Ideeen spelletjes en meer voor de babyshower - Mamaliefde.nl

Tips om een babyshower te organiseren; van hapjes tot spelletjes

Een babyshower; de een zal dit maar een Amerikaans gedoe vinden en de ander helemaal het einde. Helemaal hip en happening. Zelf ben ik tijdens de eerste zwangerschap verrast met een babyshower. Zonder al teveel activiteiten en spelletjes maar met lekkere hapjes en eten Daar was ik heel erg blij mee. Ik vond het wel fijn dat ik hier van tevoren op de hoogte was gebracht. Normaal hoor je vaak dat het een grote verrassing is. Dat je met een excuus weg wordt gelokt. Of dat je ergens afspreekt en zo op je babyshower terecht komt. Zo kon ik nog even benadrukken dat tijdens de babyshower mannen meer dan welkom waren. Dit was een groot succes. Later heb ik ook zelf een aantal babyshowers mogen helpen organiseren, daarom deze handige tips!

Lees ook: Babyborrel / kraamfeest organiseren; Tips & ideeën van decoratie, hapjes en drankjes tot gastenboek en bedankjes.
Lees ook:Je baby laten dopen & betekenis

Wat is een babyshower?

Een babyshower is een feestje om de komst van de baby te vieren. In Amerika kennen ze geen kraamvisite, en ontvangt de zwangere alle cadeautjes al voor de komst van de baby. Zo weet je precies of je nog wat mist aan de uitzet en kan je het na de bevalling gelijk in gebruik maken. De babyshower is over het algemeen een verrassing voor de zwangere en wordt door haar vrouwelijke familieleden en vriendinnen georganiseerd. De oorsprong van dit feest ligt echter in India, waarbij de familie bij elkaar komt in het versierde huis van de zwangere om haar in het zonnetje te zetten en te overladen met cadeaus voor moeder en kind.

Over het algemeen wordt een babyshower aan het begin van de derde kwartaal georganiseerd. Dan is de zwangere nog mobiel genoeg om ook echt te genieten en is de kans op spontane gebroken vliezen het kleinst. De week rondom dat de zwangerschapsverlof in gaat is ook erg populair.

Een babyshower organiseren?

Een feestje staat of breekt bij het organiseren van het geheel. Daarom is het goed om over de volgende zaken na te denken;

 • Is het een verrassing voor de mama (to be)?
 • Waar wil je het organiseren; bij haar thuis of lok je haar weg met een excuus?
 • Wie moet er uitgenodigd worden / wil ze graag hebben? Probeer vooraf een beetje uit te horen wat hierin de wensen zijn zonder dat het teveel opvalt. Zelf wou ik het bijvoorbeeld voor mannen en vrouwen doen.
 • Hoe lang duurt het? Vaak is 3 / 4 uur voldoende, zwanger zijn kost al genoeg energie.
 • Wat zijn de wensen; zijn er bijvoorbeeld dingen die ze gewoon echt net wil.
 • Wanneer organiseer je de babyshower? Het beste kan je dit twee maanden tot een maand voor de uitgerekende datum doen. Aan het begin is het nog erg vroeg, en later zal ze geen puf meer hebben.

Tip: Je kan leuke uitnodigingen versturen om iedereen uit te nodigen, of een appgroep aan te maken zodat er volop ideeën uitgewisseld kunnen worden. Na afloop voeg je de zwangere toe en kan je makkelijk foto’s uitwisselen.

Makkelijke babyshower hapjes (zoet en hartig)

Natuurlijk was er een grote tafel vol met lekkere fingerfood, zowel blauw als rose omdat het geslacht onbekend was. Zo waren er allemaal deeghapjes, spekjes, chocolade in roze en blauwe vormpjes, hartige hapjes op blauwe en roze bordjes en een lekkere taart. Een beetje high tea achtig en super lekker.

Lees ook: Kinder high tea hapjes; 10 kindvriendelijke recepten van hartige sandwiches tot zoete cupcakes

Zoete baby shower hapjes

Over het algemeen is roze snoepgoed veel makkelijker te vinden. Kijk maar op de foto. Heerlijke eclairs, roze koeken, tompouce. Het is allemaal roze en mierzoet.

Als je het hebt over blauwe zoetigheid kan je bijvoorbeeld een zak m&m’s uitspitten, chocolade doet het altijd goed. Meer inspiratie voor blauw getinte hapjes vind je terug in deze sweet table.

Voor roze en blauw kan je op zoek gaan naar spekjes. Vergeet vooral ook niet om muisjes in te zetten. Bijvoorbeeld door cakepops te dopen in de smeltchocolade en daarna in de muisjes. Als alternatief kan je witte chocoladepasta gebruiken. En denken aan lange vingers of nijntje koekjes.

Lees ook: Hartvormige hapjes maken voor Valentijn of moederdag met oa chocolade en aardbeien

Hartige baby shower hapjes

Voor hartige hapjes wordt het lastiger om in de roze en blauwe sferen te blijven. Dit kan bijvoorbeeld met fruit, beetje smokkelen met rode aardbeien of blauwe bessen. Overige hapjes zijn mini croissaintjes, bladerdeeghapjes doen het altijd goed. Mini sandwiches en een heerlijke quiche. Deze kan je serveren op een roze en blauwe bordje of servet. Een cakeslinger is zo gemaakt met wat washi tape. Hartige hapjes zijn vaak erg populair op een feestje.

Baby shower taart

Baby shower ideeën hapjes taart dessert table - Mamaliefde.nl

Als basis voor je babyshower kan je beginnen met een taart. De taart die je het meeste terug ziet komen is de zogenaamde zwangere buiktaart. Bestaande uit een grote cirkel en een kleinere daarin. Deze is versierd met marsepein en eventueel iets van lingerie. Zit het marsepein niet zo in je vingers, en die van de andere gasten. Of is het te duur? Met een eenvoudige cake, muisjes en kitkats maak je heel snel een geslaagde babyshower taart. Als je wilt kan je toch een poging doen om van marsepein een zwangere buik te maken. Of met een mal een babytje. Deze kan je trouwens kant en klaar kopen.

Als je liever geen taart eet zijn cupcakes een perfect alternatief. Bijvoorbeeld met roze of blauwe roombotercrème. Die koop je zo kant en klaar in de winkel. Net zoals standaard cupcakesets met prikkertjes en cakevormpjes in blauwe en roze kleuren. De cupcakehouders kan je trouwens ook heel goed gebruiken voor andere lekkernijen.

Wat te doen op een Babyshower? Leuke activiteiten en spelletjes

Baby shower ideeën hapjes spelletjes - Mamaliefde.nl

Niet iedereen vind het even leuk, dus pols vooraf even waar wel / geen behoefte aan is. Twee a drie spelletjes zijn voldoende op een baby shower.

 • Bij een babyshower horen natuurlijk spelletjes.  Spelletjes hoeven echt niet ‘erg’ te zijn, maar hartstikke gezellig. Zo was er de ‘afspraak’ dat je anderen mag inzetten als vervanger. Zelf had ik echt geen behoefte om babyvoeding te proeven. Dan kan je misselijkheid de schuld geven en een ander die daar geen moeite mee heeft voor laten opdraaien 😉
 • Babypotjes proeven; Geblinddoekt een aantal potjes proeven en de smaken herkennen. Weet je gelijk wat je je baby later geeft.
 • Blind een baby verschonen; Geblinddoekt een baby pop verschonen.
 • Babynamen raden; Op een papiertje namen schrijven die jij verwacht of vindt passen.
 • Raadspelletjes; Een lijst maken met dingen die uitgebeeld of getekend moeten worden en door de anderen geraden moet worden.
 • Belly painting; De buik van de zwangere versieren en op de foto zetten.
 • Wat ben ik; Iedereen krijgt een briefje met een baby gerelateerd voorwerp en moet er achter zien te komen wat hij is door vragen te stellen die met ja en nee beantwoord moeten worden.
 • Baby boetseren; Met scheerschuim, klei of marsepein een baby boetseren.

Meer leuke baby shower spelletjes vind je hier.

Lees ook: Zelf gipsbuik versieren of laten bewerken; tips en voorbeelden van egaliseren, verven, bekleden met kant, afwerken met mozaiek 

Creatieve spelletjes voor op een baby shower

Baby shower ideeën hapjes spelletjes - Mamaliefde.nl

Een creatief element was ook aanwezig; met textielstiften mocht iedereen zich uitleven op een rompertje. Deze waren in verschillende maten ingekocht, zodat de baby hier lang gebruik van kan maken.

Baby shower Quizvragen

Een quiz doet het op een babyshower altijd erg goed. Je kan kiezen voor open vragen, multiple choice of waarbij een getal gegeven moet worden. De persoon die het dichtste bij zit wint. Voorbeeldvragen zijn;

 • Hoe lang is een mama olifant, beer, tijger…. zwanger?
 • Met hoeveel botten wordt een baby geboren?
 • Hoeveel slapeloze nachten mist een jonge ouder?
 • Hoe maak je een babybedje op?
 • Welk percentage van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum?
 • Wat zijn drie bakerpraatjes om de bevalling op te wekken?
 • Hoe kan je zien of je zwanger bent van een jongen of meisje?
 • Wat was de zwaarste baby die ooit geboren is?
 • Zing drie slaapliedjes
 • Hoeveel uur slaapt een pasgeboren baby?
 • Wat is een meconium?
 • Wat kan een baby van 7 maanden wat een volwassene niet kan?
 • Kan je baby nadat het is geboren je zien?
 • Hoeveel baby’s worden er per jaar geboren?

Meer quizvragen vind je hier. Om het extra leuk te maken kan je er een spelelement aan toevoegen, waarbij voor ieder fout antwoord de moeder een kleine opdracht krijgt om te doen.

Baby shower decoratie ideeën

Zodra je de kamer of zaal binnenkomt is het leuk als deze met roze en / of blauwe elementen zijn aangekleed. Bij ons was het geslacht nog onbekend, alles was dus in twee kleuren ingericht. Denk bijvoorbeeld aan;

 • Roze en blauwe ballonnen
 • Bloemen gemaakt van opgerolde luiers met een lintje.
 • Een zelfgemaakte tassel van blauw en roze vloeipapier
 • Slingers met hoera een jongen en hoera een meisje
 • Een mooi bord voor het raam (wel pas ophangen als de zwangere in kwestie binnen is, anders heeft ze het gelijk door)
 • Papieren bordjes, bekers en plastic bestek. Vaak met speciale bedrukking. Scheelt na afloop weer in de afwas! Je vindt dit bijvoorbeeld bij de action, So Low of de Xenos.
 • In de drankjes staan papieren rietjes met roze en blauw ook erg goed.
 • Wat ook een erg leuk idee is, is om een gastenboek te maken waaraan alle aanwezigen een bijdrage leveren. Dit kan een fotolijstje zijn waar iedereen zijn naam opschrijft. Of een vooraf gedrukt boek met foto’s van de zwangerschapsshoot oid.
 • Een luiertaart als eye catcher in het midden van de tafel.

Meer inspiratie vind je op pinterest.

Wil je het inpakken wat meer aankleden? Vraag dan aan alle gasten om een babyfoto mee te nemen. Als de juiste persoon aangewezen wordt mag dit cadeautje uitgepakt worden. Of laat de zwangere raden wat er in zit voordat ze het uitpakt.

Baby shower cadeautjes

Tot slot waren er ook cadeautjes. Altijd lief natuurlijk, zoals je ziet is ook manlief verwent. Ben je op zoek naar leuke babyshower cadeautjes. Lees dan eens deze blog over favoriete kraamcadeautjes of persoonlijke cadeautjes met naam. Deze zijn zeker geschikt voor een babyshower.

Wil je echt voor een complete babyshower-experience gaan, dan horen bedankjes voor de gasten er ook echt bij. Je kunt denken aan een miniplantje, leuke zeepjes of leuk verpakt snoep.

Hebben jullie een babyshower gehad of wel eens meegemaakt? Wat deden jullie tijdens de babyshower?

Tips voor organiseren van een babyshower; in het roze of blauw voor jongen en meisje. Met Decoratie, spelletjes en makkelijke (hartige en zoete) hapjes en quizvragen - Mamaliefde.nl

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Babyshower organiseren; handige tips van wat is een babyshower, eten en hapjes tot welke activiteiten doe je op een babyshower zoals spelletjes en quiz-vragen.
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 6 )

 • Ooooh dat had ik stiekem ook zo graag gewild. Enig! Ik had er geen bij Vico, en bij deze zwangerschap verwacht ik ‘em ook niet. Helaaz

 • ik had dit ook wel gewild…
  Bij mijn zusje hebben we het gedaan, en dat was zoooo super leuk…

 • Heb ook een babyshower gekregen, was een grote verrassing!
  Hebben niet echt spelletjes gedaan maar kreeg wel een bellypainting.. Echt gaaf!

  • Bellypainting is ook echt gaaf. Had daar zelf helaas geen buikje voor. Kreeg zelfs de vraag: “Ben je zwanger dan?’ Eh, ja nog twee weken…

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top