Blond Amsterdam - bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag

Twee nationale feestdagen, achter elkaar, maar zo groot in contrast.

De tweede dag, een dag van opluchting, en feest. De dag waarop we vieren dat de bezetting door de Duitsers verleden tijd is. Wist je dat dit in andere Europese landen 8 mei is. De dag waarop Duitsland capituleerde? Ook al is vijf mei een nationale feestdag, niet iedereen is vrij. In eerste instantie een keer in de vijf jaar. Maar nu is het vooral afhankelijk van je CAO.

Fokke & Sukke: Bevrijdingsdag - mamaliefde

 

Hoe dan ook, Bevrijdingsdag moet gevierd worden. Gevierd met grote festivals. Verspreidt over het hele land worden er achttien festivals georganiseerd. Met bekende Nederlandse artiesten die als “ambassadeur van de vrijheid” met helikopter van festival naar festival reizen. Eindigend in Amsterdam, met het grote festival waar ook de Koning bij aanwezig is. De dag begint met vuur, het bevrijdingsvuur. Aangestoken door de minister-president, waarmee het startsein wordt gegeven voor alle festiviteiten.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar zelf nooit zoveel mee heb gedaan. Die grote festivals zijn gewoon niets voor mij. Lijkt me heel gezellig hoor, maar ik hou niet zo van die grote mensenmassa’s. Koninginnedag zit op het randje. Daarom een aantal plaatjes, ter inspiratie, omdat plaatjes soms meer zeggen dan woorden.

Bevrijdingsdag: kartonnen legertank - mamaliefde

Een legertank maken. Van luciferdoosjes en een flessendop.

Bevrijdingsdag: kralenplankje - mamaliefde

Een kralenplankje, van een tank.

Bevrijdingsdag: kleurplaat - mamaliefde

Een kleurplaat van een bevrijdingsfestival.

DIY bparachutisten - mamaliefde

DIY: parachutisten die ons land hebben bevrijd.Bevrijdingsdag; tekenhulpjes - mamaliefde

Een tekenhulpje voor Bevrijdingsdag.

Volgende
Vorige

Comments ( 3 )

 • Ik vind festivals altijd erg leuk maar ga bijna nooit naar bevrijdingsfestival. Doorgaans omdat het op een doordeweekse dag valt en ik dan moet werken en dit jaar omdat mijn man gewoon werkt en ik niet met Fay erheen ga…
  Nicole onlangs geplaatst…Favorieten: items in mijn tasMy Profile

 • Wat een goed stuk heb je geschreven. Ik heb er even op zitten broeden maar heb ook m’n best gedaan een artikel over 5 mei te schrijven. Ik dacht het moeilijk zou zijn maar eenmaal bezig kwamen de woorden gelukkig vanzelf:)

  Ik heb ook weinig met de bevrijdingsfestivals, heb het niet zo op al die mensen:)
  bymirandaa onlangs geplaatst…Nieuw blogadresMy Profile

 • Ik ben al jaren niet meer bij de bevrijdingsfestivals geweest. Vroeger ging ik ieder jaar, en dan ook van het begin tot het eind. Tegenwoordig ga ik met Lief wat leuks doen, 5 mei is nl ook ons jubileum 🙂 We zijn vandaag heerlijk naar het strand geweest.
  jennn onlangs geplaatst…New in: hoofdtelefoonMy Profile

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.