Recept: Zelf een babyccino maken

Je kent het vast wel; heb jij een lekker kopje koffie, een latte of een cappuccino, komt je kind bedelen om een paar lepeltjes van het schuimlaagje. Of een slokje koude koffie, die vaak vol zit met cafeïne. Een keertje moet kunnen, maar vaker… Gelukkig is daar de oplossing voor; namelijk een heerlijke babyccino. Die kan je onder andere vinden bij de Hema voor een gezellig koffiemomentje met je kind erbij. Of je kan hem zelf maken. Nadat ik het thuis had geïntroduceerd waren ze helemaal om. Het liefste drinken ze nu iedere dag een babyccino. Maar dan wel eentje met alles erop en eraan 😉

Wat is een babyccino?

Misschien heb je er al van gehoord, misschien nog niet. De babyccino wordt ook wel babycino, babychino, kleuterchino, kleuterkoffie genoemd. Een babyccino is de ‘baby-variant’ van de cappuccino, met als belangrijke verschil dat er geen koffie en cafeïne in zit. Het heeft dus verder niets te maken met baby’s, het is eerder iets voor kinderen. Deze babyccino is helemaal hip geworden in de coffeebars in Brooklyn New York City, maar komt oorspronkelijk van down under Australië. Ook in Nederland kom je dit steeds vaker tegen op de kaart. Voor bedragen tussen de 50 cent en 2 euro.

Een babyccino is gemaakt van opgeklopte melk, eventueel aangevuld met warme melk of chocolademelk zodat er een schuimlaagje ontstaat zoals je gewend bent van een echte cappuccino. Het heeft meer iets weg van een milkshake, maar dan op kamertemperatuur of warm. Tegenwoordig heb je barista’s die overal een klein kunstwerkje van weten te maken. Ook bij een babyccino kan je helemaal los gaan.

Recept Babyccino

Een babyccino wordt gemaakt van opgeklopte melk. Het beste werkt gepasteuriseerde volle melk. Dat is dus niet de melk uit een koeling. Deze melk is een stuk romiger waardoor de schuimlaag steviger is. Geadviseerd wordt de melk van domo lang lekker, die is echter niet overal te koop. Het is dan even zoeken naar welk merk het beste werkt.

Je kan deze melk in een pan verwarmen en dan voorzichtig opkloppen zodat er een schuimlaagje ontstaat. Of gebruik maken van een elektrische melkopschuimer. Ik heb die van Inventum gebruikt waar je kan kiezen uit warme melk of koude melk. Afhankelijk van de hoeveelheid melk wordt dat opgeklopt en krijg je een schuimende melk die erg stevig is.

Deze melk giet je met een beetje warme melk, chocolademelk of … in een kopje. Je zou er zelfs een engelse thee van kunnen maken met thee en een scheutje melk. Een echt porseleinen kopje met schoteltje en een lepeltje zoals mama maakt het natuurlijk helemaal ‘echt’.

Daar hoort natuurlijk minimaal een koekje bij, of wat anders lekkers. Als een echte barista kan je bijvoorbeeld een figuurtje maken met cacao of kaneelpoeder (dit kan er wel voor zorgen dat de melkschuimlaag inzakt). Hiervoor gebruik je een vormpje waar je met een zeefje wat cacao over strooit. Niet teveel, want als je kind dat dan in een hap naar binnen hapt begint het direct te hoesten. Om er een echte babyccino van te maken scoren ook minimarsmallows of discodip altijd erg goed.

Creatieve ideeën om een babyccino te maken

Zin om de barista uit te hangen; op Instagram en Pinterest vind je de meest originele babyccino’s voorbij komen. Zelf kon ik het natuurlijk ook niet laten om het een en ander te proberen, zo heb ik een elmo gemaakt met rode melk (met roodgekleurde melk of yoghi), twee oogjes van wit melkschuim en van chocoladesaus een mondje en pupillen. Bij gebrek aan grote marsmallows voor de ogen, dat ziet er nog net iets beter uit. Voor dochterlief heb ik een prinsessenvariant gemaakt met roze melk (yoghi), met daarop een witte melkschuimlaag, licht- en donkerroze en zilveren pareltjes, een suikerkroontje en een zilveren kroontje om de mok gespannen.

Valentijn babyccino

Een babyccino met roze suikerhartjes, naar idee van Mamalifestyle.

Babyccino met vormpjes

Een ‘gewone’ babyccino met cacaopoeder, met een sjabloon is er een vormpje niet bedekt. Het recept komt van Madebyellen.

IJsbeer

Bovenop deze babyccino is met marsmallows het gezicht van een ijsbeer gemaakt. Heerlijk voor in de winter.

50 / 50

Een babyccino met voor de helft cacao en de andere helft de kleurrijke discodip.

Gezichtjes

Een echte klassieker; de babyccino met de vorm van een gezichtje 😉

Leeuw

Voor de stoere jongeman deze leeuw van chocolade en karamelsaus en twee marsmallows.

Klassieker

Letterlijk een kopje vol melkschuim. Maar dan wel zo stevig dat hij er flink bovenop blijft zitten.

Babyccino kopjes

Perfecte cadeautje voor Moederdag 😉

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Babyccino van opgeklopte melk
Published On
Preparation Time

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top