Vorig jaar was onze zoon net een maand oud tijdens de kerstdagen. Zo heel veel knutsels kan je dan niet maken met ze. Wat we wel hebben gedaan is een poging om een kerstbal te maken met een handafdruk. Dat is toch wel erg leuk voor later. Het jaar ervoor hebben we er ook een van onze dochter gemaakt. Als zes maanden oude baby was het toch wel iets makkelijker om met een open handje een afdruk te maken. Dit jaar hebben we een kerstboom gemaakt met handafdrukken. 

Lees ook: Knutselen kerst thema; thema ideeën voor peuters, kleuters maar ook inspiratie voor volwassenen!

DIY: Kerstballen

DIY: Baby's 1e Kerstmis handafdruk kerstballen - Mamaliefde

Hiervoor heb je natuurlijk verf nodig. Zelf heb ik heel traditioneel roze en blauwe verf gebruikt die ik bij de action koop. Een schoteltje en kwast. (Plastic) Kerstballen van de Zeeman. Een schortje en luierdoekjes om er voor te zorgen dat je kindje schoon blijft.

Met de kwast verf je de handjes van de kinderen. Met deze handjes maak je vervolgens een afdruk op de kerstbal. Eventueel kan je er met een fineliner nog een datum of jaartal bij schrijven. Voor extra glamour strooi je wat glitters over de verf voordat deze droog is.

Een doorzichtige kerstbal met een foto erin en eventueel wat sneeuw is natuurlijk ook altijd erg leuk in de boom.

DIY: Kerstboom met handafdrukken op canvas

DIY: Baby's 1e Kerstmis handafdruk kerstboom canvas - Mamaliefde

Voor deze knutsel heb je vrijwel dezelfde materialen nodig. In plaats van kerstballen gebruik ik nu een canvas bord van de action (ze verkopen een platte canvas per drie in twee verschillende formaten) en de kleuren groen, rood en blauw.

De handjes van de kinderen maak ik groen. Vervolgens help ik met het positioneren op het canvas zodat er een soort kerstboom idee ontstaat. Het onderste handje kan je eventueel met bruin doen. De handjes maak ik schoon met de luierdoekjes en leg dan op een schoteltje rode en blauwe verf. Dan kunnen ze zelf met de vingers (of oudere kinderen met een wattenstaafje) kerstballen maken voor in de boom.

Als alternatief kan je de voetjes bruin verven en er twee rendieren van maken.

DIY: Zoudeeg handafdruk ornamenten voor in de boom

DIY: Baby's 1e Kerstmis handafdruk zoutdeeg hangers - Mamaliefde

Deze handafdrukken zijn niet alleen leuk voor in de boom, maar ook voor in de babykamer. Voor het zoutdeeg heb je nodig zout, bloem en water. Ik gebruik een senseokopje die ik voor de helft vul met zout en de andere helft met bloem. Dit doe ik in een grotere kom en voeg er telkens iets water aan toe (circa kwart kopje in totaal). Met een vork roer ik het door elkaar totdat er een goed kneedbaar mengsel ontstaat. Als je er teveel water bij doet wordt het te vloeibaar en verdwijnt de handafdruk. Je kan het dan eerst laten drogen, of wat meer zout en bloem aan toevoegen. Vervolgens kneed je er een bal van die je voorzichtig met de palm van je hand plat maakt tot een rond plakkaat. Daar kan je dan een handafdruk in maken met je kind. Vergeet niet er een kort stukje van een rietje in te steken zodat je een gaatje krijgt zodat je het na afloop kan ophangen. In de tussentijd verwarm je de oven voor tot 100 graden en laat je de ornamenten twee a drie uur drogen in de warme lucht (hoeft niet gebakken te worden). Daarna kan je het verven of zo naturel houden en eventueel nog lakken.

In plaats van gelijk er een hanger van te maken kan je je kind er eerst ook even mee laten kleien.

DIY; Kerstkrans met handafdrukken

DIY: Baby's 1e Kerstmis handafdruk kerstkrans - Mamaliefde

Tot slot deze kerstkrans gemaakt met handafdrukken. Veel meer dan het neerleggen van het handje zodat je het kan overtrekken hoeft je kind niet te doen. Ik heb vervolgens twee a4-tjes een aantal keer dubbel gevouwen zodat ik meer dan 16 handjes kreeg. Deze heb ik als een krans aan elkaar geplakt. Op rood papier een strik getekend, met zwarte stift nog wat randjes aangezet en uitgeknipt. Lintje eraan en klaar.

Dit soort knutsels zijn natuurlijk ook heel leuk om cadeau te geven. Zo hebben beide oma’s een kerstkrans gekregen waarin ik de persoonlijke handafdrukken heb verwerkt. Meer inspiratie vind je op het Kerstmis pinterest bord.

Volg het bord Holidays: Christmas van Mamaliefde op Pinterest.

Hebben jullie een herinnering aan de eerste kerst van je baby?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)