Zet 100 moeders bij elkaar en je hebt 100 verschillende opvoedstijlen. Iedereen pakt het anders aan. Er zullen soms overeenkomsten en gemene delers zijn. Maar toch ook grote verschillen. Zelfs als je alleen al in een gezin kijkt. Ieder kind heeft toch zo zijn eigen behoeften. Een ding durf ik wel te beweren; als ouder probeer je zo bewust mogelijk je kindje op te voeden. Iedereen wil het beste voor haar kind. 

Welke ‘opvoedingsstijl’ probeer jij toe te passen? Hoe maak jij keuzes?

Lees ook: Taken vader om te betrekken bij zwangerschap; inclusief tips gedrag en gevoelens partner

Linda

Eerder deze zomer heb je de natuurlijk ouderschapsstijl voorbij zien komen. Dit is samen met unconditional parenting een manier waar ik veel overeenkomsten mee heb. De kern hiervan is voor mij het kindvolgend opvoeden. Gewoon kijken naar de signalen die je kindje geeft en daar gehoor aangeven. Dat is voor ieder kind anders. Het zijn broer en zus; in hetzelfde gezin. Zelfs al is baby boy nog niet zo heel oud, toch zijn er al hele duidelijke verschillen zichtbaar in karakter en behoeften. Daar is gewoon geen een lijn in te trekken. Als je wat verder gaat graven ben ik heel erg fan van Maria Montessori “Help mij het zelf te doen” en Freinet “Een kind kent duizend talen”. Dit sluit daar prima op aan.

Lees ook: Zelfredzaamheid en zelfstandigheid kleuter bevorderen [kleuterstreken]

Lori

Ik doe het a la Lori-style. Kortom, ik volg gewoon mijn eigen gevoel. Lees wel bij vastlopers veel op fora en internet, maar trek dan vervolgens mijn eigen plan. Een combi tussen evidence based practice en trial and error laten we maar zeggen ;-)

Martine

Ik probeer een voorbeeld te zijn voor mijn meiden al vind ik het soms heel lastig om mijn geduld te bewaren en niet te ontploffen. Ik probeer duidelijk te zijn en geloof niet zo in het hele gelijkwaardig opvoeden. Het zijn niet mijn vriendinnen maar ik ben hun moeder en sommige dingen moeten gewoon gebeuren en ga ik niet tot in den treuren overleggen. Ik probeer het wel altijd ‘gezellig’ te maken thuis zodat het een warme en veilige plek is voor ze.

Mahwish

Opvoedingsstijl… Hmm daar heb ik nooit bij stil gestaan. Ik denk wel dat we streng zijn maar dat we tegelijkertijd ook veel liefde geven. Wij maken keuzes op wat wij denken dat werkt en wat wij belangrijk vinden.

Monique

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me daar nog niet echt in verdiept heb. De keuzes die ik nu maak, maak ik eigenlijk op gevoel en ik heb het idee dat dat best goed gaat. Als Lise wat groter is, krijg ik misschien ook duidelijkere ideeën over welke opvoedingsstijl er het beste bij mij en haar past, maar nu kan ik daar nog niet zoveel over zeggen.

Nicole

Ik gebruik geen stijl. Ik lees daar ook geen boeken of websites over. Ik doe wat goed voelt. Soms neem ik dingen over van mijn eigen ouders, soms dingen waar ik toevallig over gehoord heb. Maar dat zijn geen hele opvoedingsmethodes. Ik pik hier en daar wat van op en probeer het uit.

Petra

Geen idee welke stijlen er allemaal zijn. Ik heb gehoord over natuurlijk ouderschap. Ik kan niet zeggen dat we dat toepassen. Sommige dingen wel. Maar niet omdat we het vooraf gelezen hebben. Eerlijk gezegd doen we wat ons gevoel ons ingeeft.

Arcadia

Veel mensen zeggen dat natuurlijk ouderschap goed bij ons past. Dat klopt ook wel, maar ik word altijd allergisch van mezelf in hokjes proberen te stoppen of een bepaalde stroming te volgen. Daarvoor ben ik een te kritisch mens. Ik zie altijd wel de valkuilen van een bepaalde methode. We maken keuzes gebaseerd op onze eigen achtergrond en waardes. Voorop staat dat we met respect met elkaar om moeten gaan en vanuit dat respect naar elkaar toe moeten handelen. Een kind is een klein mens met minder levenservaring dan ons, maar daardoor niet minderwaardig aan een volwassene. Dat vind ik heel belangrijk om tijdens de opvoeding in m’n achterhoofd te houden. Niet dat ik Ronja opscheep met volwassen problemen of verantwoordelijkheden, maar wel dat ik haar vanuit een gelijkwaardige positie benader.

Vanuit onze basis maken wij dus ook de keuze in de opvoeding en daarbij hanteren we geen enkele methode of stroming. Eigenlijk laten we Ronja vrij haar eigen keuzes te maken terwijl we duidelijke grenzen aangeven die vooral met veiligheid en gezondheid te maken hebben.

Frederique

Dit heb ik eigenlijk al wel een beetje genoemd in mijn andere antwoorden. Ik geloof in communicatie. Ik praat veel met de kids, leg ze veel uit, luister ook graag naar wat zij willen.

Gwen

Dat uitleggen dus en niet boos worden en gillen, want dat werkt toch niet. Hier wel 2x ‘laten gaan’ en wel boos geworden en gezegd: nu is het klaar oid, met als resultaat dat dochterlief huilt en er niets van leert. Doen we niet meer dus.

Kimberley

Ik heb geen bepaalde ‘opvoedingsstijl’. Ik voel aan wat mijn kindjes en ik fijn vinden en daar handel ik naar. Ook ben ik absoluut geen perfecte moeder en maak ik ook wel eens foute keuzes. Zo kan ik nog best wel eens mijn stem verheffen als er na drie keer waarschuwen niet geluisterd wordt. Maar constant schreeuwen doe ik absoluut niet. Keuzes maak ik puur uit gevoel.

Over opvoeden zijn heel wat boeken geschreven. Iedereen heeft er zijn eigen naam aan verbonden. In de praktijk doet iedere mama het ook op haar eigen manier. Hooguit worden er een aantal denkbeelden ‘geleend’, verder verschilt het uiteindelijk toch per kind.

Wat vinden jullie belangrijk binnen het opvoeden?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Hoe bewust denk jij over het ouderschap?