Augsburg is een wat minder bekende stad in Beieren, in het zuiden van Duitsland. Over München had ik al een blog geschreven, maar Augsburg had ik daarin niet verwerkt, omdat hier veel meer te zien en te doen is dan je denkt. Voor meer dan één dag. Zelf was ik op vakantie in München en ben ik twee dagen op en neer gereisd met de trein (prima verbinding) om deze stad goed te bekijken.

De stad was al belangrijk in de Romeinse Tijd als legerplaats en provinciehoofdstad. Het is daardoor één van de oudste steden van Duitsland. Het is ook de enige Duitse stad met een eigen officiële feestdag: op 8 augustus viert men er het Augsburger Hohes Friedensfest. Augsburg ligt aan de rivieren Lech, Wertach en Singold. Het oudste deel van de stad ligt op een uitloper van een hoogterras. Mede door vele parken en het grote Stadtwald ten zuiden van de stad is het één van de groenste steden van Duitsland. Kortom een bezoekje meer dan waard. Ik neem je mee langs de bezienswaardigheden van de stad en de omgeving.

Lees ook: Populairste vakantiebestemmingen in Europa

Binnenstad

Zelf heb ik deze stad bezocht met de trein vanuit München, dus ik beschrijf hier een rondwandeling vanaf het station gezien.

Eén van de eerste bezienswaardigheden die je dan tegenkomt is het Jüdisches Kulturmuseum. Dit interessante museum is in een deel van de synagoge dat in 1917 gebouwd is. Dit museum was in 1985 één van de eerste Joodse cultuurmusea van het land. De cultuur en geschiedenis van het Jodendom vanaf de Middeleeuwen tot nu wordt er gepresenteerd.

Iets verderop bij het Königsplatz zie je een parkje met de Thormann Brunnen. Deze is in 1880 opgericht. Doorlopend kom je bij het Römisches Museum: Met vondsten van opgravingen uit het stenen tijdperk tot aan de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en later is dit een leuk historisch/archeologisch museum. Interessant om op deze manier de oudste geschiedenis van de stad te ontdekken. Er wordt hier uiteraard ook onderzoek gedaan. Ook worden veel stukken vaak uitgeleend aan internationale musea.

Ook het Fuggerhaus (ook wel het stadspaleis van de Fuggers genoemd) is een bezoekje waard. De Fuggers waren belangrijke zakenlieden en bankiers in de 15de en 16de eeuw. Ze worden wel de Bill Gates van hun tijd genoemd vanwege hun rijkdom, maar ook vanwege hun liefdadigheid.

In 1367 verhuisde Hans Fugger, een meesterwever naar Augsburg. Na tien jaar in de stad kwam hij al in de Grote Raad en het bestuur van het weversgilde. In de 15de eeuw werd de familie steeds succesvoller en rijker. Jacob Fugger werd in Venetië opgeleid tot handelaar. Er kwamen fabrieken bij in Nürnberg en Venetië. Door gegoede huwelijken wordt de familie steeds rijker en belangrijker, economisch en politiek gezien.

In de 16de eeuw richtten zij de Fuggerei op, een sociale plek in de stad, waar de arme en behoeftige mens kan wonen en verzorgd wordt. In de 17de eeuw heft het bedrijf zich op en richt de Fuggerfamilie zich vooral op de politiek, de rechtbank en administratie. Ook houden ze zich bezig met behoud van kunst en cultuur. Dit fraaie renaissancepaleis herbergt een indrukwekkende collectie barokschilderijen van Duitse meesters. Het gebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar na een omvangrijke restauratie in 1951 straalt het weer als nooit tevoren. De Damenhof, het trappenhuis en de banketzaal zijn de moeite waard.

Een stukje zuidelijker op de Maximilianstrasse vind je het Schaezler Palais: Dit is een fraai barok gebouw uit 1766. Binnen wacht een fraai rococo-interieur, met een prachtige barokke hal en een erg bijzondere festsaal, met onder meer werken vanDürer, van Dyck, Rubens, Rembrandt en Titiaan. Veel 16de tot 18de-eeuwse religieuze schilderijen.

Tegenover het Schaezler Palais staat in het midden van de Maximilianstraße de grote Herculesfontein (Herkulesbrunnen), die tussen 1596 en 1602 gemaakt werd door de Nederlandse kunstenaar Adriaen de Vries. Naast het Scheazler Palais staat de Neue Galerie im Höhmannhaus. Hier vind je tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Lees ook: Stedentrip Keulen; tips en bezienswaardigheden

Aan het einde van de straat verheft zich de St. Ullrich- und St. Afra-kirche, deze kerk werd gebouwd voor de benedictijner orde op het graf van de heilige Afra en oorspronkelijk een kloosterkerk was. Al van ver is dit imposante kerkgebouw met zijn grote uivormige torenbekroning te zien. Terecht vormt het bouwwerk een waardige afsluiting van deze lange straat. De van oorsprong gotische kerk dateert van 1477-1500, maar is in latere eeuwen verscheidene malen ingrijpend verbouwd, zodat bijvoorbeeld ook rococostijlkenmerken te zien zijn.

Het interieur is elke dag te bezichtigen. Bijzonder zijn de grafmonumenten voor de heiligen Ulrich en Afra en diverse altaarstukken. Opvallend zijn de drie kooraltaren uit het begin van de 17de eeuw. Het prachtige houtsnijwerk is van Johann Degler de Oudere. De scène van het middelste altaar stelt de Aanbidding van het Kind voor. Het rechteraltaar is een voorstelling van de Opstanding van Christus. In het linkeraltaar zie je de neerdaling van de Heilige Geest. De benedenkerk bevat twee 15de-eeuwse schilderijen met afbeeldingen uit het leven van de heilige Ullrich, die tussen 923 en 973 bisschop van Augsburg was. De schatkamer is in de Bartholomäuskapelle.

Via de Kirchgasse kom je bij de Kräutergarten am Roten Tor. Deze prachtige kruidentuin is open voor het publiek en je mag er zelfs kruiden plukken voor eigen gebruik (dus niet voor handelsdoeleinden). De tuin is aangelegd vanwege het 2000 jaar bestaan van Augsburg. Je kunt hier fijn wandelen en op een bankje zitten genieten van het uitzicht. kom je tijdens de bloeitijd van de rozen, dan hangt er een heerlijke geur.

Aan de rand van dit park, aan de stadszijde, vind je het Schwäbisches Handwerkermuseum, een leuk, klein museum waar oude ambachten tot leven komen. Je leert gereedschappen en gebruiken kennen van vele generaties ambachtslieden. Het is misschien niet zo makkelijk te vinden. Het museum bevindt zich in de stadsmuur, de watertorens en de Heilig-Geist-Spital.

De watertorens bij de rode Poort zijn mooi om te zien en hebben een lange geschiedenis. De Grote Watertoren werd in 1416 gebouwd om de inwoners van de stad van water te voorzien. Het is de oudste watertoren van Duitsland. Het is niet helemaal duidelijk of de Kleine Watertoren vlak erna gebouwd is of wat later. De St. Jacobswatertoren is in 1609 gebouwd en heeft gefunctioneerd tot 1879. Het zorgde voor water in de Jacobervorstadt inclusief de Fuggerei.

Geen watertoren, maar wel aan het water gebouwd is de Fünfgratturm, door de Augsburge