Afgelopen week was er bij het mamacafé een babyconcert. Hartstikke leuk. Dit was een samenwerking van een Muziek op Schoot-docenten. Dezelfde waar onze dochter ruim anderhalf jaar lang muziek op schoot lessen heeft gevolgd en al een paar eerdere concerten van heeft gezien. Samen met Trio Krul op snaar-instrumenten. Ze hadden de uitvoering in twee varianten; voor kinderen en baby’s. Het leukste is nog wel dat je tijdens deze concerten niet stil hoeft te zijn. Natuurlijk wordt er van jou als ouder wel verwacht dat je er niet doorheen gaat praten, maar je kindje is vrij om te gaan en staan. Heerlijk vind ik dat, kinderen hoor je niet te dwingen om op schoot te blijven zitten. Dit was gelijk voor hun en try-out zodat ze het programma konden evalueren en aanpassen aan de praktijk. 

Babyconcert

 

Normaal zou ik naar het kinderconcert gegaan zijn, deze was echter al vrij vol en voor het babyconcert waren er nog niet veel deelnemers. Voor onze peuter maakt het ook niet veel uit; het gaat tenslotte om de muziek en de interactie. Ze waren ook allebei een beetje hangerig dus hadden even de tijd om tot rust te komen. Het babyconcert begon met een welkomstliedje en vervolgens een kort stukje muziek. Onze zoon genoot er zichtbaar van; hij volgde bij iedere beweging en ging ook ‘wiebelen’ dat doet hij vooral als hij heel erg blij is. Daarna volgde een deel interactie waarbij we gingen dansen. Dit waren liedjes die we nog kenden uit de muziek op schoot-tijd. Er was ook nog tijd om zelf muziek te maken; er waren allemaal schudeitjes meegenomen waar de kinderen mee mochten rammelen. Het concert werd afgesloten met een afscheidsliedje. Daarna mocht er nog even met de belletjes gespeeld worden. Daar was onze dochter heel erg blij mee. Zo fijn om te zien hoe ze reageren op muziek, en zeker in dit geval klassieke muziek. Het hoeft niet allemaal druk en populair.

Muziek met je baby

Thuis kan je je baby ook laten kennismaken met muziek. Dit kan zowel passief door muziek te luisteren of actief door muziek te maken. Door zelf muziek te maken blijken kinderen zich beter te kunnen ontwikkelen op sociaal vlak. Ook ontwikkelen ze een beter gehoor voor zuivere tonen dan kinderen die alleen muziek luisteren.

Passief muziek ervaren

Hier in huis zoek ik regelmatig een zender op als classic fm. Of kies ik voor de cd Der ring des Nibelungen; een aangepaste versie van de 17 uur durende opera van Wagner. Op youtube is er ook een hoop klassieke muziek voor baby’s te vinden, wat dacht je van tien uur Mozart achter elkaar of zoek eens op Raimond Lap.

Actief muziek beleven

Experimenteren met geluiden. Muziek maken hoeft niet perse met een muziekinstrument. Met een hamer op een stoel slaan of het schudden van een fles gevuld met rijst levert ook klanken op. Het is ook heel leuk om samen geluid te maken, door bijvoorbeeld je kindje te imiteren in zijn spel.

Samen dansen. Welke baby vind het niet heerlijk om samen met zijn moeder door de ruimte te zwieren en zwaaien. Dit kan je gewoon veilig thuis doen, maar er zijn ook dansscholen die hier speciale lessen voor geven, zelfs in draagdoek. Ook voor papa’s!

Lees ook; Babydans; dansen met je baby in draagzak

Nieuwsgierig naar een babyconcert bij jou in de buurt, muziek op schootlessen of tips voor muziek voor thuis. Kijk dan eens op de website van Muziek met het Jonge Kind.

Muziek is goed voor de ontwikkeling van kinderen. D.m.v. een speciaal babyconcert kunnen jonge kinderen op een vrije manier kennis maken - Mamaliefde.nl