We kunnen er minachtend over doen, bestempelen als krijspaleis of als plaats waar je liever niet komt. Maar het feit is dat het toch wel heel erg handig is dat ze bestaan. Afgelopen jaar hebben we daarom een abonnement afgesloten voor beide kinderen. Of we dat er ook uit hebben gehaald weet ik niet, we zijn hier niet wekelijks of maandelijks te vinden. Maar in sommige situaties is het toch wel een heel handige uitvlucht. Zoals op het moment dat ik dit typ, de kinderen hebben vakantie en de schoonmaakster is thuis aan het werk. Het regent buiten en op een gegeven moment hebben de kinderen het wel gehad. Natuurlijk kan ik de tv aanzetten, maar dan heb ik toch nog wel een beetje het ‘wat zal ze dan denken’-gevoel. In combinatie met dat de vakantie pas net is begonnen en we nog een aantal weken moeten. 

Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland; Overzicht van leukste indoor speeltuinen voor peuters, kleuters en kinderen

Eigen grenzen verleggen

Om bij de glijbaan te komen moet hij een soort ‘trap’ op met verschillende levels. De onderste om er in te komen is de grootste en redt hij makkelijk, maar bovenaan loopt hij ‘vast’. Net in die laatste klim. Dus klimt hij weer naar beneden en komt teleurgesteld bij me dat hij het niet kan. Nu kan ik natuurlijk de moeder zijn die met hem mee klimt. De vorige keer heb ik dat ook wel gedaan. Maar ik weet dat hij het wel kan, beneden kon hij het tenslotte ook. Dus gun ik hem de kans om het zelf te proberen. Goed voor zijn zelfvertrouwen en ontwikkeling van grove motoriek, want hij moet ook de kans krijgen om het zelf te doen.

Stimuleert vindingrijkheid

En anders zijn er nog meer wegen die naar Rome, of in dit geval naar de glijbaan, leiden. Dan zoekt hij maar een andere weg in plaats van de makkelijke “mama-weg”. Dat stimuleert hem alleen maar in het oplossingsgericht denken en stimuleert het triomfgevoel als het hem nog geen vijf minuten later wel lukt. Oké, weliswaar met een duwtje van een jongen dat vrijwel even groot is maar toch. Ook al heb ik mijn laptop mee, ik houd hem goed in de gaten en zwaai naar hem als hij boven is en sta klaar met een high five om deze overwinning te vieren. Die hij niet had gehad als ik hem daarin had begeleid.

Nieuwe vaardigheden leren & angsten overwinnen

Er zijn ook een aantal fietsjes, thuis doet hij net alsof hij het niet kan. Maar hier probeert hij het toch wel even en komt verder dan je verwacht. Datzelfde geldt voor dochterlief die toch wel bang is voor touwbruggen, maar na een paar keer voor hetzelfde punt te hebben gestaan, zie ik dat ze het de tiende keer toch probeert. En ook de andere kant bereikt.

Veilige omgeving

Wat ik ook ideaal vind aan de binnenspeeltuin is dat er maar één in- of uitgang is. Je hoeft dus niet constant achter je kind aan te rennen om te voorkomen dat het wegloopt. Er is een uitgang, en die is voor kinderen niet makkelijk te bedienen. In de hal kunnen ze verder naar hartelust ontdekken. Nu is er het afgelopen jaar het een en ander te doen geweest rondom de veiligheid van een aantal binnenspeeltuinen, maar hier zit dat gelukkig wel goed. Natuurlijk kunnen ze altijd nog struikelen of ergens een hoofd stoten. Maar dat kan thuis ook. Opstaan en verder gaan zullen we maar zeggen.

Sociale ontwikkeling

In een binnenspeeltuin zijn ze over het algemeen niet alleen. Oké, zelf zit je misschien niet te wachten op de drukte en lawaai op een zondagmiddag maar voor kinderen is het juist fijn om andere kinderen te ontmoeten. Zo leren ze nieuwe contacten te leggen doordat ze bijvoorbeeld elkaar helpen op de sneeuwglijbaan met het omhoog trekken van de autoband. Of leren ze dat als er oudere kinderen zijn die met blokken spelen en een kasteel hebben gebouwd, ze het niet zomaar kapot mogen maken. In het verlengde van het loslaten ligt dan ook dat ze zelf leren om bepaalde situaties op te lossen. Natuurlijk mogen ze er niet op los slaan, maar ze leren wel voor zichzelf op te komen als ze echt iets willen.

Er is wijn!

En tot slot. Er is wijn! Oké, ’s ochtends vroeg meteen na openingstijd is dat nog niet nodig, en de kinderen mogen er ook niet aanzitten. Maar ja, een relaxte mama die gezellig met een paar andere mama’s een wijntje drinkt zodat zij ondertussen heerlijk kunnen spelen heeft toch ook wel zo zijn voordelen voor de kids ;-)

Er is trouwens niet alleen patat en poffertjes, maar er zijn ook bakjes met tomaten en gezonde varianten voor de kinderen.

Voor jou als ouder kan het ook een goede work-out zijn; voor een handig stappenplan moet je deze blog van LisetteSchrijft lezen! Nu zit ik alleen met een dillema; ga ik het abonnement dat volgende week verloopt verlengen met een jaar of niet…

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.