Misschien ken je ze wel, of anders je kind: Fien en Teun, het boertje en boerinnetje uit de gelijknamige serie op tv of van de theatervoorstelling zoals Fien en Teun; Feest op de boerderij met Sita. De karakters zijn enorm populair en hebben nu hun eigen themapark. Maar dan wel in een toepasselijk thema. Op het terrein van het voormalige ooievaarsdorp is een geheel nieuw park verrezen waar kinderen op diverse manieren kennis maken met het leven van de boerderij. Mijn kinderen hebben er in ieder geval van genoten. Ze raakten niet uitgepraat over alles wat ze hebben gezien en gedaan en moesten papa ook alles vertellen.

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Leukste dierentuinen met kinderen in Nederland, ook met speeltuin voor peuters en kleuters!
Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, blotevoetenpaden en maisdoolhoven in Nederland
Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

Algemene informatie

De avonturenboerderij ligt in Groot-Ammers, midden in de Alblasserwaard, vanaf de snelweg rijd je een heel stuk binnendoor door de polder en kom je direct al in de sfeer van het platteland. De kinderen zagen koeien, schapen, molens, heel veel weilanden en we reden een stuk over de dijk langs de Lek. Vanaf daar staat de avonturenboerderij duidelijk aangegeven. Er is een ruime parkeerplaats. Via de kassa betreed je het voorplein. Bij de kassa krijg je een plattegrond en de kinderen een boekje om te werken aan hun boerendiploma. Vanaf tien uur zijn de deuren open en kan je hier terecht. Op het voorplein loopt er allemaal personeel rond compleet in overall met naambordjes zoals boer en boerin. Het valt wel op dat er overal medewerkers aanwezig zijn om je te helpen. Na de openingsshow om 10.20u met de populaire Fien en Teun, gaat het hek open van het park en kan je naar de dieren toe. Er zijn drie soorten tarieven; een hoogseizoendag (weekend en vrije (feest)dagen, vroeger-vrij-dag (woensdag en vrijdag) en een laagseizoendag (maandag, dinsdag en donderdag). Je kan hier ook terecht voor schoolreisjes en een kinderfeestje of andere groepsactiviteit.

Hier vind je meer informatie.

Kledingtip: Trek laarzen aan, op sommige plaatsen kan het wat drassig zijn, en een spijkerbroek zodat ze lekker kunnen klimmen en spelen en het niet erg is als hij vies wordt.

Het voorplein

Op het voorplein vind je een ruim terras vol met picknicktafels waar je kan zitten om te eten en drinken, in de grote schuur zit het restaurant de eeterij. Boven op de schuur zit een ooievaarsnest met ooievaars waar we ook een kleintje zagen. En een aantal kraampjes voor slushpuppie, maar ook een winkeltje waar je onder andere een Fien en Teun overall kan kopen zodat je kind gepast gekleed is en zich geen zorgen hoeft te maken om vies te worden. Verder zijn er streekproducten om mee te nemen naar huis.

Naast het theater staat er een soort boerenkar dat fungeert als podium. Daar wordt de openingsshow gegeven waarbij Fien en Teun een aantal liedjes zingen over dieren op de boerderij en iedereen succes wenst met het behalen van het diploma. Tot slot wordt er afgeteld en dan gaat het grote hek open.

Niet dat je je verder hoeft te vervelen, er is een speeltuin met onder andere een boomhut, kabelbaan, schommels en een zandbak. Je vindt hier ook een halte van het bootje voor een korte rondvaart.

De dieren op de boerderij

Verspreid over het terrein vind je diverse bekende dieren van de boerderij, het is ruim opgezet zodat je overal de ruimte hebt om te kijken en aaien. Bij een aantal dieren vind je ook een opdracht voor de speurtocht. Hierbij moet je een bepaalde letter uit de naam van het dier zoeken en in de juiste volgorde plaatsen om het ‘codewoord’ te vinden. Vrijwel overal vind je ook een informatiebord op hoogte van de kinderen met een visuele uitleg.

 • Als eerste kwamen we bij de bijen, deze hebben een tuin die nu nog flink moet gaan groeien en diverse bijenkasten. In de ochtend was het er nog vrij rustig, maar toen we er in de middag terug kwamen was het er een komen en gaan van bijen. Bij de bijen vind je onder andere de weg van bloem tot honing.
 • Van de bijen liepen we door naar de vlindertuin; we waren vrij vroeg in het seizoen dus er waren nu nog geen vlinders te zien. Maar dat zal vast nog komen.

 • Geitjes en konijnen; de geitjes en konijnen hebben allebei een plaatsje gekregen in de knuffelweide. Daar kan je de wei in om de geitjes en konijnen te aaien. De konijnen waren verstopt in het huisje, maar de geitjes en een paar schapen waren wel geïnteresseerd. Die kwamen zelfs op je af om even te snuffelen. Er waren wel wat konijntjes in het ‘torenhuisje’.

 • Kippenhok; verspreid over het terrein staan er diverse kippenhokken. Bij een aantal zit er een klep waar je in kan spieken en de verse eieren kan zien liggen.
 • Schapen; de schapen staan in de weide naast het doolhof dus kregen niet veel aandacht.

 • Varkens; hier vind je onder andere Sebastiaan, een van de beste vriendjes van Fien en Teun.

 • Koeien; in de stal zagen we ook twee enorme koeien staan. Hier staan ook twee nepkoeien die je kan melken en uitleg over hoe je kaas maakt.

 • Pony’s; er zijn meerdere pony’s die ook gebruikt worden voor het ponyritje. Deze mogen maximaal 3 uur per dag ‘ingezet’ worden om zo de dieren niet te belasten. Het dierenwelzijn staat hoog in het vaandel.
 • Vogels; achterin het park vind je een vijver en een vogelhuisje waarvandaan je kan kijken om vogels te spotten. Dit is ook een stiltegebied.

 • Ooievaars; voorheen was dit het ooievaarsdorp, deze palen en nesten staan er nog steeds en een deel van de ooievaars heeft de trektocht vanuit het zuiden weer gemaakt om hier een nestje op te zoeken. Deze dieren kunnen best veel lawaai maken.
 • Pauw; in het veld met een aantal ooievaarsnesten hebben we ook een pauw gespot.

Aan het begin van de lente heb je vaak ook veel baby’tjes, dat was nu ook het geval. Allemaal deze maand geboren. Zo waren er twee nestjes met kuikentjes, waarvan één nog geen week oud. Er waren biggetjes, lammetjes, een veulentje en meerdere kuikentjes.

Moestuin

Je vindt niet alleen dieren op de boerderij maar ook een moestuin en fruitboomgaard. Er zijn een aantal rijen waar in de toekomst diverse soorten fruit moeten groeien zoals druiven en gele frambozen. Hier kan je tussendoor lopen. Een moestuin waar je onder andere sla en rode kool ziet staan. Een deel hiervan was al aan het opkomen. In de kas is de temperatuur zeer aangenaam en mag je de tuinman, als hij aanwezig is, helpen. Bijvoorbeeld met het harken of scheppen, het water geven met de gieters. Of kan je zelf een boontje zaaien die je mee mag nemen naar huis. In oktober komt er ook een zwammenkwekerij.

Attracties

Op de avonturenboerderij kom je niet alleen om te kijken naar de dieren en ze te aaien, net zoals in een attractiepark zijn er hier ook enkele ‘attracties’ maar dan met een zeer interactief karakter.

 • Blotevoetenpad; laarzen uit en je kan een wandelingetje maken o