Is het mogelijk om alles te willen en krijgen; een carrière, moederschap, leuke sociale vriendenkring, een romantische relatie met je partner, de hele wereld te hebben gezien, een eigen koophuisje met tuin en ga zo maar door? Dat vraag ik me wel eens af. Of laten we het gaan hebben over je leeftijd. Regelmatig zie ik een discussie voorbij komen over dat jong moeder zijn niet slim is voor je carrière en uitgaansleven. Maar als je de dertig bent gepasseerd ben je ‘oud’ en vraagt iedereen of je al zwanger bent of kijken ze je verbaasd aan als je nog geen rammelende eierstokken hebt. Waarom eigenlijk? Bestaat er zoiets als het perfecte moment om voor de eerste keer moeder te worden?
Lees ook: 12 meest extreme bevallingen; met o.a. de jongste & oudste moeder ooit
Lees ook: Jong moeder worden; dit zijn de voor- en nadelen en overzicht gemiddelde leeftijd
Lees ook: Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen eerste en tweede, of misschien wel derde kind? Groot of klein?
Lees ook: 50 dingen die men niet vertelt als je moeder wordt
Lees ook: Wat als je vriendin twijfelt of geen kinderwens heeft?
Lees ook: Wel of geen derde kind?

Als je moeder bent geworden en je voor de eerste keer je kindje ziet en in je handen houdt weet je het zeker. Dat is het mooiste wat er bestaat. Daar zal je je hele leven voor vechten. Iets mooiers. De rest doet er op dat moment even niet meer toe. Alles draait nu om jouw en je kindje, zelfs je partner zal genoegen moeten nemen met minder aandacht. Daar zit je dan in je roze, of iets minder roze bubbel. Ook al is de gezondheidszorg heel erg ver, er zijn helaas nog allerlei complicaties mogelijk tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Juist dan zal je vechten voor je kindje. Alle zeilen bijzetten in de hoop op een goed einde. Als zoiets je overkomt, of je krijgt het van dichtbij mee dan besef je maar weer eens hoe dankbaar je mag zijn dat dit je is bespaard.

Zelf was ik een paar weken 27 toen ik beviel van onze dochter. Ruim over de helft in de twintig, maar nog niet binnen het bereik van de dertig. Naar mijn mening een mooie leeftijd om moeder te worden. Mijn eigen moeder was een klein jaartje ouder toen ze voor het eerst moeder werd en beviel van mij. Ongeveer even oud dus. En dat terwijl de gemiddelde mama nu vier jaar langer wacht met moeder worden ten opzichte van 1985, toevallig het jaar dat ik zelf geboren ben. Het valt me ook altijd op in televisieseries; dat kinderen van jonge moeders zelf ook jong moeder worden en andersom. Alsof het genetisch bepaald is. Ok, dat gaat misschien een stapje te ver, maar het zal zeker invloed hebben. Bewust of onbewust neem je toch het voorbeeld van je eigen ouders over. Zelf vond ik dit een mooie leeftijd.

Wat is nu de perfecte leeftijd om voor het eerst moeder te worden? Hier worden veel onderzoeken naar gedaan. Zo is onder een onderzoek onder Australische vrouwen gebleken dat zij zelf 29 de beste leeftijd vinden. Dan heb je wel de kans gekregen om een goede relatie en financiële zekerheid op te bouwen, maar ga je nog door het leven als ‘jonge’ moeder. Experts hebben echter een hele andere mening. Hoewel je tussen de 20 en 30 het meest vruchtbaar bent adviseren zij om pas op je 34e voor het eerst aan kinderen te beginnen. Dan beschik je over meer levenservaring en is het krijgen van een kind een bewustere keuze. Daarna moet je ook niet langer wachten, want na je 35e neemt de kans op miskraam toe en kan je gezondheid meer leiden onder de zwangerschap. Betekend dat, dat iedereen nog maar een kind moet krijgen? Misschien wel goed idee voor de afname van de wereldbevolking in drukbevolkte gebieden.

Zelf heb ik altijd geroepen dat ik rond mijn 25e aan huisje, boompje beestje wou beginnen. Ik weet niet waarom, maar dat leek me een mooie leeftijd. Je moet het echter dan nog wel treffen met je partner. Of er voor kiezen om er alleen voor te gaan. En zowaar, dit kwam ook zo uit. Het kwam gewoon allemaal samen op dat moment; ik had gestudeerd, heb ervaring opgedaan met vrijwilligerswerk, genoten van het studentenleven, aardig wat gezien van de wereld, had een baan die aansloot bij mijn opleiding, een partner waar ik mee verloofd was. Kortom het perfecte moment om voor kinderen te gaan. Vanwege de kinderwens hebben we er heel bewust voor gekozen om vlak voor de bruiloft het spiraaltje te laten weghalen, op dat moment was ik 26. Om te zien wat ons gegeven wordt en wanneer. We hadden er namelijk op gerekend dat dit nog wel even zou kunnen duren. In plaats daarvan was het gelijk de eerste keer, tijdens de huwelijksreis, raak. Ik voelde het ook gelijk, klinkt misschien raar. Maar ik wist het zeker. De eerste test die we deden op het vliegveld tijdens de overstap op Kuala Lumpur wees anders uit. Was wel grappig geweest anders om zo thuis te komen. Een paar weken later voor de zekerheid nog een test gedaan, en ja hoor. De eerste was te vroeg geweest. Mijn voorgevoel was correct. Negen maanden zwangerschap volgden en het ging prima. Ondanks de hormonen en bijverschijnselen was ik zo ontzettend gelukkig. Alles leek ook mee te werken, binnen twee maanden was het contract getekend voor een eigen koophuis en hadden we de sleutels in bezit. Er werd een spaarrekening geopend. Het kon niet op. Het leek alsof ik het op dat moment allemaal had. Zou het dan toch mogelijk zijn?

Zwangerschapsaankondiging; 35 originele ideeën om zwangerschap van eerste of tweede kind bekendmaken

Hoe oud was jij toen je voor het eerst moeder werd?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.