Skip to Content

Bijbaantje kinderen; welke leeftijd of verdient het beste?

Bijbaantje kinderen; welke leeftijd of verdient het beste?

Een nieuwe broek, computer, smartphone en ook nog die ene leuke game: pubers willen vaak van alles en nog wat kopen. Hoeveel zakgeld of kleedgeld je ze ook geeft: het is nooit genoeg! En dan komen ze ook nog eens op het idee om met de vriendengroep op vakantie te gaan.

Op jonge leeftijd hebben ze vaak nog geen flauw besef hoe het is om ergens hard voor te werken tijdens een bijbaantje.

Geld mag best rollen maar er zijn grenzen! Hoe ouder je kind wordt hoe meer vrijheid je kind heeft om zelf op zoek te gaan naar een bijbaan. Je kind leert nieuwe vaardigheden aan en leert de waarde van geld kennen.

Niet verkeerd toch zou je zeggen? Maar wat voor bijbaantjes zijn er eigenlijk allemaal?

Voordelen en nadelen van een bijbaan

Er zijn heel wat voordelen gekoppeld aan het hebben van een bijbaan op jonge leeftijd. Je kind verdient zijn eigen geld en gaat de waarde inzien van geld. Hij merkt hoeveel moeite het kost om geld te verdienen en zal daardoor iets langer nadenken voordat hij zijn geld uitgeeft.

Daarnaast doet je kind heel wat ervaring op binnen een bedrijf. Ook op de dagen dat je kind geen zin heeft staat je kind ingedeeld voor werk, dus het doorzettingsvermogen wordt ook nog eens aangewakkerd.

Daarnaast gaat je kind dingen leren die hij misschien nog wel spannend vindt. Hierbij kan je denken aan het aanspreken van klanten in een winkel of het aannemen van de telefoon wanneer er wordt gebeld. Dit zijn waardevolle leermomenten waar je kind de rest van zijn leven veel aan zal hebben.

Ondanks dat er veel voordelen zijn voor het hebben van een bijbaan denkt niet iedereen er even positief over. Sommige ouders zijn bang dat hun kind te weinig tijd gaat besteden aan zijn school en leerwerk.

Het hebben van een bijbaan kost nou eenmaal meer energie en helemaal onterecht zijn deze zorgen niet. Het is heel erg afhankelijk van de situatie en motivatie van je kind in hoeverre hij het hebben van een bijbaan aankan.

Dit is ook belangrijk om te bespreken met je kind. Hoe kijkt je kind ernaar en hoe kan hij ervoor zorgen dat zijn schoolwerk er niet onder gaat lijden?

Wat voor bijbaantjes zijn er allemaal?

Er is enorm veel keus in bijbaantjes. Het is afhankelijk van wat je puber leuk vindt en waar zijn interesses liggen. Hierbij kan je denken aan de volgende bijbaantjes:

  • Kassamedewerker. Je puber zit achter de kassa en scant de artikelen op de band. Daarnaast leert je kind het geld te ontvangen en te verwerken en terug te tellen indien nodig. Af en toe komt een klant iets terugbrengen omdat de klant ontevreden is. Je puber leert dan om te gaan met een klacht.
  • Bloembollen pellen. Bloembollen pellen is in feite een traditioneel vakantiebaantje. De bloembollen worden eerst van het land gehaald eer dat ze worden gepeld. De bloembollen worden gesorteerd van groot naar klein en kunnen daarna gepeld worden.
  • Folders bezorgen. Je puber krijgt een wijk toegewezen waar hij elke week folders gaat bezorgen. Eén keer per week kan je puber de folders ophalen bij een postbedrijf en vervolgens moeten ze gesorteerd worden. In sommige gevallen zijn de folders al voorgesorteerd en verwerkt in een plastic hoes. Het hebben van een stevige fiets met goede fietstassen is erg belangrijk.
  • Krantenwijk. Bij een folderwijk kan je kind zelf bepalen hoe laat en wanneer je kind de folders bezorgd. Natuurlijk is het wel belangrijk dat het voor een bepaalde dag ook echt is gebeurd. Bij een krantenwijk is dit een ander verhaal. Er wordt van je puber verwacht dat de krant van de abonnees voor 07:00 uur s ochtends in de brievenbus zit. Merendeel van de krantenbezorgers lopen 6 dagen in de week in de wijk de krant te bezorgen.
  • Vakkenvullen. In heel wat winkels zijn vakkenvullers nodig. Elke week wordt de vracht geleverd en moeten de verse producten weer in de schappen gezet worden. Supermarkten zoeken vaak vakkenvullers maar er zijn genoeg andere winkels die extra handen nodig hebben denkend aan kledingwinkels of drogisterijen.
  • Babysitten. Je puber zal voor een paar uur op de kinderen van je buurvrouw of vrienden oppassen. Vaak is dit avondwerk en een extra voordeel is dat je puber dan nog tijd heeft om huiswerk te maken. De oppaskinderen slapen dan immers toch! Wist je dat er speciale oppascursussen worden gegeven aan pubers binnen het Centrum Jeugd en Gezin? Deze cursussen zijn gratis te volgen en je puber krijgt ook nog eens een oppasdiploma bij afronding.

Welke werkzaamheden mag je kind verrichten vanaf welke leeftijd?

Zodra je puber 13 jaar is mag het een bijbaantje hebben voor maximaal 12 uur in de week. Dit is dan wel licht werk. Hierbij kan je denken aan klusjes rondom het huis zoals de auto wassen of flessen wegbrengen.

Oppassen bij familie of vrienden en meedoen met een modeshow of reclamespotje vallen hier ook onder.

Heb je een eigen bedrijf? Dan mag je kind onder speciale voorwaarden meehelpen. Andere opties zijn bijvoorbeeld vakkenvullen of inpakken in een winkel, groente en fruit plukken of aan de lopende band werken. Werk dat in aanraking komt met zware machines of fabriekswerk mag weer niet.

Vanaf 15 jaar mogen jongeren licht werk verrichten denkend aan de post bezorgen of vakkenvullen. Daarnaast mogen jongeren werken op een manage, pretpark, bowlingcentrum of camping. Ook is horecawerk een optie, denkend aan een lunchroom of snackbar.

Jongeren mogen alleen nog geen alcohol serveren dus achter de bar werken valt af.

Wanneer je puber 16 of 17 jaar is dan mag je puber bijna alle soorten werk wel uitvoeren. Mits het een veilige omgeving is en er niet gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen.

Hoeveel gaat mijn kind verdienen?

Wanneer je kind nog maar 13 of 14 jaar is dan is het afhankelijk van de werkgever hoeveel je kind gaat verdienen. Officieel gezien is in deze leeftijdsgroep nog geen minimumloon afgesteld.

Het brutominimumloon wordt per jaar weer vastgesteld door de overheid. Je puber kan vanaf 15 jaar rekenen op een bedrag van 3,04 euro per uur. Dit bedrag loopt op naarmate je puber ouder wordt. Zo verdient je puber op zijn 18e rond de 4,81 euro per uur.

Angela Reijnhoudt
Social