Het moederschap combineren met een carrière; het is iets om veel bewondering voor te hebben, want het is organisatorisch en emotioneel niet altijd even gemakkelijk. Ook ik loop hier tegenaan. Als thuiswerkende moeder is het soms lastig privé en werk gescheiden te houden. Het komt dan ook regelmatig voor dat ik nog tot in de late uurtjes achter mijn computer zit, wat niet echt leuk voor de kinderen is en ook voor manlief niet heel gezellig. Tsja, het valt niet altijd mee om alle ballen in de lucht te houden. Vandaar dat ik een paar tips geef, die kunnen helpen bij het combineren van moederschap en carrière.

Lees ook: De balans tussen werk en prive als moeder is niet altijd even makkelijk 

Laat het schuldgevoel los

In de balanceeract tussen carrière en moederschap is het belangrijk om het schuldgevoel los te laten. Het heeft geen zin om te lang stil te staan bij de momenten die je met je kindje mist wanneer je aan het werk bent. En je bent echt geen slechte moeder wanneer je van je werk geniet en door die tijd buitenshuis juist een betere moeder kunt zijn. Sterker nog, je levert een financiële bijdrage aan het gezin. Misschien kun je zo bepaalde creatieve of educatieve activiteiten voor je kinderen betalen of stelt je baan je in staat om te sparen voor hun studie. Om een succesvolle carrièremama te zijn, moet je een manier vinden om in beide werelden het beste van jezelf te kunnen geven. Dit vereist ook het kunnen accepteren van keuzes en het focussen op de prioriteiten die zich in het moment voordoen. Accepteer dat er goede en minder geslaagde dagen zullen zijn. Daarnaast is het goed om als werkende mama te weten dat je niet alleen bent. Daarom is het belangrijk om jouw gedachten en gevoelens te bespreken met je partner, vriendinnen en familie.

Lees ook: Schuldgevoel werkende moeders / ouders

Een strakke ochtendroutine

Om de dag in – relatieve – rust te beginnen, is een strakke ochtendroutine een must. Het organiseren van de dag begint al de avond van tevoren. Wanneer de kinderen in bed liggen kun je bijvoorbeeld al de lunch inpakken, de kleding van de kids klaarleggen (plus die van jezelf), de ontbijttafel dekken, gymtassen inpakken en wellicht kunnen al een paar gezinsleden een douche nemen; dat scheelt ook weer tijd de volgende dag. Vergeet ook niet om je kinderen (als ze oud genoeg zijn) en natuurlijk je partner hierbij te betrekken, want het hoeft echt niet allemaal op jouw schouders te rusten. Bepaal welke ouder de kinderen aankleedt, de boodschappen doet en de maaltijden kookt. Wie weet lukt het je dan zelfs om samen met de kinderen te ontbijten, in plaats van gehaast met een boterham het huis uit te rennen.

Lees ook: Kinderen opvoeden is stiekem best moeilijk

Ontspan, zo nu en dan

Het is oh zo gemakkelijk om jezelf te vergeten wanneer je alle ballen in de lucht probeert te houden. Maar door je tijd echt goed te managen, kun je zo af en toe waardevolle me time inbouwen. Soms helpt het ook om voor gemak te kiezen en hierdoor tijd te besparen of je minder gestrest te voelen. Wanneer je het je kan veroorloven, kun je bijvoorbeeld een schoonmaakster nemen of een avondje per week eten laten bezorgen. Ook je kleding online bestellen scheelt tijd, en het kan ook nog eens een momentje van ontspanning zijn. En kijk dan eens naar damesmode voor jezelf, in plaats van naar kleding voor de kinderen; online is er genoeg keuze. Een moment voor jezelf helpt je om op te laden en je kunt niet de beste werknemer of baas, moeder en partner zijn wanneer je niet ook af en toe aandacht aan jezelf besteedt. Maak dit ook duidelijk aan je gezin. Zo weet iedereen dat ze je even niet kunnen storen en heb jij de tijd om online te shoppen, een boek te lezen, lekker in bad te gaan, te mediteren, een rondje te wandelen, of te genieten van je favoriete Netflix-serie.

Lees ook: Schuldgevoel werkende moeders / ouders

Vergeet je partner niet

In de hectiek van alledag gaat de vrije tijd die je hebt vaak naar de kinderen. Helemaal niet vreemd natuurlijk, maar juist in deze drukke periode van je leven is het belangrijk om ook de relatie met je partner te koesteren. Las bijvoorbeeld eens in de maand een romantisch avondje met z’n tweeën in. Maar probeer ook dagelijks even samen te gaan zitten om de dag door te nemen, een wijntje te drinken of elkaars voeten te masseren. Energie steken in je relatie levert niet alleen een fijne dynamiek tussen jullie twee op; het hele gezin profiteert van goed communicerende ouders die hun genegenheid aan elkaar tonen.

Latest posts by Linda (see all)