Blond Amsterdam - bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag

Twee nationale feestdagen, achter elkaar, maar zo groot in contrast.

De tweede dag, een dag van opluchting, en feest. De dag waarop we vieren dat de bezetting door de Duitsers verleden tijd is. Wist je dat dit in andere Europese landen 8 mei is. De dag waarop Duitsland capituleerde? Ook al is vijf mei een nationale feestdag, niet iedereen is vrij. In eerste instantie een keer in de vijf jaar. Maar nu is het vooral afhankelijk van je CAO.

Lees ook: Bevrijdingsdag festivals; de leukste evenementen om met kinderen te bezoeken

Fokke & Sukke: Bevrijdingsdag - mamaliefde

 

Hoe dan ook, Bevrijdingsdag moet gevierd worden. Gevierd met grote festivals. Verspreidt over het hele land worden er achttien festivals georganiseerd. Met bekende Nederlandse artiesten die als “ambassadeur van de vrijheid” met helikopter van festival naar festival reizen. Eindigend in Amsterdam, met het grote festival waar ook de Koning bij aanwezig is. De dag begint met vuur, het bevrijdingsvuur. Aangestoken door de minister-president, waarmee het startsein wordt gegeven voor alle festiviteiten.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar zelf nooit zoveel mee heb gedaan. Die grote festivals zijn gewoon niets voor mij. Lijkt me heel gezellig hoor, maar ik hou niet zo van die grote mensenmassa’s. Koninginnedag zit op het randje. Daarom een aantal plaatjes, ter inspiratie, omdat plaatjes soms meer zeggen dan woorden.

Bevrijdingsdag: kartonnen legertank - mamaliefde

Een legertank maken. Van luciferdoosjes en een flessendop.

Bevrijdingsdag: kralenplankje - mamaliefde

Een kralenplankje, van een tank.

Bevrijdingsdag: kleurplaat - mamaliefde

Een kleurplaat van een bevrijdingsfestival.

DIY bparachutisten - mamaliefde

DIY: parachutisten die ons land hebben bevrijd.Bevrijdingsdag; tekenhulpjes - mamaliefde

Een tekenhulpje voor Bevrijdingsdag.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 3 )

  • Ik vind festivals altijd erg leuk maar ga bijna nooit naar bevrijdingsfestival. Doorgaans omdat het op een doordeweekse dag valt en ik dan moet werken en dit jaar omdat mijn man gewoon werkt en ik niet met Fay erheen ga…

  • Wat een goed stuk heb je geschreven. Ik heb er even op zitten broeden maar heb ook m’n best gedaan een artikel over 5 mei te schrijven. Ik dacht het moeilijk zou zijn maar eenmaal bezig kwamen de woorden gelukkig vanzelf:)

    Ik heb ook weinig met de bevrijdingsfestivals, heb het niet zo op al die mensen:)

  • Ik ben al jaren niet meer bij de bevrijdingsfestivals geweest. Vroeger ging ik ieder jaar, en dan ook van het begin tot het eind. Tegenwoordig ga ik met Lief wat leuks doen, 5 mei is nl ook ons jubileum 🙂 We zijn vandaag heerlijk naar het strand geweest.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top