Amsterdam met kinderen; top 17 uitjes & bezienswaardigheden tijdens dagje uit

Amsterdam, bij uitstek dé plek waar buitenlandse toeristen heen willen. Maar ook voor “ons Nederlanders” is het ontzettend leuk om deze enorme stad te bezoeken. Er is namelijk genoeg te doen, ook leuke uitjes voor gezinnen met kinderen. Je kunt bijvoorbeeld een ontzettend leuke fotoreportage maken met de AMSTERDAM-letters, die op drie verschillende plekken te vinden zijn. Maar er is nog veel en veel meer; snel verder lezen dus als je wilt weten wat er te doen is in Amsterdam!

Lees ook: 20 originele en goedkope budget uitjes onder de 10 euro

1. Het Anne Frankhuis

Anne Frank, welke volwassene kent het verhaal van het Joodse meisje in het Achterhuis niet? Ook alle kinderen zouden kennis “moeten” maken met dit ongelooflijke verhaal. Ruim twee jaar lang zat Anne samen met haar familie (en nog een aantal andere personen) ondergedoken in het achterhuis van het pand aan de Prinsengracht 263. Dit was hetzelfde pand als waar Anne haar vader zijn bedrijf had. Anne beschreef alles wat ze meemaakte; over hoe stil ze moesten zijn, haar verliefdheden, maar ook over haar angsten en toekomstdromen.

In het museum zie je onder andere citaten uit het beroemde dagboek van Anne, foto’s van Anne, filmbeelden en originele voorwerpen van de onderduikers en de helpers. Ook het geruite dagboek van Anne Frank is hier te bekijken. Iedere dag staan er rijen voor de deur van het Anne Frankhuis in Amsterdam. De onderduikplek is namelijk ontzettend interessant te noemen. Saskia van KidsErOpUit bezocht het Anne Frankhuis en schreef er een mooi verslag over.

Meer informatie over bijvoorbeeld de openingstijden en tickets vind je hier.

2. Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, en het is gevestigd in een van de mooiste originele museumgebouwen van Nederland. De objecten vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal en maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is.

Leer in het Tropenmuseum meer over thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Je zult merken dat we allemaal, ondanks een heleboel verschillen door bijvoorbeeld cultuur, hetzelfde zijn. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien, zoals bijvoorbeeld ZieZo Marokko speciaal voor de kinderen..

Meer informatie over bijvoorbeeld de openingstijden vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Tropenmuseum Amsterdam met kinderen naar ZieZo Marokko

3. NEMO Science Museum

Wil jij ontdekken hoe wetenschap en technologie alledaagse dingen bijzonder maken? Dan wordt het hoog tijd dat je het NEMO Science Museum een bezoekje gaat brengen. Er zijn maar liefst 5 verdiepingen vol experimenten, demonstraties en workshops. Na deze dag heb je zoveel geleerd, dat je je vriendjes en vriendinnetjes op school ook alles kunt bijbrengen. Zelfs met een peuter en een kleuter is NEMO ontzettend leuk en interessant om te bezoeken.

Het dak van NEMO is het hoogste stadsplein van Nederland, waar je de openluchttentoonstelling Energetica zult vinden én een groot buitenterras + restaurant: allemaal met een prachtig uitzicht over Amsterdam.

Meer informatie over NEMO vind je hier.

Lees ook: Dagje uit naar NEMO Science Museum Amsterdam (met peuter en kleuter)

4. BODY WORLDS

Misschien klinkt het wat griezelig; meer dan 200 anatomische preparaten van echte menselijke lichamen in een museum. Echter, het is juist interessant om de complexiteit, de veerkracht en de kwetsbaarheid van het lichaam te bestuderen. BODY WORLDS vertelt het wonderbaarlijke verhaal van hoe we eigenlijk allemaal in elkaar zitten. Op Thuisleven lees je een mooi verslag over wat er allemaal te doen en te zien is.  Wereldwijd hebben al ruim 40 miljoen mensen deze fascinerende reis door het menselijk lichaam gemaakt. Meer informatie en bijvoorbeeld een spreekbeurtpakket vind je hier.

Meer informatie vind je hier.

5. Ripley’s Believe It or Not!

Bij Ripley’s kun je terecht voor een heel bijzondere collectie van natuurlijke, wetenschappelijke, artistieke en menselijke rariteiten. Het vijf-verdieping-tellende Ripley’s Believe It or Not! brengt oude beschavingen en moderne kunst samen in een poging om deze te bewaren voor toekomstige generaties.

Ontdek de bizarre verhalen achter de meest zeldzame voorwerpen en speel met optische illusies en interactieve mindgames. Zo kwam tips voor jou zelfs een stukje tegen van de Berlijnse muur. Een beetje vreemd, doch interessant museum. Je zult je bezoek zeker niet gauw vergeten.

Meer informatie vind je hier.

6. Koninklijk Paleis Amsterdam (Paleis op de Dam)

Dit is een leuk uitje voor de liefhebber van onze vaderlandse geschiedenis. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is één van de drie paleizen die gebruikt worden door het Koninklijk Huis. Het Paleis dient altijd als decor van staatsbezoeken, prijsuitreikingen, nieuwjaarsrecepties en andere officiële ontvangsten.

Het Paleis werd in de zeventiende eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam naar ontwerp van Jacob van Campen. Met de komst van Lodewijk Napoleon, koning van Holland en de broer van de Franse keizer Napoleon, veranderde het uiteindelijk in 1808 in een Paleis. De prachtige collectie meubelen, pendule-klokken en kroonluchters zijn nog steeds te bewonderen. Je kunt ervoor kiezen om zelf door het paleis te lopen, of om een audiotour te doen zoals Gezinopreis deed.

Meer informatie vind je hier.

7. ARTIS

De allermooiste stadsdierentuin die we hier in Nederland hebben is toch echt wel ARTIS. Deze prachtplek bestaat al sinds 1838 en biedt een fijne en veilige leefomgeving aan ontzettend veel mooie dieren. Je loopt in een historisch stadspark tussen eeuwenoude bomen en vele planten.

Artis is niet zo groot, maar je kunt er met gemak een aantal uur rondlopen en je verwonderen over alles wat je ziet. Bezoek het Apenhuis en Vogelhuis, of bewonder de tropische vissen in het monumentale aquarium. Ook een tip van Gezinopreis.

Meer informatie vind je hier.

8. EYE Filmmuseum

Bij EYE zie je de gehele filmgeschiedenis; van stille films (eind negentiende eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties. Ieder jaar worden er weer vele Nederlandse en buitenlandse titels toegevoegd. Dit museum is dus eigenlijk altijd in beweging.
Voor kinderen is er ook een hoop te doen, zoals bijvoorbeeld een speurtocht, spelen in een filmische speeltuin, het volgen van workshops, het samen spelen van een quiz en nog veel en veel meer.

Meer informatie vind je hier.

9. Het Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum kerstvakantie winactie - Mamaliefde

Stap aan boord en beleef een levensecht avontuur op zee. Wandel door een walvis, stap in een simulatie-schip (ik hoop dat je niet zo snel zeeziek wordt) en bekijk de prachtige tentoonstelling. In Het Scheepvaartmuseum is alles te ontdekken over vijf eeuwen maritieme geschiedenis.

Tentoonstellingen zoals de atlassen en de navigatie-instrumenten tonen het beste uit een van de grootste maritieme collecties ter wereld. Breng ook zeker een bezoek aan VOC-schip ‘Amsterdam’, waar je kunt ervaren hoe het vroeger was op een VOC-schip.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit naar het Scheepvaartmuseum met kinderen.

10. The Amsterdam Dungeon

Amsterdam heeft in het verleden het nodige te lijden gehad; de pest, brand, moord, verraad…donkere tijden dus. Tussen de muren van The Amsterdam Dungeon stap je in de voetsporen van duizenden jonge matrozen die hun ziel verkochten aan de VOC. Ook loop je het risico dat je zelf terecht komt te staan voor krankzinnige misdaden. Van berovingen tot hekserij…. Kom jij levend terug uit deze walgelijke omstandigheden? Het is allemaal zo spannend dat het zelf een beetje echt kan lijken! Het kan zelfs zijn dat je er stiekem een beetje bang van zal worden. De enige remedie hiertegen is de grappige kant ervan in zien.

Meer informatie vind je hier.

11. Hortus Botanicus

Een van de oudste botanische tuinen ter wereld is de Hortus Botanicus in Amsterdam. Hij is maar liefst 1,2 hectare groot en bevat 7 kassen waarin ruim 4000 soorten planten groeien. Er is zelfs een 300 jaar oude Oostkaapse broodboom en een heuse vlinderkas.

De Hortus, zoals de tuin ook wel genoemd wordt, ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Je vergeet dit echter snel als je je achter de 300 jaar oude toegangspoort bevindt. Geniet na een mooie wandeling ook nog even van een biologische lunch in de Oranjerie!

Meer informatie vind je hier.

12. Verzetsmuseum

In dit museum leer je het verhaal van mensen in oorlogstijd; hoe ze zich hebben verzet en hoe ze dit allemaal hebben ervaren. De expositie schetst een beeld van het leven van gewone burgers tijdens de vijf oorlogsjaren. Het is allemaal heel interactief, want bezoekers moet kijken, gluren en nadenken.

Verder zie je authentieke voorwerpen, foto’s, documenten, film- en geluidsfragmenten. Deze schetsen een beeld van hoe het in de jaren 40-45 was. Dit museum is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Meer informatie vind je hier.

13. Van Gogh Museum

Hoewel Van Gogh tijdens zijn leven slechts twee schilderijen wist te verkopen, komen er nu jaarlijks ruim anderhalf miljoen mensen naar het museum om zijn werk te bewonderen. Het museum heeft de schilderijen op chronologische volgorde opgehangen zodat je een goed overzicht krijgt van Vincents persoonlijke én artistieke ontwikkeling.

Het Van Gogh Museum doet erg zijn best om super kindvriendelijk te zijn, en met succes! Er zijn bijvoorbeeld schilderworkshops, kinderrondleidingen en een audiotour.

Meer informatie vind je hier.

14. THIS IS HOLLAND

Voel, bekijk en leer bij THIS IS HOLLAND. De adembenemende filmbeelden die je te zien krijgt, bieden je een onwijs gaaf perspectief vanuit de lucht en geeft je nieuwe inzichten over hoe Nederland is ontstaan. Door middel van een 4D-ervaring vlieg je over Nederland langs de mooiste plekken.

THIS IS HOLLAND is het ronde iconische gebouw tussen A’DAM Lookout en EYE Filmmuseum, gelegen tegenover het Centraal Station aan de overzijde van het IJ.

Meer informatie vind je hier.

15. Het Rijksmuseum

Een van de beroemdste musea ter wereld is toch wel “ons” Rijksmuseum. Je ziet hier de hoogtepunten van de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw: met werk van Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en natuurlijk Rembrandt, één van de grootste kunstenaars ooit. Ook de beroemde Nachtwacht is hier te bewonderen.

In het Rijksmuseum worden speciale kinderrondleidingen gegeven, wat het ook een stukje leuker en interessante voor ze maakt. De familierondleidingen worden vaak op woensdagmiddag en zaterdag gegeven en zitten heel erg snel vol. Zorg dus dat je van tevoren even een reservering plaatst. Ook zonder rondleiding is het museum interessant, zeker als je hoort hoe kinderen de kunst bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Dagje uit; Rijksmuseum met kinderen

16. A’dam Lookout

Aan het rijtje Eiffeltoren, Fernsehturm en London Eye is een Nederlands uitkijk-icoon toegevoegd: A’DAM LOOKOUT. Voor de daredevils onder ons heeft LOOKOUT een extra adrenalinekick in petto: op het dak prijkt Europa’s hoogste schommel. Je schommelt ‘over the edge’ van de uitkijktoren, op een huiveringwekkende hoogte van bijna 100 meter boven de grond. Met het meest spectaculaire uitzicht over Amsterdam en omgeving zodat je Amsterdam in vogelperspectief ziet vanaf de hoogste schommel van Europa. Daarnaast krijg je toegang tot de indoor interactieve, state-of-the-art Amsterdam-tentoonstelling. Een gratis digitale foto van je bezoek aan LOOKOUT en kan je wat nuttigen in panorama bar-restaurant-club Madam.

Voor de schommel is een extra ticket te koop aan de kassa. Een premium ticket is inclusief gratis digitale foto, A’DAM goodie en een dag/nacht-toegangskaart.

Meer informatie vind je hier.

17. Rondvaartboot Amsterdam ‘Gezocht zoetwaterpiraten’

De Amsterdamse grachten zijn onlangs benoemd tot UNESCO werelderfgoed en tijdens de 75 minuten durende City Canal Cruise zul je zien waarom. De rondvaart neemt je mee langs alle bekende en bijzondere plekken in de stad zoals het Anne Frankhuis, de prachtige grachtenpanden op de Prinsengracht, de Amstel met zijn beroemde Magere brug en de Westerkerk waar Rembrandt begraven ligt. Via ons Personal Audio System aan boord kun je luisteren naar één van de 20 talen waarin wij ons audio commentaar aanbieden. En naast deze verschillende talen kunt u ook nog kiezen uit één van onze themaverhalen zoals de “Gezocht: Zoetwaterpiraten kidscruise” voor alle kinderen van 5-12 jaar & de “rijksrondvaart”, een verhaal geproduceerd door het Rijksmuseum dat het Amsterdam van nu koppelt aan het Amsterdam uit de Gouden eeuw.

De “Gezocht: Zoetwaterpiraten” kidscruise is een rondvaartavontuur voor al onze kleine bezoekers. Dit interactieve audioverhaal met opdrachtenboekje, potloodjes en echte piratenkijker is inbegrepen bij ieder kinderkaartje. Tijdens de rondvaart luisteren de kids naar hun eigen audioverhaal (beschikbaar in Nederlands & Engels) waarin onze vrienden Harold de huiskat en Sjonnie de Amsterdamse muis ze mee nemen op een avontuur door de grachten.

Meer informatie vind je hier.

Uitjes Amsterdam met kinderen; top 17 van museum met kinderactiviteiten binnen tot speeltuin. Zowel gratis activiteiten als tegen betaling - Mamaliefde.nl

Wat is jullie favoriete uitje in Amsterdam?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Amsterdam met kinderen; Wat te doen tijdens dagje weg en leukste uitjes
Author Rating
51star1star1star1star1star
Amanda

Amanda

Blogger & Eigenaar at KiDDoWz
33 jaar - Trotse moeder van 2 boys ('09 en '16) - Vriendin van de allerleukste - Fulltime blogger - Levensgenieter - Duizendpoot
Amanda

Comments ( 3 )

  • Onwijs leuke stad! Ik kom heel graag in Amsterdam, zelfs met al de toeristen die er nu zijn.

  • Thanks voor de leuke tips! Wij gaan ons zeker vermaken de volgende keer als we in de hoofdstad zijn

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top