Na de bevalling ben je natuurlijk enorm trots op de nieuwste aanwinst en kan je niet wachten om hem of haar aan iedereen te showen. Tenminste, dat had ik bij de eerste. Facebook werd vol gegooid met foto’s. Iedereen moest en zou weten dat ik een baby had ;-) Ook kon ik niet wachten tot de visite langskwam. We hadden nu tenslotte nog een kraamverzorgster. Bij de tweede was ik een stuk terughoudender. Wilde ik eerst lekker genieten van het gezinnetje. Ook moest manlief al heel snel weer werken. Als je niet zit te wachten op al die kraamvisite kan je er ook voor kiezen om een babyborrel te organiseren.

Lees ook: Kraamzorg; alles wat je moet weten, taken kraamverzorgster & hoe kies je een kraambureau

Kraamvisite

Iedereen is wel bekend met het begrip van kraamvisite. Omstebeurt komen familie, vrienden en collega’s op bezoek om de baby te bewonderen. En natuurlijk om een kraamcadeautje te geven. Het is even afwachten hoe zij omgaat met het vasthouden van de baby of alleen kijken. Ligt er ook aan of de baby slaapt of juist net wakker is. Bij de koffie of thee worden er vaak beschuiten met muisjes geserveerd. Of iets van koekjes of andere hapjes in blauw of roze.

Je hebt alle tijd voor de visite. Bijvoorbeeld om tig keer je bevallingsverhaal te vertellen, scheelt ook weer bij het ‘verwerken’. Alhoewel, dat kan je op een gegeven moment ook weer zat zijn. Bij voorkeur duren de bezoekjes niet al te lang, want het is toch behoorlijk inspannend voor de kraamvrouw. Helemaal als je een zware bevalling hebt gehad, dan zit je echt niet te wachten om je iedere keer weer te moeten aankleden of wil je gewoon liever in bed blijven liggen. Daarom is het altijd goed om niet onverwachts op de stoep te staan, maar eerst even een afspraak te maken. Bij kraamvisite kan het best zijn dat je na een half jaar nog beschuitjes staat te smeren.

Lees ook: Kraamvisite; de 10 regels waar je je aan hebt te houden.
Lees ook: Zwanger? Cadeau toekomstige aanstaande mama (om zich even vrouw te voelen) of partner
Lees ook: Top 10 leuke en originele kraamcadeautjes voor moeder en baby
Lees ook: Kraammand maken? Tips voor het versieren en vullen met cadeautjes van lege mand

Babyborrel organiseren

Bij een babyborrel nodig je misschien wel de opa’s en oma’s uit om even hun nieuwste kleinkind te bewonderen maar verstuur je tegelijk met het geboortekaartje een uitnodiging voor de babyborrel. Je kan dit op het geboortekaartje vermelden, of juist los laten drukken zodat je kan bepalen wie er wel / niet welkom is. Dit is een groot feest dat je na twee / drie maanden viert. Op dat moment ben je al een beetje gewend aan de nieuwe situatie en zit je nog net binnen de zwangerschapsverlof. Een mooi moment om die fase mee af te sluiten. Je zal een stuk fitter zijn zodat je ook beter aanspreekbaar bent.

Je baby is echter nog steeds erg jong, dus veels te lang zal het ook niet duren. Het zijn tenslotte een hoop indrukken om te verwerken. Het is dan ook fijn als er de gelegenheid is om even te slapen en alle prikkels te verwerken. Het voordeel is dat je in één keer klaar bent met alle visite en kun je daarna lekker verder cocoonen met je baby. Het leuke aan zo’n feest is dat je je heerlijk kunt uitleven op de decoratie met bijvoorbeeld het geslacht van de baby als thema en alles roze of blauw kunt versieren. Het vergt natuurlijk wel even wat extra voorbereiding (of je laat het door een ander organiseren), maar het meeste kan je al regelen voor de bevalling. Voor zo’n feestje kan je dan een zaaltje huren, eventueel met een springkussen voor de oudere kinderen. Met koffie en thee en petit fourtjes. Het is wel een aanrader om een soort buffet klaar te zetten met hapjes en iemand te vragen om de drank in te schenken. Vaak ben je dan wel wat meer geld kwijt dan wanneer je iedereen thuis ontvangt.

Bij een babyborrel is het wel goed om rekening te houden met het aantal gasten. Het kan voor gasten al snel overkomen als een soort sociale verplichting zoals op een bruiloft waarbij er weinig tijd en aandacht is voor de baby, maar het meer draait om zoveel mogelijk cadeaus te ontvangen. Om dat te voorkomen kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen door in kleinere groepjes een babyborrel thuis te organiseren. Aan de andere kant is het voor familie ook wel weer eens leuk om elkaar te spreken.

Lees ook: Luiertaart maken; inspiratie en originele ideeën
Lees ook: Zelf geboortefeest organiseren? Handige tips en ideeën voor kraamfeest van uitnodiging tot waar en wanneer? 
Lees ook: Babyborrel / kraamfeest organiseren; tips en ideeën decoratie, hapjes, drankjes, gastenboek en bedankjes.

Wat heeft jouw voorkeur?

Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. Het is fijn om de tijd te hebben voor alle visite. Maar zeker als je een zware bevalling hebt gehad is het ook prettig als je eerst even kan bijkomen. Helemaal als je een keizersnede hebt gehad. Je zit er tenslotte niet op te wachten om alle visite in het ziekenhuis of in bed te ontvangen. Zelf hebben we gekozen voor een tussenvorm. Bij de eerste nodigden we familie  en vrienden die we regelmatig zien direct uit om op kraamvisite te komen. Bij de tweede wat later. De overige vrienden en familie was welkom bij de doopviering in de kerk en daarna het feestje thuis. De baby’s waren toen al wat ouder zodat er ook wat meer kan.

Lees ook: Checklist voor wat je moet regelen tijdens de zwangerschap
Lees ook: Recept kraamtaart / geboortetaart maken; met muisjes en lange vingers en andere voorbeelden

Gingen jullie voor kraamvisite of hebben jullie een babyborrel georganiseerd?

Kraamvisite of babyborrel? In een keer klaar of zes maanden visite? Beide hebben zijn voor- en nadelen. Tips om rekening te houden met het organiseren, zoals kosten en uitnodiging. - Mamaliefde.nl