Ik weet niet hoe het met jullie was, maar ik heb altijd enorm opgezien tegen de bevalling. Dit was al als klein meisje toen zwanger worden nog niet eens op de planning stond. Tenminste, behalve dan bevallen van een pop of Barbie. Jongens waren ook een absolute no-go. Gezien de verhalen dat dat best pijn kan doen, ik was ondertussen al wel oud genoeg om te begrijpen dat zo’n baby uit de vagina van de moeder komt en daar kon ik me geen voorstelling van maken. Sterker nog, zelfs nu ik twee keer een kind heb gekregen vraag ik me af hoe dat lichaam dat voor elkaar krijgt. Stiekem heeft het toch ook wel iets magisch. Maar afijn, ik zou nooit bevallen maar wilde wel kinderen. Die zou ik dan wel adopteren, want er waren tenslotte al genoeg kinderen in de wereld. 

Lees ook: Checklist wat je moet regelen tijdens de zwangerschap
Lees ook: Snelle bevalling thuis (stortbevalling) zonder begeleiding verloskundige; wat te doen? 
Lees ook: Ik wordt papa stress; tips rol aanstaande vader / zwangerschap

Voorbereiden op de bevalling

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en als je dan in een serieuze relatie zit en gaat trouwen dan komt het onderwerp kinderen toch ter sprake. De omgeving vond het vanzelfsprekend dat we kinderen zouden krijgen, tijdens de bruiloft kregen we ook meerdere keren de vraag ‘wanneer’. Vlak voor de bruiloft had ik het spiraaltje laten verwijderen zodat we wel zouden zien hoe of wat. Niet verwachtend dat het tijdens de huwelijksreis al raak zou zijn. Negen maanden, of eigenlijk iets minder, heb je de tijd om je voor te bereiden op deze nieuwe fase in het leven. We woonden op dat moment nog in een tweekamerwoning dat ik als student huurde. Dus kochten we een huis en richten een kamertje in als babykamer. Dat was ook de eerste kamer die klaar was. En ook eigenlijk de enige waar we echt aandacht aan hebben besteed. Ondertussen heb je de controles bij de verloskundige en bespreek je de mogelijkheden tot pijnbestrijding tijdens de bevalling. Ik wilde heel graag thuisbevallen, dus dan blijft er niet veel over. Ga je zwangerschapszwemmen en dan krijg je de vraag welke zwangerschapscursus je gaat volgen… Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden, zwangerschapsyoga vond ik te zweverig, en ik zag me ook niet zitten puffen in een pufclubje. Wat me wel aansprak was de haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Dit zijn 6 tot 8 afspraken die je als koppel hebt en je voorbereid op de bevalling. Niets geen puffen, maar wel trucjes aanleren die je kunnen helpen om de pijn te kanaliseren in plaats van onderdrukken. Je krijgt uitleg hoe de ‘pijn’ werkt en hij kon zelfs een voorproefje laten voelen.

Lees ook: Alles over weeën; van voorweeën, indalingsweeën tot naweeën herkennen en pijnbestrijding
Lees ook: Bevalling filmpjes; 13 mooie of bijzondere video’s met echte beelden of praktische tips

Helse persweeën

Uiteindelijk is het dan zo ver, de bevalling dient zich aan. Rustig bouwden de weeën zich op en ook al was het geen pretje, het ging prima. Ik bereidde me mentaal voor op wat er nog komen zou gaan. Ik had netjes gelezen dat je gemiddeld een cm per uur ontsluiting zou krijgen en de laatste 6 cm en zes uur voor de echte persweeën zouden beginnen een hel zouden zijn. Met een contractie-app hield ik de tussentijd bij en toen hier drie minuten tussen zat gedurende een uur liet ik de verloskundige bellen. Ik kon nog praten, dus ze zou langs komen maar verwachte er niet teveel van. Ze deed een onderzoek en vroeg me hoever ik dacht te zijn. Hoopvol antwoordde ik dat ik dacht dat die eerste 4 cm klaar zouden zijn zodat de volgende fase in zouden gaan. Niet dus, in slechts drie uur vanaf het eerste ‘krampje’ zat ik al op 9,5 cm en mocht direct de kraamverzorgster gebeld worden. We hadden ook nog niets klaarliggen, want ik had bedacht dat we nog de hele nacht zouden hebben en dat dan een welkome afleiding zou zijn. Haasje repje werden alle spullen gepakt en geïmproviseerd tot de persdrang begon. Ik lag net weer op bed toen de kraamverzorgster er ook was en het laatste half uur in zou gaan. Die persweeën waren dus echt gewoon een hel. Omdat het allemaal zo snel was gegaan was ik er gewoon nog niet klaar voor. Zelfs niet toen de vliezen werden doorgeprikt. Ik riep dat ik het niet kon, dat het pijn deed en weet ik veel wat nog meer. Maar ja, als het eenmaal in gang is gezet kun je niet terug. Het zal er toch uit moeten. Toen de baby omhoog werd gehouden vond ik dat ook heel onwerkelijk, die eerste momenten heb ik dan ook vanuit een soort automatisme / roes gehandeld. Het heeft ook wel even geduurd voor ik door had dat ze er echt was. Die wolk waar ik op zat werd keihard leeggeprikt toen ik kreeg te horen dat ik vanwege een totaalruptuur naar het ziekenhuis moest vertrekken. Ik zal verder niet op de details ingaan, maar ik ben erg blij dat het zo gegaan is. De volgende dag was ik weer op de been en ik voelde me prima.

Lees ook: Kraamzorg; alles wat je moet weten, taken kraamverzorgster & hoe kies je een kraambureau
Lees ook: Gebroken vliezen; Hoe voelt dat, waaraan herkennen en wat te doen? Bijvoorbeeld bij bloed of bij voortijdig gebroken vliezen

Poepen tijdens de bevalling

Ook bij de tweede mocht ik thuisbevallen. Deze begon heel anders, namelijk met het breken van de vliezen en de weeën die op zich lieten wachten. Toen die eenmaal waren begonnen moest ik vanwege de snelle vorige bevalling al eerder bellen en was toevallig net de dienst van dezelfde verloskundige als die me de eerste keer had geholpen begonnen. Dit keer zette de weeën echter totaal niet door. Zit je dan met zijn vieren, ook de kraamverzorgster was gebeld, want de eerste ‘meting’ was prima. Zes uur lang heb ik rondgelopen, onder de douche gestaan en vooral ook heel veel op het toilet gezeten. Eén van de grootste angsten of eigenlijk schaamten is wel dat je gaat poepen tijdens de bevalling. Ik voelde gewoon dat er wat zat en wilde er vanaf zijn voordat de bevalling echt zou beginnen en er meer uitkwam dan alleen een baby. Daarnaast zag ik mentaal behoorlijk op tegen die persweeën die de vorige keer een hel waren. Ik zal verder niet teveel in details treden, maar toen ik mijn schaamte had overwonnen kwam de baby in twee persweeën. Had ik daar nu zo tegenop gezien?

Stiekem ben ik nu wel heel erg benieuwd naar hoe een volgende bevalling zou gaan. Nu heb ik het geluk gehad geen keizersnede nodig te hebben, daar zou ik echt heel erg tegenop zien. Aan de andere kant, hoezeer je je er ook op voorbereidt, het gaat toch altijd anders. Geen enkele bevalling is tenslotte hetzelfde.

Lees ook: Wat te doen bij zwangerschaps discriminatie op werk?

Bevalling van tweeling?

Ook Doortje zag enorm op tegen haar bevalling; ze was namelijk zwanger van een tweeling. Als je de hel van de eerste hebt gehad, komt daar nog een tweede achteraan…

Lees ook: Water bevalling; bevallen in bad thuis of in ziekenhuis wat zijn de kosten?

Zagen jullie ook zo enorm op tegen de bevalling?

Opzien tegen de pijn van de bevalling doen we allemaal wel in meer of mindere mate, maar wat als je nu echt bang wordt? En je angstig opziet tegen de bevalling en het liefste alles onder verdoving meemaakt. - Mamaliefde.nl