Met de lichttafel kan je eindeloos spelen en tegelijk ook leren. De kinderen (en ook mama en papa) krijgen er geen genoeg van. Nu kan je allemaal losse activiteiten na elkaar aanbieden. Je kan ze ook door middel van een avontuur aan elkaar plakken. Een vorm van storytelling dus waarbij de kind bepaalt welke kant het verhaal op gaat. Met behulp van een aantal materialen die je hebt klaargezet of je improviseert. Zo gingen wij op avontuur in de onderwaterwereld. Dit kan trouwens ook prima zonder lichttafel. Deze methode wordt ook vaak gebruikt binnen scouting.

Het begin

Avontuurlijk spelen in de onderwaterwereld - Mamaliefde.nl

We begonnen heel eenvoudig met een bak water op de lichttafel. Die we voor de zekerheid maar op de grond hadden gezet en handdoek in de aanslag. Dat moest de zee voorstellen. In de zee horen natuurlijk vissen. Ter voorbereiding had ik al wat visjes uitgeprint en gelamineerd. Die gingen in de zee.

Visjes vangen

Avontuurlijk spelen in de onderwaterwereld - Mamaliefde.nl

Toen bedacht ze dat ze visjes wilde vangen, ergens achterin een kastje hadden we nog een klein schepnetje van het aquarium dus toverde ik die tevoorschijn.

Zeewater kleuren

Avontuurlijk spelen in de onderwaterwereld - Mamaliefde.nl

Terwijl we aan het praten waren hadden we het over de kleuren van de zee. Want het zeewater is niet wit. De volgende stap was dus het afknippen van twee strookjes blauwe crêpepapier waarmee het water gekleurd kon worden. Daarbij kreeg ze een siliconen kwast zodat ze lekker kon roeren en spelen. Toveren met gekleurd water is al een ervaring op zich.

Olie en water

Avontuurlijk spelen in de onderwaterwereld - Mamaliefde.nl

Om er nog een beetje verdieping aan te geven, en omdat hydrofoob gewoon een leuk principe is, vulde ik een beker met een laagje olie. Ik heb nog even gezocht naar de pipet maar die kon ik helaas niet vinden. In één keer goot ze de olie in de zee. Die er in vlekken op bleef drijven. Ik daagde haar uit om te gaan roeren om het door elkaar te mengen. Dat ging natuurlijk niet, tenminste ze deed een heldhaftige poging..

Avontuurlijk spelen in de onderwaterwereld - Mamaliefde.nl

Miniwereld setting

Natuurlijk kan je het nog veel verder uitbreiden, zo kan je steentjes of zand op de bodem van de zee neerleggen en Schleich-zeedieren aanbieden zodat er een vorm van een ‘small world’ (miniwereld) setting. Of wat dacht je van een piratenboot en een gewone boot die op zee een zeeslag uitvechten? Zoals je ziet kan je alle kanten op en voor je het weet ben je een paar uur verder.

Latest posts by Linda (see all)