Babygebaren met je kind

Gebarentaal met je kind? Klinkt misschien een beetje dubbel. Maar kan heel handig zijn. Kinderen zijn over het algemeen sneller gewend om een beweging met de handen te maken dan een woord uit te spreken. De passieve woordenschat is veel groter dan de actieve woordenschat, dit betekend dat het kindje jou sneller begrijpt dan dat het zichzelf verstaanbaar kan maken. De gebarentaal wordt hierbij gebruikt ter ondersteuning van gesproken taal. Zodat beiden ontwikkeld worden. Het klinkt misschien heel ingewikkeld, maar je kindje leert automatisch al een paar gebaren. Ongeacht of je hier aandacht aan besteedt. Denk maar eens aan het dag zwaaien, het geven van een kusje. Het nee schudden met je hoofd of, wie weet heb jij wel zo’n wijzend vingertje als iets niet mag? Gebaren zijn er dus niet alleen voor dove kinderen, of kinderen met een aandoening maar kunnen voor alle kinderen een handreiking zijn om zich te uiten en zo frustraties te voorkomen.

Lees ook: Taalontwikkeling kind; van eerste woordjes tot woordenschat stimuleren bij peuter en vergroten spraak

Workshop gebarentaal

Door heel Nederland worden er workshops gebarentaal georganiseerd. Over het algemeen wordt de Nederlandse gebarentaal hiervoor gebruikt. Echter kunnen hier kleine verschillen bij de gebaren optreden, vergelijkbaar met de Nederlandse taal. Waar iedere streek zijn eigen gebaar heeft. Toen onze dochter een half jaar oud was heb ik een instap workshop gevolgd voor gebarentaal. In korte tijd wordt er een introductie gegeven in de gebarentaal en de basisgebaren aangeleerd. Die we vervolgens gelijk met de kinderen die ook aanwezig waren konden oefenen. Na afloop heb ik het woordenboek en de dvd besteld zodat ik hier thuis mee verder kon gaan. Helaas zakte dit in de praktijk snel weg.

Meer informatie vindt je hier.

Lotte en Max

Vanaf de leeftijd van 7 maanden kunnen baby’s leren gebaren. Met de dvd’s van Lotte en Max leren kinderen de basisgebaren. Op een vrolijke kindvriendelijke manier met verhaaltjes, filmpjes en liedjes worden de gebaren voor gedaan. Met deze gebaren kunnen de kinderen zichzelf beter uiten. Het leukste is natuurlijk om samen te kijken. Naast dat het gezellig is en goed om samen een band op te bouwen leer je er zelf misschien ook nog iets van.

Voorlezen met gebarentaal

Er zijn een paar gebarentaaldocenten die een workshop voorlezen met gebaren doen. De kinderen mogen dan heerlijk op de grond zitten en kruipen terwijl er iemand een verhaal voorlees dat geschikt is om te ondersteunen met gebaren. Vorige week was er bij het mama café Delft zo’n workshop gegeven door Desiré de Wilde van Ukkielol. Ze las een aantal boeken voor. Ter afwisseling zongen we tussendoor liedjes. Vooral veel liedjes over dieren. Dan wordt je je bewust dat je stiekem flink veel gebaren gebruikt. Misschien niet de officiële gebaren, maar wel bewegingen die bij het liedje horen. Zo kende onze dochter ook als eerste al het stukje ‘plons’ aan het einde van ‘visje, visje in het water’ waarbij we met de handen heel hard op de tafel slaan.

Meer zingen? Er is een leuke variant; Zing, speel en gebaar waarbij kinderen spelenderwijs op muziek met gebaren oefenen.

Heb jij ervaring met babygebaren? 

Als je kind nog niet kan praten is je kindje toch in staat om te communiceren, met behulp van babygebaren - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Babygebaren; als je kind nog niet kan praten
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 10 )

 • Super leuk.. Ik kan morgen naar een workshop maar is in de avond en zonder kindjes.. Vind dat wel apart. Is wel introductie maar toch….

  • Leuk, is wel een stuk rustiger hoor zonder kinderen.

 • Helaas geen ervaring, want ik ben er wel enorm nieuwsgierig naar! Van een kennisje heb ik vernomen dat ze op haar KDV gebarentaal standaard aan de kinderen leren. Alleen gaf het wel wat problemen thuis, want de ouders hadden het niet geleerd en het kindje wel. Hierdoor was flinke miscommunicatie en een hoop tranen van elkaar niet begrijpen. Dus samen leren is het beste!

  • Dat is inderdaad wel een lastige situatie. Samen lijkt me zeker het beste, anders blijft er frustratie ontstaan.

 • hm het klinkt mij niet vreemd in de oren hoor, bij sommige kinderen die wat ontwikkelingsachterstand/problemen hebben word het op speciaal onderwijs immers ook gedaan ( die kinderen kunnen wel praten en horen, maar doen het (nog) niet naar vermogen…)een van mijn kleine nichtjes is hiervan enorm opgeknapt en met sprongen vooruitgegaan, nu jaren verder inmiddels praat ze prima.

 • Ik vind gebarentaal wel mooi. Sommige mensen gesticuleren sowieso al veel als ze praten!

  Ik houd bijvoorbeeld erg van het gebaar voor stilte!

 • Ja wij doen gebaren met ons zoontje van 15 maanden! Wij zijn wat later begonnen (paar weken voor zn eerste verjaardag). Het is echt superleuk. Zijn eerste gebaren maakte hij ook al voor zijn verjaardag. Wij hebben geen cursus gedaan maar hebben het ons aangeleerd met Lotte en Max. Het boek van Lissa Zeviar is ook een aanrader.

  • Het boek van Lissa Zeviar hebben wij ook in huis. Leuk dat jullie het ook gebruiken!

 • Dat lijkt me erg fijn om te gebruiken in de communicatie. Ik ga eens kijken naar die filmpjes 🙂

 • RT @MamaCafeDelft: Hierbij nog een een mooie blog geschreven door Mamaliefde rondom babygebaren inclusief een korte indruk van de… http:/…

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top