Het is lekker nat en koud buiten, het ideale moment natuurlijk om vooruit te kijken naar de zomervakantie om op zoek te gaan naar de vakantie. Na de dure decembermaand is het natuurlijk wel fijn als je niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Zelfs als het alleen gaat om een aanbetaling en de rest later, nadat het vakantiegeld is uitbetaald. Maar waar moet je dan op letten? Want iedereen wil natuurlijk wel geld overhouden om op de vakantie iets extra’s te kopen. Nederlanders spenderen gemiddeld  €717 per persoon aan een vakantie. Voordat je gaat boeken is het heel handig om eerst te bepalen wat je budget is zodat je afhankelijk daarvan op zoek kan gaan naar een passende vakantie! Bron

Lees ook: 101 besparingstips; Geld besparen in het huishouden
Lees ook: Goedkoop weekendje weg met kind in Nederland of Europa onder de €100

Lees ook: Waarom reizen goed is voor de ontwikkeling van kinderen

Goedkoopste vakantie periode?

Als je kinderen hebt die leerplichtig zijn en op school zitten of je vanwege je werk een specifieke periode hebt, kan je hier weinig invloed op uitoefenen. Maar bij jonge kinderen kan het heel verstandig zijn om het hoogseizoen zoveel mogelijk te ontwijken. Door bijvoorbeeld in het laagseizoen, mei of juni op vakantie te gaan of in september.

Omdat veel consumenten hun vakantie op een weekenddag boeken, zijn prijzen bij reisorganisaties dan duurder. Door dinsdagmiddag te boeken ben je het goedkoopste uit, stelt de Consumentenbond. Ook de dag dat je heen- en terugvliegt kan je beter buiten het weekend plannen. Omdat velen vlak na de laatste werkweek willen vertrekken of voor maandag terug willen komen, zijn prijzen dan hoger. Tickets voor doordeweekse vluchten zijn dus goedkoper.

Lees ook: Tips voor kamperen met kinderen

Goedkoopste vakantiebestemmingen

Allereerst natuurlijk de bestemming. Zo is de reis naar Zeeland korter en misschien goedkoper, maar kan een week accommodatie veel duurder zijn, zeker met een aantal leuke uitstapjes en de boodschappen. Je kan ook kiezen voor drie weken op een camping in Tsjechië waarbij de reis misschien duurder is (in ieder geval Nederland / Duitsland), maar afhankelijk van de camping die je uitzoekt en de boodschappen die je doet het wel goedkoper wordt. Het is natuurlijk niet voor niets dat steeds meer jongeren kiezen voor een all-inclusive vakantie naar Turkije, in plaats van wat ‘wij’ vroeger deden naar Texel. Er zijn natuurlijk bestemmingen die altijd populair blijven, zoals Spanje bijvoorbeeld. Met een all-inclusive reis ben je helemaal snel klaar. Maar controleer altijd of het niet goedkoper is om reis en verblijf apart te regelen. Ook twee losse tickets zijn soms voordeliger dan een retourtje.

Zodra een bestemming veel negatief in het nieuws is, worden de reizen daar naartoe goedkoper. Dat zie je nu bij Egypte en Turkije. Die bestemmingen zijn veel voordeliger geworden omdat minder mensen daar heen willen.

Lees ook: Hoe kies je de vakantiebestemming? en De populairste vakantiebestemmingen in Europa

De reis

Het moment van boeken is ook van invloed op wat je voor de vakantie betaalt. Meteen boeken nadat je een reis hebt gezien, kan duur zijn, daarentegen wachten op een lastminute is ook niet altijd even verstandig. Vooral als het gaat om de reis naar je bestemming toe. Geadviseerd wordt om ongeveer twee tot drie maanden van tevoren te boeken om gegarandeerd te zijn van de laagste prijzen, zeker als het gaat om (losse) vliegtickets. Prijzen worden aangepast op basis van vier factoren; concurrentie, aanbod, vraag en de olieprijzen. Zoek dus actief en zorg ervoor dat je incognito, oftewel zonder cookies, surft als je dagen achter elkaar op internet speurt. Sites die door hebben dat jij wel heel vaak terugkeert, zullen de prijzen naar boven bijstellen. Oh ja, en vergelijk áltijd tussen verschillende vliegticketsites. De boekingskosten verschillen onderling en soms heeft de ene site deals gesloten met een bepaalde airline die de ander niet heeft.

Lees ook: Vliegen met kinderen (baby’s, peuters en kleuters) 17 praktische tips voor op vliegveld en in vliegtuig

Natuurlijk is het reismiddel ook enorm van invloed. Een reis per vliegtuig kan duurder zijn, zeker als je ter plaatse ook nog een auto wilt huren, maar is wel sneller naar bepaalde bestemmingen. Door goed in de gaten te houden wat de prijzen van vliegtickets doen en lang vooraf te boeken kan je veel geld besparen. Je kan ook kiezen voor een last-minute, dan betaal je minder dan acht weken voor de reis, maar betaal je wel een lagere prijs.

Met de auto op vakantie gaan kost natuurlijk brandstof, maar zo ben je één keer een bedrag kwijt, ongeacht het reisgezelschap. Je hoeft ook niet extra te betalen voor excursies, je kan gewoon met het eigen vervoer. Tip: bekijk vooraf op de website van de ANWB wat de brandstofprijzen zijn per land. Dan kan je zien waar het loont om je tank vol te gooien. Red je het net niet, kies dan voor enkele liters, zodat je alsnog het land van bestemming kan bereiken. Houd er wel rekening mee dat hier voor zuidelijke landen geld bij komt, zoals vignetten (Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië) en tol (Italië en Kroatië). Dit kan stiekem ook best wel oplopen en is niet altijd vooraf duidelijk.

Lees ook: Vakantie accommodaties met kinderen

Hotel vs bungalow / appartement / camping

Een hotel is natuurlijk lekker makkelijk en heeft behoorlijk wat luxe. Het is vaak ook goedkoper dan het boeken van een appartement of soms een bungalow of camping. Toch heeft dat mijn voorkeur. Niet alleen vanwege de vrijheid met kinderen (dat je niet je kamer hoeft te delen met de kinderen en dus bedtijd gelijk is), maar ook omdat je minder rekening hoeft te houden met de buren en er meer mogelijkheden zijn als het regent. Houd bij het boeken van een accommodatie wel rekening met bijkomende verplichte kosten, zoals schoonmaak. Ook zijn er operators waarbij je iets extra moet betalen als er bijvoorbeeld een glas kapot gaat. Kijk ook naar zoekcriteria: je kan op Vakantiehuizen Spanje zoeken, goedkope vakantiehuizen of met behulp van criteria zoals ‘aantal meters van het strand’.

Lees ook: Kindvriendelijke vakantieparken Nederland; de beste en betaalbare kindervakanties

Vaak kan je bij een accommodatie extra (baby) artikelen gratis bijbestellen. Je kan ook besparen door zelf zeep, olie, kruiden, koffie en thee mee te nemen, zodat je geen boodschappenpakket hoeft te bestellen (wat natuurlijk wel erg prettig is). Bij Vakantiehuizen Spanje hebben ze hiervoor een speciale selectie van familievriendelijke vakantiehuizen. Een ander voordeel is dat je geen fooien hoeft te geven (wordt dat überhaupt nog gedaan?) en je de vrijheid hebt met koken.  Je doet gewoon de boodschappen en kan zelf koken wat de kinderen lekker vinden en gewoon rustig aan tafel, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze er een bende van maken.

Natuurlijk kan je ook zelf een vouwwagen of caravan meeslepen. Op de camping staan kan goedkoper zijn dan een accommodatie huren. Zeker als je een campingcard aanschaft waarmee je extra korting krijgt op het tarief dat je moet betalen. Het kost wel iets meer tijd. Onderweg mag je minder hard rijden waardoor de reistijd toeneemt, maar het verbruik is wel lage