Baby’s die bijten

Kinderen leren door te onderzoeken; door te voelen en te ontdekken. Ontdekken met de mond hoort daar ook bij. Onze zoon is nu op een leeftijd gekomen waarbij hij graag van alles en nog wat in zijn mond stopt. Niets lijkt meer veilig te zijn. Oppassen geblazen dus met een oudere zus die van alles laat slingeren. Zoals kartonnen doosjes in het doosje. Als meneer die in zijn knuistjes krijgt en er heerlijk op gaat sabbelen wordt het zacht, voor je het weet moet ik zijn mondje leeg halen. Gelukkig is me dit nog maar een keer overkomen, maar toch.

Lees ook: Baby’s & kinderen bijten afleren

Een andere reden dat kinderen gaan bijten kunnen doorkomende tandjes zijn. Het ene kind heeft  meer last dan de ander. Bij onze dochter kwamen met vier maanden oud de eerste tandjes al door en had ze voor haar eerste verjaardag al een mond vol, op de tweede set kiezen na. Onze baby boy is er iets langzamer in en moet het al een tijdje doen met twee ondertandjes en een puntje van de hoektand boven. Hij lijkt er ook veel meer last van. Van wat meer humeurige buien tot tandjespoepluier die tot de nek rijken. Signalen op het doorkomen van tandjes zijn; diaree, kwijlen, bijten, huilen, trekken aan oren of wangen en weigeren van fles of speen. Heel vervelend allemaal, maar wat doe je eraan?

Dicht bij mama

Niets lijkt veilig te zijn voor mijn kinderen. Op het moment dat kinderen zich niet op hun gemak voelen willen ze graag opgetild worden en dicht bij mama zijn. Sieraden om hebben is dan minder fijn; dat zijn altijd een gewild object, samen met de pennen in papa’s borstzakje. Een Gumigem ketting kan dan handig zijn. Deze ketting met grote kralen, of de ketting met een hanger zijn zo gemaakt dat ze goed vastgehouden kunnen worden door deze kleine handjes. Naast dat deze ketting er leuk uit ziet, zijn ze ook nog eens gemaakt van siliconen die niet giftig zijn voor het kind. De lange ketting en het slotje zorgt ervoor dat je nergens aan blijft haken. Het advies is om je kind er alleen mee te laten spelen als het gedragen wordt.

Onze zoon was gelijk fan van deze ketting; hij vond het heerlijk als ik boven hem ging hangen zodat hij naar de ketting kon grijpen. Op een gegeven moment heb ik hem om die reden dus ook boven de box gehangen. Hij vind het ook fijn als ik hem draag als hij in de draagzak zit. Normaal bijt hij snel op de rand van de draagzak. Nu pakt hij de ketting en sabbelt daarop. Niet alleen omdat het weer iets nieuws was, een kleine twee weken later speelt hij er ook nog graag mee. Persoonlijk vind ik de ketting met hanger ook nog eens mooi vormgegeven; lekker rustig en in een natuurlijk kleurtje. Opvallende sieraden zijn ook niet aan mij besteedt. Deze ketting zou ik echter ook rustig dragen zonder kind.

Bijtspeeltjes

Onze dochter had graag een bijtring van Nuby, kon ze heerlijk ontdekken en bijten. Alle kinderen zijn anders, dus onze zoon vond dat drie keer niets. Hem hebben we laatste blij kunnen maken met een bijtring van Sophie le Giraffe; dat is echt zijn beste vriendinnetje geworden. Als je baby heel erg veel last heeft, kan het helpen om de bijtring even in de koelkast neer te leggen. Let er wel op dat hij niet te koud wordt.

Bijtrand langs bed

Onze dreumes vond het heerlijk om aan de reling van het bed te sabbelen. Nu hadden ze daar bij de Ikea van die beschermers voor. Op het moment dat wij kwamen, waren ze natuurlijk uit de handel genomen. Ze bleken niet meer veilig te zijn.

Op pinterest kwam ik het idee tegen om van stof een strook om de bedrand heen te doen. Je kind zal hooguit nog een paar keer bijten en het dan al snel laten. Het idee is heel eenvoudig; gewoon een strookje stof waarbij je aan de onderkant lusjes maakt die je aan de onderkant vast knoopt. Ziet er ook nog eens vrolijk uit!

Sieraden voor oudere kinderen

Wist je trouwens dat er ook sieraden zijn ontwikkeld die geschikt zijn voor (jonge) kinderen. Deze Chewigem sieraden zijn speciaal ontworpen voor kinderen met de behoefte om ergens op te bijten en/of te kauwen. Door te  kauwen kunnen kinderen zich beter concentreren, zich afsluiten voor prikkels van buitenaf en gevoelens van spanning en stress beter reguleren. Voor onze dochter zou dit ook de perfecte uitkomst zijn; op tweejarige leeftijd kauwt zij nog graag. Deze kleurrijke en stoere sieraden zijn ook nog eens leuk om te zien!

Tip: In het verleden heb ik al eens een blogje geschreven over bijten en agressief gedrag bij kinderen

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Baby's bijten op alles; van bedrand tot armpjes. Hoe daarmee om te gaan?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 3 )

  • Nou is Ronja niet zo’n heftige bijter, maar ze zet ook wel ’s haar tanden in haar bedrand. Ik ben ook op dat stoffen randje uitgekomen, maar Ronja gaat dat losmaken! Die peutert daar net zo lang aan totdat ze er mee kan spelen.

    Dus Ronja bijt heel af en toe op haar bed en dat laten we dan maar zo.

  • Mijn zoontje is gek op Sophie. Die kettingen lijken me leuk!

    • Sophie is ook echt geweldig. Leuk dat je daar een blogje over hebt geschreven. Die kettingen zijn ook echt super, draag hem echt bijna iedere dag. Vandaag was het zelfs zo dat onze zoon bij het consultatiebureau niet de blokjes wou pakken, maar wel gelijk naar de ketting greep…

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top