Naar aanleiding van het blogje over het bezoeken van persevents vorige week leek het me leuk om zo af en toe eens wat andere aspecten van het bloggen uit te lichten. En dan met name de onderwerpen waar ik regelmatig vragen over krijg. Niet dat het een serie wordt met blogtips, of over hoe je het moet doen. Maar meer een kijkje in de keuken hoe ik er mee om ga. Een van die vragen is hoe ik aan inspiratie kom. Iedere dag weer. 

Inspiratie is helaas niet het probleem, op de computer staat er een excell bestand vol met allerlei ideeën die ik daar in het verleden heb opgeschreven. Van random begrippen om later mee aan de slag te gaan tot zelfs al een kleine uitwerking met subthema’s om het idee maar vooral niet kwijt te raken. Puur willekeurig, of binnen een bepaald thema. Handig voor als ik ooit eens niet zou weten waar ik over moet schrijven. Dan kan ik daar rustig iets vandaan halen.

Planning vs Actueel

Bij Meet the Bloggers heb ik gehoord wat de voordelen kunnen zijn van het maken van een maandplanning. Zeker als je met meerdere personen samenwerkt kan dit erg prettig zijn. Ook voor je eigen overzicht. Je weet wanneer je wat moet schrijven, en kan aan de hand daarvan een planning maken. Wanneer doe je de aankopen, het maken van de foto’s bij daglicht, het schrijven en dan vervolgens het publiceren.

Helaas gaat dat hier in huis niet zo. Er zijn periodes waarin ik als ik achter de laptop zit er behoorlijk de vaart in krijg en het ene na het ander blogje uittyp. Dan hoef ik er later alleen nog maar foto’s bij te plakken. Dan schrijf ik er rustig in een paar uur een stuk of vijf. Vaker nog zit ik ‘s-avonds als de kinderen op bed liggen met de vraag waar zal ik morgen eens over schrijven. Op die manier probeer ik toch ‘actueel’  te blijven.

Het gaat dan niet over de actualiteiten uit het nieuws, maar wel uit ons gezin. Als zoonlief de eerste stapjes zet ga ik niet drie weken wachten om daar over te schrijven. Juist door heel erg in het moment te leven merk ik ook dat ik met meer passie kan schrijven. Ik zie het al als ik heb bedacht dat ik een bepaalde diy wil schrijven, en hier zelfs al een blogje voor heb aangemaakt. Die wordt rustig weken en zelfs maanden vooruit geschoven voordat ik me er toe zet er ook echt daadwerkelijk iets mee te doen. Of het daadwerkelijk uit te schrijven, vaak heb ik het dan wel gedaan en staan de foto’s op de computer maar moet er nog geschreven worden. Het actuele krijgt dan voorrang op die toch meer statische onderwerpen.

Dagelijks leven

Veel van de inspiratie haal ik dus uit het dagelijks leven. Denk aan spullen die ik heb gekocht en met jullie wil delen, een knutsel die ik met de kinderen heb gemaakt en het waardig vind om met jullie te delen, een recept dat bijzonder goed was gelukt, een uitspraak van de kinderen of gewoon een hersenspinsel van mezelf. Het maakt niet uit wat of wanneer. Ik probeer te voorkomen dat er opeens vijf recepten achter elkaar verschijnen. Tenzij ik er een soort themaweek sausje over heen gooi. Maar verder kan het heel erg verschillen wat wanneer online komt. Het ligt ook echt gewoon aan het gevoel van die week. In die periodes dat ik lekker vooruit kan werken probeer ik een klein voorraadje op te bouwen, zodat ik andere momenten kan gebruiken om wat uitgebreidere verslagen te typen. Met een verslag van een dagje uit ben ik namelijk al snel de hele avond zoet. Vooral het foto’s uitzoeken, bewerken en verkleinen en uploaden kost erg veel tijd.

Als ik het even niet meer weet of er wat ideeën aan het borrelen zijn maar ik geen idee heb hoe daarmee aan de slag te gaan doe ik vaak iets waarbij ik niet hoef na te denken. Zoiets als de was opvouwen, onder de douche mijn haren wassen of een stukje wandelen. Van een begrip of een insteek komt er dan vanzelf wel een heel blogje boven borrelen dat ik vervolgens alleen nog maar hoef te onthouden en ook daadwerkelijk uit te typen. Dat levert soms wel frustrerende momenten op. Dat je bijvoorbeeld iets denkt dat je ergens aan wilt toevoegen wat nog in concept staat maar het kwijt is omdat je tijdens het auto rijden niet snel wat kan opschrijven.

Als eerste vind ik de uitnodigingen voor events en uitstapjes altijd erg leuk. Na een dagje weg volgt er altijd een fotoverslag of verhaal over de theaterproductie waar ik ben geweest. Met kinderen. Dat vind ik namelijk wel een vrij essentieel onderdeel. Ik kan zelf wel schrijven hoe ik het vond, maar uiteindelijk gaat het om de ervaring van de kinderen. Natuurlijk wordt die flink beïnvloedt door het humeur van dat moment. Het blijven jonge kinderen. Maar het geeft wel een goede indicatie of ze enthousiast zijn of toch iets minder.

Daarnaast krijg ik regelmatig spullen aangeleverd die ook een enorme bron van inspiratie vormen. Of het nu gaat om een review van een loopfiets of een blogje over cadeautips voor de verjaardag van je man. In principe zijn dit stukjes die ik anders ook zou schrijven, zonder dat er iets tegenover staat. En worden deze producten er in verwerkt. Deze manier van story telling in plaats van reviews wordt zeer gewaardeerd door jullie als lezers (als ik de bezoekersaantallen moet geloven tenminste) en ook regelmatig krijg ik te horen dat de reviews op Mamaliefde niet vervelend zijn om te lezen doordat er ook een ander aspect in zit verwerkt. Dat geldt trouwens ook voor bedrijven. Vorige week kreeg ik nog een ontzettend lief complimentje naar aanleiding van de pop Lisa Leert Lopen van VTech Little Loves. Ik vind dat toch altijd spannend, want verwachten bedrijven niet iets anders. Wat je ook bij andere bloggers ziet. Gelukkig valt dat altijd wel mee. Zijn ze juist heel enthousiast van deze wijze van verhalenderwijs vertellen. Gelukkig maar, want dat is de manier van werken die bij Mamaliefde past. En het scheelt mij heel erg in het zoeken naar inspiratie om over te schrijven.

Waar halen jullie de inspiratie vandaan voor het bloggen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'