Nu het zonnetje begint door te breken kan de temperatuur alweer oplopen tot 25 graden. Geen wonder dat de kinderen niets liever willen dan buiten spelen. Lekker genieten van de vitamine D. Nu denk je er misschien nog niet snel aan, maar ook de nog vrij laagstaande zon kan best sterk zijn. Een goede bescherming is daarom nu al belangrijk. Maar wat is nu eigenlijk een goede bescherming en waar moet je op letten bij de aanschaf van een zonnebrand? In een gesprek met Dieke van Puurcompany gaf ze me een aantal tips, weetjes en fabeltjes die ik graag met jullie wil delen. Zodat je dit jaar goed voorbereid op pad kan gaan om je kind optimaal te beschermen tegen de zon.

Lees ook: Beste zonnebrand baby & kind; Ook voor gevoelige huid / natuurlijke zonnebrand spray of creme

Een hogere beschermingsfactor (SPF) is niet per definitie beter

Het gebruik van een crème met SPF is noodzakelijk om directe gevolgen van zonnestraling (roodheid, zwelling, blaren) en indirecte gevolgen (bruining, droogheid, rimpels) tegen te gaan. Zonnebrandproducten voor kinderen hebben vaak een heel hoge SPF-factor, 50 bijvoorbeeld. Als moeder voelt dat veel beter dan factor 30. Dat is echter een soort schijnveiligheid. Het verschil tussen factor 30 en 50 is echt heel klein. Het betekent misschien dat je een kwartier langer niet hoeft te smeren. SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet! De term ‘sunblock’ mag daarom door de FDA niet meer gebruikt worden. Om echter een hogere beschermingsfactor te krijgen betekent dat dat er exponentieel meer van die stof toegevoegd moet worden. Waarvoor er weer meer bindmiddelen nodig zijn en het extra duur is omdat dit één van de duurdere ingrediënten is.

Bescherming tegen UVB- en UVA-stralen

Naast dat verbranden erg pijnlijk is, kan een teveel aan uv-straling tijdens de kindertijd huidkanker veroorzaken op latere leeftijd. Met name in het gezicht. Zeker in de eerste levensjaren zijn de lichaamseigen beschermende mechanismen tegen UV-straling nog onvoldoende ontwikkeld. Zo beschikt de huid nog niet over beschermende functies of voldoende pigment om de UV-straling te beperken. Het herstelproces van de huid werkt op jonge leeftijd ook nog niet naar behoren.

Omdat de kinderhuid zichzelf maar een paar minuten kan beschermen tegen UV-straling, moet je altijd zonnebescherming gebruiken als kinderen de zon ingaan, het liefst met beschermingsfactor 50+. Gebruik zonnecrèmes die beschermen tegen UVA- en UVB-straling en die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige kinderhuid. Als je kinderen in het water spelen en zwemmen, moeten ze altijd beschermd zijn met waterproof zonnebrandcrème. Zorg ervoor dat je ze na het afdrogen opnieuw insmeert.

Waaraan herken je een waterresistente zonnebrand?

Als het zonnetje schijnt is het heerlijk om af te koelen. Lekker in een zwembadje of in de zee wat rondplensen. Door het water wordt het zonlicht extra weerkaatst en is een goede bescherming dus extra belangrijk. Bij voorkeur een waterresistente zonnebrand die op je lichaam blijft zitten en bescherming biedt. Bij voorkeur zo snel mogelijk, omdat de meeste kinderen niet een half uur gaan wachten tot de zonnebrand is ingesmeerd voor ze het water in gaan. Dit kan je heel eenvoudig testen door een klein beetje water in een kommetje van je hand te gieten en daar vervolgens de zonnebrand doorheen te smeren. Een zonnebrand die niet resistent is zal oplossen in het water en biedt dus geen bescherming meer. Een zonnebrand die wel resistent is zal een witte laag achterlaten die als een soort schildje op je huid ligt en de zon tegenhoudt.

Let op de ingrediënten

Niet alle ingrediënten zijn voor alle huidtypes even geschikt. Lees daarom eens de bijsluiter en kijk naar de volgende ingrediënten:

  • Parfums – Sommige crèmes hebben een lekker geurtje meegekregen, zoals citrus. Toegevoegde parfums kunnen in combinatie met zon echter voor pigmentvlekken zorgen.
  • Alcohol – Alcohol irriteert de huid en droogt de huid uit: geen fijn ingrediënt dus. Helemaal niet voor kinderen die vaak nog een gevoelige huid hebben.
  • Zonnefilter Oxybenzone – Dit is een chemische zonnefilter. In vergelijking met andere chemische zonnefilters wordt deze extreem gemakkelijk in de huid opgenomen. Deze stof kan mogelijk hormoonverstorend werken en wordt teruggevonden in bloed, urine en zelfs moedermelk.

Ieder jaar een nieuwe zonnebrand kopen

De moleculen die in de zonnebrand zitten en je beschermen tegen de zon zijn instabiel en zullen na een tijdje uit elkaar vallen. Daardoor zal het filter zijn functie verliezen en beschermt je niet meer tegen het uv-licht. Andere ingrediënten vallen na deze maanden uiteen waardoor het product waterig of juist klonterig wordt. Bovendien kan het product vaak vies aanvoelen en vies gaan ruiken. De conserveringsmiddelen die erin zitten kunnen zelfs bacteriën aantrekken. Daarom is het altijd goed om voordat je naar de fles van vorig jaar grijpt even op de verpakking te kijken naar wat de houdbaarheid aangeeft. Vaak is dit 12 maanden en soms 24. Er wordt beweerd dat elk jaar de factor halveert.

Op tijd beginnen met smeren

De meeste zonnebrandcrèmes hebben de tijd nodig om in te trekken en je lichaam te beschermen. Begin daarom op tijd met insmeren. Als je naar het strand gaat smeer je al in zodra je de deur uit gaat, zodat je op het strand geen gedoe hebt met plakkende kinderen in het zand, maar ook direct zijn werk doet. Door het afdrogen en aankleden kan het beschermende laagje echter wel weer van je huid af ‘schuren’ en moet je dus even opnieuw insmeren.

Goed smeren

Het gezicht is één van de risicovolle lichaamsdelen dat het snelste verbrand. Bijvoorbeeld op de neus, of de wangen en oren omdat dat delen zijn die uitsteken en daarom meer zon vangen. Om je kind goed in te smeren kan je het beste erachter gaan staan. De zonnebrand aanbrengen op je hand en dan vanaf de neus naar de oren uitsmeren. Zo sla je geen plekjes over en hoef je niet moeilijk te gaan doen.

Zonnebrandcrème blijven smeren met goede spf van gezicht tot teen

Met één keer smeren kom je er niet. Door zweten, water, schuren van kleding verdwijnt tussen 2 en 3 uur na het smeren het beschermende laagje en moet je dus opnieuw smeren. Ook plekjes die je per ongeluk hebt overgeslagen blijven op die manier beschermd. Een factor kan alleen op volledige sterkte werken, als er dik genoeg wordt gesmeerd. Smeer dus altijd meer dan je denkt dat nodig is, luidt het advies.

Voorbruinen werkt niet

Dit is een tip voor moeders, maar voorbruinen onder een zonnebank helpt niet. Je lichaam moet gewoon even wennen aan de zon. Daarom kan je de tijd in de zon het beste rustig aan opbouwen. En juist in het begin goed smeren. Als je huid er weer aan gewend is kan het ook meer hebben. Het is ook zeker een fabeltje dat als je je insmeert je niet bruin kan worden. Je voorkomt alleen het verbranden en de veroudering hiermee.

Volledige bescherming, ook van de ogen

Je ogen zijn zeer gevoelig voor de zon. En hebben daarom een goede bescherming nodig in de vorm van een zonnebril. Een hoed of zonneklep kan ook geen kwaad en probeer toch ook het lichaam te bedekken. Armen en ledematen wennen het snelste aan de zon. Maar andere gebieden die normaal geen zon zien zijn enorm kwetsbaar en kan je daarom het beste met een laagje kleding beschermen. Kies bijvoorbeeld voor een uv-werend swimsuit als je naar het strand gaat.

Onder een parasol kan je niet verbranden

Ook in de schaduw van bijvoorbeeld een parasol is het belangrijk dat je je insmeert. Dit laat alsnog 40% van de straling door, daarnaast kan zand bijvoorbeeld 20% van het zonlicht weerkaatsen waardoor je zelfs in de schaduw nog kan verbranden en het dus belangrijk is dat je je insmeert.

Verpakking met schroefdop

De meeste zonnebrandcrèmes hebben een soort klepje op de deksel. Werkt makkelijk en je raakt geen dop kwijt. Dit zijn echter wel de verpakkingen die het snelste open kunnen raken in de strandtas. Een (mini) verpakking met schroefdop daarentegen zal uit zichzelf niet open gaan.

Koel bewaren

Bewaar de zonnebrand bij voorkeur niet in de zon, cosmetische producten zoals een zonnebrandcrème kunnen door de warmte uit elkaar vallen. Hierdoor gaat de beschermingsfactor snel achteruit. Bewaar hem daarom bij voorkeur in een koeltas of opgerold in een handdoek, uit de zon en in de schaduw. Vries je zonnebrandcrème ook liever niet in. Hier zijn deze producten niet tegen bestand.

Siësta

Na alle bovenstaande tips hoe je jezelf het beste kan beschermen is de beste toch wel om gewoon de felle zon te vermijden. In zuidelijke landen houden ze niet voor niets een siësta tussen de middag. Tussen twaalf en drie is de zon op zijn sterkst, dus kan je de zon beter helemaal vermijden door binnen te blijven. Loop je ook het minste risico.

Tijdig uit de zon gaan

De beste bescherming is natuurlijk voorkomen dat je in contact komt met de zon. Dermatologen raden aan om baby’s en peuters tot drie jaar oud nooit langdurig aan direct zonlicht bloot te stellen.  En hoe kan je dat beter doen door binnen te blijven? In zuidelijke landen hebben ze niet voor niets een siësta. Tussen twaalf en drie is de zonkracht het sterkste. Door dit te vermijden en niet naar buiten te gaan voorkom je de kans om te verbranden. Willen je kinderen echt buitenspelen, zorg dan voor voldoende schaduw. Bijvoorbeeld door beplanting, parasols, zonneschermen etc.

Zeker baby’s zouden het eerste jaar nooit in de volle zon mogen komen, maar als het al naar buiten gaat zoveel mogelijk de schaduw opzoeken. Wees wel voorzichtig met doeken over de wandelwagen, daardoor wordt het juist alleen maar warmer onder de kap.

Bescherm je ogen

Hoe jonger het kind is, des te kwetsbaarder de ogen. Vaak zie je volwassenen wel met een zonnebril lopen. Als fashion statement of om hun ogen te beschermen tegen het felle zonlicht, maar wordt dit bij de kinderen vergeten. Of hebben ze een speelgoedzonnebril zonder goede uv-bescherming. En dat terwijl de ooglens van een kind minder pigment bevat en de pupillen van kinderen wijder en groter zijn dan die van volwassenen. Hierdoor valt er meer schadelijk UV-licht in het oog en zijn ze dus nog gevoeliger. Zo geeft mijn dochter zelf al snel aan tijdens een autorit dat ze ‘pijn in haar ogen heeft’ vanwege het felle zonlicht.

Nu trekken kinderen natuurlijk vrij snel een zonnebril van hun hoofd. Daarom is het heel belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd wennen aan het dragen van een zonnebril. De schade die kinderogen oplopen, is niet direct merkbaar, maar kan op latere leeftijd het verschil maken tussen goed en slecht zien. Uv-straling kan ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van staar. Ook op bewolkte dagen is een goede kinderzonnebril onmisbaar, want ook als de zon niet schijnt is de UV-straling tussen 12.00 en 15.00 uur hoog.

Bedekte uv-wernde kleding

Als het 30 graden is of warmer heb je, zeker in Nederland, geen zin om met lange kleding rond te lopen. Toch is dat de beste manier om je te beschermen tegen de zon. Let dan wel op van welke materialen je kleding gemaakt is en welke kleur. Zwarte kleding laat bijvoorbeeld wel warmte door, die bij je lichaam blijft en dus warmer is dan bijvoorbeeld witte kleding die warmte / licht weerkaatst. Een hoed kan zorgen voor schaduw in je gezicht en ook de gevoelige nek beschermen. Voor baby’s heb je daarom zomerhoedjes met touwtjes zodat ze niet constant van het hoofd getrokken worden.

Ook op het strand kun je je beschermen met kleding. Een bikini kan er misschien heel schattig uitzien, maar een uv-swimsuit (zeker met lange mouwen) beschermt je kind het beste tegen de zon. Of het nu zandkastelen wil bouwen op het strand of in het water aan het spetteren is. Dit is ook gemaakt van materialen die snel opdrogen. De blote benen en armen moeten natuurlijk nog steeds ingesmeerd worden!

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'

Latest posts by Linda (see all)