Onze dochter was drie maanden oud toen we voor het eerst naar het zwembad gingen. We vonden het allebei heerlijk om in het water te liggen. Of je nu gelijk gaat voor babyzwemlessen; vaak een beetje liedjes zingen in het water, wat baantjes slepen en kleine ‘oefeningen’ doen om gewend te waken aan het water. Of gewoon lekker vrij recreatief zwemmen met het gezin. Er zijn een aantal dingen die fijn zijn om mee te nemen in de afwegingen die je maakt.

Lees ook: De leukste activiteiten en curssussen voor mama & baby

De eerste keer babyzwemmen

De eerste keer babyzwemmen is natuurlijk een hele mijlpaal. Verwacht er echter niet teveel van, zodat je niet teleurgesteld wordt. Helemaal als je met een hele jonge baby gaat. Als je baby het een kwartier volhoudt in het water is dat lang genoeg. In het water verliezen ze snel warmte en gaan ze bibberen. Hoe leuk en gezellig het ook is, als je ziet dat ze een beetje gaan bibberen, huilen, of blauwe lipjes krijgen ben je eigenlijk al te lang in het water geweest. Leg op een bankje naast het zwembad een lekkere dikke handdoek / omslagdoek klaar zodat ze gelijk warm ingewikkeld kunnen worden na het verlaten van het water en niet nog helemaal hoeven te wachten tot de kleedkamer.

Lees ook: Hoe lang laat je je baby huilen?

Vanaf wanneer mag je babyzwemmen

Vanaf welke leeftijd je mag beginnen wisselt heel erg. Vaak wordt er aangeraden om te wachten tot de eerste prikjes. Dit gaat echter om de leeftijd die het kindje op dat moment heeft, en niet om vaccinaties die beschermen tegen eventuele ziektekiemen in het water. Op de leeftijd van drie maanden kan je baby zich beter op temperatuur houden zodat het niet direct afkoelt in het koudere water. Je werkt thuis niet voor niets met een thermometer in het babybadje. En is de natuurlijke weerstand iets groter.

Lees ook: Zwemles; Wat is de ideale leeftijd om te beginnen en wat zijn de kosten? 

Zwembadwater voor het zwemmen met baby

Het gemiddelde zwembadwater van een wedstrijdbad is 27 / 28 graden. Je kan begrijpen dat dit geen aantrekkelijke temperatuur is voor je baby. Veel zwembaden hebben om die reden ook en recreatief bad waarin het water warmer is. Ideaal voor babyzwemmen, of voor oudere mensen. De bodem van dit recreatief bad is vaak hoger, waardoor je hier makkelijk kan lopen of staan. Of er is een verstelbare bodem. Baby- en peuterbadjes hebben vaak ook warmer water.

Veel zwembaden voegen chloor toe aan het zwembadwater om hygiënische redenen. Tegenwoordig zijn er echter ook andere oplossingen mogelijk zoals zoals zoutelectrolyse (ZE), ozon (O) of Advanced Oxidation System (AOS). Deze voegen om die reden minder chloor toe aan het zwembadwater. Helemaal chloorvrij is in Nederland verboden. Een lijst met chloorarme zwembaden vind je hier.

Aan & uitkleden

Het is slim om even na te vragen bij het zwembad of er speciale mama & kind kleedruimten zijn. Vaak is dit een groepskamer met aan een kant een lange plank met ligkussens en wat stoeltjes zodat je je kind er makkelijk kan verkleden.

Zelf trek ik thuis al mijn zwempak aan zodat het makkelijk uitkleden is. Komt ook doordat eerst onze dochter bij de peuterspeelzaal afgezet moet worden en een half uur daarna het babyzwemmen begint en we altijd ‘precies’ op tijd binnen komen.

Na het zwemmen kan je het beste je kind als eerste afdrogen en aankleden. Zodat het het minste warmte verliest. Na het zwemmen is wat extra vocht in de vorm van een flesje of pakje zeer welkom bij kinderen of iets te eten zoals wat fruit. Liever niet iets dat kruimelt, is niet prettig voor de persoon na jou.

Lees ook: Swimsuit, zwempak, bikini of monokini voor je kind?

Zwembandjes tijdens het baby zwemmen

Als je kind nog niet kan lopen houdt je het vanzelfsprekend vast in het water. Daarom wordt er geadviseerd om vanaf het moment dat ze gaan lopen zwembandjes aan te trekken. In veel zwembaden is dit ook verplicht. Er is veel keus wat betreft zwemondersteuning. Zo kan je gaan voor de traditionele zwembandjes of een compleet drijfpak. Zelf kies ik voor de zwembandjes, maar let er wel op dat er drie compartimenten zijn in plaats van twee wat je vaker ziet. Daardoor blijven ze veel beter aan de armen zitten. En mocht er eentje onverhoopt lek gaan, sommige kinderen willen nog wel eens bijten op de bandjes, onze dochter incluis, dan houdt je twee drijfcompartimenten over.

Lees ook: Opblaasbaar zwembad; de leukste voor baby’s, met glijbaan of lekker groot
Lees ook: Veilig zwemmen met zwemband baby; Babyfloat, swimtrainer of zwemvleugels wat is het beste en geschikt voor baby’s vanaf 3/4 maanden?

Hoofd onderwater / slepen

Veel mensen vinden het ‘eng’ om hun kind onderwater te houden. Toch is het goed dat je kindje dit af en toe probeert. En dat is dan natuurlijk het fijnste in de veilige handen van je mama. Het kindje zal je er echt niet minder om vertrouwen. Bij jonge kinderen, vaak onder de negen maanden, is er nog een reflex aanwezig die er voor zorgt dat ze de adem inhouden als ze onder water komen. In de baarmoeder hebben ze tenslotte ook onderwater gelegen. Eventueel kan je deze reflex stimuleren door ze zachtjes in het gezichtje te blazen voor je ze onder water houdt en als je ze uit het water haalt nog een keer. Een paar seconden is meer dan voldoende.

Als je met je baby door het water gaat bewegen kan je ze het beste heen en weer slepen. Dus niet dicht tegen je aan, maar van links naar rechts. Het stromende water is warmer waardoor je kindje beter op temperatuur blijft.

Lees ook: Teddybeer zwemdiploma’s voor baby’s

Prijzen voor het zwemmen met baby

Soms hoor ik wel eens van andere mama’s dat zwemmen duur is. Ik zal niet gaan verkondigen dat het goedkoop is. Daarom kiezen wij ervoor om in plaats van speelgoed een abonnement te vragen voor verjaardag / sinterklaas. Daarmee kunnen we 12 keer zwemmen voor nog geen 70 euro. Ook gaan we niet iedere week. Als hij zoals nu een beetje hangerig is door doorkomende kiezen slaan we het rustig een weekje over. Zo blijft het zwemmen ook leuk.

Uitwasbare zwemluier

En natuurlijk tot slot de outfit. Je wilt natuurlijk wel dat je kindje er een beetje leuk uitziet. Na twee zwemlessen met weg werp zwemluiers ben ik overgestapt op uitwasbare zwemluiers. Ik ben hier zo fan van en zou ze iedereen aanraden. De zwemluiers van Pandababy zijn enorm hip en ook prima te dragen als zwemkleding zonder zwempak of zwembroekje. De binnenkant is gemaakt van fleece zodat ze lekker z