Zelfstandig leren spelen - Mamaliefde.nl

Bevorderen zelfstandigheid van je peuter

Over een half jaar is het zover en gaat onze dochter naar de basisschool. Het is dan fijn als ze enige mate van zelfstandigheid heeft bereikt zodat ze aansluiting vindt bij de rest van haar klas. Natuurlijk zullen er altijd oudere klasgenootjes zijn die kunnen helpen met een rits dichtdoen. Maar de basis is fijn om zelf te kunnen. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk dat de kinderen zoveel mogelijk zelfstandig zijn. In bepaalde mate is dat ook alleen maar goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Dat het iets zelf kan. Aan de andere kant mogen ze altijd om hulp vragen, als ze het zelf geprobeerd hebben. Want ze moeten ook het vertrouwen hebben in papa en mama dat wij er voor ze zijn.

Echter teveel zelfstandigheid is ook niet belangrijk. Als je je kind teveel vrijheid geeft zal het ook niet meer weten wat het moet en juist weer zelfvertrouwen verliezen. Keuzes kunnen daarom zijn: welke van deze twee jurkjes wil je aan? Of wil je voor het eten naar het toilet of na het eten. Gebeurt er tijdens het eten een ongelukje wordt je niet boos, maar kan het kind blijkbaar die vrijheid nog niet aan en bepaal jij als ouder de volgende keer dat het voor het eten naar het toilet gaat. Wat is nu zelfstandigheid die je van je kind kunt verwachten?

Eten

Het begint al vroeg met eten, namelijk via de Rapley Methode waarbij je kind zelfstandig leert eten door zelf te grijpen en te graaien. Of misschien zelfs eerder als je ervoor kiest om borstvoeding op verzoek te geven. Als ze ouder zijn kunnen ze zelf gaan oefenen om een boterham te smeren, of te helpen in de keuken. Al is het maar op knopjes drukken of in de pan roeren.

Aankleden

Het eerste dat we onze dochter hebben geleerd is om haar jas aan te trekken. Dit kon ze al voordat ze naar de peuterspeelzaal ging. Hier is een klein trucje voor; hiervoor leg je de jas op de grond en laat het kind aan de kant staan met de kraag. Even door de knieën, handen in de mouwen en dan hup over je hoofd. De rits dicht gaat nog erg wisselend, ene keer wel en andere keer niet. Daarom laten we het altijd even proberen. Daarnaast moet de jas ook weer uit. Ook hier is de rits weer een drempel. De ene keer lukt het de andere keer loopt hij vast. Dit verschilt ook per rits en hoeveel geduld ze op dat moment heeft. Na het uittrekken moet ze de jas ook ophangen op de gang. Daarnaast oefenen we met schoenen aan- en uittrekken. Of het nu het lostrekken van de klittenband is tot en met het zelf uittrekken van de schoen. Ritsjes en veters zijn natuurlijk iets lastiger. Ook oefenen we met het zelf aankleden van kleding, op truitjes en maillots na gaat dit goed. Met uitkleden zijn truitjes ook nog een probleem, ze heeft nog niet helemaal door hoe ze dat over haar hoofd moet trekken.

Spelen

Ook in het spel proberen we zelfstandig te laten zijn. Dat betekent de kinderen gewoon even met rust te laten en ze de gelegenheid geven om zichzelf te vermaken. Al vanaf jongst af aan. Hoeft niet lang hoor, maar gewoon vijf minuten en dat proberen op te bouwen. Dat levert je als ouder ook behoorlijk wat vrijheid op. Of het nu gaat om puzzelen, bouwen, kleuren; eerst zelf proberen. Al vindt mama het natuurlijk leuk om af en toe mee te spelen. Datzelfde geldt trouwens voor de mobiel, drie jaar en ze weet nu al precies hoe ze Netflix moet openen op mijn telefoon en via de chromecast op de tv moet afspelen. Alleen als er dan een filmpje aanstaat die ze niet leuk vindt, kan ze even dramaqueen spelen omdat het niet lukt om op dat kleine driehoekje te drukken om terug te gaan naar het menu. Onvoorstelbaar hoe snel dat gaat.

Zelfstandig gedrag

Andere activiteiten die we proberen te bevorderen zijn:

Vragen als je hulp nodig hebt, ze komen er regelmatig achter dat ze hulp nodig hebben met iets. Dat kan. Maar dan moet je wel vragen of iemand je kan helpen en dan niet alleen vragen ‘helpen?’ maar ook uitleggen wat er niet lukt.

Zelf de trap op en afgaan is ook zoiets wat ik ze in principe het liefste zelf zie doen. Al moet ik toegeven dat ik zoonlief nog wel eens til, maar dat is eigenlijk puur eigenbelang van zowel zoon als mezelf omdat dat makkelijker en sneller gaat. Als ik de tijd heb ga ik gewoon naar beneden en begin ik alvast met boterhammen smeren. Als die op tafel staan komt hij vaak wel snel naar beneden. Jammer is dan alleen dat het bakje met kattenvoer bovenaan de trap is omgekiept.

Naar de wc gaan is ook fijn als ze dat zelf kunnen. Dus de deuren open maken, naar de wc toe, broek omlaag, onderbroek omlaag, deksel van wc / potje omhoog en plassen. Daarna natuurlijk weer aankleden, plasje weggooien, doortrekken en handen wassen. Ja, bij even naar de wc gaan komt als peuter nog best wel wat kijken. Al was het wel even schrikken toen ze door had hoe het slot op de deur werkte en we de deur niet meer open kregen omdat het draaischijfje kapot was… Gelukkig kreeg ze hem zelf open en hebben we direct een nieuw handvat in de deur gezet.

Er zit trouwens ook een groot nadeel aan het bevorderen van de zelfstandigheid; ze worden er best wel slim van en weten al snel te onderhandelen om je je zin te geven. Of ligt dat nu aan mijn kinderen?

Waarin probeer jij je kinderen zelfstandig te maken?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 2 )

  • Onze oudste is behoorlijk zelfstandig, daar kregen we van de juf dan ook een compliment over, toen hij voor het eerst naar de kleuterschool ging, terwijl wij er zelf helemaal niet bewust mee bezig waren. Hij is nu 7 en nog steeds heel zelfstandig, dat is soms wel eens irritant want hij denkt echt dat hij alles wel zelf kan 😉
    Maar het zit echt in hem, want zijn 2 jongere broertjes van 6 laten zich het liefst nog in alles pamperen. Die vinden het heerlijk om verzorgd te worden en moeten we echt stimuleren om zichzelf bijv. aan te kleden.
    Zelfde opvoeding, heel verschillende kindjes, leuk!

  • Mijn zoontje is nu 17 maanden en al vroeg begonnen wij met de Rapley methode omdat hij gewoonweg weigerde van een lepel te eten. Hij wil alles nadoen wat wij ook doen, wat vaak gepaard gaat met heel wat geknoei en kleine ongelukjes..haha. Wel heel schattig om te zien, maar over zijn zelfstandigheid maak ik me gelukkig (nog) geen zorgen.

Enroll Your Words

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top