Ameland; één van de vijf Waddeneilanden in het noorden van ons land. Tijdens een lang weekendje weg verbleven we in een luxe Sea House van Qurios Ameland en gingen op ontdekking op het eiland om te zien wat er allemaal te doen is met kinderen. Zelfs in het voorseizoen hoef je je hier namelijk niet te vervelen! Wel moet je er rekening mee houden dat niet alles iedere dag geopend is, of alleen in de middag. Wij combineerden daarom een wandeling / bezoek aan het strand in de ochtend gevolgd door een lunch met een uitje of bezienswaardigheid in de middag en ‘thuis’ eten of in een restaurant. Gelukkig hadden we mooi weer zodat we ook lekker op pad konden om het eiland te ontdekken; van het bezoeken van een museum tot meevaren op de boot of van een wandeling in de natuur tot spelen op het strand en een terrasje pakken. Tip: Op de boot vind je de Ameland Guide in het Nederlands en Duits met tips voor leuke activiteiten & adresjes en kortingscode.

Lees ook: Friesland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Naar Ameland reizen

Ameland is een eiland dus je komt hier alleen met de boot. Vanaf Holwerd in Friesland vertrekt deze boot. Je kan hier kiezen om lopend, met de fiets of met de auto de oversteek te maken. Met de auto kan je alleen met de veerboot mee die er een klein uurtje over doet om naar de overkant te varen, lopend kan je ook kiezen voor de snelle overtocht die wat vaker gaat. Als je met de auto gaat is het verstandig om vooraf te reserveren zodat je verzekerd bent van een plekje, zeker in het weekend / hoogseizoen is dit een must. Ga je met de auto naar Holwerd, maar maak je lopend of fietsend de oversteek dan kan je de auto parkeren op de parkeerplaats op de aanlegsteiger. Aan boord is er een autodek en ruimte voor fietsen, en kan je naar boven om te genieten van het uitzicht of beneden naar het salondek waar je vele zithoekjes vindt aan het raam of in het midden. Ook is er een horecapunt voor een drankje of wat lekkers erbij. Zelf maakten we de overtocht met de auto en op de fietsendrager de fietsen, zodat we ook op de fiets het eiland konden ontdekken. Let wel op dat als je met de auto gaat je een half uur eerder aanwezig moet zijn!

Op Ameland zijn de afstanden niet zo heel erg groot, van Hollum in het westen tot Buren in het oosten is het maximaal 18 km. Dit eiland is dan ook zeer zeker geschikt om op de fiets te ontdekken. Je kan net zoals wij je eigen fiets meenemen, maar op de aanlegsteiger en in de vele dorpjes vind je een fietsverhuur. Je kan hier van alles huren; van snorfietsen tot elektrische fietsen, met een fietskar, of fietszitje of heel handig voor kinderen die wel zelf kunnen fietsen maar de harde wind nog iets teveel is, een tandemfiets voor ouder en kind. Als je een fiets huurt bij de steiger kan je gebruik maken van de bagageservice die de koffers en tassen naar de accommodatie brengt. Superhandig toch! Ook is er een buslijn met vele haltes zodat je overal kan uitstappen.

Meer informatie over de oversteek vind je hier.

Dorpjes

Op het eiland Ameland vind je vier dorpjes waarvan Nes de grootste is bij de haven, en Hollum helemaal in het westen, in het oosten vind je geen dorpjes maar heeft de natuur vrij spel. Oorspronkelijk bestond het eiland uit drie eilandjes, die pas in de 19e eeuw door middel van dijken met elkaar zijn verbonden. Al in de 8e eeuw werden deze eilandjes bewoond.

Nes

Dit is het grootste dorpje van het eiland met 1200 inwoners en spreidt zich uit van de haven waar de veerboot aanlegt tot aan het strand. In het dorp zijn zowel een aantal fraaie commandeurswoningen als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum. De oude kern van Nes is gebouwd om de vrijstaande kerktoren uit 1723. Deze toren is niet verbonden met een kerk maar diende als zeebaken. Ook vind je hier een supermarkt en diverse terrasjes en een strandtent om lekker te genieten. De korenmolen Phenix is weer actief en maalt graan tot meel waar lokale broden mee gebakken worden. Vroeger stond hier ook een rooms-katholieke kerk, maar die is in 2003 na een brand ten onder gegaan, het standbeeld van een kardinaal is nog aanwezig.

Hollum

Dit is het dorpje met de Hervormde kerk en stellingmolen de Verwachting die je ook vanaf het water goed kan zien. Het aangezicht van dit dorp met de commandeurswoningen is beschermd. De getande randen in de gevels van de schipperswoningen geven aan wat de rang was van de zeevaarder die het huis bewoonde. Hoe meer getande gevelranden hoe hoger de rang. In Hollum vind je het oudste huis van het eiland, uit de 17e eeuw. De oudste bouwsporen van de kerk dateren echter al uit de 11e eeuw. Ook zijn er twee musea te vinden, staat hier de vuurtoren en is er een supermarkt. Het Hollumer bos, met een aantal speelplekken, scheidt het dorpje van het Noordzeestrand vanwaar je kan genieten van de zonsondergang.

Ballum

Ballum is het kleinste dorp van het eiland met slechts 350 inwoners, toch is dit het bestuurlijk centrum van het eiland aangezien hier vroeger de vrijheren van Ameland woonden in het Caminghaslot dat er tot 1829 heeft gestaan. In Ballum vind je onder andere een kaasboerderij met alpaca’s in de tuin. Bij Ballum vind je ook een vliegveld waar je een rondvlucht over het eiland kan maken of een tripje naar Texel of het Duitse waddeneiland Borkum.

Vlakbij Ballum vind je de Ballumerbocht. Hier was voeger de haven van Ameland en vertrekt nu nog de nooddienst richting het ziekenhuis. Je kan hier over de dijk wandelen. Er is een standbeeld van twee dijkwachters.

Buren

Buren is het jongste dorpje van het eiland; hier woonden buren die op aanvulling van het inkomen op het strand gingen jutten. Eén van de bekendste jutters was Rixt van het Oerd die ook een standbeeld heeft gekregen. Je vindt hier restaurantjes, terrasjes, winkeltjes en een supermarkt, ook het strandpaviljoen is een aanrader. Ook vind je hier het landbouw- en juttersmuseum. Vanaf hier kan je naar de kooiplaats met een eendenkooi die in 1705 werd aangelegd.

Meer informatie over Ameland vind je hier.

Strand

Aan de Noordzeekust vind je het strand van Ameland, maar liefst 27 km lang. Op de fiets kan je langs de duinen fietsen en vind je overal parkeerplaatsen om je fiets neer te zetten. Bij de strandtenten waar we zijn geweest was het ook mogelijk om een strandrolstoel te huren, zodat je ook als invalide het strand op kan. Als het hard waait is het wel verstandig om het strand te vermijden om te voorkomen dat je volledig gezandstraald wordt en dagen later nog zand uit je oren kan vissen.

Natuur & Recreatiegebieden

Ameland is een prachtig eiland met mooie diverse natuurgebieden en ook een aantal recreatiegebieden waar je je prima kan vermaken. Ook met kinderen! In de bossen kan je onder andere reeën aantreffen en in de duinen fazanten.

Recreatiegebied De Vleijen – Nes

In Nes, achter het Natuurcentrum vind je Recreatiegebied De Vleijen. Rondom de recreatieplas zijn er diverse paden aangelegd, langs en over het water voor een avontuurlijke wandeling. In het midden rondom het zwemwater en strand vind je meerdere speeltoestellen zoals glijbanen, schommels en een uitkijktoren. Ook zijn hier diverse bruggen die naar het eilandje gaan met een betonnen kasteel waar de fantasie van kinderen tot leven komt.

Meer informatie vind je hier.

Recreatiegebied de Aanleg – Hollum

Bij Hollum naast de golfbaan vind je recreatiegebied de Aanleg. Dit is een groene vlakte met meerdere speeltoestellen waar kinderen zich heel goed kunnen uitleven en ook een kleine skatepark voor de wat oudere kinderen.

Hollumer Bos & Eendenvijver