Een babyshower; de een zal dit maar een Amerikaans gedoe vinden en de ander helemaal het einde. Helemaal hip en happening. Zelf ben ik tijdens de eerste zwangerschap verrast met een babyshower. Zonder al teveel activiteiten en spelletjes maar met een high tea en lekkere hapjes. Daar was ik heel erg blij mee. Ik vond het wel fijn dat ik hier van tevoren op de hoogte was gebracht. Normaal hoor je vaak dat het een grote verrassing is. Dat je met een excuus weg wordt gelokt. Of dat je ergens afspreekt en zo op je babyshower terecht komt. Zo kon ik nog even benadrukken dat tijdens de babyshower mannen meer dan welkom waren. Dit was een groot succes. Later heb ik ook zelf een aantal babyshowers mogen helpen organiseren, daarom deze handige tips!

Lees ook: Babyborrel / kraamfeest organiseren; Tips & ideeën van decoratie, hapjes en drankjes tot gastenboek en bedankjes.
Lees ook:Je baby laten dopen & betekenis

Wat is een babyshower?

Een babyshower is een feestje om de komst van de baby te vieren. In Amerika kennen ze geen kraamvisite, en ontvangt de zwangere alle cadeautjes al voor de komst van de baby. Zo weet je precies of je nog wat mist aan de uitzet en kan je het na de bevalling gelijk in gebruik maken. De babyshower is over het algemeen een verrassing voor de zwangere en wordt door haar vrouwelijke familieleden en vriendinnen georganiseerd. De oorsprong van dit feest ligt echter in India, waarbij de familie bij elkaar komt in het versierde huis van de zwangere om haar in het zonnetje te zetten en te overladen met cadeaus voor moeder en kind.

Over het algemeen wordt een babyshower aan het begin van de derde kwartaal georganiseerd. Dan is de zwangere nog mobiel genoeg om ook echt te genieten en is de kans op spontane gebroken vliezen het kleinst. De week rondom dat de zwangerschapsverlof in gaat is ook erg populair.

Checklist babyshower organiseren?

Een feestje staat of breekt bij het organiseren van het geheel. Daarom is het goed om over de volgende zaken na te denken;

 • Is het een verrassing voor de mama (to be)?
 • Waar wil je het organiseren; bij haar thuis of lok je haar weg met een excuus?
 • Wie moet er uitgenodigd worden / wil ze graag hebben? Probeer vooraf een beetje uit te horen wat hierin de wensen zijn zonder dat het teveel opvalt. Zelf wou ik het bijvoorbeeld voor mannen en vrouwen doen.
 • Hoe lang duurt het? Vaak is 3 / 4 uur voldoende, zwanger zijn kost al genoeg energie.
 • Wat zijn de wensen; zijn er bijvoorbeeld dingen die ze gewoon echt net wil.
 • Wanneer organiseer je de babyshower? Het beste kan je dit twee maanden tot een maand voor de uitgerekende datum doen. Aan het begin is het nog erg vroeg, en later zal ze geen puf meer hebben.

Tip: Je kan leuke uitnodigingen versturen om iedereen uit te nodigen, of een appgroep aan te maken zodat er volop ideeën uitgewisseld kunnen worden. Na afloop voeg je de zwangere toe en kan je makkelijk foto’s uitwisselen.

Wat te doen op een Babyshower? Leuke activiteiten en spelletjes

Baby shower ideeën hapjes spelletjes - Mamaliefde.nl

Bij een babyshower horen natuurlijk spelletjes.  Spelletjes hoeven echt niet ‘erg’ te zijn, maar hartstikke gezellig. Zo was er de ‘afspraak’ dat je anderen mag inzetten als vervanger. Zelf had ik echt geen behoefte om babyvoeding te proeven. Dan kan je misselijkheid de schuld geven en een ander die daar geen moeite mee heeft voor laten opdraaien ;-) Niet iedereen vind het even leuk, dus pols vooraf even waar wel / geen behoefte aan is en maak er anders een high tea van. Twee a drie spelletjes zijn voldoende op een baby shower.

 • Babypotjes proeven; Geblinddoekt een aantal potjes proeven en de smaken herkennen. Weet je gelijk wat je je baby later geeft.
 • Blind een baby verschonen; Geblinddoekt een baby pop verschonen.
 • Babynamen raden; Op een papiertje namen schrijven die jij verwacht of vindt passen.
 • Raadspelletjes; Een lijst maken met dingen die uitgebeeld of getekend moeten worden en door de anderen geraden moet worden.
 • Belly paint; De buik van de zwangere versieren en op de foto zetten.
 • Wat ben ik; Iedereen krijgt een briefje met een baby gerelateerd voorwerp en moet er achter zien te komen wat hij is door vragen te stellen die met ja en nee beantwoord moeten worden.
 • Baby boetseren; Met scheerschuim, klei of mars