Regelmatig krijg ik te horen dat het lijkt alsof ik al jaren blog. Altijd leuk om te horen, vooral als je pas een half jaar blogt. Waarvan drie maanden op eigen domein Dan doe je blijkbaar toch iets ‘goed’. In die korte tijd heb ik een hoop geleerd, vooral van de fouten die ik zelf heb gemaakt. Natuurlijk kan je veel met complimenten en tips van je lezers en andere bloggers. Gisteren kreeg ik het compliment dat mijn blog zo open en eerlijk was. Dat vind ik echt heel erg belangrijk en is een van de mooiste complimenten die je kan krijgen. Deze ervaringen en geleerde lessen wil ik graag delen in de vorm van deze blogtips. Handig voor als je zelf een blog wilt beginnen. Is dat wel verstandig? Ja, als jouw bloggende lezers meer succes hebben zal dat het aanzien van het bloggen vergroten en uiteindelijk voor jou ook meer lezers opleveren!

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen

Let op: Dit is geen les “zo moet je bloggen”. Dat is voor iedereen anders. Dit is een overzicht van mijn ervaringen in het eerste half jaar en tips die waarvan de praktijk uitwees dat ze voor mij werken. In het eerste half jaar heb ik me vooral gericht op het bloggen zelf, het beginnen op eigen domein en het laten groeien van een netwerk. Verwacht geen tips op de vraag “Hoe verdien ik snel geld met mijn blog?”of “Hoe moet ik SEO-vriendelijk bloggen.” Mijn motto luidt niet voor niets; leren door doen. Dat doe je het beste door zelf te ervaren wat bij jou en jouw blog past.

1. Bezint voor ge begint…

Dan kom je op het idee om een blog te beginnen, omdat je zelf graag blogjes leest, omdat je je creativiteit wilt delen of omdat iemand je een duwtje geeft. Het maakt niet uit waarom; maar je moet ergens een start maken.

 1. Begin gewoon met schrijven, gewoon lekker voor jezelf. Is het ook niet erg als je er na een week toch geen tijd voor hebt. Niet twijfelen gewoon doen. Niet bang zijn voor de mening van anderen, gewoon schrijven wat je wilt. Natuurlijk wel zonder anderen te kwetsen.
 2. Bedenk goed wat je wel / niet online wilt delen. Eenmaal on the internet… Sta bijvoorbeeld stil bij het delen van namen, woonplaats, foto’s etc.
 3. Blijf jezelf; eerlijk en oprecht. Je kan een beetje kijken naar wat je lezers graag lezen, maar schrijf vooral waar je zelf wat over kwijt wilt
 4. Maak het persoonlijk en ‘uniek’; ga op zoek naar je eigen kracht. Bijvoorbeeld je foto’s, lay-out, schrijfstijl, achtergrond als juf, vrouw van boerin, of huidspecialiste.
 5. In het verlengde daarvan; vergelijk je niet teveel met andere bloggers.
 6. Doorzetten, en geduld hebben. Verwacht niet gelijk de eerste dag honderd volgers te hebben, die komen vanzelf als je een beetje je eigen gang gaat.
 7. Durf fouten te maken! Maar blik ook terug en ga verder.
 8. Heb plezier; dat straalt door in je blogjes en zorgt ervoor dat mensen terugkomen. Een keertje een klaagzang kan, we zijn allemaal mensen. Probeer er dan wel een positieve twist aan te geven.
 9. Stel voor jezelf een ‘doel’ inclusief beloning. Mijn eerste doel was het drie maanden volhouden / 50 volgers via bloglovin’ met als beloning een eigen domein.
 10. Wacht met ‘publiek’ worden tot je een aantal blogjes hebt geschreven, en mensen kunnen blijven hangen. Zelf heb ik ervoor gekozen om te beginnen met ‘onbekende’ lezers en het pas later aan familie te vertellen.

2. Blogtips voor de wereld van html en css

Als je het besluit hebt genomen om te gaan bloggen komt er een heleboel op je af. Er zijn een hoop aanbieders en meningen over wat wel / niet zou werken.

 1. Bedenk goed of je gaat voor een betaalde of gratis website. Op wordpress of blogspot; en lees je hierover in.
 2. Vraag anderen naar hun ervaringen rondom host en het aanschaffen van een eigen domein; dit zit vaak samen in een pakket en scheelt je geld.
 3. Zodra je een eigen domein hebt, maak dan ook een google analytics account aan.
 4. Kijk eens wat er voor themes zijn; en let eens op responsive theme’s (ook geschikt voor mobiele telefoon etc.)
 5. Maak een (gratis) e-mailadres aan voor je blog. En natuurlijk noem je die ook ergens.
 6. Bij wordpress kan je vooruit plannen; ideaal tijdens een vakantie. Zien inbrekers niet dat je weg bent.
 7. Als je vooruit aan het schrijven bent en iets inplant, zorg dan dat het in concept blijft staan en niet gepubliceerd wordt. Dat vergeet ik nog wel eens ;-)
 8. Heb je een blogspot account; zet dan de captcha uit, dit is hoogst irritant en kost je reacties. In mindere mate geldt dit ook de ‘eerst goedkeuren voor verschijnen’ melding, dan zal je gelijk meer reacties (en geen spam) krijgen.
 9. Zorg regelmatig voor een back-up van je website.
 10. Schrijf een stukje in een paar woorden waarin je jezelf voorstelt. Bijvoorbeeld voor op de voorpagina. Inclusief een contactpagina.

Verfraaiingen van je site

 1. Beperk het gebruik van (inactieve)plug-ins op je blog, dit gaat ten koste van je page speed. De snelheid van plug-ins kan je testen via de plug-in P3. Onder andere plug-ins met social media kunnen vertragen.
 2. Plug-ins die ik in de basis gebruik zijn editorial calender, seo bij yoast, jetpack en wp super cache.
 3. Beperk de hoeveelheid css en flash op je site. Probeer zoveel mogelijk met html te werken.
 4. Voeg onderaan een blog een like button (in wordpress) toe. Zo hoeven je lezers niet gelijk te reageren, maar kunnen ze toch een duimpje geven. En dat niet gelijk te delen op facebook.
 5. Ontwerp een header die duidelijk maakt waar je blog over gaat, met plaatjes of een toepasselijke tekst. Lukt dit niet, er zijn genoeg mensen die je willen helpen. Bijvoorbeeld Kimberley.
 6. Probeer zoveel mogelijk afbeeldingen van jezelf te gebruiken in verband met copyright.
 7. Als je afbeeldingen van een ander gebruikt, vermeld altijd indien bekend de bron. Pinterest, weheartit of welke is geen bron! Kijk anders eens bij een beeldbank voor foto’s die je kan gebruiken. Zowel betaald als onbetaald.
 8. Bewaar de plaatjes die je gebruikt in aparte mapjes op de computer, dat scheelt bij overstappen het opnieuw uitzoeken.
 9. Pas de grootte van je foto vooraf aan, dit scheelt in de laadtijd van je blog.
 10. Foto’s bewerken kan onder andere gratis online met picmonkey.

Lees ook: Pinterest tips voor bloggers; in 5 stappen van 100 naar 1000 bezoekers per dag

2. Bloggen doe je niet alleen

Misschien schrijf je de stukjes op de blog wel helemaal zelf, maar als je graag lezers wilt hebben voor je blog zal je toch contact moeten zoeken met andere bloggende mama’s.

 1. De ‘gunfactor’ is heel belangrijk; als je iemand mag zal je sneller met die persoon samenwerken / noemen dan iemand die je minder mag.
 2. Noem af en toe eens een aantal andere bloggers die je interessant vind. In je blog of op social media.
 3. Dit kan door een tag over te nemen, als inspiratie voor een artikel of een lijstje favorieten. Doe dit altijd onder naam en toenaam (link).
 4. Bloggen is persoonlijk; kopieer dus geen stukken tekst van een andere persoon of website. Ook niet in je eigen woorden.
 5. Sta open om eens een gastblog te schrijven voor een ander. Door te reageren als iemand daarom vraagt, of zelf het initiatief te nemen met een passend voorstel.
 6. Sta zelf ook open om gastbloggen te publiceren, grote kans dat de ander jouw blog noemt en de lezers ook bij jouw komen kijken.
 7. Kijk eens of er een project is waaraan je mee kan doen, zo zijn er momenteel de projecten mama kijkt anders of de mamachallenge.
 8. Verleng je grenzen en probeer eens af te spreken met andere bloggers, ook als je dit ‘eng’ vindt.
 9. Probeer af en toe eens iets nieuws uit; bijvoorbeeld een nieuwe rubriek. Zeker in het begin kan je ‘ongestraft’ dingen proberen.
 10. Durf onzekerheid ook gewoon te benoemen, grote kans dat je hiermee juist respect ontvangt van anderen.

3. Blogtips om je succes vasthouden

De eerste volgers hebben je gevonden. Leuk, nu wil je graag dat ze terugkomen door ze ‘vast  te houden’. Bloggen is stiekem een hele sociale activiteit, en kan eigenlijk niet zonder social media.

 1. Zoek / maak een herkenbare profielfoto voor alle social media. Eentje met iig waar je eigen gezicht ook op staat.
 2. Wees actief op de social media, en neem de tijd om een netwerk op te bouwen.
 3. Kies er bijvoorbeeld eentje uit om mee te beginnen, en na twee maanden nog een etc.
 4. Koppel social media niet automatisch aan elkaar; dit kan frustraties opleveren en je volgers kosten (is mij gebeurd nadat twitter gekoppeld werd aan facebook).
 5. Heb je een aantal blogjes geschreven dan kan je je ook aanmelden op zogenaamde bloggers networken;