Ik vond de bevalling net zoals bijna op vakantie gaan… Je moet van alles klaar zetten of inpakken, je wilt het huis schoon achterlaten, en vooral: je moet je fototoestel niet vergeten. Alleen, als je op vakantie gaat, weet je in ieder geval wannéér je gaat. Dat is bij een bevalling meestal niet zo. Dus staan wij vrouwen weken te poetsen en honderd keer te controleren of écht alles in de ziekenhuistas zit, dus ook je geboorteplan. Want stel je voor dat de reis opeens begint. De reis naar dat nieuwe mensje dat hoe dan ook je leven gaat veranderen.

Lees ook: 12 extreme bevallingen; van jongste moeder tot meeste baby’s in 1 bevalling?

Begin bevalling en google

Toen ik zwanger wilde worden, heb ik heel wat gegoogled. Helemaal niet slim natuurlijk, want ik raakte verstrikt in fora waarin mensen elkaar verzekerden écht zwanger te zijn na ‘de innestelingssteek’ of omdat ze opeens vreselijk trek hadden in pindakaas. En dat kan natuurlijk zo zijn, maar ik ging overal opletten bij mezelf. Had ik dat ook? Voel ik dat? O, wie weet… Tot ik er helemaal gek van werd en besloot gewoon mijn menstruatie af te wachten in de hoop dat die niet zou komen.

Die fora bezocht ik pas weer toen ik zo’n 36 weken zwanger was. Nog maximaal 6 weken!! En een bevalling, hoe mysterieus is dat? Je lichaam zet iets in gang, opent zich volledig en je baby verlaat je lichaam om heerlijk in je armen te mogen liggen. Dat is toch waanzinnig fascinerend? Hoe begint zoiets? Zou ik haar volgende week al vast kunnen houden? Of moet ik nog 3 weken wachten? Ik vond het superspannend. Bij alles wat ik die laatste weken deed, dacht ik: bijna. Bijna. Bijna.

Ter voorbereiding heb ik 2 vlogs op YouTube gekeken zodat ik een beetje wist wat ik kon verwachten, en artikelen gelezen. Dus hier vast tip 1: informeer jezelf zo goed dat je een beetje weet wat je te wachten staat, maar niet zó goed dat je bij elk krampje naar Google vliegt.

Lees ook: Vluchtkoffer tips inhoud wat moet je meenemen voor baby en moeder?
Lees ook: Rol vader tijdens bevalling; tips voor de man aan einde zwangerschap
Lees ook: Bevalling filmpjes; 13 mooie of bijzondere video’s met echte beelden of praktische tips

Symptomen dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling.

  • De meest bekende is het indalen van je baby. Mijn baby daalde rond 32 weken in, ik kreeg een harde buik en dat bleef uren zo. Ik moest zelfs even naar het ziekenhuis om te controleren of het wel goed ging met haar. Gelukkig wel en ze zagen dat ze ingedaald was en dat mijn buik daarop reageerde. Het indalen van je baby gebeurt meestal een paar weken voor de bevalling, bij sommige vrouwen gebeurt het pas nét voor de bevalling. Daarom is het niet echt een symptoom dat je bevalling gaat beginnen, meer een seintje van je baby dat ‘ie ‘klaar voor de start’ ligt. Uiteindelijk heb ik 6 weken met een ingedaalde baby rondgelopen. Weg dikke buik en ik had echt het gevoel dat er een hoofdje in mijn bekken lag.

  • Andere symptomen dat je lichaam zich langzaam aan het voorbereiden is op de bevalling zijn lossere gewrichtsbanden. Je gewrichten moeten heel wat doorstaan tijdens de bevalling (zoals je goed ziet in het filmpje). In de weken voor je bevalling produceert je lichaam relaxine, een hormoon wat ervoor zorgt dat je gewrichten flexibeler worden.
  • In de weken voorafgaand aan de bevalling kan je meer last hebben van kramp en rugpijn. Je kindje is zwaarder en je lichaam wordt een beetje moe, maar ook je spieren nemen hun positie in voor de bevalling.
  • Doordat al die hormonen aan het werk zijn om je lichaam klaar te maken voor de bevalling, kunnen je darmen wat van slag zijn met als resultaat diarree. Of het lijkt wel of je 4, of wat zeg ik:
  • 10 keer per dag naar het toilet moet voor een grote boodschap. Je vraagt je af: zat dat allemaal ook nog in mijn lijf?? Het voelde voor mij alsof mijn lichaam schoon schip wilde maken voor het grote werk zou gaan beginnen. Nesteldrang wordt ook vaak als beginteken gezien van de bevalling. De ene vrouw heeft hier pas op het laatste moment ‘last’ van, terwijl een ander gedurende de hele zwangerschap extreem bezig is met het huis, het kamertje, de spullen… Het kan dus een voorteken zijn, maar het kan ook nog een paar weken duren nadat je nesteldrang krijgt.

Lees ook: Nesteldrang tijdens zwangerschap ter voorbereiding op bevalling

3 Tekenen begin bevalling

Tekenen waaraan je kunt merken dat je bevalling écht bijna gaat beginnen zijn het verliezen van de slijmprop, het verweken/verstrijken van de baarmoedermond, gebroken vliezen en natuurlijk (voor)weeën.

Ik weet nog goed dat ik de slijmprop verloor, twee weken voor de bevalling. Als ik die verloor moest ik de verloskundige bellen, dus dat deed ik. Ik moest beschrijven hoe het eruit zag. Ik zei: ‘Ja, euhm… het is ongeveer 2-3 cm groot en het ziet er slijmerig uit.’ Verloskundige: ‘Ziet het eruit als snot?’. Wat heb ik gelachen! Dat is namelijk exact hoe het eruit zag, als een enorme grote snottebel. Maar dat is nu niet echt wat ik door de telefoon had durven zeggen.

Die slijmprop zit al die tijd voor de baarmoedermond. Het is eigenlijk een deurtje dat de boel afsluit zodat er geen bacteriën via je vagina bij de baarmoeder kunnen komen. Als je baarmoedermond verweekt, of verstrijkt, dan gaat die mond al een beetje open staan. Dat is nog geen ontsluiting, of hooguit 1 centimeter, maar doordat de mond minder strak dicht zit, glijdt de slijmprop er tussenuit. Hij wordt als het ware niet meer vastgehouden. Als je de slijmprop verliest, weet je dus dat je baarmoedermond al zacht aan het worden is. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop maar hebben het niet door, het valt in de wc, je trekt door en je weet het niet. Altijd dus even achterom kijken die laatste paar weken ;).

Voorweeën zijn ook een teken dat het echt niet lang meer gaat duren. Voorweeën zijn krampen in je buik, het ene moment voel je het, het andere moment is het weer weg. Voorweeën komen niet regelmatig, dat betekent dat er de ene keer 5 minuten tussen een wee zit en de andere keer 4 minuten. Hieraan kun je zien dat voorweeën zijn, echte weeën komen regelmatig. Voorweeën kunnen wel overgaan in echte weeën.

Lees ook: Alles wat je wilt weten (of niet) over (voor)weeën
Lees ook: Geboortefotografie; wel of geen foto’s tijdens de bevalling door een fotograaf?
Lees ook: Gebroken vliezen; Hoe voelt dat, waaraan herkennen en wat te doen? Bijvoorbeeld bij bloed of bij voortijdig gebroken vliezen
Lees ook: Afscheiding of slijmprop verloren; harde buiken tijdens zwangerschap

Vliezen breken

Het meest duidelijke teken is het breken van je vliezen als begin van de bevalling. Je kent het schrikbeeld wel van in de supermarkt staan en opeens, flats, daar gaat al het vruchtwater. De laatste paar dagen voor de bevalling durfde ik niet meer bij iemand op de bank te zitten, want stel je voor… Je vliezen kunnen op twee manieren breken: een scheurtje onderaan, dan verlies je in één keer een hoop vocht. Of een scheurtje bovenaan of aan de zijkant, dan verlies je steeds een klein beetje.

Ik had het laatste, daardoor had ik het in het begin helemaal niet door. Met gebroken vliezen heb ik nog een hele middag pannenkoeken staan bakken bij mijn ouders. Toen ik ’s nachts een straaltje langs mijn benen voelde lopen, ging er pas een belletje rinkelen. Ik verloor de hele tijd wel wat die dag ervoor, maar hé, als je hoogzwanger bent verlies je weleens wat en ik had nogal veel gelachen die dag. Dus ja…
Het ‘fijne’ aan gebroken vliezen is: dat mag maximaal 72 uur duren dus je weet dat je over 4 dagen sowieso je baby hebt gezien. Maar als er in de verste verten geen weeën te bekennen zijn, duurt 72 uur wel lang. Maar, ik had eindelijk een datum. Koningsdag. Dan moest het huis baby-klaar zijn.

Zit je maar te wachten en wil je weleens weten hoe MANNEN een bevalling zouden doorstaan? Sorry voor de mannen, maar ik heb me helemaal slap gelachen om deze video waarin twee mannen voelen hoe weeën voelen.

Lees ook: Pijnbestrijding tijdens de bevalling?
Lees ook: Overzicht bevalhoudingen; omgaan met weeën en opvangen, ontspannen en hulp partner.

Doctor listening to baby stock photo from Shutterstock / interstid

Martine Pieters-de Wit

Op koningsdag 2018 was het zo ver, ons prinsesje Hadewych Elizabet Alicia is geboren! En ik merkte al snel: wat is het belangrijk om foto's te maken, Hadewych groeit als kool!

Bij een eerste kindje horen duizend en één nieuwe vragen en nieuwe keuzes. Gelukkig is mamaliefde.nl er met alle info, eerlijkheid en een lolletje. Ik vind het super leuk om via deze blog een stukje van mijn zoek- en vindtocht in babywereld met jullie te delen!
Martine Pieters-de Wit

Latest posts by Martine Pieters-de Wit (see all)