Back to school tips - Mamaliefde.nl

Back-to-school tips

Deze laatste week van de vakantie staat in het teken van ‘back-to-school’. Daarom leek het me wel handig om een paar algemene back-to-school tips op een rijtje te zetten, zowel geschikt voor het basisonderwijs als middelbaar.

Schoolritme

Begin op tijd met het wennen aan het ‘normale’ ritme. Tijdens de vakantie ben je toch snel wat makkelijker met de bedtijden. Dus op tijd naar bed toe, vroeg weer opstaan (zal vooral weer wennen zijn voor mama). Maar ook wat andere ‘regels’ zoals drie vaste maaltijden per dag en wat minder ‘fast food’, aan tafel eten etc. Of oefenen met zelf aankleden / kleding klaarleggen, opruimen etc.

Schooluitrusting

Controleer of de ‘schooluitrusting’ compleet is.

  • Is je kind voorzien van een goede degelijke kinderrugzak.
  • Een agenda met veel schrijfruimte voor het huiswerk in de oudere klassen.
  • Een lunchtrommel en lunchbeker, en een bakje voor het tienuurtje.
  • Wat dacht je van een sleutelhanger met foto voor aan de fietssleutel die bij de juf in een gezamenlijke pot bewaard worden. Bij vistaprint kan je deze nu met korting aanschaffen.
  • Andere items die ze verplicht nodig hebben (dit kan verschillen per school). .

Lunchtrommel

Voor de overblijf of voor de kleine lunchpauze heb je natuurlijk ook een lunchtrommel en drinkbeker nodig. Om er zeker van te zijn dat je kind niet met het zoveelste dezelfde lunchtrommeltje loopt kan je bijvoorbeeld hem personaliseren met een eigen foto of naam. Naast de lunchtrommel zelf kan je natuurlijk ook alvast wat inspiratie opdoen voor het lunchtrommeltje, zoals wat Bentotrommeltjes.

Labelen

Zorg ervoor dat alles netjes gelabeld is met stickers. Van de lunchtrommeltjes en tas, tot en met de jassen en schoenen. Zo kan je kind of de juf alles weer terugvinden.

Herhalen schoolstof

Natuurlijk is het goed om de hele vakantie te blijven lezen, is dat er toch bij in geslopen laat dan de laatste week weer een paar boeken lezen. Maar ook is het alvast goed om weer even te oefenen met wat opdrachten maken. Een goede hulp hierbij is bijvoorbeeld het online programma van Squla waarbij kinderen met quizvragen verschillende schoolvakken kunnen oefenen en spelletjes spelen / filmpjes kijken.

Kleding

Natuurlijk hoort er ook weer een echte nieuwe outfit bij. Zo begin je goed aan het nieuwe schooljaar. Een outfit die er stoer en hip uitziet, maar ook gewoon lekker zit en je kind zelf aan kan trekken. Handig tijdens een toiletbezoek, of de gymles. Voor de kleding kan je nu makkelijk shoppen in de sale of uit de nieuwe najaarscollecties via een kortingscode van Kortingscode-zoeken.nl

Zorg voor een goede kalender

Als de scholen weer beginnen, zal dat ook zo zijn met de sport, zwemles, muziekles en andere hobby’s. Zo hebben we onze dochter aangemeld voor balletles. Als je een grote gezinskalender aanschaft en ophangt in de keuken kan iedereen hem goed zien en heb je een overzicht van hoe of wat. Nadat ik deze tips had geschreven kreeg ik een verzoek binnen voor een winactie van de family planners van Oxfam Novib; deze komt volgende week zondag online! Als je aan het begin van het jaar de schoolgids krijgt, schrijf je hier ook meteen alle vrije dagen op, speciale activiteiten, schoolreisjes en vakanties.

Lees ook: De leukste familie planners & kalenders van 2017-2018

Tip: Probeer de eerste week zo rustig mogelijk te houden. Het naar school gaan zorgt al voor genoeg indrukken. Zo hebben wij gekozen voor een balletklas die pas een week later begint.

Kennis maken met de nieuwe leerkracht

Een nieuwe groep /school betekent ook een nieuwe juf. Voor de vakantie kregen we al een kaartje van deze juf met haar naam. Vaak kan je op de website van de school alvast ‘kennismaken’ met deze nieuwe juf en een foto vinden of een stukje waarin ze zichzelf voorstelt. Dat maakt de stap voor je kind al wat minder groot.

Tot slot is het ook gewoon goed om met je kind te praten over het naar school gaan. Dit kan aan de hand van een boek dat hier over gaat. Of stel open vragen. Zoals waar het kind naar uitkijkt, wat het leukste lijkt of juist spannend vindt. Breng eventueel alvast een bezoekje aan het gebouw etc.

Wat is jouw ultieme back-to-schooltip?

Lees ook;

stories

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

 

Volgende
Vorige

Comments ( 3 )

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.