Tijdens de zwangerschap bereidt je je voor op hoe het straks gaat zijn met kind. Een van de dingen op je lijstje zal het verzamelen van de baby-uitzet zijn. Tips voor producten die niet mogen ontbreken op dit lijstje, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. En natuurlijk ook wat overbodig is.

Lees ook; Wat moet je regelen tijdens de zwangerschap?
Lees ook: Budget baby; Tips gratis / goedkope baby uitzet en meubels om geld te besparen
Lees ook: Babyuitzet; waar de meest goedkope baby spullen kopen? Welke babywinkels zijn het beste?
Lees ook: Blokker Baby; Alles van baby box tot baby badje en babykleding
Lees ook: Musthaves voor tijdens de zwangerschap en bevalling

Inhoudsopgave

Baby-uitzet voor tijdens de zwangerschap

Positiekleding

Tijdens de zwangerschap heb ik gelukkig heel lang in eigen broeken kunnen blijven lopen, eerst een maatje groter en later toch twee zwangerschapsspijkerbroeken tijdens het zwangerschapsverlof. Favoriet waren de buikbanden om toch een beetje te benadrukken dat ik toch echt zwanger was en om de opkruipende t-shirts te verbloemen.

Lees ook: Aantrekkelijk tijdens de zwangerschap

Boeken

Ik heb een namenboek gekocht en tijdens de babymoon (vakantie tijdens de zwangerschap) namen uitgezocht en een aantal zwangerschapsboeken om meer te lezen over de zwangerschap, en alvast voor te bereiden op de bevalling, kraamweek, borstvoeding etc. Onder andere Oei ik groei, een boek met allemaal foto’s die de zwangerschap in beeld brachten en zwangerschap voor dummies. Ter ontspanning ook boeken gelezen van Kluun, Daphne Deckers etc. Ik heb ook een 9 maanden boek bij gehouden met per week een paar pagina’s.

Lees ook: Zwangerschapsboeken top 10

Echo-lijstje

Waar wisselende foto’s in kunnen, stond in het begin voor de tv en nu in de babykamer.

Lees ook: Overzicht van de echo’s tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsbola

Een ketting met belletje in hartvorm, wou geen ronde bal. Was wel erg fijn want gaf dus niet altijd geluid. Hangt nu naast de wieg.

Voedingskussen & hoes

Tijdens de zwangerschap heb ik het voedingskussen een paar keer gebruikt op de bank, later vooral veel waarvoor hij bedoeld is tijdens het voeden.

Lees ook: Review: Nuby borstkolf elektronische kolf

Mama bad- en douchecrème

Iedere keer tijdens het douchen heb ik Zwitsal gebruikt, het voordeel is dat deze lekker hydraterend is en de zwitsal geur je voorbereid op de komst van de baby. Verder had ik erg veel last van geurtjes, en was Zwitsal een van de weinige waar ik geen last van had. Ook de Zwitsal parfum is erg populair hier.

Lees ook: Natuurlijke baby & kind verzorgingsproducten; overzicht merken van A tot Z

Zwitsal Geurbuiltjes

In de babykamer, kledingkast en wieg heb ik een aantal geurzakjes opgehangen zodat de heerlijke zwitsal lucht verspreid wordt. Ik heb deze zelfs in de kledingkast van manlief gehangen tussen zijn werkkleding.

Baby-uitzet voor de bevalling

Kraampakket

Het kraampakket hebben we gekregen van de zorgverzekeraar. Niet iedere verzekering heeft dit echter, bij een aantal drogisterijen kan je er echter ook een aanschaffen. In het pakket zaten al veel materialen in die erg handig zijn bij een (thuis)bevalling, zoals een navelstrengklem, alcohol, watten etc. Dit varieert echter per pakket. Op advies van de kraamverzorgster heb ik er nog wel een paar extra maandverbandjes en matrasbeschermers bij moeten kopen. Na afloop van de kraamweek heb ik wat overbleef meegegeven aan mijn broertje die vrijwilligerswerk ging doen in een ziekenhuis in Tanzania.  Na de tweede heb ik het via een weggeefhoek weggeven aan iemand die dit niet krijgt. In Nederland heb je Stichting Baby Hope die dit inzamelt voor onder andere tienermoeders.

Lees ook: Kraamzorg; taken van de kraamverzorgster

Bedklossen

Het bed moet op minimaal 70 cm hoogte staan tijdens bevalling en kraamweek. Dit schrijft de arbo-wet voor aan kraamverzorgers en verloskundigen. Na een paar dagen kan dit in overleg met de kraamverzorgster vaak wel naar beneden. Deze hebben wij bij een thuiszorgwinkel geleend.

Ondersteek

Deze heb je alleen nodig bij een (geplande) thuisbevalling. Bij de eerste bevalling is het voornamelijk gebruikt als opvang voor de placenta. Bij de tweede bevalling is hij ook gebruikt als soort van ondersteuning zodat er beter gehecht kon worden.

Kruiken & Kruikenzakken

Bij de eerste bevalling had ik een elektrische kruik aangeschaft omdat deze niet warmer kan worden dan lichaamstemperatuur en je kindje dus niet kan verbranden. Tijdens de bevalling bleek dit nadelig omdat de kleertjes niet snel genoeg opgewarmd konden worden (bevalling verliep ook wel erg snel). Bij de tweede (in de winter) hadden we dus twee ouderwetse waterkruiken. Ook handig om bijvoorbeeld de wieg of wandelwagenbak voor te verwarmen voor we naar buiten gingen.

Decoratie

We vonden het belangrijk dat wel zichtbaar was dat we een kindje hadden gekregen, maar niet te overmatig. Daarom hebben we er voor gekozen om een slinger voor het raam te hangen en bij de eerste ook in de tuin. We hadden ook een ooievaar op het raam geplakt, toch wel vanwege de symboliek van de ooievaar. In de woonkamer had ik een slinger gemaakt met de voornaam en daar ballonnen aan gehangen. Natuurlijk hadden we ook de ontvangen kaarten op de kast geplaatst, evenals het geboortekaartje in een lijstje en een naamtreintje.

Beschuitjes / traktaties

Natuurlijk hadden we beschuitjes met muisjes in huis gehaald (twee kleuren), maar voor de kleintjes en op het werk had ik cupcakes, nijntjekoekjes en roomsoesjes met muisjes gemaakt. In eerste instantie was ik ook van plan om zo’n mooie stapeltaart te laten maken, maar het is uiteindelijk gebleven bij de hema fototaart, ook erg lekker en vooral snel leverbaar en betaalbaar! Bij de doop heb ik dit wel gedaan, maar toen kwam iedereen ook op hetzelfde moment.

Lees ook: Alternatieven voor beschuitjes, ook geschikt als traktatie

Kraamvisiteboek

We hadden gekozen voor een kraamvisite boek uit dezelfde serie als het zwangerschapsdagboek van Pauline Oud. Hier kan de visite een aantal vragen in beantwoorden, zoals wat het kraamcadeautje is dat ze hadden meegenomen leuk voor later. In de praktijk waren we dit wel een paar keer vergeten, en bij de tweede nog meer omdat je meer gezellig aan het kletsen bent.

Lees ook: Babyboeken; van kraambezoekboek tot zwangerschapdagboek

Lees ook: Geboorteversiering jongen en meisje; voor tuin, stickers en raamversiering

Baby uitzet

Ledikant

Ook als de baby zoals bij ons in het begin in een wieg of co-sleeper in de ouderlijke slaapkamer ligt is het verstandig een ledikant in huis te hebben. Wij hebben gekozen voor een ledikant waarvan je een zijkant kan weghalen en vervangen door een uitvalbeveiliging. Dit zodat het kind er langer mee kan en je de fase van juniorbed kan overslaan. In het begin hebben we hem overdag gebruikt voor de slaapjes zodat de baby wel aan dit bed went, en zodra er in de nachten werd doorgeslapen bij twee maanden werd dit volledig in gebruik genomen.

Klamboe

Ter decoratie hebben we een klamboe om het ledikantje heen. We hebben en eenvoudige klamboe zelf aangepast met wolkjes en een mobiel met een ooievaarknuffel in het midden. Op de foto hebben we hem omhoog geknoopt zodat ze er niet bij kan als ze gaat staan.

Wieg / co-sleeper

Wij hebben er voor gekozen dat onze kinderen de eerste paar maanden borstvoeding krijgen. Om dit ‘s-nachts wat makkelijker te maken, en omdat het veels te leuk is om naar je pasgeboren kindje te kijken hebben we een co-sleeper op onze kamer staan. Hierdoor heeft de baby toch zijn eigen ruimte, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je er overheen rolt of de waarschuwingen rondom wiegendood. Maar heb je toch het gemak en de knusheid. De co-sleeper kan omgebouwd worden tot normale (schommel)wieg en bankje en heeft ook een hemeltje. Dit staat tenslotte wel zo schattig.

Lees ook: Soorten baby wiegjes; van rieten en rotan wiegjes tot en met co-sleeper aan bed. En tips waar op letten bij veilig aankoop.
Lees ook: Co-sleeping of rooming-in?

Matras & Matrasbeschermer

Je hebt diverse matrassen; in de wieg hebben we gekozen voor een eenvoudige matras van de prenatal in combinatie met een aerosleep baby protect. Dit omdat de baby in de wieg over het algemeen nog niet zelfstandig kan draaien en mocht dat toch gebeuren gewoon kan blijven ademen. In de ledikant hebben we wel een aerosleep matras in combinatie met baby protect. Dit omdat je er ‘s-nachts toch niet bij bent en dit wel een veilig gevoel geeft.

Beddengoed

Als het gaat om beddengoed hanteer ik voor mezelf de regel; 1 op bed, 1 in de kast en 1 in de was. Overal heb ik er dus minimaal drie van. In verband met de aerosleep topmatrasjes hebben we hier ook de speciale aerosleep hoeslakens voor, zowel in het wit als het roze en blauw. Beide kinderen hebben een laken op ledikant formaat met hun naam er op. En een stapel lekkere dikke dekens. Niet dat ze hier gebruik van maken, want nog voor ze in slaap vallen zijn ze al weg getrappeld.

Slaapzakken

Voor beide kinderen hebben we de eerste maanden een puckababy inbakerzakje gebruikt zodat ze ‘s-nachts rustig kunnen slapen. Hier hebben ze allebei veel baat bij. Als ze ouder worden dragen ze een slaapzakje; in de zomer in combinatie met een romper en in de winter ook nog een (dunne) pyjama).

24 Hydrofiele doeken

De basis heb ik gehaald bij de hema, aangezien deze lekker zacht zijn en blijven. Later aangevuld met diverse kleurtjes en dessins omdat we ze niet alleen gebruiken om mee af te drogen, maar ook als onderlegger in de (reis)wieg. Er zitten er ook altijd standaard een aantal in de rugzak, aangezien ze multifunctioneel zijn. Om te gebruiken bij het verschonen een vies neusje, als iets op de grond is gevallen etc.

Lees ook: Waarom Hydrofiele doeken onmisbaar zijn?

Badponcho’s

Wij kleden dreumes uit in de slaapkamer en nemen haar dan mee naar de badkamer. In een badponcho blijft ze lekker warm en droogt ze na afloop lekker snel af. Deze sla je ook lekker snel om, zonder dat je iets moet aantrekken.

Haarborstel & Kam

De haarborstel hebben we nauwelijks gebruikt aangezien baby dochter vanaf de geboorte een flinke bos haar had. De kam is een jaar lang gebruikt, daarna stak ze hem regelmatig in haar mond en beet ze de bolletjes er van af die ervoor zorgen dat de hoofdhuid niet bezeert wordt. Vanaf dat moment gebruik ik een kam die ik ook voor mezelf gebruik.

Haarlotion

Een nadeel van lang haar zijn de bijbehorende klitten. Voordat ik de haren kam spuit ik een beetje haarlotion op haar haar zodat dit makkelijker kambaar is.

Thermometer

In de kraamweek en ook daarna is het fijn om in verdachte momenten de temperatuur te kunnen opnemen. Hiervoor gebruik ik een ‘ouderwetse’ rectale thermometer en geen speenthermometer of infrarood omdat deze in mijn ervaring toch niet 100% betrouwbaar zijn.

Manicureset

Van deze drie delige set gebruiken we in de praktijk alleen de nagelknipper. Zelfs na anderhalf jaar gebruik ik hem om vanaf de rand een klein knipje te zetten en de rest van de nagel af te scheuren. Dit om inscheuren te voorkomen.

Neuspeertje

We hebben gekozen voor de iets duurdere Otrivin baby aspirator die je met de mond bediend in plaats van een handpompje en daardoor meer kracht kan zetten en effectiever schoon kan maken dan een eenvoudig neuspeertje dat je met de mond bediend. Vaak in combinatie met luuf dat ik onder de voetjes smeer en een zoutoplossing als neusspray.

Watten & Wattenstaafjes

Hebben we wel gekocht maar na de kraamweek nauwelijks gebruikt. Wattenstaafjes zijn af en toe gebruikt om de oortjes schoon te maken.

Luiers

In het begin vooral veel pampers gebruikt, later overgestapt op ah luiers. Deze lekten echter na een tijdje door in de nacht. Nu gebruiken we al een tijdje kruidvat luiers, tot op heden bevallen deze prima en hebben we ze ook voor baby boy gekocht. Het merk en maat kan echter heel erg verschillen per lichaamsbouw van de baby.

Billendoekjes

In huis gebruiken we zwitsal doekjes en onderweg neh neh van de action die heerlijk geuren en goed vochtig blijven. De billendoekjes koop ik groot in als ze weer in een doos verkocht worden.

Lees ook: Vergelijking ecologische billendoekjes

Sudocreme / Bepanthen

Na een halve maand hebben we de helft van de verkregen voorraad uit zwangerschapsdozen etc. opgemaakt van de proefverpakkingen sudocreme, de bepanthen heb ik voor mijn borsten gebruikt en toen de luieruitslag niet weg leek te willen.

Leesook; Sudocrem; gebruiken van gezicht tot eczeem

Vaseline

Een paar keer gebruikt tijdens de kraamweek, bijvoorbeeld om de thermometer in te smeren. Vervolgens niet mijn favoriet; manlief gebruikt het echter voor af en toe.

Lees ook: Vaseline; Waar is het goed voor / gebruiken? Van gezicht baby tot in je haar

Verzorgingsmiddelen

Talkpoeder, shampoo, zeepvrije wasgel, zachte creme, badolie, haarlotion, bodycreme, massage-olie, neusverstuiver, voor het slapen gaan . In het begin hebben we vooral veel zwitsal verzorgingsmiddelen gebruikt. Tijdens de zwangerschap hebben we een leuk voorraadje opgebouwd met acties of gekregen, hebben ook het een en ander huismerk gekregen waar ze allergisch op reageerde. Nu kunnen we dat gelukkig wel gebruiken. Na een jaar hebben we echter nog steeds een voorraad omdat je niet altijd alles gebruikt en er vooral veel varianten zijn. Toen het in slaap vallen moeizaam ging waren we fan van zwitsal badolie met lavendel, en bij verkoudheid met eucalyptus. Verder gebruiken we bijna dagelijks de shampoo en zeepvrije bad- en wasgel. Voor het babybadje gebruiken we de badolie en bij een erg droog huidje babyolie of een zalfje. Zachte creme gebruik ik als er rode of vale plekjes zijn en is dan ook snel verdwenen. Overige artikelen worden nauwelijks gebruikt.

Babykleding

Natuurlijk hoort er ook babykleding bij. Voor ‘het geval dat’ had ik in ieder geval een pakje in maat 44, verder wat in 50 en 56. Je weet natuurlijk nooit precies hoe groot het kind is. Aan de kraamvisite vroeg ik bewust iets groter, tussen maat 56 en 74. Het is zo zonde als de baby het maar drie weken draagt. Bij de eerste zwangerschap was het geslacht onbekend, het kon dus twee kanten op en daarom hebben we met name witte en neutrale kleding uitgezocht. Erg handig toen de tweede een jongen bleek te zijn. Als je op zoek bent naar babykleding kijk dan eens bij babykleding Jayno, zij hebben zowel babykleding voor jongens als babykleding voor meisjes.

Aankleedkussen & hoezen

Op de commode ligt een aankleedkussen, in het begin hadden we deze horizontaal liggen maar met het groeien van onze dreumes ligt deze in de lengte zodat ze niet haar hoofd stoot aan de zijkant. Wat betreft de hoezen geldt ook hier; 1 in gebruik, 1 in de was en 1 in de kast.

Thermobadje & Standaard

In de badkamer hebben we een thermobad staan op een bijbehorende standaard. De ervaring leert echter dat de thermometer niet altijd de juiste temperatuur aangeeft dus gebruiken we een losse badthermometer. Onderaan het badje is een afvoer. We hebben ook wel het badje in het bad gehad als dreumes alleen in bad gaat.

Lees ook: Wat als je baby niet in bad wil

Tummy Tub

Dit is een van de items die me heel handig leek maar we in de praktijk eigenlijk nauwelijks gebruiken. Bij dreumes hebben we hem een keer gebruikt, bij baby boy staat dit nog op de planning; met name voor een leuke foto!

Badverkleiner

Als je het badje veel gebruikt is dit erg handig ter ondersteuning van de baby. Nooit je kindje alleen hier in laten liggen. Ook hiervoor geldt dat we deze nauwelijks hebben gebruikt.

Badring

Hier waren we wel erg blij; sinds dat dreumes kan zitten hebben we haar in de badring laten zitten. Voor de zekerheid wel echter in het begin een extra badkussen geplaatst ter ondersteuning van de rug.

Badset

Waskom, zeepdoosje, wattenpotje, combipot, wipe-box, nagelsetje. Allemaal erg leuk ter aankleding van de babykamer. In de praktijk gebruiken we alleen de wipe-box om uitdroging van de oliedoekjes te voorkomen.

Luieremmer

Deze zat ook bij de set en is in gebruik als wasemmer om een wasje te laten inwerken of de kraamverzorgster om het badje mee te vullen.

Diaper Champ

Een handige luieremmer die we ook als dusdanig gebruiken zonder extra casettes te hoeven gebruiken.

Badthermometer

Is ook een onderdeel van de badset en gebruiken we met name in het begin om de temperatuur van het badwater te controleren. Vanaf het moment dat we ook gaan zwemmen doen we dit meer op gevoel.

Badmat

In het bad hebben we een badmat liggen om uitglijden te voorkomen.

Badspeeltjes / boekjes

Na anderhalf jaar hebben we een aardige hoeveelheid badspeeltjes. Zo hebben we een watermolen met glijbaan, een voorraadje drijvende ballen, baddiertjes en badboekjes. Vooral Woezel en Pip, Nijntje en De Mooiste Vis van de Zee zijn populair. Voor het badderen moeten we dan ook gemiddeld een half uur tot drie kwartier uittrekken. We zijn er echter blij mee dat het zo makkelijk gaat en het als een positieve ervaring wordt ervaren.

Box & boxkleed & boxzak

Een box is zeker aan te bevelen als rustige haven voor de baby in het midden van de kamer. Het kind heeft dan zijn eigen plekje. In het begin hadden we hier ook ballonnen in zodat er geen katten in konden liggen. We hebben niet gekozen voor een lade maar een boxzak, aangezien hier meer speelgoed in past en minder snel blokkeert. In de box zelf hebben we een minimale hoeveelheid speelgoed liggen om de prikkels te reduceren. Er hangt standaard een muziekmobiel, spiegel en twee knuffels. Wel hebben we gekozen voor wielen onder de box zodat je hem snel op kan schuiven en er makkelijk onder kan stofzuigen.

Lees ook: Baby of kinderbox; Met lade of inklapbaar en welk speelgoed is geschikt?

Wipstoeltje

We hebben een wipstoel in huis maar gebruiken deze minimaal, onze dochter vond dit niet erg fijn en werd het liefste vastgehouden en onze zoon vindt het prima in de box. Wel hebben we een schommelstoel staan, die min of meer ook de functie van schommelstoel overneemt. Een ander alternatief is om het voedingskussen in u-vorm neer te leggen met in de gleuf die ontstaat de baby. Natuurlijk wel met het hoofdje en nekje goed ondersteund.

Babyfoon