Wij zijn over het algemeen zeer blij met het slaappatroon van onze kinderen. Natuurlijk zijn er uitschieters waarbij ze nachten achter elkaar midden in de nacht wakker worden. En als de een na een paar uur dan eindelijk weer in slaap valt, wordt de tweede wakker. Op het moment dat je na een aantal nachten verzucht waarom je ook al weer aan kinderen bent begonnen. Of wat je nu weer kan doen, slapen ze door. Zonder problemen. Soms zelfs tot half tien in de ochtend… Niet dat dat de bedoeling is, maar blijkbaar hebben ze de slaap dan weer nodig. Hierdoor hebben we in de loop der tijd wel een voorraadje aan tips en trucs opgebouwd als het gaat om slapen. Of het nu gaat om het inslapen, doorslapen of in de ochtend uitslapen. Die ik natuurlijk graag met jullie wil delen.

Lees ook: Buikslapen slecht voor je baby? Met 18 tips om wiegendood te voorkomen
Lees ook: Gebroken nachten; Tips voor als je baby niet wil doorslapen
Lees ook: Nachtmerries kind; Tips om te helpen voorkomen of verhelpen

Baby lichaamstaal

Altijd een uitdaging om zo snel mogelijk na de geboorte je baby te leren ‘lezen’. Begrijpen wat hij / zij wil aan de hand van signalen die worden afgegeven. Onze dochter was hier gelukkig zeer behulpzaam in. Zodra er een handje naar haar ogen ging was het bedtijd. Onze zoon is hier iets moeilijker in. Maar zodra hij een beetje begint te ‘mopperen’ is het aan de borst en naar bed.

Rustig bedje en slaapomgeving

Over het algemeen kan het helpen om het bedje, en de omgeving zichtbaar vanuit het bedje zo rustig mogelijk te houden. Dus geen drukke printjes, felle kleuren in en om het bed of de babykamer. Zelf hebben we onze kamer vrij wit en grijs ingericht, zo is het lekker licht en ook weinig afleiding voor het kindje. In het wiegje hadden we helemaal geen knuffels liggen, in het ledikantje een paar. Maar ook die zijn wit / grijs.

Donkere kamer

Ja, het is pedagogisch verantwoorder om overdag in een verlichte kamer te slapen. Zodat de baby het verschil leert kennen tussen dag en nacht. Maar goede slaapjes overdag zorgen ervoor dat de baby goed uitgerust is en ‘s-avonds ook makkelijker inslaapt. Na een paar goede nachten, kan je het weer proberen met de gordijnen op een kier.

Slaapritueel

Hier heb je vast al eens over gelezen. Over slaaprituelen. Waarom dat belangrijk is. Hier in huis mag er na het eten nog even gespeeld worden, als ze heel erg vies is van het eten gebeurd dat in bad. Geen tv, omdat dat niet zo heel erg goed is. Zou ik zelf ook niet moeten doen… Daarna is het omkleden, tanden poetsen en dan naar bed waar nog een verhaaltje voorgelezen wordt. Tot slot nog een kusje en klaar.

Lavendelbadje

Dit is misschien wel een van de meest gebruikte methodes. Vanaf drie maanden mag je badproducten gebruiken waar extra ingrediënten aan toegevoegd zijn. Bijvoorbeeld de baby verzorgingsproducten met een lavendel of eucalyptus extract. Jonger kan dit een irriterende werking hebben. Voor het slapen gaan even lekker warm douchen of in bad spetteren. Met wat olie. Zodat ze lekker rozig worden, en hopelijk daarna goed slapen.

Grotere luier

Soms worden baby’s wakker als ze een volle luier hebben, of als ze helemaal doorgelekt zijn. Niet fijn. Ook niet voor jouw. Daarom doen we ze vaak een groter maatje aan gedurende de nacht. Dan kan er meer opgevangen worden en slaapt je kind ook beter door.

Flesje melk / water

Op het moment dat je de borstvoeding afgebouwd hebt kan een flesje melk voor het slapen gaan nog wel helpen. Rond een jaar hebben we dit langzaam afgebouwd. Aangezien onze dreumes er nog wel behoefte aan heeft, en overdag niet altijd evenveel drinkt krijgt ze een flesje mee naar bed. Niet iedereen zal dit even verantwoord vinden, maar het helpt en van een beetje water is nog nooit iemand slechter geworden. Een borst is natuurlijk ook altijd een optie. Zeker voor onze zoon.

Speen

Een speen om op te sabbelen kan altijd fijn zijn. Nadeel is wel dat zodra de speen de mond verlaat, en de baby hem zelf niet kan vinden, je wakker gemaakt wordt om hem opnieuw te geven. Hier hebben we zelf echter geen ervaring mee, aangezien onze beide kinderen geen speen willen hebben.

Muziekje / oceaangeluiden

Op een gegeven moment was onze dochter dusdanig geconditioneerd dat ze bij een bepaald muziekje in slaap viel. Ja, baby’s kan je conditioneren, dat wil zeggen, bepaalde patronen aanwennen. Net zoals bij huisdieren. Als ze dan bij oma bleef slapen moest dat muziekje natuurlijk mee. Onze zoon doet het heel goed met oceaan geluiden. Dit schijnt voor baby’s een herinnering te zijn aan de baarmoeder. Als hij moeilijk in slaap valt zoek ik op youtube een baby ocean song op, en binnen vijf minuten is hij over het algemeen vertrokken. En ik ook…

Mamageur

Als je kindje bij iemand anders slaapt, of gewoon op de eigen kamer. Is het altijd fijn om een beetje mama bij je te hebben. Door overdag een klein doekje bij je te dragen. Bijvoorbeeld tussen je bh. Neemt dat je lichaamsgeur op. Door dit in de avond aan je kindje te geven, heeft het toch een beetje mama bij zich.

Inbakeren

Onze baby girl maaide in haar slaap met haar armen. Met een inbakerzakje, wij gebruikten die van puckababy, kan je dit tegengaan. Dit deden we vooral in de nacht. Zodat ze alleen wakker werd voor een voeding, en niet omdat ze zichzelf voor het hoofd sloeg. Na drie maanden was dit niet meer nodig en kon ze gewone slaapzakjes uit. Anders kan je overstappen op een grotere versie. Bij onze zoon hebben we dit ook gedaan. Geeft toch meer rust en geborgenheid.

Lees ook: Wiegendood: wat is het, symptomen en voorkomen

10 minuten methode

Dit hebben we vooral bij onze dochter toegepast. Zodra ze naar bed gebracht werd was het huilen. Of eigenlijk al zodra ze in de buurt kwam van het bed, of zich er van bewust werd dat dat de volgende stap was. Als we dan weer beneden waren ging de kookwekker op vijf minuten. Negen van de tien keer sliep ze binnen die tien minuten. Was ze dan nog aan het huilen, probeerden we iets anders. Of als het geen huilen, maar krijsen was. Als ouder leer je daar snel genoeg onderscheid in maken. Laatst kwam ik de variant tegen waarbij je na tien minuten je kindje laat liggen, maar wel even aandacht geeft. En dat blijft herhalen tot het slaapt.

Laten huilen

Laten we beginnen met te vertellen dat dit niet onze voorkeur heeft. Als een baby huilt is er iets aan de hand, dat is zijn manier van communiceren. Het kan echter voorkomen dat een baby midden in de nacht wakker wordt van een zogenaamde nachtmerrie. Het dan