maar dat ik hem graag wil, is zeker 😊

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.