Voor veel kinderen staat Sinterklaas in het teken van overvloed; zoveel mogelijk cadeautjes. Het moment, samen met de verjaardag, om je kind eens heerlijk te verwennen. Ze zijn tenslotte niet eeuwig jong en onschuldig. En daar horen natuurlijk cadeautjes bij! Maar zeg eens eerlijk; weet jij nog welke cadeautjes je vroeger allemaal voor Sinterklaas hebt gekregen? Of onthoud je dat hij op visite is geweest en je het spannend vond om hem een handje te geven? Dat je bij balletles een speciale les had waarbij je in een kring ging zitten om te gooien met de dobbelsteen en dat als je zes had gegooid je snel wat kleren aan moest trekken en ontbijtkoek moest eten (wat je niet eens lekker vond). De eerste Sinterklaas dat je was ingeluid in het grote geheim en stiekem cadeautjes in de zak had verstopt zodat het ook voor je ouders een verrassing was? De vraag is dus; met welke tradities kan je Sinterklaas vieren om zo samen mooie herinneringen te maken voor later, maar je kindje op school ook trots kan vertellen wat ze hebben gekregen?

Lees ook: Low-budget Sinterklaas: Van goedkope cadeautjes tot ideeën voor organisatie

Een groot cadeau

Vaak zijn het de ouders die bewust omgaan met het speelgoed en dat er niet teveel cadeautjes uitgepakt worden. Niet dat ze het hun kinderen niet gunnen, maar het zijn de kinderen zelf die na een paar cadeautjes het alweer zat zijn. Ze willen gewoon lekker spelen in plaats van nog meer uitpakken. Toch lijkt het er op dat vanwege de economische vooruitgang het geld ook meer moet rollen. En er dus veel meer, grotere en duurdere cadeaus worden gekocht. Met name opa’s en oma’s willen hun kind verwennen, want vroeger ging dat niet. Of ouders willen hun kind datgene geven wat ze zelf graag hadden gewild maar nooit kregen. Zoals schoenen met lichtjes er in ;-)

Of je Sinterklaas nu samen viert met de familie of gezellig thuis met het gezin; spreek af dat er één cadeau gekocht wordt. Dan kan je iets duurders kopen dan wat je anders zou doen en wordt je kind echt verwend. Willen ze meer geven, dan kan dat naar de spaarrekening. Dat betekent waarschijnlijk wel dat je eerst even het gesprek aan moet gaan met de rest van de familie. Want niet iedereen zit daar op te wachten. Spreek anders af met opa en oma dat je voor een bepaald bedrag zelf een cadeau mag uitzoeken. Dan weet je zeker dat het niet dubbel is of iets waar je niet op zit te wachten en na afloop weer doorgeeft.

Als je het gesprek aangaat spreek dan ook meteen duidelijk af of je cadeautjes doet met Sinterklaas óf Kerst, of allebei. De ene familie gaat voor cadeautjes met Sinterklaas, bij de ander draait dat om gezelligheid. Bij een volgend gezin krijg je cadeautjes met Kerst terwijl het bij een vierde gaat om het lekkere eten en de geboorte van Christus. Als je weet waar je aan toe bent met familie en schoonfamilie kan je daar je eigen plannen op afstemmen. Eén Pakjesavond is voldoende; dus krijgen ze veel van familie dan kan je het thuis puur laten draaien om de gezelligheid.

Lees ook: Sinterklaas pakjesavondprogramma met spelletjes, opdrachten en quizvragen met gedicht

De vier cadeautjesregel

Deze ‘regel’ komt overgewaaid uit Amerika. Daar zijn ze ook het massale consumeren een beetje zat. En daarom werd deze opzet bedacht waarbij je kind vier cadeautjes krijgt. Iets wat ze leuk vinden, maar ook iets om te dragen, lezen en een nuttig cadeautje. Zo zit er van alles wat bij.

Lees meer: De vier cadeautjesregel

Speelgoed uitzoeken

Als er met Sinterklaas nieuw speelgoed komt is het fijn als er ruimte is waar je dat speelgoed kwijt kan. In de maand(en) voor Sinterklaas is het dan ook heel fijn om alle kasten even langs te gaan. Waar wordt nog mee gespeeld? Speelgoed dat je echt wil bewaren kan naar zolder, en de rest van het speelgoed kan je weggeven. Bij veel supermarkten komen bakken te staan waar (compleet en heel) speelgoed zeer welkom is zodat daar andere gezinnen met een kleiner budget blij mee kunnen worden gemaakt. Zo kan iedereen genieten van Sinterklaas.

Lees ook: Bellen met Sinterklaas app

Speurtocht

Wat het altijd heel goed doet is een speurtocht; op een kamer die op slot kan zijn de cadeautjes verstopt. Maar waar is de sleutel gebleven? Die heeft Zwarte Piet verstopt. Dus moeten de kinderen eerst op zoek naar de sleutel. Dit kan gewoon zoeken zijn, of met behulp van een speurtocht of een aantal hints. Als ze dan in de kamer komen, liggen daar de cadeautjes die uitgepakt mogen worden. Of dat er nu één is (per kind) of een hele stapel dat maakt niet uit. De kinderen hebben dan ook min of meer iets moeten doen voor hun cadeautje. Wat lekkers erbij en klaar!

Bij Lotus Writings vind je meer leuke en originele alternatieven voor pakjesavond.

Spelletjesmiddag

Pakjesavond hoeft niet altijd te draaien om de pakjes. Je kan de middag ook prima gebruiken om er een gezellig dagje van te maken. Gezellig aan tafel, wat chocolademelk erbij en spelletjes spelen. Ideaal ook als je wat oudere kinderen hebt die niet meer geloven. Dan is het toch een dag die in het teken staat van samen zijn.

Echt geen spelletjesliefhebbers? Denk dan eens aan samen pepernoten bakken, liedjes zingen, verhalen lezen, spelen met poppetjes van Sint en Piet, verkleden en naar Sinterklaas op tv kijken of de speciale Video van de Sint. Dit doen wij al vanaf het eerste jaar. Dat was eigenlijk toeval omdat mijn zus moest werken en dus het nichtje kwam spelen. Ze waren toen anderhalf en speelden gezellig samen, lekker verkleden, Sinterklaas kijken en pepernoten bakken en natuurlijk snoepen. Zo was het supergezellig. Na het avondeten (pannenkoeken in Pietenvorm) hadden we voor de kinderen toch een cadeautje. Een tweedehands cadeautje gekocht via Marktplaats. De grootste lol hadden ze ermee!

Lees ook: Pepernotenspelletjes Sinterklaas

Surprises & gedichten

Als je creatieve kinderen hebt kan je aan de slag gaan met surprises. Dat je iemand anders uit het gezin trekt en daar dan iets voor gaat knutselen. Al dan niet in combinatie met een cadeautje. De kunst is dan om iets te maken wat goed bij de ander past. Wat past bij de hobby of interesses van de ander.

Lees ook: Sinterklaasgedicht maken: Praktische tips van trefwoorden tot rijmmachine om een uniek of grappig gedicht te schrijven
Lees ook: Sinterklaassurprises; origineel, grappig, makkelijk zelf maken

Zelf een cadeautje maken

Vorig jaar schreef Judith een gastblog waarin ze vertelde dat haar dochter op de vrije school zat en het daar niet zozeer draait om het geld of de cadeautjes, maar om de tijd die je als ouders aan je kind geeft. Voor Sinterklaas werd er dus verwacht dat je zelf een cadeautje voor je kind maakt. Dit kan je thuis natuurlijk ook doen. Als je een beetje rondsurft op Pinterest kom je het mooiste speelgoed tegen! Vaak ook een heel fijne optie voor je portemonnee omdat het vooral veel tijd kost.

Lees ook: Originele & grappige sinterklaassurprise maken & cadeau-ideeën

Dobbelspel

Als je alleen met volwassenen bent, of wat oudere kinderen is het dobbelspel een absolute aanrader. Hierbij draait het niet alleen om de cadeautjes, en de stress vooraf wat je überhaupt moet gaan kopen en of dat wel gewaardeerd gaat worden. Maar ook om het spel en de kunst om het geluk en het lot te tarten zodat je naar huis gaat met iets gaafs.

Lees ook: Het Sinterklaas dobbelspel met volwassenen

#loosepartssinterklaas

Binnenkort zullen jullie hier meer over horen middels een gastblog van Zelluf praktijk voor speltherapie. Want het hoeft niet allemaal duur gekocht speelgoed te zijn wat je koopt. Kinderen spelen overal wel mee, ook met loose parts. Geef ze een kartonnen doos met wat leuke materialen en ze zijn uren zoet. Dus waarom zou je ze dat niet voor Sinterklaas geven?

Wat zijn de Sinterklaastradities bij jullie thuis?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'