Beste moment om eerste keer moeder te worden - mamaliefde.nl

Het beste moment om de eerste keer moeder te worden

Is het mogelijk om alles te willen en krijgen; een carrière, moederschap, leuke sociale vriendenkring, een romantische relatie met je partner, de hele wereld te hebben gezien, een eigen koophuisje met tuin en ga zo maar door? Dat vraag ik me wel eens af. Of laten we het gaan hebben over je leeftijd. Regelmatig zie ik een discussie voorbij komen over dat jong moeder zijn niet slim is voor je carrière en uitgaansleven. Maar als je de dertig bent gepasseerd ben je ‘oud’ en vraagt iedereen of je al zwanger bent of kijken ze je verbaasd aan als je nog geen rammelende eierstokken hebt. Waarom eigenlijk? Bestaat er zoiets als het perfecte moment om voor de eerste keer moeder te worden?
Lees ook: 12 meest extreme bevallingen; met o.a. de jongste & oudste moeder ooit
Lees ook: Jong moeder worden; dit zijn de voor- en nadelen en overzicht gemiddelde leeftijd
Lees ook: 50 dingen die men niet vertelt als je moeder wordt

Als je moeder bent geworden en je voor de eerste keer je kindje ziet en in je handen houdt weet je het zeker. Dat is het mooiste wat er bestaat. Daar zal je je hele leven voor vechten. Iets mooiers. De rest doet er op dat moment even niet meer toe. Alles draait nu om jouw en je kindje, zelfs je partner zal genoegen moeten nemen met minder aandacht. Daar zit je dan in je roze, of iets minder roze bubbel. Ook al is de gezondheidszorg heel erg ver, er zijn helaas nog allerlei complicaties mogelijk tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Juist dan zal je vechten voor je kindje. Alle zeilen bijzetten in de hoop op een goed einde. Als zoiets je overkomt, of je krijgt het van dichtbij mee dan besef je maar weer eens hoe dankbaar je mag zijn dat dit je is bespaard.

Lees ook: Wel of geen derde kind?

Zelf was ik een paar weken 27 toen ik beviel van onze dochter. Ruim over de helft in de twintig, maar nog niet binnen het bereik van de dertig. Naar mijn mening een mooie leeftijd om moeder te worden. Mijn eigen moeder was een klein jaartje ouder toen ze voor het eerst moeder werd en beviel van mij. Ongeveer even oud dus. En dat terwijl de gemiddelde mama nu vier jaar langer wacht met moeder worden ten opzichte van 1985, toevallig het jaar dat ik zelf geboren ben. Het valt me ook altijd op in televisieseries; dat kinderen van jonge moeders zelf ook jong moeder worden en andersom. Alsof het genetisch bepaald is. Ok, dat gaat misschien een stapje te ver, maar het zal zeker invloed hebben. Bewust of onbewust neem je toch het voorbeeld van je eigen ouders over. Zelf vond ik dit een mooie leeftijd.

Lees ook: Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen eerste en tweede, of misschien wel derde kind? Groot of klein?

Wat is nu de perfecte leeftijd om voor het eerst moeder te worden? Hier worden veel onderzoeken naar gedaan. Zo is onder een onderzoek onder Australische vrouwen gebleken dat zij zelf 29 de beste leeftijd vinden. Dan heb je wel de kans gekregen om een goede relatie en financiële zekerheid op te bouwen, maar ga je nog door het leven als ‘jonge’ moeder. Experts hebben echter een hele andere mening. Hoewel je tussen de 20 en 30 het meest vruchtbaar bent adviseren zij om pas op je 34e voor het eerst aan kinderen te beginnen. Dan beschik je over meer levenservaring en is het krijgen van een kind een bewustere keuze. Daarna moet je ook niet langer wachten, want na je 35e neemt de kans op miskraam toe en kan je gezondheid meer leiden onder de zwangerschap. Betekend dat, dat iedereen nog maar een kind moet krijgen? Misschien wel goed idee voor de afname van de wereldbevolking in drukbevolkte gebieden.

Lees ook: Bekentenissen van een moeder; ik zal nooit…

Zelf heb ik altijd geroepen dat ik rond mijn 25e aan huisje, boompje beestje wou beginnen. Ik weet niet waarom, maar dat leek me een mooie leeftijd. Je moet het echter dan nog wel treffen met je partner. Of er voor kiezen om er alleen voor te gaan. En zowaar, dit kwam ook zo uit. Het kwam gewoon allemaal samen op dat moment; ik had gestudeerd, heb ervaring opgedaan met vrijwilligerswerk, genoten van het studentenleven, aardig wat gezien van de wereld, had een baan die aansloot bij mijn opleiding, een partner waar ik mee verloofd was. Kortom het perfecte moment om voor kinderen te gaan. Vanwege de kinderwens hebben we er heel bewust voor gekozen om vlak voor de bruiloft het spiraaltje te laten weghalen, op dat moment was ik 26. Om te zien wat ons gegeven wordt en wanneer. We hadden er namelijk op gerekend dat dit nog wel even zou kunnen duren. In plaats daarvan was het gelijk de eerste keer, tijdens de huwelijksreis, raak. Ik voelde het ook gelijk, klinkt misschien raar. Maar ik wist het zeker. De eerste test die we deden op het vliegveld tijdens de overstap op Kuala Lumpur wees anders uit. Was wel grappig geweest anders om zo thuis te komen. Een paar weken later voor de zekerheid nog een test gedaan, en ja hoor. De eerste was te vroeg geweest. Mijn voorgevoel was correct. Negen maanden zwangerschap volgden en het ging prima. Ondanks de hormonen en bijverschijnselen was ik zo ontzettend gelukkig. Alles leek ook mee te werken, binnen twee maanden was het contract getekend voor een eigen koophuis en hadden we de sleutels in bezit. Er werd een spaarrekening geopend. Het kon niet op. Het leek alsof ik het op dat moment allemaal had. Zou het dan toch mogelijk zijn?

Zwangerschapsaankondiging; 35 originele ideeën om zwangerschap van eerste of tweede kind bekendmaken

Hoe oud was jij toen je voor het eerst moeder werd?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Wat is de beste en meest ideale leeftijd om voor de eerste keer moeder (zwanger) te worden?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 22 )

 • Ik was 18, 6 dagen later werd ik 19. Niet het beeld dat ik voor me had. Ik wou pas kinderen als ik eind 20 was. Nu ben ik blij dat ik jong een zoon heb en straks ook jong een tweede erbij heb. 🙂

  • Jong moeder zijn zal zeker zijn voordelen hebben. Zeker als ze zo ‘dichtbij’ elkaar zitten en geen nakomertjessituatie ontstaat.

 • Ik denk dat het per persoon ook anders ligt… Qua persoonlijkheid maar natuurlijk ook qua partner, financien etc. Ik was 24 toen ik zwanger werd en als mijn eerste kindje geboren wordt in november, ben ik 25. Voor mij een prima leeftijd. Als het aan mij gelegen had, zou ik best 1-2 jaar geleden aan kinderen “willen beginnen”, maar mijn vriend wilde toen nog niet. En eigenlijk is het mooi voor ons zo. We zijn 9 jaar samen, wonen 3 jaar samen… We hebben nooit naar onze leeftijd gekeken maar naar de situatie eigenlijk…

  • Situatie is inderdaad veel bepalend, wordt vaak terecht of onterecht gekoppeld aan leeftijd. Spannend hoor de laatste loodjes, november is mooie maand om te bevallen 😉

 • Ik was nog net 28. Mijn moeder was 18 toen ze mij kreeg dus ik heb haar pad niet gevolgd haha. Maar goed ik heb sinds mijn 26e pas iets met mijn man en daarvoor nooit een relatie gehad met iemand waarmee ik kids wilde! Soms heb je niets te kiezen..

  • Dat is zeker waar, had hier rustig ook paar jaar eerder kunnen zijn. De partner is wel een belangrijke factor.

 • Ik was 30. Voor mij een ideale leeftijd. Leuke baan, man van mijn dromen en een huisje. Bovendien was ik er klaar voor. De wens was ineens enorm groot. De ideale leeftijd bestaat trouwens niet. Die is namelijk voor iedereen anders.

 • Ik was 24 jaar! Het was een bewuste keuze om jong moeder te worden. We hadden het huisje, het boompje maar geen beestje gelukkig. We zijn daarna nog gewoon mét kind(eren) de wereld over gereisd en met mijn carrière is het ook wel goed gekomen. Je wereld staat niet stil als er kinderen komen is mijn ervaring. Een ideale leeftijd is er denk ik niet. Al zou ik achteraf tegen mijn 24 jarige zelf zeggen dat ik niet zo veel haast hoef te hebben 😉

  • Dat is zeker waar (dat de wereld niet ophoudt) het wordt alleen anders. Je legt andere prioriteiten.

 • Ik denk ook niet dat de ideale leeftijd echt bestaat of voor iedereen hetzelfde is. Voor mezelf denk ik wel dat ik voor mijn 30e moeder zou willen worden. Mijn moeder heeft er flink wat jaartjes over gedaan om zwanger te worden en daarom ben ik me er heel erg bewust van dat het best eens niet kan gaan zoals je hoopt en zou ik er dus graag (ruim) voor mijn 30e aan beginnen (in tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten).

 • Ik was 26. Het liefst was ik al eerder mama geworden haha. Ik ben wel happy dat ik voor mijn 30e mama ben geworden.

 • Ik was 22 toen ik zwanger werd en 23 toen ik beviel. Ik zat toen in het laatste jaar van mijn opleiding. Ik vond het heerlijk. Heb het eerste jaar van mijn zoon vooral thuis met hem doorgebracht. Ik schreef mijn scriptie vooral in de uurtjes dat hij sliep.

  Met “carriere” is het goedgekomen. Toen hij 1,5 was heb ik een eigen bedrijf opgezet. Dat bestaat nu ruim 5 jaar en loopt erg lekker. Al geef ik helemaal niks om carriere.

  Bij de tweede was ik nog net 25 en de derde 28 🙂

  • Knap hoor dat het toch gelukt is om een goedlopend eigen bedrijfje op te zetten. Toch een kwestie van willen, durven, doorzetten en misschien ook wel een beetje geluk hebben.

 • De eerste keer net geen 29 (2 weken 30) en de tweede keer 35.
  Ik wilde graag voor mijn 30ste mama worden. Net niet geluk dus.
  Nummer 2 bleef uit. You need two to tango 😉 pas 4,5 jaar later was hij ook overtuigd van een tweede. Dus ruim 5,5 jaar later werd mijn kleine mannetje geboren. Ondanks dit leeftijdsverschil vinden ze elkaar geweldig! En ik vind het best lekker dat ze wat verder uit elkaar zitten. Geen twee in de luiers, tillen. En als de oudste naar school is tijd voor de kleine en als hij in bed ligt tijd voor mijn grote meisje.

 • ik was ook net iets langer dan een maand 27. ze zeggen lichaam technisch dat dat een mooie leeftijd is, je conditie is beter, je lichaam hersteld goed enz.. Hier kwam het eerder door de diagnose pcos op mijn 21e, het mogelijk niet meteen zwanger worden daardoor en een oudere vriend.

 • Ik was 26, wens was altijd voor 30. Nu voor 30 de wens om twee kids te hebben. Eerder dacht ik altijd net als mijn moeder rond 21 te beginnen aan kinderen. Zou er niet aan willen denken, was student, net samen met mijn vriend. Als het zo mocht zijn was het ook prima geweest maar nu waren wij er echt aan toe.

 • ik was 22 bij de eerste 23 bij de tweede zwanger maar 24 toen ik beviel
  en nu 29 en zwanger van de derde
  ik zal net 30 zijn als mijn derde kindje volgend jaar in maart geboren word

 • Ik was 22 bij de eerste 23 toen ik zwanger raakte van de tweede
  en net 24 toen ik beviel van de tweede
  En nu 30 bij de derde
  Ik ervaar nu dat ik veel meer geduld heb als toen ik 22 was. veel rustiger en meer bewuster maak ik het mee . Bij de eerste toen ik 22 was
  Moest alles gauw gauw gauw snel voeden. Snel slapen zodat ik mijn eigen ding kon doen
  Nu maakt mij dat niet uit al duurt het uren
  Mijn ding komt wel heeft geen haast.
  Heeft denk ik toch met mijn leeftijd te maken.

 • Op het nippertje mijn eerste kindje gekregen op mijn 37ste. Om een lang verhaal kort te maken, ik was in een relatie van 19 jaar toen bleek dat mijn toenmalige partner zichzelf ‘niet als vader zag’, terwijl ik al bezig was met allerlei scenario’s voor het geval geen biologische moeder te kunnen worden (adoptie, pleegmoederschap of werken met kinderen). Ik kreeg op mijn 24ste en donornier en werd de jaren ervoor niet eens mer ongesteld vanwege mijn nierziekte. Na transplantatie mag je wel zwanger worden i.o.m. arts, maar ik had al twee donornieren en voelde me onzeker of mijn lichaam een zwangerschap en bevalling wel aankon.

  De relatie ging uit en onverwachts, toch gekomen kreeg ik binnen twee jaar een andere vriend. Meteen vanaf het begin zei hij dat hij wel een kinderwens had, ik stelde dat het bij mij niet zo makkelijk is.. maar hij koos voor mij, ongeacht of er kinderen zouden komen of niet. Stoute schoenen aangetrokken en naar de gynaecoloog gegaan. Hij gaf groen licht en binnen no time was ik zwanger. Gelukkig, want je weet nooit.. voor hetzelfde geld duurt het jaren eer je zwanger wordt.. En ik was destijds al 36, dus die jaren hadden we niet! Het is goed gegaan en ik heb er een blog over bij gehouden. We zijn dolgelukkig met onze Quintin Gerard en hij draagt in zijn naam de naam van mijn nierdonor ‘Gerard Berendsen’, mijn vader. Zonder wie dit niet mogelijk was geweest!! Dat ik dit nog mag meemaken allemaal vind ik écht een wonder!!

 • Ik ben op dit moment 23 en hoogzwanger van mijn eerste. Ik heb altijd al vroeg moeder willen worden, dat leek mij echt geweldig! Een jonge, fitte moeder die nog genoeg energie heeft voor haar kindjes. Nu komt het ook wel goed uit dat ik al een aantal jaar een vaste en stabiele relatie heb en dat we het geld ervoor hebben!

 • Ik was 22jaar van mijn 1ste bevalling 23 jaar van mijn 2de en nu 26 jaar van mijn 3de. Ik heb ze altijd graag opeen gekregen dan hebben ze later iets aan elkaar en omdat ik vroeg zwanger was kan ik zeker veel later doen met men kinderen dit wou ik altijd al als ik kon kiezen wouw ikzelf nog vroeger mama worden

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top