Bang in bed: 5 tips voor als je dreumes, peuter of kleuter angstig is

Om te beginnen, veel van onderstaande angsten ’s nachts zijn een fase waarin je kind doorheen moet gaan. Je kind krijgt op een gegeven moment een levendige fantasie die ook ’s avonds doorzet. Het zal monsters zien onder zijn bed, tijgers in bed, spoken die bij de deur staan te rammelen en nog veel meer. Met als gevolg dat ze je de halve nacht bezig houden, daar gaat hun en jouw nachtrust… En niet omdat ze midden in de nacht uit je borst willen drinken of een vieze luier hebben… Nadat onze dochter zo’n fase heeft gehad, zit nu zoonlief midden in de fase. Hij wordt dan huilend wakker en roept om mama of papa. De ene keer krijg ik hem nadat ik hem heb gerustgesteld vrij makkelijk weer in bed. De volgende keer ben ik uren bezig… Vaak neem ik hem dan even bij me in bed. Niet dat ik dan wel slaap, maar dan kan hij daarna weer verhuizen.

Lees ook: 12 tips voor als je kind bang is in het donker?

Rust voordat je kind naar bed gaat

Is je kind snel bang voorkom dan enge verhalen of filmpjes voor het naar bed gaat. Als het kind het kan hebben, dan vaak zo vroeg mogelijk op de dag zodat je kind de tijd heeft om het te verwerken en het niet als spookverhaal in zijn of haar droom terugkomt en dus de nachtrust verstoort. Bespreek eventueel voordat je kind naar bed gaat samen de dag om zo het hoofd leeg te maken.

Bang voor het donker

Dit is één van de makkelijkste; je hebt nachtlampjes in allerlei verschillende soorten kleuren, vormen en maten. Van een klein lampje dat je in het stopcontact steekt dat gaat gloeien, tot het licht van de gang aanlaten en de deur op een kiertje zodat het licht naar binnen kan komen. Ook een klein zaklampje kan helpen, daarmee kunnen ze op het monster schijnen om hem te laten verdwijnen. Vaak zien ze schaduwen op de muur of andere dingen aan voor monsters. Zorg daarom ook dat de kamer is opgeruimd, dat ze een stapel vieze kleding niet voor monster aanzien of dat er teveel knuffels in bed liggen die de fantasie aanwakkert.

Weerbaar maken

Wat ik zelf heel belangrijk vind is om niet de discussie aan te gaan of spoken wel of niet echt zijn. In hun fantasie is het echt, en de discussie over wel of niet echt ga je a. verliezen en b. moet je niet midden in de nacht willen voeren. Dat wil echter ook niet zeggen dat je ze zomaar hun gelijk moet geven. Ik ga er verder zelf niet op in, maar probeer ze handvatten te geven hoe ze met de situatie die volgens hen is ontstaan kunnen omgaan. Door bijvoorbeeld met een bezem onder het bed alle monsters weg te jagen. De tijger laten schrikken zodat hij hard weg rent of de spoken te laten schrikken. Daardoor leren ze dat ze zelf de controle hebben over een situatie. Na een paar nachten / weken hebben ze dat door, en kan jij weer rustig doorslapen omdat ze zelf hebben geleerd hoe om te gaan met de situatie en die ‘op te lossen’.

Anti-spokenspray

Vul een oude fles, bij voorkeur met een spraydop, met water en teken er een passend etiket op. Deze antispoken, of-andere-monsters-spray kan je kind naast zijn bed zetten. Mocht er toch iets in de buurt komen, even sprayen en weg zijn ze!

Troost je kind

Is je kind echt bang geworden, neem het dan even op schoot / bij je in bed om rustig te troosten en gerust te stellen dat er niets aan de hand is. Papa en/ of mama zijn dichtbij en beschermen het kind tegen enge monsters.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Bang in bed; 5 tips voor als je kind angstig is
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top