Twee nationale feestdagen, achter elkaar, maar zo groot in contrast.

De tweede dag, een dag van opluchting, en feest. De dag waarop we vieren dat de bezetting door de Duitsers verleden tijd is. Wist je dat dit in andere Europese landen 8 mei is. De dag waarop Duitsland capituleerde? Ook al is vijf mei een nationale feestdag, niet iedereen is vrij. In eerste instantie een keer in de vijf jaar. Maar nu is het vooral afhankelijk van je CAO.

Lees ook: Bevrijdingsdag festivals; de leukste evenementen om met kinderen te bezoeken

Fokke & Sukke: Bevrijdingsdag - mamaliefde

 

Hoe dan ook, Bevrijdingsdag moet gevierd worden. Gevierd met grote festivals. Verspreidt over het hele land worden er achttien festivals georganiseerd. Met bekende Nederlandse artiesten die als “ambassadeur van de vrijheid” met helikopter van festival naar festival reizen. Eindigend in Amsterdam, met het grote festival waar ook de Koning bij aanwezig is. De dag begint met vuur, het bevrijdingsvuur. Aangestoken door de minister-president, waarmee het startsein wordt gegeven voor alle festiviteiten.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar zelf nooit zoveel mee heb gedaan. Die grote festivals zijn gewoon niets voor mij. Lijkt me heel gezellig hoor, maar ik hou niet zo van die grote mensenmassa’s. Koninginnedag zit op het randje. Daarom een aantal plaatjes, ter inspiratie, omdat plaatjes soms meer zeggen dan woorden.

Bevrijdingsdag: kartonnen legertank - mamaliefde

Een legertank maken. Van luciferdoosjes en een flessendop.

Bevrijdingsdag: kralenplankje - mamaliefde

Een kralenplankje, van een tank.

Bevrijdingsdag: kleurplaat - mamaliefde

Een kleurplaat van een bevrijdingsfestival.

DIY bparachutisten - mamaliefde

DIY: parachutisten die ons land hebben bevrijd.Bevrijdingsdag; tekenhulpjes - mamaliefde

Een tekenhulpje voor Bevrijdingsdag.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.