Als je baby nog erg klein is, zullen zijn dagelijkse bezigheden waarschijnlijk vooral bestaan uit drinken, slapen, relaxen in de box of in een wipstoeltje en zich door jou laten rondrijden in zijn kinderwagen. Maar vanaf een maand of drie, natuurlijk volledig afhankelijk van hoe snel je baby zich ontwikkelt, wordt het echt steeds leuker: hij gaat nieuwe dingen ontdekken en vindt zijn knuffels en speeltjes steeds interessanter! Spelen met speelgoed is een heel leuke manier voor je baby om zich verder te ontwikkelen. Maar welk speelgoed is geschikt? Lees in dit artikel welk babyspeelgoed je het beste kunt aanschaffen voor je baby in de leeftijdscategorieën drie tot zes maanden en negen tot twaalf maanden! Als ouder kan je door de bomen het bos niet meer zien. Er is zoveel speelgoed op de markt voor baby’s dat het lastig te overzien is wat er nou het beste en leukste is voor je kind. Ik neem je mee in de wereld van babyspeelgoed.

Waar moet babyspeelgoed aan voldoen?

Alvorens je babyspeelgoed gaat kopen, neem dan de volgende tips in achting:

 • Let op de waarschuwing: niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar.
 • Vermijd touwtjes of koordjes.
 • Koop geen speelgoed met hard geluid, het kan gehoorschade toebrengen.
 • Speelgoed mag geen scherpe randen, hoeken of punten hebben.
 • Houten speelgoed mag niet splinteren, als het geschroefd is moet de schroef verzonken zijn. Houten speelgoed geniet de voorkeur met lijm.
 • Koop sterk plastic speelgoed. Als het breekt zijn de randen ontzettend scherp.
 • Koop nieuwe bijtringen, spenen en rammelaars. In verband met het speeksel van andere kinderen. En ook omdat de bijtringen die voor 2000 zijn gemaakt schadelijk kunnen zijn in verband met bepaalde weekmakers in het product.
 • Wanneer je het speelgoed niet goed kunt zien in de verpakking, vraag aan de verkoopster of je het in mag zien.

Gebruiktips:

 • Controleer het speelgoed regelmatig. Wees extra alert wanneer het speelgoed magneten bevat.
 • Zorg ervoor dat kinderen nooit alleen zijn met onopgeblazen ballonnen in verband met verstikkingsgevaar.
 • Zorg ervoor dat speelgoedgeluid niet dichtbij het oor van je kind komt.
 • Bied niet meer dan drie speeltjes tegelijk aan. Anders is het onrustig voor je kind en weet hij niet wat hij moet kiezen.
 • Wissel het speelgoed af. Leg elke week wat speelgoed boven en neem ander speelgoed naar beneden. En blijf dit rouleren. Zo is het speelgoed elke keer weer nieuw en blijft het leuk.

Algemene tips spelen met baby

 • Als je wilt gaan spelen, neem hier dan de tijd voor. Baby’s doen veel op gevoel en hebben het direct door als je haast hebt.
 • Probeer te volgen in plaats van te leiden / sturen; biedt iets aan en kijk hoe je baby dat spel oppakt.
 • Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, kan jouw buurkindje dat een maand jonger is dingen die je eigen baby nog niet kan? Heb geduld. Het komt vanzelf.
 • Probeer je baby te ‘lezen’. Gesproken taal is nauwelijks aanwezig, maar met zijn mimiek, armen en voeten kan je baby al heel wat duidelijk maken.
 • Zorg voor een rustige omgeving, zodat je baby alle aandacht kan hebben voor het spel, speelgoed en jou.

Spelen baby’s van 0 tot 3 maanden

In de eerste drie maanden ontdekken baby’s veel met hun zintuigen. Dit is hun link met de wereld om hen heen. Ze ontdekken wat ze zien, horen, ruiken en voelen. Proeven volgt later. Als pasgeboren baby is het zicht beperkt tot 20 cm, de afstand van borst tot hoofd van de moeder. Speelgoed met een hoog contrast; zwart / wit met felle primaire kleuren heeft daardoor de voorkeur. Onder andere aan de hand van de geur herkennen baby’s hun ouders, en voelen ze zich vertrouwd. Het gehoor ontwikkelt zich ook, zo zullen ze schrikken van harde onverwachte geluiden en kan een monotoon geluid zoals een zee of stofzuiger heel ontspannend werken. Ideaal als je baby moeilijk in slaap valt. Voelen doen baby’s met hun hele lichaam. Ze vinden het fijn om opgepakt en geknuffeld te worden. Op dit contact is babymassage gebaseerd. In het begin zal het leven vooral gericht zijn op gevoed worden en slapen, als ze richting de drie maanden gaan, kunnen ze een band opbouwen met mensen die ze veel zien en hierop reageren.

Lees ook: Sensopatisch spelen voor baby’s
Lees ook: Sensopatisch spelen met de zintuigen

Babyspeelgoed voor baby’s van 3 tot 6 maanden

Wat ontzettend leuk is voor jonge baby’s zijn speeltjes met niet te veel kleuren, maar van verschillende materialen. Kies voor speelgoed met sprekende kleuren zoals wit, zwart, rood, blauw of geel. En zorg er ook voor dat het speelgoed niet te veel verschillende kleuren bevat, zodat je baby zich goed kan blijven concentreren op zijn speelgoed. Baby’s vinden het vaak fijn om te voelen: kies dus voor speelgoed met verschillende stofjes, zoals een knuffeldoekje waar je baby lekker aan kan frunniken. Bedenk wel dat baby’s steeds meer in hun mond zullen gaan stoppen naarmate ze ouder worden. Dit neemt na een paar maanden meestal weer af, maar zorg er voor dat het speelgoed geen kleine, losse onderdelen bevat en dat het geen kwaad kan als het