De leukste balspelletjes voor peuters en kleuters

En hebben jullie afgelopen vrijdag voor de buis gezeten om voetbal te kijken? Was een mooie wedstrijd toch. Hier in huis loopt onze dochter de hele dag rond om alles wat rond is aan te wijzen met het etiketje ‘bal, bal’. Heel schattig om te zien. Dat is dan weer een voordeel, dat ze daar nu weer zo in is geïnteresseerd. Met een bal kan je veel verschillende spelletjes doen. Denk bijvoorbeeld een aan de volgende balspelen.

Lees ook: Lees ook: Sportkeuze kinderen; Test welke sport past het beste bij jouw kind? 
Lees ook: De 101 leukste activiteiten & spelletjes voor buiten spelen

Ballenbad

Bij de kringloopwinkel kwam ik al jaren geleden een zak vol met ballenbadballen tegen. Er zitten een paar bij die een afwijkende maat hebben, maar dat maakt niet uit. De meeste mensen zullen wel een opblaaszwembadje hebben die je dan kan vullen met deze ballen. Op een mooie zonnige dag zorgt een laagje water voor extra fun. Bij echt slecht weer of straks in de winter, kan dit natuurlijk ook gewoon in bad / douchebak. Een goede activiteit ook voor jonge baby’s, is een mooie sensopatische activiteit.

Bal overrollen

Een heel eenvoudig spelletje, maar superleuk voor de allerkleinsten. Die zullen genieten van het beeld dat de bal op hun afkomt. Hier schatert hij het in ieder geval uit van het lachen. Ook iets oudere kinderen vinden dit vaak leuk om te doen, zo geef je ze even een op een aandacht. Als ze iets meer uitdaging nodig hebben kan je natuurlijk ook de bal gooien, zodat ze deze moeten ophalen. Waarom voel ik nu opeens een vergelijking met honden aan komen…

Balanceren

Dit kan op een speciale evenwichtsbal die je vaak ook bij de fysiotherapeut ziet, maar een skippybal is voor een dreumes al groot zat. Of een gewone bal voor een baby. Ondersteun het kind bij het zitten op de bal en laat hem voorzichtig rondjes draaien. Als je kind dat aandurft kan je natuurlijk ook je kind er op laten staan.

Levend pim pam pet

Dit spel kan je met zijn tweeën spelen, maar meer is natuurlijk leuker. Je bedenkt een vraag en gooit de bal. De ander moet dan de vraag beantwoorden en teruggooien. De vragen zijn in de trand van; Noem een groente met de S. Of een meisjesnaam met de W.

Lees ook: Overzicht van top 10 populairste buitenspeelgoed

Stuiterbal

Een stuiterbal is natuurlijk altijd leuk. Voor kleine kinderen is een kleine bal natuurlijk erg gevaarlijk maar je hebt ze tegenwoordig ook in jojo vorm. Dan zit er een handig touwtje aan zodat je ze niet kan kwijtraken.

Ballenbingo

Als je meerdere (pingpong)ballen hebt kan je daar cijfers op schrijven. Vervolgens verspreid, of eventueel te verstop, je ze in een bepaalde ruimte. Je roept een getal (of kleur) die het kind dan moet zoeken. Bij vijf goeden heb je een bingo. Bij meerdere kinderen kan je hier een competitie element aan toevoegen.

Parachutebal

Als je een wat groter doek hebt kan je die samen vasthouden. Op de (bijvoorbeeld) handdoek leg je dan een bal die je samen probeert in beweging te krijgen. Om het moeilijker te maken kan je proberen de bal er aan de kant van de tegenstander het doek te laten verlaten.

Lees ook: Hardlopen met kinderen; meedoen met de kidsrun

Blikgooien

Onze dochter vind het heel erg leuk om torens om te gooien. Dit kan je natuurlijk iets moeilijker maken door met een bal te laten mikken. Is gelijk een goede manier om te oefenen met gooien. Bij mooi weer leuk om buiten te doen met flessen water. En voor oudere kinderen de flessenvoetbalvariant.

Lummelen

Al vanaf drie spelers kan je gaan lummelen. Hier in huis spannen manlief en ik vaak samen, waarbij onze dochter dan de lummel is. En dan niet eens zozeer met een bal, knuffels zijn er ook zeer geschikt voor 😉 Let op; dit spel is voor jonge kinderen nog wel zeer gevoelig voor huilbuien. Houdt dit dan ook goed in de gaten en geef op tijd de bal ‘af’.

Teamspellen

Als je met meerdere kinderen / volwassenen bent kan je er natuurlijk ook een teamspel van maken. Denk bijvoorbeeld eens aan trefbal. Of juist een soort ‘jaagspel’ zoals stand in de mand of de variant hierop iemand is hem, niemand is hem.

Oh en heb je deze DIY flessenvoetbal al gespot bij Wimke?

Welke spellen of activiteiten vinden jullie leuk om te doen met een bal?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 2 )

  • Oh lummelen! Daar heb ik nog nachtmerries van haha! Ik was vroeger met buitenspelen altijd de slechtste in al dat soort spellen.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top