Babymoon; tijdens de zwangerschap op vakantie - Mamaliefde.nl

Babymoon: zwanger op vakantie

Babymoon is net zoiets als een honeymoon, maar dan een vakantie tijdens je zwangerschap. Er lekker van genieten dat je nog niet gebonden bent aan een baby. Maar stiekem al wel de hinder ondervindt van een zwangerschap.

Babmoon naar Portugal

Het is alweer twee jaar geleden, maart 2012 dat ik met mijn beste vriendin op babymoon ben gegaan. Heerlijk een midweekje naar het warme lente-achtige Portugal. We zaten in een hotel in de stad Faro en hebben van daaruit een aantal uitstapjes gemaakt. Heerlijk gewinkeld, naar het strand geweest, lekker gegeten, dorpjes en andere bezienswaardigheden bezocht maar vooral ook gewoon lekker rustig aan gedaan. Het vakantie ritme van voorgaande vakanties lag duidelijk lager dan we gewend waren, omdat mijn lichaam daar tegen protesteerde. En eerlijk is eerlijk; de nachten waren soms een verschrikking. Uren duurde het voordat ik in slaap viel. Gelukkig had ik genoeg leesvoer bij me om me voor te bereiden op de bevalling, kraamweek, opgroeien en een tweetal namenboekjes. Het was ons namelijk nog niet gelukt om een naam te kiezen. En omdat we niet wisten of het een jongen of meisje werd, moesten het zelfs twee namen zijn! Gelukkig ging ik gewapend met een lijstje met voorkeursnamen naar huis en kwamen we er in ieder geval wat betreft de meisjesnaam snel uit. De jongensnaam is een ander verhaal.

Lees ook: Babymoon naar Portugal

Toen ik 6 maanden zwanger was van baby boy zijn we op zomervakantie naar Italië en Oostenrijk geweest. De eerste week was met de hele familie, terwijl manlief aan het werk was, het rooster was last minute aangepast… Gelukkig hielpen zij waar nodig door op te passen op dreumes en peuter pleegkind. Ik hoefde dus ook niet te koken etc. De tweede week met manlief ging ook prima. Ik voelde me een stuk beter. Ook het slapen ging goed.

Lees ook: Kamperen in Oostenrijk

Tien tips voor je babymoon

 

Wanneer

Let goed op welk seizoen je gaat; hartje zomer is natuurlijk heerlijk, maar ga dan niet naar Spanje. Vanwege de zwangerschap is je huid extra gevoelig voor de zon en kan je blijvende beschadigingen oplopen. In maart was het heerlijk lente achtig weer in Portugal, dus lekker met een truitje of zomerjas rondlopen en op een terrasje zitten. Zijn er ook schaduwplekjes waar je gaat?

Hoe lang ben je zwanger?

Hoe ver is de zwangerschap is gevorderd; als je net zwanger bent, of bijna uitgerekend mag je bijvoorbeeld niet meer met het vliegtuig. De opbollende buik kan dan ook in de weg gaan zitten. In het tweede trimester voelen de meeste zwangeren zich het meeste fit. Ik was 5,5 maand zwanger toen we gingen.

Bestemming

Kies een rustige bestemming; het is leuk om iets te doen, maar zorg ook vooral voor veel rust. Wij gingen daarom naar de Algarve, buiten het zomerseizoen.

Lees ook: Algarve met kinderen; handige tips ook met baby en peuter naar Lagos Portugal

Accommodatie

De locatie van je hotel / camping; is er een restaurant in het hotel of in de buurt zodat je niet aan het einde van de dag nog een reis moet ondernemen voor je kan eten (en na afloop weer terug naar het hotel). Zijn er disco’s in de omgeving van het hotel, die de hele nacht doorgaan en jij dus geen nachtrust hebt. Is er wat te doen in de buurt. En op de camping; waar staat je tent, hoef je niet te ver te lopen naar het toilet, maar ben je niet te dichtbij voor eventuele nachtbrakers.

Zorg voor voldoende bedrust

Je nachtrust is erg belangrijk; In het hotel waren de bedden gewoon niet fijn, ik sliep erg slecht. In Italië waren we aan het kamperen en had ik speciaal een stretcher meegenomen (normaal lig ik op een luchtbedje) dit was ideaal. Indien nodig zorg dan voor een extra middagdutje overdag. Zo heb ik 8 maanden zwanger zelfs een scoutingkamp overleefd!

Bouw rustmomentjes in

Zorg voor genoeg vermaak als je alleen bent; neem een stapel boeken, je e-reader, tablet mee of zorg dat er een nederlands-talige zender zit. Ik heb een deel van de vakantie op de hotelkamer doorgebracht. Tijdens het kamperen had ik ook echt alleen tijd nodig, ik had mijn eigen tent met voortent. In de voortent lagen de kinderen in een deryan tentje zodat ik zelf in de binnentent kon liggen met een boekje en lampje aan.

Rustig programma

Wat ben je van plan om te gaan doen? Heerlijke beautybehandelingen in een spa kunnen zeer ontspannend zijn, maar niet altijd even goed. Bungeejumpen of duiken zijn ook niet aan te raden.

Gezondheidszorg

Hoe is de gezondheidszorg geregeld? In Centraal-Afrika is dit een stuk anders geregeld dan in Nederland. Neem een (vertaling) van je zwangerschapsdossier mee voor de zekerheid, inclusief telefoonnummers. Als je echt goed voorbereid bent zorg je voor namen en adressen van lokale artsen?

Verzorging

De verzorging; zit je in een hotel all inclusive en hoef je je dus nergens zorgen over te maken en alleen maar te genieten of moet je ook iedere dag boodschappen doen en koken. Of kan je gaan uit eten?

Reisgezelschap

En natuurlijk met wie ga je? Het is heel erg gezellig om met je vaste vriendengroep te gaan, maar als zij iedere avond lekker gaan stappen terwijl jij geen drank mag en misselijk op je kamer zit voelen beide partijen zich niet prettig. Met je partner gaan, terwijl hij liever eigenlijk alleen maar tv kijkt is misschien ook niet handig.

En nog een laatste tip; let op wat je meeneemt. Vaak heb je het wat sneller warm dus dan is luchtige kleding die niet te strak zit en in laagjes kan zeer welkom.

Zijn jullie nog op vakantie geweest tijdens de zwangerschap? Waar zijn jullie geweest?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Handige tips voor de organisatie en planning van je babymoon. Een welverdiende vakantie tijdens de zwangerschap. Of je nu even gaat relaxen met een zonvakantie of een weekendje weg - Mamaliefde.nl

Summary
Review Date
Reviewed Item
Babymoon; zwanger op vakantie
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 3 )

  • Wij zijn uiteindelijk nooit op vakantie geweest omdat mijn zwangerschap echt niet lekker liep. Maar als ik me goed had gevoeld, had ik het zeker gedaan. Wij hadden naar Frankrijk gewild toen ik 20 weken was. Even relaxen!

    • Vervelend, had je zo snel al last van helpp? Frankrijk kan erg mooi zijn, naar kan nog altijd met kinderen.

  • Wij waren net terug van onze honeymoon toen ik aantelde dus wij hadden niet bepaald ’t geld ook om ook nog even op babymoon te gaan 😉
    Had ik wel leuk gevonden…

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top