Aan het begin van het jaar worden altijd de voorspellingen gedaan met betrekking tot de populairste babynamen. Maar welke naam moet je je kind nu wel of toch liever juist niet geven? Deze lijst is gebaseerd op de zoekopdrachten die toekomstige ouders hebben uitgevoerd en dus een realistische indicatie geven over de populariteit. Ieder jaar komen er bepaalde trends terug op het gebied van babynamen. Zo worden er veel jongens vernoemd naar populaire voetballers en meisjes naar bekende actrices of zangeressen. Wat de verwachting is dat populaire babynamen in 2019 zijn? Ik deel de voorspellingen voor het komende jaar. 

De vraag is echter natuurlijk wat de verwachting is van de meest populaire babynamen in 2019. Welke naam moet je je kind juist niet geven om te voorkomen dat het straks met drie naamgenootjes in de klas zit. Geloof me, ik heb in die situatie gezeten want in 1985 stond de naam Linda in de top 3 van meestgegeven meisjesnamen. Met als gevolg dat ik in een klas zat met twee andere Linda’s. En je al snel Linda B. wordt, of een andere bijnaam krijgt. Zo te zien is de naam nog steeds populair en aanwezig in de top 10!  De top 3 in 2018 van populairste babynamen van 2018 was Mees, Noah en Sem. Bij de meisjesnamen was de top 3 Julia, Mila en Sophie.

Lees ook: Babynamen 2020; Populaire meisjes & jongensbabynamen top 10
Lees ook: Naam baby wel of niet tijdens zwangerschap vertellen en bekend maken?
Lees ook: Bijbelse namen; Van betekenis voornaam tot zeldzame babynamen
Lees ook: Jongens, meisjes of toch uniseks babynamen?

Trends populaire Nederlandse babynamen in 2019

Daarom is er een lijst gemaakt met een voorspelling van de populairste babynamen van 2019. Dit is gebaseerd op de zoekopdrachten die toekomstige ouders hebben uitgevoerd en dus een realistische indicatie geven over de populariteit. Ieder jaar komen er bepaalde trends terug op het gebied van babynamen. Meer tips voor het vinden van de perfecte babynaam vind je hier.

 • Meisjesnamen die op een ‘a’ eindigen, blijven het in 2018 goed doen: maar liefst 6 van de 10 populairste meisjesnamen eindigen op deze klinker.
 • Bij de meiden hoor je ook steeds vaker namen die uit twee namen bestaan, al dan niet voorzien van een koppelteken. De meeste ouders kiezen vervolgens één naam als roepnaam.
 • Bij de jongens doen babynamen met één lettergreep het onverminderd goed: 7 van de 10 jongensnamen hebben één lettergreep.
 • Ook varianten van top 10-namen worden hip: vanzelfsprekend vinden ouders namen uit de top 10 erg mooi, maar niet iedereen wil zo’n populaire naam geven, dus gaan ze op zoek naar varianten of namen die dezelfde klanken hebben maar dan op een andere manier worden geschreven.

Nieuwsgierig naar de top 10 populairste jongensnamen en meisjesnamen in 2019?

Jongensnamen   2019

 1. Lucas
 2. Luuk
 3. Sam
 4. Finn
 5. Mees
 6. Sem
 7. Liam
 8. Julian
 9. Mason
 10. Teun

Meisjesnamen    2019

 1. Saar
 2. Mila
 3. Emma
 4. Tess
 5. Zoë
 6. Nora
 7. Lauren
 8. Puck
 9. Evi
 10. Luna

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om babynamen te geven met een bepaalde culturele achtergrond, kijk hier eens voor (moderne) Tunesische babynamen en de Arabische babynamen.

Populaire meisjesnamen

Binnen de meisjesnamen vallen de verschillen met het jaar daarvoor nog wel mee. Al is Julia die bovenaan de verwachtingen stond dit jaar bij de meisjes niet meer terug te vinden. Julian bij de jongensnamen is nog wel populair. De hoogste nieuwkomer dit jaar op plek 4 is Tess. Ook Puck, Evi en Luna zijn dit jaar gestegen. Ook bij de meisjesnamen zie je dat er toch kleine variaties voorkomen. Was vorig jaar Nova nog populair, is dat dit jaar toch weer het iets traditionelere Nora populairder geworden. Ook hier zie je veel korte namen, en een aantal voornamen eindigen op de A. De verwachting is dat in 2019 ook veel meisjes de namen Fien, Noor en Lina gaan krijgen. Deze namen staan nu nog niet in de Top 10, maar dat is wellicht een kwestie van tijd.

Populaire jongensnamen

Was Noah vorig jaar nog één van de populairste jongensnamen, dit jaar is hij niet meer terug te vinden in de top 10 populaire babynamen. Daarnaast is Mees, die al jaren populair is en vorig jaar uit het niets op nummer 1 kwam, nu toch gedaald naar de vijfde positie. Opvallend is dat er veel gekozen wordt voor varianten. Denk bijvoorbeeld aan Sem (omgekeerd en een letter minder) en Sam, die voorbij komen in de voorspelling. Of aan Lucas en Luuk op plaats 1 en 2, dit kan natuurlijk ook komen doordat ouders twijfelen over beide namen en daarom beide zoekopdrachten gebruiken. Een verrassing is ook de typische Hollandse naam Teun. Blijkbaar daalt toch de interesse naar originele en bijzondere namen, en scoort deze weer hoge ogen. Deze naam stond vorig jaar nog op plek 34 maar zal enorm in populariteit groeien. Ook Mason is nieuw in de Top 10. 10 jaar geleden kregen slechts 12 baby’s per jaar deze naam, terwijl afgelopen jaar bijna 400 kindjes Mason werden genoemd. Namen die upcoming zijn onder andere Kaj, Owen en Joep. Deze namen komen in 2019 nog niet de top 10 binnen, maar dat is wellicht een kwestie van tijd. Al zitten er namen tussen gebaseerd op bekende Nederlanders die nu heel erg populair zijn en dus veel naar vernoemd wordt, zoals Max twee jaar geleden, en vervolgens weer heel snel afzwakt.

In 2018 stond Mees aan kop, gevolgd door Noah en Sem. Daan, Finn, Bram, Levi, Jesse, Luuk en Julian maakten het rijtje af.

In 2017 stond Finn aan kop. Deze jongensnaam werd zelfs tweemaal zo vaak opgezocht als de runner up Kyan. Manoah stond vorig jaar nog op een achtste plek en lijkt dit jaar zijn plek in de top 3 veiliggesteld te hebben. Sven stijgt lekker en komt dit jaar voor het eerst de top 20 binnen, net als Otis, Jaxx en Levin.

Voorspelling

De voorspellingen zijn gebaseerd op welke voornamen het meest worden gezocht in de voornamenzoeker, afgelopen jaar werden er ruim 13 miljoen zoekopdrachten voor voornamen gedaan! Vooral zwangere vrouwen gebruiken de voornamenzoeker in hun zoektocht naar de perfecte naam voor hun nog ongeboren kindje. Of de voorspellingen daadwerkelijk uitkomen en kersverse ouders in 2019 inderdaad het vaakst kiezen voor Finn en Juna, wordt pas begin 2020 bekend. Elk jaar in januari maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de populairste babynamen van het afgelopen jaar bekend. Meer informatie over de populairste babynamen vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank die onder andere ook de kinderbijslag organiseert.

Bron ikbenzwanger.com, Naamwijzer enHippe Geboortekaartjes 

Houden jullie rekening met het kiezen van jullie babynaam met deze lijst van populairste namen?