Tijdens de zwangerschap bereidt je je voor op hoe het straks gaat zijn met kind. Een van de dingen op je lijstje zal het verzamelen van de baby-uitzet zijn. Tips voor producten die niet mogen ontbreken op dit lijstje, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. En natuurlijk ook wat overbodig is.

Lees ook; Wat moet je regelen tijdens de zwangerschap?
Lees ook: Budget baby; Tips gratis / goedkope baby uitzet en meubels om geld te besparen
Lees ook: Babyuitzet; waar de meest goedkope baby spullen kopen? Welke babywinkels zijn het beste?
Lees ook: Blokker Baby; Alles van baby box tot baby badje en babykleding
Lees ook: Musthaves voor tijdens de zwangerschap en bevalling

Inhoudsopgave

Baby-uitzet voor tijdens de zwangerschap

Positiekleding

Tijdens de zwangerschap heb ik gelukkig heel lang in eigen broeken kunnen blijven lopen, eerst een maatje groter en later toch twee zwangerschapsspijkerbroeken tijdens het zwangerschapsverlof. Favoriet waren de buikbanden om toch een beetje te benadrukken dat ik toch echt zwanger was en om de opkruipende t-shirts te verbloemen.

Lees ook: Aantrekkelijk tijdens de zwangerschap

Boeken

Ik heb een namenboek gekocht en tijdens de babymoon (vakantie tijdens de zwangerschap) namen uitgezocht en een aantal zwangerschapsboeken om meer te lezen over de zwangerschap, en alvast voor te bereiden op de bevalling, kraamweek, borstvoeding etc. Onder andere Oei ik groei, een boek met allemaal foto’s die de zwangerschap in beeld brachten en zwangerschap voor dummies. Ter ontspanning ook boeken gelezen van Kluun, Daphne Deckers etc. Ik heb ook een 9 maanden boek bij gehouden met per week een paar pagina’s.

Lees ook: Zwangerschapsboeken top 10

Echo-lijstje

Waar wisselende foto’s in kunnen, stond in het begin voor de tv en nu in de babykamer.

Lees ook: Overzicht van de echo’s tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsbola

Een ketting met belletje in hartvorm, wou geen ronde bal. Was wel erg fijn want gaf dus niet altijd geluid. Hangt nu naast de wieg.

Voedingskussen & hoes

Tijdens de zwangerschap heb ik het voedingskussen een paar keer gebruikt op de bank, later vooral veel waarvoor hij bedoeld is tijdens het voeden.

Lees ook: Review: Nuby borstkolf elektronische kolf

Mama bad- en douchecrème

Iedere keer tijdens het douchen heb ik Zwitsal gebruikt, het voordeel is dat deze lekker hydraterend is en de zwitsal geur je voorbereid op de komst van de baby. Verder had ik erg veel last van geurtjes, en was Zwitsal een van de weinige waar ik geen last van had. Ook de Zwitsal parfum is erg populair hier.

Lees ook: Natuurlijke baby & kind verzorgingsproducten; overzicht merken van A tot Z

Zwitsal Geurbuiltjes

In de babykamer, kledingkast en wieg heb ik een aantal geurzakjes opgehangen zodat de heerlijke zwitsal lucht verspreid wordt. Ik heb deze zelfs in de kledingkast van manlief gehangen tussen zijn werkkleding.

Baby-uitzet voor de bevalling

Kraampakket

Het kraampakket hebben we gekregen van de zorgverzekeraar. Niet iedere verzekering heeft dit echter, bij een aantal drogisterijen kan je er echter ook een aanschaffen. In het pakket zaten al veel materialen in die erg handig zijn bij een (thuis)bevalling, zoals een navelstrengklem, alcohol, watten etc. Dit varieert echter per pakket. Op advies van de kraamverzorgster heb ik er nog wel een paar extra maandverbandjes en matrasbeschermers bij moeten kopen. Na afloop van de kraamweek heb ik wat overbleef meegegeven aan mijn broertje die vrijwilligerswerk ging doen in een ziekenhuis in Tanzania.  Na de tweede heb ik het via een weggeefhoek weggeven aan iemand die dit niet krijgt. In Nederland heb je Stichting Baby Hope die dit inzamelt voor onder andere tienermoeders.

Lees ook: Kraamzorg; taken van de kraamverzorgster

Bedklossen

Het bed moet op minimaal 70 cm hoogte staan tijdens bevalling en kraamweek. Dit schrijft de arbo-wet voor aan kraamverzorgers en verloskundigen. Na een paar dagen kan dit in overleg met de kraamverzorgster vaak wel naar beneden. Deze hebben wij bij een thuiszorgwinkel geleend.

Ondersteek

Deze heb je alleen nodig bij een (geplande) thuisbevalling. Bij de eerste bevalling is het voornamelijk gebruikt als opvang voor de placenta. Bij de tweede bevalling is hij ook gebruikt als soort van ondersteuning zodat er beter gehecht kon worden.

Kruiken & Kruikenzakken

Bij de eerste bevalling had ik een elektrische kruik aangeschaft omdat deze niet warmer kan worden dan lichaamstemperatuur en je kindje dus niet kan verbranden. Tijdens de bevalling bleek dit nadelig omdat de kleertjes niet snel genoeg opgewarmd konden worden (bevalling verliep ook wel erg snel). Bij de tweede (in de winter) hadden we dus twee ouderwetse waterkruiken. Ook handig om bijvoorbeeld de wieg of wandelwagenbak voor te verwarmen voor we naar buiten gingen.

Decoratie

We vonden het belangrijk dat wel zichtbaar was dat we een kindje hadden gekregen, maar niet te overmatig. Daarom hebben we er voor gekozen om een slinger voor het raam te hangen en bij de eerste ook in de tuin. We hadden ook een ooievaar op het raam geplakt, toch wel vanwege de symboliek van de ooievaar. In de woonkamer had ik een slinger gemaakt met de voornaam en daar ballonnen aan gehangen. Natuurlijk hadden we ook de ontvangen kaarten op de kast geplaatst, evenals het geboortekaartje in een lijstje en een naamtreintje.

Beschuitjes / traktaties

Natuurlijk hadden we beschuitjes met muisjes in huis gehaald (twee kleuren), maar voor de kleintjes en op het werk had ik cupcakes, nijntjekoekjes en roomsoesjes met muisjes gemaakt. In eerste instantie was ik ook van plan om zo’n mooie stapeltaart te laten maken, maar het is uiteindelijk gebleven bij de hema fototaart, ook erg lekker en vooral snel leverbaar en betaalbaar! Bij de doop heb ik dit wel gedaan, maar toen kwam iedereen ook op hetzelfde moment.

Lees ook: Alternatieven voor beschuitjes, ook geschikt als traktatie

Kraamvisiteboek

We hadden gekozen voor een kraamvisite boek uit dezelfde serie als het zwangerschapsdagboek van Pauline Oud. Hier kan de visite een aantal vragen in beantwoorden, zoals wat het kraamcadeautje is dat ze hadden meegenomen leuk voor later. In de praktijk waren we dit wel een paar keer vergeten, en bij de tweede nog meer omdat je meer gezellig aan het kletsen bent.

Lees ook: Babyboeken; van kraambezoekboek tot zwangerschapdagboek

Lees ook: Geboorteversiering jongen en meisje; voor tuin, stickers en raamversiering

Baby uitzet

Ledikant

Ook als de baby zoals bij ons in het begin in een wieg of co-sleeper in de ouderlijke slaapkamer ligt is het verstandig een ledikant in huis te hebben. Wij hebben gekozen voor een ledikant waarvan je een zijkant kan weghalen en vervangen door een uitvalbeveiliging. Dit zodat het kind er langer mee kan en je de fase van juniorbed kan overslaan. In het begin hebben we hem overdag gebruikt voor de slaapjes zodat de baby wel aan dit bed went, en zodra er in de nachten werd doorgeslapen bij twee maanden werd dit volledig in gebruik genomen.

Klamboe

Ter decoratie hebben we een klamboe om het ledikantje heen. We hebben en eenvoudige klamboe zelf aangepast met wolkjes en een mobiel met een ooievaarknuffel in het midden. Op de foto hebben we hem omhoog geknoopt zodat ze er niet bij kan als ze gaat staan.

Wieg / co-sleeper

Wij hebben er voor gekozen dat onze kinderen de eerste paar maanden borstvoeding krijgen. Om dit ‘s-nachts wat makkelijker te maken, en omdat het veels te leuk is om naar je pasgeboren kindje te kijken hebben we een co-sleeper op onze kamer staan. Hierdoor heeft de baby toch zijn eigen ruimte, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je er overheen rolt of de waarschuwingen rondom wiegendood. Maar heb je toch het gemak en de knusheid. De co-sleeper kan omgebouwd worden tot normale (schommel)wieg en bankje en heeft ook een hemeltje. Dit staat tenslotte wel zo schattig.

Lees ook: Soorten baby wiegjes; van rieten en rotan wiegjes tot en met co-sleeper aan bed. En tips waar op letten bij veilig aankoop.
Lees ook: Co-sleeping of rooming-in?

Matras & Matrasbeschermer

Je hebt diverse matrassen; in de wieg hebben we gekozen voor een eenvoudige matras van de prenatal in combinatie met een aerosleep baby protect. Dit omdat de baby in de wieg over het algemeen nog niet zelfstandig kan draaien en mocht dat toch gebeuren gewoon kan blijven ademen. In de ledikant hebben we wel een aerosleep matras in combinatie met baby protect. Dit omdat je er ‘s-nachts toch niet bij bent en dit wel een veilig gevoel geeft.

Beddengoed

Als het gaat om beddengoed hanteer ik voor mezelf de regel; 1 op bed, 1 in de kast en 1 in de was. Overal heb ik er dus minimaal drie van. In verband met de aerosleep topmatrasjes hebben we hier ook de speciale aerosleep hoeslakens voor, zowel in het wit als het roze en blauw. Beide kinderen hebben een laken op ledikant formaat met hun naam er op. En een stapel lekkere dikke dekens. Niet dat ze hier gebruik van maken, want nog voor ze in slaap vallen zijn ze al weg getrappeld.

Slaapzakken

Voor beide kinderen hebben we de eerste maanden een puckababy inbakerzakje gebruikt zodat ze ‘s-nachts rustig kunnen slapen. Hier hebben ze allebei veel baat bij. Als ze ouder worden dragen ze een slaapzakje; in de zomer in combinatie met een romper en in de winter ook nog een (dunne) pyjama).

24 Hydrofiele doeken

De basis heb ik gehaald bij de hema, aangezien deze lekker zacht zijn en blijven. Later aangevuld met diverse kleurtjes en dessins omdat we ze niet alleen gebruiken om mee af te drogen, maar ook als onderlegger in de (reis)wieg. Er zitten er ook altijd standaard een aantal in de rugzak, aangezien ze multifunctioneel zijn. Om te gebruiken bij het verschonen een vies neusje, als iets op de grond is gevallen etc.

Lees ook: Waarom Hydrofiele doeken onmisbaar zijn?

Badponcho’s

Wij kleden dreumes uit in de slaapkamer en nemen haar dan mee naar de badkamer. In een badponcho blijft ze lekker warm en droogt ze na afloop lekker snel af. Deze sla je ook lekker snel om, zonder dat je iets moet aantrekken.

Haarborstel & Kam

De haarborstel hebben we nauwelijks gebruikt aangezien baby dochter vanaf de geboorte een flinke bos haar had. De kam is een jaar lang gebruikt, daarna stak ze hem regelmatig in haar mond en beet ze de bolletjes er van af die ervoor zorgen dat de hoofdhuid niet bezeert wordt. Vanaf dat moment gebruik ik een kam die ik ook voor mezelf gebruik.

Haarlotion

Een nadeel van lang haar zijn de bijbehorende klitten. Voordat ik de haren kam spuit ik een beetje haarlotion op haar haar zodat dit makkelijker kambaar is.

Thermometer

In de kraamweek en ook daarna is het fijn om in verdachte momenten de temperatuur te kunnen opnemen. Hiervoor gebruik ik een ‘ouderwetse’ rectale thermometer en geen speenthermometer of infrarood omdat deze in mijn ervaring toch niet 100% betrouwbaar zijn.

Manicureset

Van deze drie delige set gebruiken we in de praktijk alleen de nagelknipper. Zelfs na anderhalf jaar gebruik ik hem om vanaf de rand een klein knipje te zetten en de rest van de nagel af te scheuren. Dit om inscheuren te voorkomen.

Neuspeertje

We hebben gekozen voor de iets duurdere Otrivin baby aspirator die je met de mond bediend in plaats van een handpompje en daardoor meer kracht kan zetten en effectiever schoon kan maken dan een eenvoudig neuspeertje dat je met de mond bediend. Vaak in combinatie met luuf dat ik onder de voetjes smeer en een zoutoplossing als neusspray.

Watten & Wattenstaafjes

Hebben we wel gekocht maar na de kraamweek nauwelijks gebruikt. Wattenstaafjes zijn af en toe gebruikt om de oortjes schoon te maken.

Luiers

In het begin vooral veel pampers gebruikt, later overgestapt op ah luiers. Deze lekten echter na een tijdje door in de nacht. Nu gebruiken we al een tijdje kruidvat luiers, tot op heden bevallen deze prima en hebben we ze ook voor baby boy gekocht. Het merk en maat kan echter heel erg verschillen per lichaamsbouw van de baby.

Billendoekjes

In huis gebruiken we zwitsal doekjes en onderweg neh neh van de action die heerlijk geuren en goed vochtig blijven. De billendoekjes koop ik groot in als ze weer in een doos verkocht worden.

Lees ook: Vergelijking ecologische billendoekjes

Sudocreme / Bepanthen

Na een halve maand hebben we de helft van de verkregen voorraad uit zwangerschapsdozen etc. opgemaakt van de proefverpakkingen sudocreme, de bepanthen heb ik voor mijn borsten gebruikt en toen de luieruitslag niet weg leek te willen.

Leesook; Sudocrem; gebruiken van gezicht tot eczeem

Vaseline

Een paar keer gebruikt tijdens de kraamweek, bijvoorbeeld om de thermometer in te smeren. Vervolgens niet mijn favoriet; manlief gebruikt het echter voor af en toe.

Lees ook: Vaseline; Waar is het goed voor / gebruiken? Van gezicht baby tot in je haar

Verzorgingsmiddelen

Talkpoeder, shampoo, zeepvrije wasgel, zachte creme, badolie, haarlotion, bodycreme, massage-olie, neusverstuiver, voor het slapen gaan . In het begin hebben we vooral veel zwitsal verzorgingsmiddelen gebruikt. Tijdens de zwangerschap hebben we een leuk voorraadje opgebouwd met acties of gekregen, hebben ook het een en ander huismerk gekregen waar ze allergisch op reageerde. Nu kunnen we dat gelukkig wel gebruiken. Na een jaar hebben we echter nog steeds een voorraad omdat je niet altijd alles gebruikt en er vooral veel varianten zijn. Toen het in slaap vallen moeizaam ging waren we fan van zwitsal badolie met lavendel, en bij verkoudheid met eucalyptus. Verder gebruiken we bijna dagelijks de shampoo en zeepvrije bad- en wasgel. Voor het babybadje gebruiken we de badolie en bij een erg droog huidje babyolie of een zalfje. Zachte creme gebruik ik als er rode of vale plekjes zijn en is dan ook snel verdwenen. Overige artikelen worden nauwelijks gebruikt.

Babykleding

Natuurlijk hoort er ook babykleding bij. Voor ‘het geval dat’ had ik in ieder geval een pakje in maat 44, verder wat in 50 en 56. Je weet natuurlijk nooit precies hoe groot het kind is. Aan de kraamvisite vroeg ik bewust iets groter, tussen maat 56 en 74. Het is zo zonde als de baby het maar drie weken draagt. Bij de eerste zwangerschap was het geslacht onbekend, het kon dus twee kanten op en daarom hebben we met name witte en neutrale kleding uitgezocht. Erg handig toen de tweede een jongen bleek te zijn. Als je op zoek bent naar babykleding kijk dan eens bij babykleding Jayno, zij hebben zowel babykleding voor jongens als babykleding voor meisjes.

Aankleedkussen & hoezen

Op de commode ligt een aankleedkussen, in het begin hadden we deze horizontaal liggen maar met het groeien van onze dreumes ligt deze in de lengte zodat ze niet haar hoofd stoot aan de zijkant. Wat betreft de hoezen geldt ook hier; 1 in gebruik, 1 in de was en 1 in de kast.

Thermobadje & Standaard

In de badkamer hebben we een thermobad staan op een bijbehorende standaard. De ervaring leert echter dat de thermometer niet altijd de juiste temperatuur aangeeft dus gebruiken we een losse badthermometer. Onderaan het badje is een afvoer. We hebben ook wel het badje in het bad gehad als dreumes alleen in bad gaat.

Lees ook: Wat als je baby niet in bad wil

Tummy Tub

Dit is een van de items die me heel handig leek maar we in de praktijk eigenlijk nauwelijks gebruiken. Bij dreumes hebben we hem een keer gebruikt, bij baby boy staat dit nog op de planning; met name voor een leuke foto!

Badverkleiner

Als je het badje veel gebruikt is dit erg handig ter ondersteuning van de baby. Nooit je kindje alleen hier in laten liggen. Ook hiervoor geldt dat we deze nauwelijks hebben gebruikt.

Badring

Hier waren we wel erg blij; sinds dat dreumes kan zitten hebben we haar in de badring laten zitten. Voor de zekerheid wel echter in het begin een extra badkussen geplaatst ter ondersteuning van de rug.

Badset

Waskom, zeepdoosje, wattenpotje, combipot, wipe-box, nagelsetje. Allemaal erg leuk ter aankleding van de babykamer. In de praktijk gebruiken we alleen de wipe-box om uitdroging van de oliedoekjes te voorkomen.

Luieremmer

Deze zat ook bij de set en is in gebruik als wasemmer om een wasje te laten inwerken of de kraamverzorgster om het badje mee te vullen.

Diaper Champ

Een handige luieremmer die we ook als dusdanig gebruiken zonder extra casettes te hoeven gebruiken.

Badthermometer

Is ook een onderdeel van de badset en gebruiken we met name in het begin om de temperatuur van het badwater te controleren. Vanaf het moment dat we ook gaan zwemmen doen we dit meer op gevoel.

Badmat

In het bad hebben we een badmat liggen om uitglijden te voorkomen.

Badspeeltjes / boekjes

Na anderhalf jaar hebben we een aardige hoeveelheid badspeeltjes. Zo hebben we een watermolen met glijbaan, een voorraadje drijvende ballen, baddiertjes en badboekjes. Vooral Woezel en Pip, Nijntje en De Mooiste Vis van de Zee zijn populair. Voor het badderen moeten we dan ook gemiddeld een half uur tot drie kwartier uittrekken. We zijn er echter blij mee dat het zo makkelijk gaat en het als een positieve ervaring wordt ervaren.

Box & boxkleed & boxzak

Een box is zeker aan te bevelen als rustige haven voor de baby in het midden van de kamer. Het kind heeft dan zijn eigen plekje. In het begin hadden we hier ook ballonnen in zodat er geen katten in konden liggen. We hebben niet gekozen voor een lade maar een boxzak, aangezien hier meer speelgoed in past en minder snel blokkeert. In de box zelf hebben we een minimale hoeveelheid speelgoed liggen om de prikkels te reduceren. Er hangt standaard een muziekmobiel, spiegel en twee knuffels. Wel hebben we gekozen voor wielen onder de box zodat je hem snel op kan schuiven en er makkelijk onder kan stofzuigen.

Lees ook: Baby of kinderbox; Met lade of inklapbaar en welk speelgoed is geschikt?

Wipstoeltje

We hebben een wipstoel in huis maar gebruiken deze minimaal, onze dochter vond dit niet erg fijn en werd het liefste vastgehouden en onze zoon vindt het prima in de box. Wel hebben we een schommelstoel staan, die min of meer ook de functie van schommelstoel overneemt. Een ander alternatief is om het voedingskussen in u-vorm neer te leggen met in de gleuf die ontstaat de baby. Natuurlijk wel met het hoofdje en nekje goed ondersteund.

Babyfoon

Ongeacht of het een beeldtelefoon is of een ‘standaard’ babyfoon, is het erg handig om je kindje te kunnen horen als het wakker is. In sommige huizen kan je echter alles horen in de kamer ernaast dus is het alleen handig als je even weg gaat en een babyfoon bij de buren kan afgeven. Voor ons is de minimale eis dat de babyfoon een muziekje kan afspelen van een afstand, hier wordt onze dochter erg rustig van.

Stopcontactbeschermers

In alle stopcontacten hebben we een plaatje zitten waardoor je een stekker eerst een kwartslag moet draaien.

Raam- en deursper

Op de ramen in de baby- en kinderkamer zit een uitvalbevestiging. Hierdoor kan het raam wel open op een kiertje maar niet verder zodat je niet bang hoeft te zijn dat het kind er uitvalt.

Op de deurtjes in de keuken, zeker met schoonmaakmiddelen, hebben we een deursper geplaatst. Dit om ook in een onbewaakt ogenblik als de keukendeur open staat dit toch geen gevaar kan opleveren.

Multi-vergrendelaars

Op een aantal lades in de woonkamer zit een klem om te voorkomen dat hier kinderhandjes bij kunnen komen. Niet dat er gevaarlijke voorwerpen in zitten, maar vooral om te voorkomen dat alles door de hele woonkamer ligt.

Antislipstrip

Op de randen van de trap (houten traptreden) hebben we een ruwe strip geplakt om uitglijden te voorkomen.

Hoekbeschermers

Op de hoeken van de salontafel, eettafel en kasten hebben we een hoekbeschermer om de gevolgen van stoten te verzachten. Kanttekening is wel dat, ook al zien de handjes er leuk uit, je er soms achter blijft hangen.

Deurklinken

De klinken van de woonkamer, en op de eerste verdieping hebben we voor de zekerheid omhoog geplaatst zodat deze niet zelfstandig geopend kunnen worden.

Rookmelders

Op iedere verdieping, vlakbij de trap zijn er rookmelders geplaatst. Dit omdat rook graag opstijgt en daar dus het snelste langs komt. In de keuken hangt ook een brandmelder.

EHBO-kist

In de keuken ligt een standaard ehbo-kistje met de standaard middelen, aangevuld met extra (kinder) pleisters en Arnikind vallen en stoten creme tegen blauwe plekken. Een coldpack ligt standaard in de koelkast zodat deze wel gekoeld is maar niet bevroren.

Traphek

In ons huis is de trap in de woonkamer. Op de tweede trede hebben we daarom een traphekje geplaatst. Ook is er een op zolder, zodat ze mee kan als de was gedaan wordt. Op de eerste verdieping is er een deur naar beneden toe die altijd dicht zit, met klink omhoog zodat hier geen traphekje nodig is. Het traphekje op zolder kan heel gemakkelijk losgemaakt worden en bijvoorbeeld in de zomer in de deuropening geplaatst worden zodat de buitendeur toch open kan en er niemand naar buiten kan kruipen.

Badkuipmat

Sinds onze dreumes alleen in bad gaat hebben we een mat liggen in de badkuip. Dit om uitglijden te voorkomen, naast de afspraak dat je in bad zit.

Keuken

We hebben een aparte keuken die met een deur afgesloten kan worden. Vooral de prullenbak en de oven op lage hoogte zijn populair. Mocht dat niet het geval zijn kan ik een hek aanbevelen.

Maxi Cosi Cabrio

Wij hebben de standaard zwarte uitvoering van Maxi Cosi, deze kan je gebruiken tot het kindje met zijn hoofd boven de rand uitsteekt. Dreumes heeft hier echter in gelegen tot de geboorte van baby boy.

Lees ook: i-size; kinderen veilig in de auto
Lees ook: Review: Maxi Cosi AxissFix met airbags; nog veiliger in de autostoel

Maxi Cosi hoes

Niet alleen handig voor in de zomer, maar ook om wat kleur toe te voegen. Zo hoefden we bij onze tweede geen compleet nieuwe maxi cosi aan te schaffen, maar voldeed een nieuwe kleur Maxi Cosi hoes.

Easy Fix

De Easy Fix is handig om makkelijk in de auto te stappen, 1 klik en je kan veilig op weg zonder over de baby te hoeven hangen.

Autospiegel

Voor het veiligheidsgevoel een autospiegel die je aan het hoofdkussen bevestigd zodat je in de maxi cosi kan kijken.

Baby on Board bordje

Wij hebben dit baby on board bordje gekocht in het buitenland, maar is ook gewoon in Nederland te koop. Handig, vooral voor het gevoel dat anderen er dan rekening mee kunnen houden en erg handig voor familieparkeerplaatsen.

Wandelwagen

We hebben de Quinny Buzz 3; dit is een complete set inclusief reiswieg, wandelwagen, kar, muskietennet, regenhoes, maxi cosi houders, voetenzak etc. De reiswieg hebben we ruim een half jaar gebruikt, onderweg sliepen ze hier ook in. ook tijdens de logeerpartij bij oma en opa op Texel na drie maanden. Ook de Nuna, Stokke Xplory en Thule duo wagen zijn erg goed bevallen.

Dooky

Dooky is een doek die je aan de reiswieg of buggy bevestigd. In de zomer erg handig om zon buiten te houden en in de winter de wind en kou. Ook erg handig om af te dekken als de baby slaapt zodat niet iedereen naar binnen kijkt. Voordeel is dat je niet continu een parasol hoeft te verzetten, nadeel is wel dat je niet altijd je baby kan zien. Sinds kort hebben ze ook andere uitvoeringen voor de maxi cosi en de kap.

Verzorgingstas

Zonder verzorgingstas gingen we niet op pad. Tot de standaard uitrusting hoorde; luiers, een platte luierdoekjesbox, thermozak voor flesjes en melk, matje, hydrofiele doeken, zakje met reserve kleding, flesje water voor mezelf. Na een half jaar werd dit vervangen door een rugzak waar de naam van dreumes op stond. Weet je tenminste altijd welke tas van jouw is, ook erg handig als zwemtas voor het babyzwemmen. Bij baby boy is de verzorgingstas niet eens van zolder gekomen.

Lees ook: Inhoud luiertas; Wat zit er in de verzorgingstas voor je baby?

Reisbedje

Het eerste half jaar niet nodig gehad, we zijn wel een paar keer ergens gaan logeren of een paar daagjes weg geweest maar in reiswieg geslapen of bij beide oma’s en opa’s in een eigen reisbedje. Na een jaar gingen we echter op kampeervakantie en hebben we de DeryanTravel Cot aangeschaft. Ook erg handig in de zomer zodat de baby ook lekker buiten kan slapen. Een babynestje is natuurlijk ook erg handig.

Draagdoek

van Bykay, Sinds de kraamweek gebruikt en erg handig als ze verdrietig is en je toch je handen vrij wilt hebben. Zelfs papa gebruikt deze graag. Ook makkelijk in het openbaar vervoer, of voor het even boodschappen doen. Ligt daarom ook standaard in de auto. Bij baby boy ging dit zelfs boven de wandelwagen.

Wikkeldeken

Tijdens de zwangerschap hebben we er vier aangeschaft, twee daarvan heb ik weggegeven omdat ik ze vooral gebruik als soort van lakentje in de box, bij het consultatiebureau na het uitkleden en voor het wegen en nu in de winter als ze bij oma is geweest en in de auto door kan slapen. Heb de hema en Snoozebaby(heerlijk zacht en met voetjes) met labeltjes gehouden.

Buggy

Na bijna een jaar hebben we een paraplu-buggy aangeschaft; deze is minder comfortabel dan de wandelwagen maar makkelijker om mee te nemen op vakantie aangezien hij minder ruimte in neemt. Paraplu omdat hij dan makkelijk opgevouwen mee kan op de fiets. Later zijn we overgestapt op de Nuna Pepp Luxx en daar zijn we ook nu ze ouder zijn nog erg blij mee.

Lees ook: Review Nuna Pepp Luxx buggy

Mamafiets

Na 8 maanden, toen het weer voorjaar werd heb ik een echte mamafiets gekregen van mijn ouders. Zo werd ik een stuk mobieler en kon ik zelfstandig weg. Een mamafiets is veel steviger en beschikt ook over een stuurslot zodat het voorwiel niet weg kan draaien. Als fietsstoeltje hebben we een bobike gekozen met een mooi patroon kussentje, windscherm en regenhoes. Deze zijn dan ook goed van pas gekomen tijdens de Nederlandse regenbuien.

Lees ook: Review Bobike Mini & Maxi fietsstoeltjes

Fietskar

Met de geboorte van baby boy kon ik niet meer op de fiets weg. Door de aanschaf van de kidcar die met een derde wiel ook als buggy gebruikt kan worden en een babyschaal kunnen we met zijn drietjes op pad.

Muziekmobiel

Ik had die uit de fisher price Rainforest serie gekocht inclusief lichtjes! De voorkeur van baby girl ging echter uit naar een andere van fisher price met fellere kleurtjes die ik had gewonnen. Dus heb er nu een in de box en de lichtjes in bed voor als baby gaat slapen.

Babygym

Een eenvoudige houten babygym met verschillende speeltjes met onder andere een belletje.

Box activity board

Net zoals veel ander speelgoed van Nijntje, dit activiteitencentrum hangt sinds vier maanden oud in de box om de zijligging te stimuleren. Pas later heeft ze hier aandacht voor gehad, maar veel heeft ze er niet mee gespeeld. Als dreumes hangt deze aan de buitenkant van de box zodat baby boy minder aandacht krijgt.

Bijtring

Zowel een bijtring van Nijntje en  koelbijtring als een van de etos. Vooral de etos heeft ze bij haar eerste tandjes erg veel gebruikt vanwege de iets hardere uitstulpsels.

Spiegel

In de box hebben we een kindvriendelijke spiegel van de Ikea hangen om lekker naar te kijken.

Lees ook: Spelletjes en speelgoed voor je baby in de eerste drie maanden

Speenknuffel

Aan de speen hebben we een knuffeldoekje zitten om lekker vast te houden.

Pop Emily van Lamaze

Deze pop Emily hebben we gekocht toen ze met twee maanden in de reiswieg iets van vermaak nodig had, was gelijk een succes en nu nog steeds vanwege de verschillende activity’s zoals het frummelen, rammelen, de ringen etc.

Schommelstoel van Fisherprice Rainforest

Deze schommelstoel wordt vooral gebruikt als wipstoel op hoogte zodat ze lekker naar ons kan kijken en er ‘bij hoort’. Zit een handig muziekje op van een kwartier, zodat als die is afgelopen je haar er uit kan halen om zo niet te lang te laten zitten

Diverse speeltjes

Zoals een muziekdoosje, rammelaar, leer- en speelpop etc. van Nijntje. Deze liggen in haar bed, zodat als ze wakker wordt ze hier lekker mee kan spelen. Vooral Beethoven Nijntje en Leer- en speelnijntje is populair; zo hoor ik dan ook dat ze wakker is. En diverse stoffen boekjes waaronder een knisperboekje van Dikkie Dik en Nijntje.

Welke producten waren bij jullie favoriet tijdens de zwangerschap?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Wat heb je volgens jullie echt nodig voor de baby uitzet?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.