Je baby in bad of douche

Naar aanleiding van de blog die ik schreef over met je baby in bad en waarin ik tien spelletjes en liedjes in bad deelde om het in bad gaan leuk te maken / houden kreeg ik de volgende vraag. Een goede vraag, eentje waar meer moeders mee te maken zullen hebben. Waarvan ik eerlijk moet bekennen dat ik er zelf ook eentje van ben. In bad met een baby is niet altijd even gezellig. Het heeft dus even geduurd voordat ik een antwoord wist. We hebben twee kinderen, waarbij het totaal anders gaat. Daarom een beschrijving van hoe wij het hier in huis aanpakken. Hopelijk zit er iets tussen wat je niet al geprobeerd hebt en bij jullie ook kan werken.

Lees ook: 10 Spelletjes en liedjes voor in bad als je kind bang is voor water

Douchen of in bad met je baby

Bij de eerste was het gewoon onmogelijk om ‘even’ alleen onder de douche te gaan. Het maakt niet uit welk tijdstip ik hiervoor uitkoos, in de ochtend, midden op de dag, voor het slapen gaan. Het leek soms wel alsof er een soort samenzwering was gemaakt; de douche is aan? Mooi dan kan ik mijn stemoefeningen gaan doen! Al snel gaf ik het op, dan maar samen onder de douche, of als papa er is. Het liefste ga ik in de ochtend onder de douche. Dan is manlief al naar zijn werk. Dat was wel even uitproberen alleen.

Lees ook: Zo maak je haren wassen leuk

Baby in bad in 8 stappen

 1. Zorg dat de badkamer (of kinderkamer) op temperatuur is. Je baby kan nog niet heel goed zijn eigen temperatuur reguleren en is daardoor snel vatbaar voor de omgevingstemperatuur. Als je zelf uit het water komt zal je het vast ook koud hebben. Dat geldt ook voor je baby. Een temperatuur van 24 graden wordt geadviseerd. Zorg er ook voor dat ramen en deuren dicht zijn zodat er geen tocht ontstaat.
 2. Leg alles klaar wat je voor, tijdens en na het badderen nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan; aankleedkussen & hoes, handdoek of badcape, hydrofiele luiers om af te drogen & op te liggen, schone luier, kleding (eventueel in de winter voorverwarmen met een kruik, zorg er dan wel voor dat drukknoopjes niet tegen de kruik aan zitten en warm worden), bad, badolie (zeepvrije shampoo pas als er haartjes zijn), badthermometer, billendoekjes en eventueel massageolie.
 3. Maak het badje klaar; Vul het badje met warm water. De ideale temperatuur voor je baby is 37 graden, kijk regelmatig op de badthermometer om er voor te zorgen dat het tussen de 36 en 38 graden blijft. Mocht je geen thermometer hebben voel dan met je elleboog, die is gevoeliger dan je hand waardoor je dat beter kan inschatten. Een badje voor baby’s onder de zes maanden, vul je ongeveer met 13 centimeter water. Je kan dan ook een scheutje badolie in het water doen. Badolie zorgt ervoor dat de huid van de baby soepel en zacht blijft, zeep zorgt ervoor dat je vochtinbrengende bestanddelen van de huid wast en de huid daardoor uitdroogt. Na ongeveer 4 maanden kan je overstappen op een milde babyzeep. Gebruik niet je eigen producten, daar zitten vaak stoffen in waar de huid van je kind nog niet tegen kan.
 4. Nu is het tijd om je baby uit te kleden. Leg de kleding gelijk aan de kant zodat je straks de baby uit bad gelijk neer kan leggen. Controleer voor de zekerheid even of de billen schoon zijn en daarna kan je kind in bad. Als de oogjes van je baby vuil zijn, kun je ze voorzichtig met een wattenbolletje of gaasje schoonmaken. Beweeg het wattenbolletje of gaasje van buiten naar binnen. Tip: Wil je je newborn baby wassen smeer hem of haar dan alvast op de commode in.
 5. Als je baby in bad is houdt je hem altijd goed vast, dit doe je door het hoofdje te ondersteunen door twee vingers in de nek en het achterhoofd in de kom van je hand. Zo zorg je ervoor dat hij niet onder water raakt. Heb je een badverkleiner zodat je je baby los kan laten, laat dan nooit je baby alleen. Zelfs niet als er een heel klein laagje water in zit. Dan nog kan je baby verdrinken. Vijf tot tien minuten in bad is meer dan voldoende. Anders koelt je baby te snel af.
 6. Als je baby in bad zit kan je hem wassen. Was je baby met een washandje op de standaardplekken (schaamstreek en billen, tussen de vingers en tenen, gezicht en hals) maar let ook op de plekken waar je misschien niet zo snel aan denkt: in huidplooien, achter de oren en onder de oksels en in knieholtes. Je kan het wassen gewoon met water doen, daardoor wordt al het vuil al wegespoeld of als je dat wil met speciale verzorgingsproducten voor baby’s. Als je de baby in bad wast, draai dan vooraf de dopjes van de flessen zodat je overal met een hand bij kan en je je baby niet los hoeft te laten. Spoel na het wassen de zeep van zijn lichaam met water. Hiervoor kan je een beker of kan gebruiken. Haren wassen is op deze leeftijd nog niet nodig, alleen wat water over het hoofdje gieten is voldoende.
 7. Na het badderen is het tijd om je baby af te drogen. Hiervoor gebruik je de hydrofiele doeken, deze zijn niet alleen zachter maar ook dunner zodat je beter overal kan afdrogen en er geen smetplekken oid ontstaan. Bij newborn baby’s kan je het beste zachtjes deppen in plaats van ruw te boenen. Begin met het afdrogen bij het hoofdje omdat je baby daar de meeste warmte verliest. Let er bij het afdrogen op dat je ook goed tussen de plooitjes afdroogt om huiduitslag te voorkomen. Als de baby aan de voorkant droog is, draai je het op zijn rug zodat je de achterkant goed kan drogen. Als je de hydrofiel waar hij op ligt weghaalt ligt hij weer op een droge ondergrond. Als je baby weer droog is, en het niet te koud heeft kan je er eventueel voor kiezen om hem een babymassage te geven.
 8. Dan is het tijd om je baby weer aan te kleden. Je new born baby zal dit een inspannende activiteit vinden, waardoor het na een voeding snel weer zal willen slapen.

Meer informatie over het in bad doen van je baby vind je hier.

Lees ook: Samen met je baby of kinderen in bad?

Handige tip

Wij gingen heel graag met onze baby onder de douche, of samen in het grote bad. Toch hadden we het babybedje hard nodig. Het babybadje heeft zeker zijn dienst bewezen. Niet zozeer als badje, dat was enkel tijdens de kraamweek. Maar wel als een soort van minibox. Nadat ze was uitgekleed, wikkelde ik haar met luier in een badcape. Lekker warm en droog. Vervolgens kon ik zelf onder de douche stappen. Was ze rustig had ik tijd om mijn haren te wassen. Anders pakte ik haar op, trok haar luier uit zodat we samen onder de douche gingen en ze heerlijk kon ontspannen. mee onder de douche.

Samen je baby in bad doen

We maken vaak van het badderen een familie aangelegenheid. De een kleed de oudste uit, en zet haar alvast in bad en gaat er zelf bij. De ander (dit wisselt regelmatig) kleedt dan baby uit en reikt deze aan. Terwijl de baby lekker schoon gepoetst wordt, wat hij niet altijd even leuk vindt, misschien omdat het niet iedere dag gebeurd. Worden snel de schone kleding, slaapzakjes en andere spullen klaargelegd. De baby heeft het dan ook wel gehad en wordt dan weer lekker aangekleed.

Alleen twee kinderen in bad doen

Een keer heb ik een poging gedaan om ze alleen samen in bad te doen. Manlief was onderweg naar huis, en het was echt bedtijd voor dreumes. Tenminste dat liet ze duidelijk merken. Dus hop, samen in bad. Tegen de tijd dat hij thuis zou komen, kon hij gelijk iemand van me overnemen. Dat doe ik dus never nooit meer. Grote zus vond het geweldig om naar hem te kijken en een beetje water over hem heen te spetteren. Maar al snel was hij het zat. Hij had dorst. Maar een kind alleen in bad is ook geen optie. Snel dus maar hem afdrogen (in het badje) en op de wc gaan zitten in de meest ongemakkelijkste houding ever. Zodat ik de oudste in de gaten kon houden.

Hoe vaak moet je baby in bad?

Een baby hoeft niet iedere dag in bad of onder de douche. Als je baby te vaak in bad gaat kan zijn huid namelijk uitdrogen. Met een badolie of hydraterende crème speciaal voor baby’s kan je dit voorkomen. In plaats van in bad doen kan je dan je kindje wassen met een washandje.

De ene moeder doet haar baby om de dag in bad en de ander een keer per week. Het is maar net wat jullie baby prettig vindt en binnen jullie planning valt. Als je kind eczeem heeft is het verstandig om dit niet te vaak te doen om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Als je je kindje vaak in bad doet, smeer het dan na het badje goed in met een hydraterende crème of olie (speciaal voor baby’s). Met deze crème voorkom je dat zijn huid uitdroogt en gezond en soepel blijft.

Als je kindje ouder wordt en bijvoorbeeld gaat tijgeren en kruipen of vaste voeding krijgt zal het sneller vies worden en vaker in bad moeten. Tegen de tijd dat je kind een jaar is kan het iedere dag onder de douche of in bad.

Wanneer in bad?

De eerste keer in bad zal halverwege de kraamweek zijn. Eerder heeft het nog een beschermlaagje (vernix caseosa) dat je er anders van af kan wassen. Dit doe je vaak onder de begeleiding van de kraamverszorgster die je kan begeleiden en tips geven.

Pasgeboren baby’s kunnen het best in bad voor de voeding. Doe je dit andersom, dan is de kans groot dat je baby hier last van krijgt en moet spugen. Bij wat oudere baby’s is vlak voor het slapengaan een mooi moment. Ze worden dan heerlijk rozig en vallen vervolgens meestal als blok (en schoon) in slaap.

Zelf probeer ik ook heel erg te kijken naar wanneer ik in bad ga. Met de tweede gaat dit iets lastiger, omdat je rekening moet houden met een ander. Nu is dat in de praktijk erg lastig, want je baby is net wakker en wil spelen, of is eigenlijk moe en wil slapen, heeft net gedronken. Allemaal geen momenten dat het goed uit komt. De eerste werkt denk ik eigenlijk hier in huis nog het beste. Dan probeer ik het hetzelfde te doen als bij de oudste.

Soorten baby badjes

Je hebt verschillende soorten badjes. Het ligt er maar net aan wat je zelf prettig vind werken en hoeveel ruimte of budget je hebt.

 • Een babybadje lijkt op een normaal bad, maar dan in babyformaat. Het babybadje kan op een speciale standaard staan maar ook op een commode of tafel is een prima optie. Je kunt het badje ook in een groot bad zetten, wat ook nog eens makkelijk is bij het weg laten lopen van het water.
 • De Tummy Tub is een doorzichtige bademmer die je baby het gevoel geeft weer in de baarmoeder te zitten. Zijn lijfje kan vrij bewegen in de Tummy Tub, terwijl je baby ondersteund (met gespreide vingers onder zijn kinnetje). Prima geschikt tot een maand of zeven.
 • Het Bibabad is prima geschikt voor baby’s die al te groot worden voor het babybadje. De uitklapbare bad plaats je in de douchecel en biedt ruimte aan twee kinderen. Ook Stokke heeft een Flexi Bath wat je kan opvouwen en zo weinig ruimte in neemt. Deze neem je ook makkelijk mee naar de camping of kan je gebruiken als badje in de tuin.
 • In bad / douchen met een baby - MamaliefdeEen badring kun je gebruiken zolang je kindje nog niet zelf rechtop kan zitten. Er zijn speciale badstoeltjes voor baby’s van 0 tot 8 kg. Een badstoeltje zet je in een groter bad. Zelf ben ik hier groot fan van. Toen onze dochter rechtop ging zitten kreeg ik een badring van iemand die hem niet meer nodig had voor haar zoontje. Ideaal. Ze was vrij vroeg met rechtop zitten. En met een extra badkussen in de rug ging dat prima. In het begin vulde ik het bad dan met een klein laagje en ging zelf naast het bad zitten. Zo had ik voor mijn gevoel meer controle over de situatie. Nadat ik er wat meer vertrouwen in had gekregen gingen we samen in bad. Zij in de badring, ik douchen. Heerlijk vond ze het. Ook al bleef het bij het kijken naar de figuurtjes en er naar grijpen.

Baby / peuter wil niet in bad

In bad / douchen met een baby - Mamaliefde

Allereerst; in je vraag lees ik lees ik onzekerheid. Je twijfel of je het wel goed doet. Daarvan wil ik zeggen; gewoon doen. Er is geen ‘goede’ manier. Door te doen en te herhalen merk je vanzelf wat voor jouw en je kindje werkt. Baby’s voelen heel veel aan, dus ook je onzekerheid. Waarop ze dan reageren. Met de bovenstaande tips kan je het hopelijk toch gezellig maken. Heeft je kind echt watervrees dan heb je hopelijk wat aan deze tips.

Wat ik merk dat ze ook heel leuk vinden is om te gaan babyzwemmen. Zeker een baby van zes maanden kan hiervan genieten. Lekker een beetje soezig worden van het warme water. Samen wat liedjes zingen. Kijken hoe lang de baby het volhoudt. Als het bevalt nog even wat naspetteren in het peuterbadje. Is toch een hele andere beleving dan thuis in de eigen badkamer. Na afloop even afspoelen onder de douche, en je hebt er weer een schoonmaakbeurt op zitten! In het zwembad is er vaak een speciale mama-kleedkamer. Een groot kleedhok met aan de ene kant een bankje en haakjes en aan de andere kant een lange commode langs de muur. En een paar kinderzitjes. Zo kan je heel handig je baby omkleden.

Lees ook: Tips voor als je gaat babyzwemmen.

Als het mooi weer is kan je lekker buiten spelen met water. Als de zon schuint lekker in je luier en rompertje buiten zitten. Dit hoeft niet gelijk in een zwembadje. Gewoon een zeiltje waar wat water op ligt is meer dan voldoende. Of een klein wasteiltje voor zijn neus. Na afloop lekker warm afdrogen en je baby kan er weer even mee door. Het hoeft echt geen volledige was- en poetsbeurt te zijn.

Lees ook: De leukste spelletjes met water

Je baby in bad of douche? Wat als je baby niet wil en hard krijst? Hoe vaak in bad en wanneer? Met baby bad, badring of badzitje - Mamaliefde.nl

Summary
Review Date
Reviewed Item
Met je baby in bad / douche? Wat als het niet wil?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 5 )

 • Goeie tip Linda. Leuk stuk.
  Vico heeft een korte periode gehad dat hij oneens paniekerig werd in bad. Geen idee waarom of wat. Ik heb toen heel bewust het badderen opnieuw opgebouwd. In een leeg bad gezet. Op mijn knieen laag op ooghoogte en mijn armen om hem heen erbij. Speelgoedjes erbij.. En kort met de douchkop met een flauwe straal vanaf zijn voeten opnieuw laten ontdekken. In de loop van de week steeds langer geoefend waardoor het bad langzaam voller liep en hij de douchekop weer gewend was op zijn lijf en hoofdje. Einde van de week speelde hij weer in bad. Spelenderwijs en op zijn moment dus. Maar wel elke dag. Hij was toen een maand of 10 ofzo.

  Ook een paar weken een badring gehad, ideaal! Tot hij er paniekerig van werd. Strekte zich en zat klem. Toen totale paniek.. Einde badring. Maar dat was niet erg. Toch plezier van gehad. Daarna ging hij rondkruipen in bad.

 • Ik heb misschien ook een tip: toen ik klein was (kleuter) schreeuwde ik de boel bij elkaar tijdens het harenwassen. Zo erg dat de buurvrouw langskwam om te dreigen dat ze de politie zou bellen. Zij dacht namelijk datik mishandeld werd, wat uiteraard niet zo was. Mijn moeder werd er natuurlijk zenuwachtig van en zocht naar een oplossing. En die was er! Mijn haren werder voortaan gewassen na het zwemmen in de openbare douches. Als ik het dan op een krijsen zette, zag iedereen dat mijn moeder niks bijzonders deed. Sterker: allerlei mensen gaven aandacht aan mij.. Vind je dat zo erg? Gewoon even je haren wassen.. Prompt stopte ik met huilen, want volgens mijn moeder vond ik al die aandacht nog véél erger! 🙂

 • Ik heb er nog niet echt ervaring mee.
  Ons meisje vind in bad gaan heerlijk. Het ritueel van te voren vind ze vreselijk.. is ook veelste koud maar eenmaal in bad geniet ze zichtbaar.. We hebben zelf geen bad alleen voor ons meisje dus zo’n babybadje..
  Heb nog niet met haar gedouched. Zou ook niet weten hoe haha!

  • Dat hebben wij geoefend tijdens de kraamweek. Is bij jullie natuurlijk anders gegaan. Het is vooral een kwestie van doen en durven. De eerste keer het makkelijkst met zijn tweeën, dat de een onder de douche staat en de ander aangeeft. Dan gewoon lekker een beetje op de rug spetteren en dan is het ook weer goed.

   • Nee wij hebben dat inderdaad niet kunnen doen in de kraamweek.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top