Jongens, meisjes of toch uniseks babynamen?

Het geven van een naam aan je kind is toch wel erg bijzonder. Negen maanden zwangerschap heb je de tijd om je hierop voor te bereiden, toch lijkt het niet zo makkelijk als je denkt. Nu wisten we wel dat we in principe niet voor één van de populairste jongens- of meisjesnamen wilden gaan. Zelfs als je weet of het een jongen of meisje wordt. Op een gegeven moment waren we uit de meisjesnaam. Hier ging een lange zoektocht aan vooraf, maar in het namenboek dat meeging op de babymoon stond een samengestelde naam. Dit is het niet geworden, maar met wat inspiratie thuis hebben we twee andere namen met elkaar gecombineerd en waren we helemaal happy. Een jongensnaam was een heel ander verhaal, daar waren we het tot de persweeën begonnen niet over eens. Maar goed dat de oudste dus een meisje bleek te zijn 😉

Lees ook: Populaire babynamen 2019; Top 10 meisjes & jongensbabynamen

Uniseksnamen?

Nu hadden we het ons makkelijk kunnen maken door een androgyne / uniseksnaam te kiezen. Dit is namelijk de laatste trend in Amerika. Namen die zowel voor jongens als voor meisjes gebruikt kunnen worden. Dus je dochter een jongensnaam geven of je zoon een meisjesnaam (al gebeurt dat laatste een stuk minder). Vooral celebrities lopen vooraan in deze trend: zo noemden Ashton Kutcher en Mila Kunis hun dochter Wyatt en Mark Zuckerberg en Priscilla Chan kozen Max voor hun meisje. En niet alleen bekend Amerika doet het: namen als Karter, Phoenix, Quinn en Reese worden ook steeds vaker aan zowel jongens als meisjes gegeven.

Lees ook: Naam baby wel of niet tijdens zwangerschap vertellen en bekend maken?

Amerikaanse trend

Nu was ik heel erg blij met de trend van de babyshowers die van Amerika is overgewaaid naar Nederland. Maar ben blij dat deze trend nog niet doorzet. Waarom Amerikaanse ouders ervoor kiezen om hun kind een uniseksnaam te geven? Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een ‘stoere’, jongensachtige naam meer kans maken in bedrijfstakken waar normaal veel mannen zitten, zoals in de advocatuur. Wel zo handig dus dat ze niet al vanaf je cv kunnen zien of je een man of vrouw bent. Al zal even googelen al snel uitsluitsel geven. Stiekem vind ik het ook best wel negatief tegenover vrouwen; eigenlijk is het een soort van discriminatie op basis van geslacht. Dat je als vrouw niet ‘goed genoeg’ bent en je dus door moet gaan voor man… Want het gaat voornamelijk om meisjes die een jongens- / uniseksnaam krijgen.

Nog niet overgewaaid

Zelf vind ik het wel lastig die uniseksnamen. Het komt nu al voor dat ik soms mailcontact heb met iemand die ik nog niet ‘in het echt’ heb gezien en dus ook geen idee heb of het een jongen of meisje is. En er gewoon om vragen lijkt me ook niet altijd even wenselijk. In Nederland is er gelukkig steeds meer onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Zelfs jongensnamen zoals Anne zie je nu voornamelijk bij meisjes.

Nee, wij hebben er zelfs bewust voor gekozen om een meisjesnaam te geven die eindigt op de -a (beide namen zelfs) in de Romeinse tijd eindigden alle meisjesnamen op een -a en wist je dus meteen of het over een man of vrouw ging.

Heb jij bewust gekozen voor een bepaalde meisjes- of jongensbabynamen?

 Uitgelichte afbeelding Shutterstock
Jongensnamen, meisjesnamen of ga je toch voor de Amerikaanse (celebritie) trend om je kind een uniseks naam te geven? - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Androgyne babynamen; uniseks voor zowel jongens en meisjes!
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 9 )

 • Wij hebben voor een naam gekozen die je bij meiden en jongens hoort.. Niet bewust hoor. Hij is namelijk vernoemd naar een hele bijzondere man Lucas… (mijn opa)
  Mijn man wilde dus gewoon de naam Lucas en ik vond Luuk wel leuk we zijn voor de tussenweg gegaan Luka ook zijn tweede naam Quinn hoor je bij zowel jongens als meisjes.. Ben nog steeds erg blij met de naam want het is een echte Luka Quinn 🙂 kreeg trouwens laatst wel een snauw bij het cb van een andere moeder die daar met haar dochter Luca was en het nodig vond mij te mededelen dat het echt wel een meisjes naam is… LoL

  • In het verleden was dat in Nederland ook veel gebruikelijker, kregen jongens de naam Anne of meisjes Pieter. Al dan niet met verbastering. Jammer dat andere ouders dat een aanleiding vinden om commentaar te leveren. Als dat prettig voelt moet je het ook gewoon doen hoor. Ging mij meer om het waarom Amerikaanse ouders dat doen.

 • Wij kozen voor de naam Lenne. Heb namelijk op het werk cursus gegeven aan een vrouw met deze naam & was er meteen aan verknocht. Gelukkig was dat ook bij mijn vriend het geval. Na de geboorte bleek dat er iemand de naam al gehoord had, maar voor een jongen. Dat vond ik niet leuk. Nochtans waren er wel een aantal mensen die de naam kenden voor een meisje of die de naam nog totaal niet gehoord hadden. Ik heb er mij al over gezet, wij vinden Lenne vrouwelijk.

  • Is voor mij ook een hele nieuwe naam, goed dat je je er overheen hebt gezet.

 • Ik heb er niet bewust voor gekozen, maar ik denk niet dat mensen gaan twijfelen bij de naam Nomi.

 • Toevallig heet een meisje bij mijn zoontje in de klas ook Nomi.. Ik vind het een hele leuke naam!

 • Mijn naam is Jan-Anne. Ik ben een man en word gelukkig ook Jan-Anne genoemd, net zoals iemand bijvoorbeeld Jan-Willem of Jan-Peter heet en ook zo genoemd word.
  Vooral ANNE vind ik een supermooie naam! Het is een Friese jongensnaam en ik ben er erg trots op. Erg blij dat ik dan ook Jan-Anne word genoemd!

 • Anne was vroeger ook toch een meisjesnaam naast de Friese jongensnaam Anne?

 • De jongensnaam Anne komt in het hele land voor. Ook in het zuiden. Op de kaart van Mertens kun je dat zien.
  Anne was vroeger ook een meisjesnaam.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top