Annabel Karmel, misschien heb je haar naam al eens gehoord. Ze wordt ook wel eens de Jamie Oliver van de kindervoeding genoemd, enorm populair op Instagram. Ze is één van de toonaangevers als het gaat om ‘baby-led weaning’ oftewel de Rapleymethode waarbij je je kindje geen gepureerd voedsel voorschotelt maar in stukjes. Van haar eerste kookboek met recepten 21 jaar geleden zijn dan ook meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk en Australië kennen ze haar, ook in Duitsland, Spanje en zelfs China zijn haar boeken te koop. Alleen in Nederland is ze nog niet zo bekend, maar daar gaat verandering in komen!

Lees ook: Review: Kookboek Ella’s Kitchen met biologische recepten
Lees ook: Kindvriendelijke recepten met HiPP Junior Combiotik 4 met extra vitamine D voor in de winter
Lees ook: Lekker opscheppen met Karin Luiten

Koken met Annabel Karmel

Annabel Karmel is alweer 21 jaar geleden begonnen met een eerste kookboek. Daarvoor heeft ze uitgebreid onderzoek gedaan naar wat nu wel of niet mag; vanaf welke leeftijd mag je je kind een ei geven of melk? De meningen daarover waren heel verschillend, daarom heeft ze ruim de tijd genomen zodat alles onderbouwd is. Ze begon met die ongelofelijke klus nadat ze haar drie maanden oude dochter was kwijtgeraakt en haar zoon een lastige eter werd. Ze wilde natuurlijk wel dat hij gezond bleef!

Ondertussen heeft Annabel al meer dan 40 titels op haar naam staan voor verschillende doeleinden; van traktaties, tot lekkere hapjes, gepureerde maaltijden, lekkere tussendoortjes etc. Het grote succes is echter nog wel de ‘bijbel’ voor jonge ouders die graag hun kind gewoon willen laten eten. Zonder al te veel gedoe. Deze maaltijden zitten vol smaak en zijn daarom ook lekker voor papa en mama, hoef je niet meer apart te koken. Zo leren ze stapje voor stapje hun smakenpallet uit te breiden zodat ze al snel met de pot mee eten.

Lees ook: Gezonde tussendoortjes voor je kind naar school als 10-uurtje

In het boek ‘De maaltijdplanner voor baby’s en peuters‘ vind je meer dan 200 snelle, gemakkelijke en gezonde recepten. Vanaf de eerste hapjes voor baby’s tot en met kieskeurige peuters. Van zalm, zoete aardappel en spinazie tot gemberkoekmannetjes waarbij je kind kan helpen met koken. Het valt me wel op dat er bij een aantal recepten een uitgebreide ingrediëntenlijst is. Naast de maaltijden worden er ook praktische tips gegeven, zoals waarom kaas belangrijk is voor je kindje of dat rood vlees twee keer zoveel zink en ijzer bevat als wit vlees en hoe je moet omgaan met een peuter met overgewicht. De informatie in het boek is ook toegespitst op de situatie in Nederland. In het boek staan er ook complete maaltijdplanners per stap uitgewerkt. Zodat je niet hoeft na te denken over wat je je kindje moet geven voor een gevarieerde voeding.

Voor drukke moeders

Nu is er een kookboek voor drukke moeders, maar soms heb je daar gewoon de tijd (of energie niet voor). Zeker niet op drukke dagen, als je de hele dag gewerkt hebt, kinderen opgehaald van opvang en dan nog moet koken. Terwijl kinderen zeuren dat ze honger hebben. Want voor kinderen is tussen twaalf uur lunch en zes uur avondmaaltijd vergelijkbaar met voor jou tussen twaalf uur lunch en tien uur avondmaaltijd. Na het eten is het dan opruimen, wassen en naar bed. Zonde van de tijd dus en de aandacht voor je kind.

Daarom zijn er ook een aantal maaltijden beschikbaar voor kinderen vanaf 1 jaar. Geen gepureerde rotzooi, maar gewoon volledige maaltijden zoals je die zelf anders ook zou kopen. Die kan je heel eenvoudig bewaren in de diepvries en opwarmen in de magnetron of oven. Zo ben je minder tijd kwijt om een voedzame en gezonde maaltijd boordevol groenten op tafel te zetten. En houd je tijd over om gezellig samen een spelletje te doen.

Op dit moment wordt er een proef gedraaid in de Jumbo Den Bosch waar een diepvries te vinden is in het babypad. Je hoeft dus niet te gaan zoeken tussen de diepvriesvoeding. Dat is een groot succes dus binnenkort wordt de proef uitgebreid naar tien supermarkten verspreid over het land en volgend jaar wordt dit nog verder uitgerold. Doordat de maaltijden direct worden ingevroren als ze nog warm zijn gaan er geen vitamines of mineralen verloren. Ook hoeven er geen conserveringsmiddelen of andere stofjes aan toegevoegd te worden om ze houdbaar te maken in de potjes.

Er zijn verschillende varianten op de markt; zoals penne met extra korte pasta, spaghetti bolognese zodat ze lekker kunnen knoeien met het eten, maar ook een kip tikka massala zodat ze kennis kunnen maken met kerrie en oosterse smaken en cottage pie waarbij het rundvlees en groenten bedekt worden met een laagje aardappelpuree en een visquiche. Ideaal voor ouders die wel willen dat hun kind vis eet, wat heel belangrijk is bij de ontwikkeling, maar niet goed weten of tijd hebben om dat te bereiden. Of zoals ik het zelf niet lusten / allergisch voor zijn en daarom beperkt kopen. De maaltijden zijn bereid zonder extra zout of kunstmatige ingrediënten.

Deze laatste kregen we ook mee om te proberen. Nu vind ik vis dus zeer snel stinken, toen de maaltijd in de magnetron stond moest ik echter bekennen dat ik het wel lekker vond ruiken. Het is eigenlijk een soort stampotje met aardappelpuree, worteltjes en zalm en koolvis. Toen zoonlief dus begon dat hij honger had rond half vijf mocht hij dit proberen. Eerlijk is eerlijk, hij moest eerst even wennen. Maar nadat hij het eerste hapje had geproefd was hij om en wilde hij meer.

Ambitieus

Daar houdt het echter niet bij op.  Er zijn namelijk nog veel meer ambitieuze plannen. Denk aan kindermaaltijden die te koop zijn bij vakantieparken of restaurants van interieurwinkels, in Engeland krijgen ouders al gratis een maaltijd als ze bij de Ikea eten of in het restaurant. Kun je je kind ook wat anders voorschotelen dan de standaardpatatjes met kipnuggets en appelmoes waar alle vitamines en mineralen uit zijn gehaald.

Het assortiment zal ook worden uitgebreid. Er komen bijvoorbeeld ook producten in de winkels te liggen zoals snacks met kip/appelballetjes, pasta’s, sauzen, fruit en meer. Er zijn ook maaltijden die uit de koeling komen, maar dan zit je met een beperktere tht, daarom dat die op een later moment volgen. Het kan dan echter best zo zijn dat er ook een hollandse boerenkoolstampot in het assortiment wordt opgenomen.

Wat ik zelf nog wel het mooiste vind is dat het niet alleen draait om de verkoop van producten, maar het ook echt gaat om het gezonder te laten eten van kinderen. Een hot item op dit moment. Zo willen ze bijvoorbeeld kookworkshops gaan geven verspreid over het land voor jonge ouders waarbij ze onder leiding van een chef aan de slag gaan om zelf voedzame en smaakvolle maaltijden te bereiden. Zodat je als ouder ook zelf aan de slag kan gaan om je kind te voorzien van een gezonde voeding. Of een spaaractie waarbij je bij een x-aantal streepjescodes een koksbuis kan bestellen voor je kind zodat je samen kan gaan koken. En je kind ook leert hoe bepaalde ingrediënten er uit zien voor en hoe je ze moet bereiden.

Meer informatie over Annabel Karmel, heerlijke recepten en de producten vind je hier.

stories