Als je kind bang is om naar school te gaan - Mamaliefde.nl

Bang om naar school te gaan

Over een week is het zover, de allereerste echte schooldag van kleuterdochter. Nu noemen we de peuterspeelzaal ook ‘naar school gaan’, maar mag ze nu echt naar de ‘grote school’. En daar zag ze toch echt wel tegenop, was ze zelfs bang voor. Dit had bijvoorbeeld tot gevolg dat de laatste maand peuterspeelzaal een drama was. Ze wilde bij mama blijven, want ze had duidelijk door dat ze één van de oudsten was. Sterker nog, tegen de visite op haar vierde verjaardag die begon over dat ze nu een grote meid is en naar school mag hebben we maar aangegeven dat ze het daar beter niet over konden hebben omdat ze daar zo tegenop zag. Ze wist namelijk niet goed wat ze kon verwachten, en angst voor het onbekende is natuurlijk het engste.

Lees ook; Schoolpleinetiquette; over de (on)geschreven regels op het schoolplein

Nieuwe omgeving

Nu zijn we het afgelopen jaar al twee keer tijdens een open dag en op een schoolfeest langs geweest en een paar keer langs het schoolplein gelopen. Zo kent ze in ieder geval alvast het gebouw en de omgeving. Achter de school zit een groot park, dus dat is natuurlijk erg fijn spelen.

Na de vakantie wennen

Toen we overlegden met de basisschool waren we er dan ook al snel uit dat ze het beste na de zomervakantie kon beginnen. De laatste schoolweek is toch al een rommelige week waarin er nog weinig ‘les’ gegeven wordt en het is zo raar om eerst een week naar school te gaan en daarna zes weken te moeten wachten. Op vierjarige leeftijd is je kind nog niet leerplichtig dus daar krijg je ook geen gedoe mee. Ik was hier wel erg blij mee. Toch nog even zes weken om haar rustig voor te bereiden. Natuurlijk had ik ook veel aan de tips van Juf Maike.

Spelen met leeftijdsgenootjes

Aan het begin van de vakantie hebben we haar naar een soort vakantiekamp gebracht met vakantieactiviteiten. Dit is voor kinderen vanaf vier jaar, ze was dus één van de jongsten. Ik heb er dus ook even over moeten twijfelen, omdat ze nog niet naar school ging. Maar dit leek me wel een goede manier om op een leuke vrijblijvende manier in aanraking te komen met (oudere) leeftijdsgenootjes. En met succes, ze vroeg al snel wanneer ze weer mocht en wilde graag met haar vriendjes en vriendinnetjes spelen. Op de mooie dagen heeft ze zich ook prima vermaakt met de oudere buurmeisjes wat heel andere dilemma’s opwierp zoals ‘wanneer mag je kind alleen buiten spelen‘.

Van peuter naar kleuter

Tijdens de vakantie merkte ik pas goed hoe ze van een peuter opeens echt een kleuter is geworden. Ze wil zich nu zelf aankleden / schoenen aantrekken, zelf haar boterhammen smeren (en die van haar broertje en oma), ze wordt steeds vaardiger met mijn telefoon, dus overwegen we Squla aan te schaffen en ga zo maar door. Eerder schreef ik ook al dat haar interesse in speelgoed de laatste tijd zeer veranderd is; het zijn nu voornamelijk de Barbies, Little Pet shop en klei / verven die zeer goed scoren.

Bekend gezicht

Gelukkig kent ze in ieder geval al een meisje in haar nieuwe klas, het achterbuurmeisje dat ook al twee jaar naar dezelfde peuterspeelzaal gaat, was een week later jarig en gaat straks naar dezelfde school. Dan heeft ze in ieder geval al één vertrouwd gezicht.

Ik ben dus heel erg benieuwd hoe ze het gaat doen die eerste schoolweek. In ieder geval heb ik die maandag al een afspraak staan en dus de nodige afleiding tot ik haar weer mag ophalen. De laatste tijd begint ze ook steeds beter te vertellen over wat ze die dag heeft gedaan, dus hopelijk lukt dat straks ook als ze naar school gaat. Daar ben ik natuurlijk wel erg nieuwsgierig naar!

Hoe vond jullie kleuter het om naar school te gaan?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Bang / angst om naar school te gaan
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 3 )

  • Als leerkracht kan ik je nu al meegeven dat de eerste week misschien wat moeilijk zal zijn maar dat ze nadien wel wennen hoor. Wij krijgen bij de kleuterjuffen vaak huilende kindjes ’s morgens na ELKE vakantie. Vooral in de eerste kleuterklas natuurlijk. Maar nadien komen ze allemaal graag hoor 😉

    • Ik ben er gelukkig ook niet bang voor, hoort erbij en ze zal toch moeten gaan. Gelukkig jarenlang in opvang gewerkt waar je precies hetzelfde tegenkomt, vijf minuutjes huilen en de rest van de dag weten ze niet beter. Toch ben ik blij dat ze er nu aan het einde van de vakantie wel naar uitkijkt.

  • Mijn oudste vond het geweldig om naar school te gaan en keek er echt naar uit. De jongste vindt alles dat nieuw is ook erg spannend, maar het scheelt heel erg dat haar grote zus op school zit. Die hebben we heel vaak in de klas gebracht en als ik op school ging helpen, mocht zij ook eventjes kleuter zijn. Ook op de BSO is ze al een paar keer even wezen spelen. Voor haar is alles dus al vertrouwd. Al ben ik toch erg blij dat de buurvrouw aanbood om haar tussen de middag eventueel uit school te halen als het niet gaat, omdat ik moet werken en geen vrije dagen meer heb. Hopelijk is het niet nodig, maar fijn om dit achter de hand te hebben.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top